Care sunt cei 24 de fosti aliati si asistenti care s-au intors impotriva lui Trump?

Categories PoliticaPosted on

Exista o lista lunga de aliati si asistenti de altadata care fie s-au intors impotriva fostului presedinte Donald Trump, fie impotriva carora s-a intors. Nicio persoana din politica americana – cu siguranta niciun presedinte recent – ​​nu are o lista atat de extinsa de aliati de rang inalt devenit dusmani. Cel mai longeviv sef al personalului sau de la Casa Alba, generalul marin in retragere John Kelly, a rostit o mustrare incredibila la adresa personalitatii si a conducerii lui Trump intr-o declaratie.

Avand in vedere ca Trump este favoritul pentru nominalizarea GOP in 2024 si se confrunta simultan cu mai multe cazuri penale, atat campania, cat si procedurile judiciare ar putea determina mai multe persoane sa se pronunte.

Ceea ce este mai jos nu se vrea a fi o lista exhaustiva, ci mai degraba un catalog al celor mai notabile transformari ale fostilor consilieri si oficiali de varf pe care Trump i-a ales la un moment dat sa lucreze pentru el la Casa Alba. Unii lucreaza acum in mod activ impotriva lui. Trei candideaza impotriva lui la primarul prezidential. Altii au ramas relativ linistiti dupa ce si-au dat demisia in semn de protest. Link-ul de la fiecare nume include mai mult context.

1. Vicepresedintele sau, Mike Pence : „Poporul american merita sa stie ca presedintele Trump mi-a cerut sa-l pun peste juramantul meu fata de Constitutie. … Oricine se pune peste Constitutie nu ar trebui sa fie niciodata presedinte al Statelor Unite.”

2. Cel de-al doilea procuror general al sau, Bill Barr : „Cineva care s-a implicat intr-un asemenea tip de agresiune in legatura cu un proces care este fundamental pentru sistemul nostru si pentru autoguvernarea noastra nu ar trebui sa fie nicaieri in apropierea Biroului Oval.”

3. Primul sau secretar al apararii, James Mattis : „Donald Trump este primul presedinte din viata mea care nu incearca sa uneasca poporul american – nici macar nu pretinde ca incearca. In schimb, el incearca sa ne desparta.”

4. Al doilea sau secretar al apararii, Mark Esper : „Cred ca nu este apt pentru o functie. … El se pune inaintea tarii. Actiunile lui sunt toate despre el si nu despre tara. Si apoi, desigur, cred ca are probleme de integritate si de caracter.”

5. Presedintele sau al sefilor comune, generalul in retragere Mark Milley , parea sa-l invoce pe Trump: „Nu depunem juramant unui aspirant dictator. Depunem un juramant fata de Constitutie si depunem un juramant fata de ideea care este America – si suntem dispusi sa murim pentru a o proteja.”

6. Primul sau secretar de stat, Rex Tillerson : „Intelegerea (de catre Trump) a evenimentelor globale, a istoriei globale, a istoriei SUA a fost cu adevarat limitata. Este foarte greu sa ai o conversatie cu cineva care nici macar nu intelege conceptul de ce vorbim despre asta.”

7. Primul sau ambasador la Natiunile Unite, Nikki Haley : „Odinioara era bun in politica externa, iar acum a inceput sa se intoarca si sa slabeasca in genunchi cand vine vorba de Ucraina. Un lucru groaznic s-a intamplat pe 6 ianuarie si a numit-o o zi frumoasa.”

8. Vicepresedintele sau de tranzitie prezidentiala, Chris Christie : „Cineva despre care as argumenta acum este doar pentru el insusi.”

9. Al doilea sau consilier pentru securitate nationala, HR McMaster : „Am vazut absenta conducerii, cu adevarat anti-leadership si ce poate face asta pentru tara noastra.”

10. Al treilea lui consilier pentru securitate nationala, John Bolton : „Cred (liderii straini) cred ca este un prost care rade.”

11. Al doilea sef de cabinet, John Kelly : „O persoana care nu are decat dispret pentru institutiile noastre democratice, Constitutia noastra si statul de drept. Nu se mai poate spune nimic. Doamne ajuta.”

12. Fostul sau sef de cabinet interimar, Mick Mulvaney , care a demisionat din functia de trimis special al SUA in Irlanda dupa 6 ianuarie 2021: „Am renuntat pentru ca cred ca nu a reusit sa fie presedinte cand aveam nevoie de el sa fie asa.”

13. Unul dintre numerosii sai fosti directori de comunicatii, Anthony Scaramucci : „Este teroristul intern al secolului 21.”

14. Un alt fost director de comunicatii, Stephanie Grisham : „Sunt ingrozit de el sa candideze in 2024.”

15. Secretarul sau de educatie, Betsy DeVos , care si-a dat demisia dupa 6 ianuarie: „Cand am vazut ce se intampla pe 6 ianuarie si nu l-am vazut pe presedinte intervenind si facand ce ar fi putut sa faca pentru a da inapoi sau a incetini. sau chiar sa abordez situatia, era doar evident pentru mine ca nu pot continua.”

16. Secretara sa de transport, Elaine Chao , care a demisionat dupa 6 ianuarie: „La un moment dat, evenimentele au fost de asa natura incat mi-a fost imposibil sa continui, avand in vedere valorile mele personale si filozofia mea.

17. Primul sau secretar al Marinei, Richard Spencer : „…presedintele intelege foarte putin ce inseamna sa fii in armata, sa lupti etic sau sa fii guvernat de un set uniform de reguli si practici.”

18. Primul sau consilier pentru securitatea patriei, Tom Bossert : „Presedintele a subminat fara temei democratia americana timp de luni de zile. Drept urmare, el este vinovat pentru acest asediu si o rusine totala.”

19. Fostul sau avocat personal si reparator, Michael Cohen : „Donald este un idiot.”

20. Avocatul sau de la Casa Alba, Ty Cobb : „Trump sustine fara incetare afirmatii care nu sunt adevarate.”

21. O fosta directora de comunicatii strategice, Alyssa Farah Griffin , care este acum comentatoare politica : „Putem sa sustinem politicile, dar in acest moment nu putem sa fim alaturi de om.”

22. Omarosa Manigault Newman, un consilier de top care se ocupa de comunicarea cu afro-americanii : „Donald Trump, care ar ataca icoanele pentru drepturile civile si sportivii profesionisti, care ar fi urmarit vaduvele negre indurerate, care ar spune ca sunt oameni buni de ambele parti , care a sustinut un acuzat de agresor de copii; Donald Trump, precum si deciziile si comportamentul sau, daunau tarii. Nu mai puteam face parte

de aceasta nebunie.”

23. Un fost secretar de presa adjunct, Sarah Matthews , care a demisionat dupa 6 ianuarie: „Am crezut ca a facut foarte mult bine in cei patru ani ai sai. Cred ca actiunile lui din 6 ianuarie si premergatoarea, felul in care a actionat ulterior si continuarea lui de a impinge aceasta minciuna ca alegerile sunt furate l-au facut complet incapabil sa mai detina o functie de fiecare data.”

24. Asistentul sau final al sefului de cabinet, Cassidy Hutchinson : „Cred ca Donald Trump este cea mai grava amenintare cu care ne vom confrunta democratia in timpul vietii noastre si, eventual, in istoria Americii.”