Sunt istoria noastră, au peste 2.500 de ani și vor fi cumpărate de Consiliul Județean Botoșani

Categories ArheologiePosted on

NOI suntem dacii liberi! Începem să facem primii pași pentru a ne scoate ADEVĂRATA istorie la lumină. Consiliul Județean Botoșani a demarat procedura de achiziție a terenurilor sub care se află celebrele cetăți dacice de la Stâncești.

„O echipă a Consiliului Județean se ocupă de cetățile dacice de la Stâncești și au identificat 22 de proprietari ai terenurilor sub care se află cetățile”, a declarat Gheorghe Sorescu, vicepreședinele CJ Botoșani.

După identificarea proprietarilor se va încerca obținerea terenurilor sub care se află cetățile, fie prin cumpărare ori chiar donare din partea acestora.

În anii *60 au fost făcute săpături pe o suprafață mică și s-a descoperit acea celebră piesă din aur cu cap de porc mistreț, corp de pește și coadă de pasăre.

CJ-ul intenționează să rezolve problema proprietății terenurilor și să depună un proiect cu finanțare europenă pentru scoaterea la lumină a cetăților dacice de la Stâncești.

Cetatea a fost datată în secolele VI-III î.Cr. şi este una dintre cele mai impunătoare cetăţi geto-dacice din perioada hallstadtiană din Moldova.

Cetatea 1 se intinde pe o suprafaţă de aproximativ 40 ha. Este înconjurată de un puternic val de pământ ce masoară astăzi aproximativ 3-5 m, spre exterior şi la bază cu şanţ de apărare adânc de 2,5-3 m, cu o lăţime pe creastă de 2-3 m şi la bază de aproximativ 12-15 m. Spre est valul de pământ se intrerupe lăsând o intrare de 3-4 m lăţime, probabil intrarea principală în această cetate. Pe latura de sud se păstrează ruinele unui turn (sau turn – locuinţă) în interiorul cetăţii.

Cetatea 2 se întinde pe o suprafaţă aproximativ egală, spre sudul cetăţii 1, şi este de asemenea înconjurată de un impunător val de pământ de aproximativ aceleaşi dimensiuni. Suprafaţa cetăţii 2 este actualmente împădurită.

Sursa: http://www.banulbotosanean.ro/obiective-turistice/13607-sunt-istoria-noatra-au-peste-2500-de-ani-si-vor-fi-cumparate-de-cj

8 comments

  1. Da ,extraordinara decizie! Piesa respectiva reprezinta o alta trinitate adica unirea cerului reprezentat de coada de pasare cu pamantul reprezentat de capul de mistret si cu lumea din ape reprezentata de corpul de peste.O idee fenomenala!

  2. Cetatea ii mult mai veche ,dateaza din prima perioda a bronzului timpuriu daca ne luam dupa intindere,forma si valuri de pamant cu santuri de aparare.Cetatile din timpul periodei fierului erau mai mici si aveau alte forme si erau construite si din piatra nu doar cu valuri de aparare si santuri.Datarea la noi facuta dupa documentele vremii ii ca si cand ai spune ca o specie noua descoperita de oamenii de stiinta s-o nascut in momentul descoperirii ei.

  3. Acum poti sa-mi spui paranoic sau nu, dar nu o fi un alt motiv sa mai taie vreo 40 hectare din padurile noastre ? Am vazut ca cetatea 2 este impadurita. Doar intreb, tu poate ai mai multe date.

  4. ma indoiesc ca acest motiv ar fi plauzibil………sa le iei pamantul oamenilor pentru a scoate asa zisele cetatati dacice…la suprafata …se pot concesiona aceste terenuri…NU trebuie sa isi schimbe proprietarul…….Costin gandeste logic…….NU v-ati invatat minte nici pana acum, ca de 24 de ani, NIMENI nu va vrea binele ??????

  5. Nu miroase a bine. Nimeni, dar nimeni din orice consiliu judetean nu ajunge la conducere daca nu se vinde tradatoriilor. Aceste descoperiri ar fi un pas inapoi pentru cei care conduc tara si incearca sa o distruga. Vad ca si alti compatrioti vad aceste probleme. Nu cumva adevarul este ascuns si pina se va afla adevarata agenda va fi prea tirziu. De cind se ocupa CJ de arheologie si de ce trebuie proprietarii sa renunte la pamint. Sa inceapa situl fara exproprieri prin concesiune. Nu mai vindeti pamintul la tilhari si numai credeti tot ce va spun ei. Nu uitati ca ei sunt in slujba raului si nu au nici un interes sa faca bine, mai ales fara cistig. Treaba Pute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *