Carti de Colson Whitehead pe care le puteti citi dupa vizionarea „Calea ferata subterana”

Categories documentare și cărțiPosted on

Oprah a descris romanul din 2016 al lui Colson Whitehead, The Underground Railroad (Calea ferata subterana) , pe care l-a ales ca una dintre alegerile ei pentru clubul de carte, ca pe o lucrare pe care nu o va parasi niciodata.

Bestsellerul, care a castigat premiul Pulitzer si Premiul National pentru Carte, reimagineaza calea ferata subterana ca un tren subteran real care aducea oamenii sclavi la libertate in secolul al XVIII-lea. Cartea a fost adaptata intr-un serial uimitor Amazon Prime, regizat de Barry Jenkins, pe care Oprah l-a laudat. „Nu stiu cand am fost mai mandru de o fiinta umana. Ce ai facut cu The Underground Railroad, nu exista cuvinte”, i-a spus Oprah lui Jenkins. „Nu poti face un lucru pe care l-ai facut, ai luat cuvintele lui Colson Whitehead, care au fost extraordinare la inceput, si acum le modeleaza in asa fel incat imaginile sa traiasca in spiritele noastre. Asta ai facut.”

Lasa caile ferate subterane sa fie punctul tau de intrare in opera lui Whitehead. Prima sa carte, 20oo’s The Intuitionist , a fost o fabula plasata intr-o lume guvernata de secte in razboi ale operatorilor de lift. In cele doua decenii de dupa, el a scris o gama uimitoare de carti apreciate, variind de la o poveste despre maturitatea de vara, plasata in Sag Harbor la un roman pandemic si un memoriu despre concurenta in World Series of Poker. Urmatorul sau roman, The Harlem Shuffle , lansat in aceasta toamna, imprumuta din genul jafului.

Cartile lui Whitehead sunt variate ca subiect, dar toate sunt unite de o maiestrie a prozei, personaje vibrante si un grad de apreciere – el este unul dintre cei patru autori care a castigat de doua ori Premiul Pulitzer. Iata o lista cu cartile lui Colson Whitehead, in ordinea cand au fost lansate, de citit dupa vizionarea The Underground Railroad .

1 The Intuitionist de Colson Whitehead (1999)

Primul roman al lui Colson Whitehead,  Intuitionistul , este o fabula despre mobilitatea ascendenta. Romanul este plasat intr-un oras dominat de lifturi si de oamenii talentati care le pot repara. Empiristii urmeaza instructiunile; Intuitionistii isi folosesc intestinul. Lila Mae, o intuitionista (si prima femeie de culoare care a fost inspector de lift), nu greseste niciodata – pana cand un accident o face sa se indoiasca de judecata ei. 

Nominalizat la Premiul Pulitzer, John Henry Days este o epopee postmoderna. Este partial o romanizare a vietii lui John Henry, subiectul cantecului popular american si partial povestea unui jurnalist negru, care participa la un festival in numele lui John Henry. 

3 Apex Hides the Hurt (2007)

Apex Hides the Hurt  este una dintre cele mai ciudate si mai satirice versiuni din aceasta lista. Cetatenii din Winthrop cred ca isi pot construi un viitor mai bun schimband numele orasului lor. Dar valorile lor diferite fac imposibila ajungerea la un acord. 

4 Zone One de Colson Whitehead (2011)

Zone One  este interpretarea lui Whitehead asupra unui roman de groaza cu zombi. In urma unei boli devastatoare, New York-ul a fost transformat intr-un camp de lupta intre supravietuitori si zombi ramasi. Ironia este ca Mark Spitz, protagonistul nostru, gaseste ca este mai echipat sa invinga zombi decat a fost vreodata pentru a concura in cursa de sobolani din vechiul New York. 

In timp ce toate cartile lui Whitehead sunt, fara indoiala, captivante,  Sag Harbor  ar putea fi cel mai potrivit de adus la plaja. In fiecare vara, Benji, in varsta de 15 ani, si familia sa se retrag la casa lor de vacanta, situata intr-o comunitate predominant neagra din Sag Harbor, Long Island. Si vara aceasta va fi una care va schimba viata. 

6 Colosul din New York (2004)

Aceasta carte non-fictiune despre istoria New Yorkului exploreaza subiecte atat ambitioase, cat si intime, oprindu-se la curiozitati, asa cum ar trebui orice plimbare buna prin oras. 

7 The Noble Hustle (2015)

Ganditi-va la  The Noble Hustle  ca la produsul secundar al unei indraznete. Publicatia Grantland l-a provocat pe Whitehead, un jucator amator de poker, sa vada cat de departe ar putea merge in World Series of Poker. Nu trebuie sa stii nimic despre poker pentru a aprecia umorul lui Whitehead in timp ce isi povesteste calatoria.

8 The Underground Railroad (2016)

The Underground Railroad  a fost selectata ca alegere a Oprah’s Book Club si a castigat atat Premiul Pulitzer, cat si Premiile Nationale pentru Carte. Cu ajutorul unei cai ferate subterane literale, Cora porneste intr-o calatorie periculoasa departe de o plantatie din Georgia si de tot ce a cunoscut ea vreodata. Fiecare sectiune a romanului este plasata intr-o alta „oprire” in calatoria ei in mai multe state. Cartea foloseste un dispozitiv magic pentru a face istoria reala sa para si mai viscerala. 

Urmarirea lui Whitehead la  The Underground Railroad  se concentreaza, de asemenea, pe un capitol oribil din istoria Americii. Romanul castigator al Premiului Pulitzer a fost inspirat de scoala Dozier pentru baieti, administrata candva de stat, din Florida, unde aproximativ 80 de elevi de culoare au fost ucisi si multi altii au fost abuzati. Calea ferata subterana este plasata in vremuri de sclavie; The Nickel Boys  intr-o tara care inca nu a procesat pacatul original.

10 Harlem Shuffle de Colson Whitehead (2021)

Whitehead a preluat o varietate de genuri, de la povestiri alternative la romane cu zombi. Cel mai recent, care apare pe 21 septembrie, este interpretarea sa despre romanul furt. Lucrand ca vanzator de mobila, Ray Carney a lasat in urma viata criminala a familiei sale. Dar apoi varul lui il impinge inapoi in caile indoite pe care a jurat ca le-a lasat in urma.