Filmele de groaza pe care trebuie sa le vezi

Categories Emisiuni TVPosted on

Filmele horror au marcat cinematograful anilor 80, lasandu-ne cu mari eroine, raufacatori legendari si povesti sangeroase care, pana astazi, continua sa aiba o mare influenta asupra groazei si culturii populare.

Filmele de groaza  ne depasesc adesea limitele, facandu-ne sa ne intrebam daca ar trebui sa continuam sa urmarim nenorocirile altora sau daca deja ne bucuram prea mult de ele si poate ca este timpul sa ne oprim, dar asta face parte din ceea ce le face atat de captivante. Spre deosebire de alte tipuri de horror, slasher horror are intotdeauna un element realist si posibil, „monstrii” sunt de obicei ucigasi nebuni si oameni care ar putea exista in lumea reala, ceea ce ajunge sa atraga atentia publicului. , raspunzand contextului in care se dezvolta.

Fiecare generatie are monstrii ei (si marile sale filme de groaza), si desi exista cei care cred ca primii slashers au venit mult mai devreme (sunt unele filme din anii 40 care se incadreaza in gen), anii 70 si 80 au cunoscut un boom de filme sangeroase in care un orasel, care abia incepe sa se vindece de o tragedie trecuta, este terorizat de un criminal misterios care nu-i va lasa sa uite si sa mearga mai departe.

In mijlocul cazului exista intotdeauna o Fata Finala (care face parte din ceea ce a facut ca genul sa fie criticat pentru ca a folosit sexualitatea ca element principal de definire a femeilor), o eroina care, impotriva tuturor pronelor, reuseste sa castige psihopat si sa vina. din ea in viata, desi foarte traumatizata si afectata emotional si fizic.

Un bun slasher este palpitant, extrem de curios si morbid de curios (chiar daca nu va castiga niciodata un Oscar) si, potrivit criticilor (si fanilor), exista 12 elemente esentiale pe care trebuie sa le urmaresti. daca ai vazut deja toate serialele de groaza de pe Netflix si ai nevoie de altceva).

Deep Red, 1975

Regizor: Dario Argento

Argento este maestrul horror-ului suprarealist italian, iar Deep Red este una dintre cele mai tulburatoare lucrari ale sale (si propriul sau mod de a defini giallo slasher), care reuseste sa te puna in pielea ucigasului si sa te identifice cu el. Pe cat de artistic, pe atat de tulburator, Deep Red spune povestea unui pianist de jazz care este martor la uciderea brutala a vecinului sau, care se dovedeste a fi inceputul unei serii tot mai tulburatoare de crime.

Psycho, 1960

Regia: Alfred Hitchcock

Una dintre cele mai emblematice lucrari ale lui Alfred Hitchcock. Psycho a rupt toate schemele, incepand pentru ca protagonistul nu supravietuieste jumatate din film si arata un criminal neasteptat care face parte dintr-una dintre cele mai bune intorsaturi din istoria filmului. Nimeni nu si-a dorit ca regizorul sa faca acest film, dar stia ca are o poveste mare pe maini, asa ca nu a fost intimidat si, spre surprinderea tuturor, si-a ucis eroina inainte ca cea mai buna parte sa ajunga la ea.

Masacrul cu drujba din Texas, 1974

Regizor: Tobe Hopper

Remakeul de la inceputul anilor 2000 nu face dreptate acestei povesti brutale despre un grup de prieteni care cad in „ghearele” unei familii nebunesti (si incestuoase) care se dedica sa-i tortureze pana cand ticalosul, cu un ferastrau cu lant, a fost gata sa du-te la ucidere, purtand o masca hidoasa de piele umana. Filmul are un stil documentar care ii confera mai mult realism si il face mai deranjant.

Halloween, 1978

Regizor: John Carpenter

Un clasic al clasicilor, Halloween este unul dintre marile filme din istoria filmelor de groaza si slasher pe care toata lumea ar trebui sa le vada macar o data. John Carpenter a socat lumea cu povestea sa despre o dadaca saraca care este urmarita de un criminal in serie care a evadat dintr-un spital de boli mintale si a reusit sa provoace un atac de anxietate publicului, prezentand posibilitatea ca ceva groaznic, Michael, sa-i astepte. dupa colt. Multi au incercat apoi sa imite stilul lui Carpenter, dar nimeni nu a facut-o la fel de bine ca el.

Vineri, 13, 1980

Regizor: Sean S. Cunningham

Jason Voorhees, ucigasul cu masca de hochei si maceta, este unul dintre marii raufacatori ai filmului, dar nu numai atat, acest film are o intorsatura incredibila neasteptata, Jason nu este criminalul din primul film, ci mama lui, care sufera. o cadere mentala si devine un asasin degenerat dupa ce si-a pierdut fiul in tabara de vara si ea este cea care are cea mai epica lupta cu Fata Finala. Pentru multi critici, acesta a fost filmul care a dat o noua viata genului slasher.

Alice, Sweet Alice, 1976

Regizor: Alfred Sole

Acesta a fost unul dintre primele filme ale lui Brook Shields. Actrita o interpreteaza pe Karen, care este pe cale sa aiba prima ceremonie de impartasire cand este gasita ucisa sub o strana a bisericii. Alice, sora cu probleme a lui Karen, sufera de o criza de psihoza dupa ce proprietarul familiei ei o abuzeaza, ceea ce o face sa petreaca timp intr-un spital de psihiatrie, deoarece familia ei incepe sa se gandeasca ca poate a avut ceva de-a face cu moartea lui Karen, dar asta se dovedeste. sa fie un caz mai complicat si Alice nu este criminalul pe care toata lumea crede ca este.

Imbracat pentru a ucide, 1980

Director, Brian DePalma

Regizorul din spatele uneia dintre cele mai bune adaptari ale lui Stephen King, Carrie, este, de asemenea, un maestru al groaza sexuala, psihologica si slasher. Dressed to Kill urmareste o femeie misterioasa care a ucis un pacient al unui psihiatru si apoi isi propune sa o vaneze pe femeia care a fost martora la crima pentru a o ucide si a evita descoperirea. Putin voyeurism, mult sex, gore si referinte la Psycho fac parte din ceea ce face din acesta un film grozav.

Candyman, 1992

Regizor: Bernard Rose

Jordan Peele este pe cale sa lanseze noua sa versiune a acestui clasic horror din anii ’90, care incepe atunci cand este invocat un spirit rau, care se dovedeste a fi un barbat care a fost linsat pentru ca a iubit o femeie alba, iar furia si setea de razbunare il transforma in Candyman. , asasinul care se intoarce din morti pentru a-si termina misiunea sangeroasa.

Scramble, 1996

Regizor: Wes Craven

Scream este unul dintre cele mai bune filme ale anilor 90 si a transformat o noua generatie in fani de groaza. Scream foloseste o multime de elemente clasice de film horror pentru a-i ucide pe fiecare dintre adolescentii din aceasta poveste, dar de data aceasta cu un pic de comedie neagra si un alt tip de Final Girl, pe care o foloseste pentru a distruge stereotipurile si pentru a-si construi propriile sale.

Opera, 1987

Regizor: Dario Argento

Maestrul terorii giallo ne face cunostinta cu o tanara cantareata de opera, care cu ani in urma si-a vazut mama ucisa, care este hartuita de un fan dement care incepe sa omoare pe toti cei care indraznesc sa se apropie de ea. Incetul cu incetul, Betty, cantareata, descopera ca il cunoaste pe ucigas si ca este legat de o tragedie din trecutul ei. Cea mai buna parte, fara indoiala, este stilul vizual ciudat al lui Argento, care creeaza un contrast intre arta si grotesc.

Peeping Tom, 1960

Regizor: Michael Powell

Pentru multi, Peeping Tom este de fapt primul slasher si, asa cum se mentioneaza in Scream 4, ea a fost si prima care a pus publicul in spatele ucigasului pentru a experimenta totul din punctul lui de vedere. Mark Lewis este protagonist (un fotograf porno soft), iar publicul il urmareste in timp ce merge pe strazile Londrei spionandu-si victimele, pe care le filmeaza in timp ce le ucide pentru a surprinde frica din ochii lor.

Un cosmar pe Elm Street, 1984

Regizor: Wes Craven

Nu putem vorbi despre slashers fara Freddy Krueger, ucigasul lui Wes Craven care, pe langa faptul ca era brutal si insetat de sange, si-a folosit cosmarurile victimelor pentru a nu putea scapa de cele mai grave torturi ale lui. Freddie se dovedeste a fi un criminal care a fost ars de parintii copiilor pe care i-a abuzat si se intoarce sa se razbune pe ei in cel mai bolnav mod posibil.