Care este analiza cost-beneficiu a unei companii si cum se face

Categories ArticolePosted on

Daca aveti indoieli daca o anumita decizie este cea mai buna pentru afacerea dvs. sau daca intr-un nou proiect merita sa investiti eforturi si resurse pentru a-l termina un succes, trebuie sa apelati la analiza de afaceri. Modul in care multe organizatii si antreprenori raspund la aceste intrebari si la alte intrebari este prin efectuarea unei analize cost-beneficiu. Vrei sa stii in ce consta si pasii pentru a o face? Continua sa citesti!

Ce este o analiza cost-beneficiu?

O analiza cost-beneficiu este procesul de comparare a costurilor estimate si a beneficiilor sau oportunitatilor asociate cu o decizie de proiect. Scopul acestui studiu este de a determina daca au sens din perspectiva afacerii.

De obicei, acest tip de analiza implica insumarea tuturor costurilor unui proiect sau decizie. Rezultatul este scazut din totalul beneficiilor proiectate. Daca beneficiile proiectate depasesc costurile, am putea argumenta ca decizia este una buna. In schimb, daca costurile depasesc beneficiile, compania poate fi nevoita sa reconsidere decizia.

Analiza cost-beneficiu este cea mai utilizata modalitate de a lua decizii bazate pe date de catre companii. Atat dintre cei noi, cat si dintre cei mai consacrati. Principiile si diferitele etape ale procesului pot fi aplicate practic oricarui proces decizional. Nu conteaza daca este legat de afaceri sau nu.

Pe scurt, este un proces prin care organizatiile pot analiza decizii, sisteme sau proiecte sau pot determina o valoare pentru intangibile. Modelul este construit prin identificarea beneficiilor unei actiuni, precum si a costurilor asociate si scazand costurile din beneficii. Odata gata, vom avea rezultate utile pe care le putem folosi pentru a trage concluzii despre fezabilitatea sau dezirabilitatea unei decizii sau situatii.

De ce sa folositi analiza cost-beneficiu?

Cand suntem indragostiti de o idee, este usor sa ne dam drumul imaginatiei. Multe companii au avut de suferit investind intr-un proiect care suna grozav, dar in cele din urma nu a generat niciun profit. Prin urmare, o analiza cost-beneficiu poate duce aceste idei in lumea reala, intrebandu-ne daca merita.

In ceea ce priveste luarea deciziilor de afaceri, putem folosi metodologia pentru a analiza o mare varietate de situatii. De exemplu, pentru:

 • Evaluati daca o investitie de capital merita
 • Decizi daca sa angajezi sau nu noi angajati
 • Determinati daca un proiect sau o schimbare operationala este fezabila
 • Dezvoltati benchmarking pentru a compara proiecte
 • Comparati o initiativa de marketing cu alta
 • Prioritizeaza investitiile
 • Stabiliti obiective pentru proiectul in sine. De exemplu, pentru a stabili restrictii de timp, productivitate sau costuri.

In multe privinte, analiza cost-beneficiu este ceea ce inseamna afaceri. Cu alte cuvinte, cheltuirea banilor (costurile) pentru a crea valoare (beneficii) este ceea ce fac companiile pentru ca clientii sa cumpere si sa poata obtine profit.

Avantajele efectuarii unei analize cost-beneficiu

Exista multe motive pozitive pentru care o afacere ar putea alege sa foloseasca analiza cost-beneficiu ca parte a procesului sau de luare a deciziilor. Sa le vedem:

 • Se bazeaza pe date: Analiza cost-beneficiu permite unui individ sau organizatie sa evalueze o decizie sau un potential proiect fara opinii sau prejudecati personale. Ca atare, ofera o evaluare agnostica, bazata pe dovezi, a optiunilor dvs., care va poate ajuta sa va faceti afacerea mai bazata pe date si mai logica in modul in care functioneaza.
 • Simplificati deciziile: deciziile de afaceri sunt adesea complexe prin natura. Prin reducerea unei decizii la costuri versus beneficii, analiza cost-beneficiu le poate face mai putin complexe.
 • Puteti descoperi costuri si beneficii ascunse: analiza cost-beneficiu ne obliga sa ne asezam si sa descriem toate costurile si beneficiile potentiale asociate unui proiect. Acest lucru ne poate ajuta sa descoperim factori mai putin evidenti, cum ar fi costurile indirecte sau intangibile.

Dezavantajele analizei cost-beneficiu

Pe de alta parte, exista si cateva limitari care trebuie luate in considerare inainte de a ne baza complet pe acest tip de studiu. Acestea sunt urmatoarele:

 • Este dificil sa prezicem toate variabilele: desi analiza cost-beneficiu ne poate ajuta sa conturam costurile si beneficiile proiectate asociate cu o decizie de afaceri, este o provocare sa prezicem toti factorii care pot afecta rezultatul. Schimbarile in cererea pietei, costurile materialelor si mediul global de afaceri pot fi volubile si imprevizibile, mai ales pe termen lung.
 • Fiabilitatea depinde de datele folosite: daca ne bazam pe date incomplete sau inexacte pentru a face analiza, rezultatele vor fi de aceeasi calitate.
 • Cel mai potrivit pentru proiectele pe termen scurt si mediu: pentru proiecte sau decizii de afaceri care implica perioade mai lungi de timp, analiza cost-beneficiu are un potential mai mare de a rata obiectivul din mai multe motive. In general, devine mai dificil sa faci predictii precise cu cat mergi mai departe. De asemenea, previziunile pe termen lung pot sa nu ia in considerare cu exactitate variabile precum inflatia. Acest lucru ar putea afecta cu siguranta acuratetea generala a analizei.
 • Eliminati elementul uman: in timp ce dorinta de a obtine profit determina majoritatea afacerilor, exista si alte motive non-monetare pentru care o organizatie ar putea decide sa urmeze un proiect sau sa ia o decizie. In aceste cazuri, poate fi dificil sa conciliezi perspectivele morale sau „umane” cu cazul de afaceri.

In cele din urma, analiza cost-beneficiu nu ar trebui sa fie singurul instrument sau strategie pe care o utilizati pentru a determina cum sa va deplasati afacerea in viitor.

Cum sa faci o analiza cost-beneficiu in cinci pasi

In primul rand, trebuie avut in vedere faptul ca nu exista un format standard pentru efectuarea acestui tip de analiza. In ciuda acestui fapt, exista anumite elemente centrale care vor fi prezente in aproape toate analizele. Ar trebui sa utilizati structura care se potriveste cel mai bine situatiei sau industriei dvs.

1# Stabileste un cadru pentru a contura parametrii analizei

Pentru a stabili un cadru de analiza cost-beneficiu, va trebui mai intai sa descrieti programul propus sau modificarea politicii in detaliu. Studiati cu atentie cum pozitionati exact ceea ce este evaluat in raport cu problema rezolvata.

De exemplu, analiza asociata cu intrebarea „Ar trebui sa angajam un nou profesor in personal?” va fi mult mai usoara decat o intrebare programatica mai ampla, cum ar fi „Cum ar trebui sa umplem golurile in ofertele noastre educationale?”

2# Identifica costurile si beneficiile, astfel incat acestea sa poata fi clasificate dupa tip si intentie

Acum ca avem cadrul stipulat, este timpul sa clasificam costurile si beneficiile ca grup in functie de tipologia lor. Principalele categorii in care se regasesc costurile si beneficiile sunt:

 • Direct: Adesea asociat cu producerea unui obiect de cost (produs, serviciu, client, proiect sau activitate).
 • Indirect: Acestea sunt de obicei de natura fixa ​​si pot proveni din cheltuielile generale ale unui departament.
 • Tangibile: sunt usor de masurat si cuantificat. De obicei, acestea sunt legate de o sursa sau un activ identificabil, cum ar fi salariul, chiria sau instrumentele.
 • Intangibile: acestea sunt cele care sunt greu de identificat si masurat, cum ar fi schimbarile in satisfactia clientilor sau nivelurile de productivitate.
 • Real: Acestea sunt cheltuielile asociate cu producerea unei oferte, cum ar fi costurile cu forta de munca si materiile prime.

Acum ca am dezvoltat categoriile in care vom clasifica costurile si beneficiile, este timpul sa incepem sa facem calcule.

3# Calculati costurile si beneficiile pe toata durata de viata a unui proiect sau initiativa

Cu cadrul si categoriile stabilite, putem incepe sa descriem costurile si beneficiile generale. Dupa cum am mentionat anterior, este important sa tinem cont atat de termenul scurt, cat si de cel lung. Veti dori sa va asigurati ca va faceti proiectiile bazate pe durata de viata a programului sau a initiativei si sa vedeti cum vor evolua atat costurile, cat si beneficiile in timp.

4# Comparati costurile si beneficiile folosind cat mai multe informatii posibil

In acest moment vom determina valorile actuale nete scazand costurile din beneficii. In plus, vom proiecta perioada de timp necesara pentru ca beneficiile sa plateasca costurile, cunoscuta si sub denumirea de rentabilitate a investitiei (ROI) .

Procesul nu se termina aici. In anumite situatii, este important sa abordam orice preocupari serioase care pot afecta viabilitatea din punct de vedere legal , de exemplu. In astfel de cazuri, poate fi util sa se incorporeze o comparatie „cu/fara” pentru a identifica zonele potentiale de ingrijorare.

5# Analizati rezultatele si faceti o recomandare finala

In acest ultim punct al analizei cost-beneficiu, este timpul sa analizezi rezultatele muncii tale si sa iei o decizie.

Inainte de aceasta, este recomandabil sa efectuati o analiza de sensibilitate pentru a prezice rezultatele si a verifica acuratetea in raport cu o colectie de variabile . Este vorba despre a lua in considerare toate „ce-ar fi daca”.

Cand am luat in considerare aceste informatii, va trebui sa luam in considerare ratele de actualizare atunci cand determinam fezabilitatea proiectului. Tarifele sunt:

 • Reducerea sociala: sunt utilizate pentru a determina valoarea fondurilor cheltuite pentru proiecte guvernamentale (educatie, transport etc.).
 • Rentabilitatea: rentabilitatea minima a investitiei ceruta de investitori sau parti interesate.
 • Reduceri efective anuale: pe baza unui procent din soldul de la sfarsitul anului, suma dobanzii platite sau castigate.

In cele din urma, dupa determinarea ratei de actualizare adecvate, uitati-va la modificarea rezultatelor pe masura ce rata creste si scade:

 • Pozitiv: Daca atat cresterea, cat si scaderea ratei dau un rezultat pozitiv, politica sau initiativa este viabila financiar.
 • Negativ: daca atat cresterea, cat si scaderea ratei sunt negative, revizuiti calculele bazate pe ajustarea la un punct de echilibru zero si evaluati folosind noile constatari.

Pe baza acestor rezultate, acum veti putea face o recomandare clara bazata pe proiectii realiste de date.