Este dieta vegana cheia pentru salvarea planetei?

Categories SanatatePosted on

Dorim sa continuam sa reflectam asupra modului in care sa facem lucrurile diferit si sa depasim rezistenta la schimbare. Suntem convinsi ca schimbarea este posibila si vrem sa fim parte din ea. Astazi reflectam la una dintre cele mai repetate dezbateri despre sustenabilitate, modul in care dieta noastra afecteaza planeta.

Este veganismul cheia pentru salvarea planetei?

Consumul de carne este un subiect de dezbatere de ani de zile; la nivel mondial, impactul asupra mediului al cresterii animalelor este pe masa de mult timp. In articolele anterioare am vorbit deja despre consecintele asupra planetei sistemelor actuale de productie alimentara , deoarece multe dintre ele au un impact mare asupra planetei noastre , datorita emisiei lor de gaze cu efect de sera (GES) in atmosfera si care sunt in mare parte responsabile pentru celebrele schimbari climatice.

In articolul de astazi vom vorbi despre o dezbatere frecventa: este veganismul solutia pentru problemele planetei? Ei bine, desi la prima vedere poate parea o intrebare usor de raspuns, sunt multe puncte de vedere pe masa si trebuie sa le abordam pe toate pentru a incerca sa gasim cateva raspunsuri.

Este important de subliniat ca atunci cand vorbim despre „ practicarea veganismului ” se refera la un concept mult mai larg , care implica faptul ca toate activitatile noastre respecta dreptul la sanatate si la viata altor fiinte, nu doar la hrana in special. Cu toate acestea, in acest articol ne vom concentra pe acesta, deoarece este cel care are cel mai mare impact asupra protectiei mediului.

Care este punctul de vedere al organizatiilor institutionale?

In 2019, Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) a lansat un raport special sub titlul „ Schimbarile climatice si pamantul ”. Acest studiu a reamintit ca emisiile totale nete de GES din agricultura, silvicultura si alte utilizari ale terenului se ridica la 12,0 +/- 2,9 Gt echivalent CO2/an, ca medie pentru perioada 2007-2016. care reprezinta 23% din totalul emisiilor de GES.

Aceasta analiza a situatiei, in vigoare in prezent, a avertizat asupra necesitatii punerii in practica a unor sisteme de management agricol, zootehnic, silvicol si forestier care implica o reducere a emisiilor actuale de GES. In raport au oferit optiuni de aplicare precum optarea pentru diete cu o pondere mai mare in produse vegetale si reducerea productiei si consumului de carne si derivate din carne.

Ca urmare a acestui raport si a altor studii recente, veganismul sau vegetarianismul s-a impus ca una dintre formulele eficiente de combatere a crizei climatice pentru multi oameni, dar dezbaterea este deschisa si fiecare sector are propriul punct de vedere, ceea ce duce la dezbaterea pe care am notat-o ​​anterior.

Apa, o alta resursa de luat in calcul

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO ), se estimeaza ca 70% din amprenta de apa a lumii este legata de ceea ce mancam . Sunt necesare cantitati mari de apa pentru a produce alimentele pe care le consumam in mod normal. De exemplu, pentru a produce un kilogram de carne de vita este nevoie de 15.400 de litri de apa sau 8.700 de litri pentru 1 kg de miel.

Potrivit datelor aceleiasi organizatii, pentru a produce alimente suficiente pentru a satisface nevoile zilnice ale unei persoane, sunt necesari in jur de 3.000 de litri de apa. Apa dulce este o resursa regenerabila, dar este finita. Daca luam in considerare ca astazi exista peste 7 miliarde de oameni de hranit in intreaga lume si ca se preconizeaza ca cresterea va ajunge la 9 miliarde in 2050, trebuie sa cautam alternative care sa ne poata satisface nevoile fara a compromite resursele lumii.

Daca cautam referinte si studii mai recente, in februarie 2022 a fost publicat un studiu, pregatit de experti de la Universitatea din California, Berkeley si Universitatea Stanford, care a analizat impactul asupra climei al cresterii animalelor pentru hrana si in care concluzioneaza . ca eliminarea treptata a intregii agriculturi animale poate modifica substantial traiectoria incalzirii globale.

Michael Eisen si Patrick Brown, coautorii studiului, au concluzionat ca o eliminare treptata pe 15 ani ar elimina imediat aproximativ o treime din toate emisiile de metan la nivel global si doua treimi din toate emisiile de protoxid de azot, permitand atmosferei sa ajunga la un nou echilibru. cu niveluri mai mici ale ambelor.

Pentru studiu, Eisen si Brown s-au bazat pe un model climatic simplu pentru a analiza impactul combinat al eliminarii emisiilor de gaze cu efect de sera legate de agricultura animala si al recuperarii biomasei ca urmare a unei ipotetice treceri globale catre o dieta bazata pe plante, pentru analiza au folosit FAOSTAT, care ofera acces gratuit la statistici privind alimentatia si agricultura. In cuvintele lui Brown, „ Eliminarea agriculturii animale ar avea cel mai mare impact in urmatorii 20 pana la 50 de ani, fereastra critica pentru evitarea catastrofei climatice si, prin urmare, ar trebui sa fie in fruntea listei de solutii posibile” .

Alte puncte de vedere de care trebuie sa tinem cont si noi

Am prezentat deja toate argumentele care sustin schimbarea la veganism ca alternativa si ca sistem alimentar mai putin poluant , dar, desi aceasta optiune va fi intotdeauna mai buna pentru planeta in comparatie cu dietele de origine animala, nu pentru ca este „vegetala”. ” implica faptul ca este 100% respectuos cu mediul.

Desi trebuie sa fim realisti si productia de alimente de origine animala mai mult decat multiplica impactul legumelor asupra mediului, nu putem ignora cealalta fata a medaliei, alte argumente care evidentiaza ca a fi vegan, in sine, nu este singurul care va ajuta mediul inconjurator. De exemplu, supraexploatarea pentru a obtine anumite produse sau a le aduce din alte parti ale lumii implica utilizarea excesiva a resurselor. De exemplu, chiar daca mergem la un supermarket care vinde produse organice si vegane, daca acestea vin din cealalta parte a lumii, in curand vom contribui la reducerea emisiilor de GES. De fapt, expertii subliniaza ca transportul de fructe si legume din import , care de obicei vin cu transportul aerian, estevinovat de un impact urias asupra amprentei de carbon.

O dieta vegetariana sau vegana nu este viabila in toate zonele lumii, deoarece unele terenuri nu sunt potrivite pentru cultivare, ceea ce inseamna cheltuieli suplimentare pentru conditionarea serelor si incalzirea pentru conservare. Daca adaugam la aceasta ca multe dintre produsele vegetale sunt ambalate in plastic si in recipiente nereutilizabile, vorbim de tone de gunoi si deseuri, ceva care nu este sustenabil. Acelasi lucru se intampla cu alimentele inlocuitoare de carne, cum ar fi burgerii de legume sau tofu, care de obicei vin in recipiente cu o singura unitate si invelite in plastic.

In plus, produsele de origine animala au mai multi nutrienti per calorie decat produsele vegetale prin excelenta, precum orezul si cerealele. Deci, potrivit expertilor, daca toata lumea ar deveni vegan, am putea crea o criza de sanatate in tarile in curs de dezvoltare.

Daca cautam o solutie la aceste handicapuri expuse, solutia este mai simpla decat pare. Cheia este sa ne bazam dieta pe produse locale si sa fie si sezoniere . In acest fel, nu numai ca vom imbunatati sanatatea planetei, mai putin impactul asupra amprentei de carbon, dar ne vom beneficia de sanatate prin consumarea acestor produse la momentul optim. Alegand si acele produse care nu depind de a fi importate, vom economisi acele costuri de transport. In acest sens, este de asemenea o idee buna sa alegeti produse durabile si, dupa cum am vazut in acest articol, sa reduceti consumul de carne si peste in favoarea legumelor.

Nu putem generaliza si raporta veganismul ca singura modalitate de a salva planeta, deoarece criza actuala este mult mai mult si este legata de modul in care mancam, producem, transportam si consumam. Sunt multe decizii pe care le luam care au impact asupra mediului, iar reducerea acestuia doar la dieta noastra sau la deciziile noastre de consum il simplifica prea mult.