27 de carti pentru iubitorii de calatorie

Categories CulturaPosted on

Unul dintre lucrurile care ne ajuta cu adevarat sa trecem peste momentele dificile este lectura. Si din moment ce nu am putut sa calatoresc prea mult, a trebuit sa folosesc cartile pentru a ma ajuta sa evadez in lume. Deci, ce articol mai bun, decat unul care combina dragostea pentru calatorii si dragostea pentru lectura intr-o lista cu 27 dintre cele mai bune carti de calatorie.

Iata care sunt cele mai bune carti de calatorie:

Chop Suey Nation de Ann Hui

Una dintre cartile mele de calatorie preferate este Chop Suey Nation de Ann Hui. Acest memoriu de calatorie spune povestea jurnalistului chinez de origine canadiana, Ann, care calatoreste prin Canada pentru a manca la cat mai multe restaurante din orasul mic, cate poate gasi. Pe parcurs, ea spune povestile din spatele oamenilor, istoria si cultura care alcatuiesc aceste restaurante, precum si propria ei istorie si cultura, spunand povestea tatalui ei de a veni in Canada si a lucrat intr-un restaurant.

Fiind o persoana chineza nascuta in Canada, care a crescut in cartierul chinezesc din Toronto, aceasta carte mi-a fost cu adevarat placuta. Mi-a placut sa aud despre locuri si traditii familiare si, bineinteles, descrierile mancarurilor mi-au facut apa la gura. Aceasta carte mi-a deschis ochii si asupra cat de mare este Canada si cat de multe sunt de descoperit. Recomand cu caldura aceasta carte de calatorie iubitorilor de calatorii rutiere,

Parasind gara Atocha de Ben Lerner

Leaving the Atocha Station, a lui Ben Lerner, este o autobiografie voalata despre un poet american tanar si supraeducat care isi petrece un an cu o bursa prestigioasa la Madrid. Nesigur, dar profund preocupat de experienta artei, uneori sub influenta marijuanei, protagonistul calatoreste prin notiuni de autenticitate si frauda, sens si nesemnificatie, in aceasta minunata cartita. Este cu usurinta una dintre cele mai bune 5 lucrari ale mele de scris despre calatorii din ultimul deceniu, desi calatoria sa este mai mult una interioara decat una pe strazile din Madrid. Inflacarata, ironica si ireverentioasa, aceasta carte este insotitorul perfect pentru oricine a petrecut mult prea mult timp citind carti si gandindu-se la arta.

Best of Ruskin Bond de Ruskin Bond

Ruskin Bond este un autor indian de origine britanica ale carui opere literare sunt gravate in memoria fiecarui indian care a crescut in anii 90 si mai tarziu. El a scris unele dintre cele mai bune carti despre India, intr-un mod care va transporta practic pe oricine in acest taram magic. Cele mai multe dintre lucrarile sale sunt bazate in Himachal Pradesh si in zonele din apropiere – regiunea Himalaya din India.

Best of Ruskin Bond este o pretioasa antologie a povestirilor si poeziei sale care captiveaza cititorul cu stilul sau unic si lucid de a scrie. In plus, cartea are si o surpriza – include si novela sa „Delhi is not departe”. Aceasta este prima carte pe care am incercat-o pe Audible si am iubit-o. Este disponibil si in versiunile paperback si Kindle. In general, este intr-adevar una dintre cele mai bune carti pentru iubitorii de calatorii.

Golden Gate Dimineata de Mary Vaughn Armstrong

Golden Gate Morning de Mary Vaughn Armstrong este o poveste de dragoste frumoasa, plasata in orasul de aur San Francisco, California. Eram un adolescent care locuia in India cand am citit prima data aceasta carte de calatorie si m-am indragostit imediat de San Francisco. Vizitarea Podului Golden Gate a fost primul meu vis de calatorie. Aceasta este cartea care mi-a inceput pofta de calatorie si m-a dus la San Francisco in cativa ani. Chiar si dupa doua decenii, mai vizitez bantuile preferate mentionate in aceasta carte si descopar comorile San Franciscane. Surprinderea unui apus de soare cu vedere la Podul Golden Gate este o experienta obligatorie.

The Drifters de James A. Michener

Eram adolescent cand am citit prima data The Drifters. Aceasta a fost o epoca in care nu puteam incepe sa ne imaginam Internetul, cand a merge pana la capatul pamantului insemna intr-adevar sfarsitul, in care trebuia sa stai la coada ore in sir pentru a efectua un apel telefonic asistat de operator inapoi acasa. …

Cartea a fost un produs al anilor saizeci, despre tineri in cautarea lor. Au cautat in astfel de parti minunate ale lumii. Nu-mi amintesc descrierile precise ale plajelor albe nesfarsite ale Mozambicului, sau zgomotul acumulat din Torremolinos sau zgomotul in jurul souk-urilor din Marrakech – ceea ce imi amintesc este ca odata ce as lasat cartea jos, nu as odihnesc pana cand am vizitat Marrakech si Mozambic. Si exact asta s-a intamplat. A durat cateva decenii, dar am ajuns in acele locuri si am inteles de ce au fost atat de importante pentru autodescoperirea a sase tineri plutitori.

Shantaram de Gregory David Roberts

Una dintre cartile mele preferate de calatorie este cu siguranta Shantaram. In acest roman autobiografic, Gregory David Roberts scrie despre viata lui in fuga. Fuge din Australia in India, unde incepe o noua faza a vietii sale. Complet singur, il intalneste pe Prabaker, care ii face cunostinta cu partile frumoase si triste ale tarii.

In cele din urma, insa, devine el insusi rezident al mahalalelor, unde ajunge sa-i ajute pe cei aflati in nevoie si sa le ingrijeasca medical. Isi face prieteni noi si incepe sa vada lucrurile dintr-o perspectiva diferita. In acel moment el devine „Shantaram”, un om al pacii care lupta pentru cei mai saraci dintre saraci. Dar si in India, din nou, este impins din nou in crima si nu isi da seama pana cand nu este prea tarziu ca actiunile sale sunt platite greoi.

Cartea fascineaza mai ales prin descrierile detaliate ale autorului. Povestea este captivanta si te cufunzi cu adevarat in aceasta lume necunoscuta, cu toate mirosurile, culorile si emotiile ei.

Geografia fericirii de Erik Weiner

Inainte de calatoria mea in Islanda, am cautat carti despre Islanda pentru a ma inspira si a-mi pregati itinerarul. Pe langa ghidurile traditionale, un motor de cautare mi-a sugerat o carte uimitoare, The Geography of Bliss, de Erik Weiner. Nu este vorba doar despre Islanda, ci si despre cateva alte tari.

Probabil ca toti am avut o perioada in viata noastra cand am vrut sa renuntam la totul si sa ne schimbam complet viata, dar nu toti am indraznit sa o facem. Dar Eric Weiner nu era unul dintre acestia; a plecat in cautarea locului sau fericit pe Pamant si, in cele din urma, a obtinut chiar si „traseul fericit” special, pe care il impartaseste in aceasta carte sincera si fascinanta.

Autorul a calatorit in tari recunoscute ca fiind cele mai fericite din lume – India, Elvetia, Qatar, Thailanda, Olanda, Islanda si cele mai nefericite precum Moldova. Unde traieste fericirea?

Aceasta carte nu numai ca mi-a oferit cateva informatii valoroase despre Islanda pe care le cautam, dar m-a si inspirat sa vizitez cele mai fericite tari si cele care sunt considerate mai putin fericite. Mi-a placut foarte mult cartea si o recomand tuturor celor pasionati de tari, culturi si mentalitati.

Worldwalk de Steven Newman

Te-ai intrebat vreodata cum a fost sa calatoresti in lume inainte ca telefoanele mobile si Wi-Fi sa iti fie la dispozitie? Niciun GPS si niciun impuls de moment nu cheama acasa pentru sprijin emotional. Ei bine, aceasta carte va permite sa faceti exact asta!

Worldwalk este povestea unui tanar optimist de 28 de ani din Ohio, care a petrecut patru ani plimbandu-se singur in jurul lumii. A plecat de acasa in aprilie 1983, cu un buget mic si o minte deschisa si a pornit sa vada cat de asemanatori suntem, indiferent de rasa sau cultura. Plimbarea i-a pus la incercare rezistenta fizica, puterea mentala si ocazional credinta in umanitate.

In „pelerinajul” sau inspirational, el s-a bazat pe bunatatea strainilor care si-au deschis casele si vietile. Fara cunostinte lingvistice si fara internet care sa ajute la furnizarea de cunostinte locale, el a strabatut aproape doua duzini de tari.

Steven si-a terminat plimbarea in aprilie 1987, exact 4 ani mai tarziu. Desi povestea pare uneori putin privilegiata si naiva cand o citesti in anii 2020, este greu de renuntat si are multe de oferit.

Dark Star Safari: Overland de la Cairo la Cape Town de Paul Theroux

Autorul si cronicarul apreciat, Paul Theroux, pleaca intr-o calatorie pe uscat din varful Africii pana in jos, folosind doar transportul public. Jurnalul sau de calatorie captivant este despre calatoriile in Africa, spre deosebire de turismul din Africa.

Niciodata in timpul calatoriei sale nu merge in safari sau nu viziteaza obiective turistice. In schimb, el spune povestea calatoriei sale si a Africii de astazi prin oamenii pe care i-a intalnit pe parcurs: colegii sai de pasageri in camioane, autobuze, canoe si convoai militare, care includ o calugarita din Harar in Etiopia, lucratori umanitari. si vechi colegi din zilele sale in Corpul Pacii.

Theroux ofera, de asemenea, o privire critica si oarecum dura asupra starii in care se afla Africa astazi si pune sub semnul intrebarii rolul ajutorului si al lucratorilor umanitari in Africa. Dark Star va rezona cu oricine calatoreste in Africa.

Femeile salbatice si aventurile lor uimitoare peste pamant, mare si aer de Mariella Frostrup

Wild Women este cartea perfecta atat pentru femeile aventuriere aspirante, cat si pentru cele experimentate. Cartea prezinta o colectie fascinanta de scrieri de calatorie scrise de femei din diferite medii si epoci. Multe dintre povesti includ calatorii record si circumstante extraordinar de riscante. Ea lumineaza capcanele si pericolele cu care femeile s-au confruntat istoric in cautarea independentei si aventurii.

Imi place aceasta carte pentru ca ofera relatari de prima mana cu adevarat inspiratoare ale povestilor de calatorie – din anii 1700 pana in zilele noastre. Va duce intr-o gama variata de tari si continente, fie ca este vorba de o excursie individuala in Antarctica sau de o aventura calare prin Siberia. Multe dintre femeile din carte s-au confruntat cu diverse adversitati in cautarea descoperirii, ceea ce este o dovada a curajului si perseverentei lor. Aceasta carte te va inspira sa planifici o aventura epica de calatorie pentru femei solo!

Eat Pray Love de Elizabeth Gilbert

Romanul clasic de calatorie Eat Pray Love o urmareste pe Elizabeth Gilbert (interpretata de Julia Roberts in film), o newyorkeza de 34 de ani care porneste intr-o calatorie de auto-descoperire in jurul lumii in cautarea schimbarii spirituale si mentale.

Incepand calatoria ei epica in Roma, capitala romantica a Italiei, ea parcurge aleile intortocheate si ia masa singura in cele mai pitoresti piete ale orasului. Dupa ce s-a imprietenit cu localnicii, ea trece in orasul haotic si plin de culoare New Delhi, India, cautand liniste si pace in ashramul local. In ultima etapa a calatoriei ei, Liz se trezeste pe insula exotica si paradisica Bali, Indonezia, unde un vindecator ancestral si un strain misterios incearca sa-si vindece inima.

Una peste alta, acest film este incredibil de inspirat pentru orice calatoare singura care doreste sa-si implineasca visele de a calatori prin lume si va aprinde bug-ul calatoriilor!

Eu vorbesc destul de o zi de David Sedaris

Cartea mea de calatorie preferata este Me Talk Pretty One Day de David Sedaris. Partea a doua a cartii de eseuri surprinde mutarea autorului de la New York la Paris si nenorocirile care au urmat. Ca iubitor de carti in NYC, nu este surprinzator ca am un punct slab pentru povestile plasate intr-un oras fabulos. Dar Sedaris isi infuzeaza spiritul in experiente care ar fi familiare oricarui calator, cum ar fi lupta pentru a invata o noua limba si sentimentul de strain. In „Jesus Shaves”, discutarea despre sarbatoarea de Paste intr-un curs de limba franceza devine o explorare hilara a diferentelor culturale. In „Picka Pocketoni”, Sedaris descrie cu umor o intalnire cu turistii americani. Me Talk Pretty One Day este o carte de calatorie grozava, deoarece iti aminteste ca abilitatile de observatie ascutite si simtul umorului iti vor fi de folos, indiferent de locul in care te afli in lume.

Nascut pentru a alerga de Christopher McDougall

Born to Run este despre Tarahumara, un trib nativ mexican care traieste in Canoanele de Cupru din Mexic. Autorul cauta si gaseste tribul, care este doar o isprava, si scrie despre capacitatea lor de a alerga curse de peste 100 de mile in caldura intensa, purtand doar sandale subtiri. Calatoria este adesea cea mai semnificativa atunci cand te poti scufunda intr-o cultura mult diferita de a ta. Aceasta carte va va transporta intr-un tinut departe de majoritatea civilizatiilor, unde cultura este mult diferita de oriunde pe pamant. Uneori, in timp ce citeam aceasta carte, am simtit ca alergam prin canioane alaturi de acest trib nativ.

Casatorit cu un beduin de Marguerite Van Geldermalsen

Mi-a placut sa citesc Married to a Bedouin, o carte a unei asistente din Noua Zeelanda, care a ajuns sa traiasca intr-o pestera din Petra, Iordania in anii optzeci. In timpul calatoriilor ei prin Iordania, ea l-a intalnit pe Mohammad, un beduin din Iordania. S-au casatorit, au avut copii si au trait in mica comunitate de beduini din Petra. Cartea descrie viata simpla, dar uimitoare pe care au dus-o in atatea detalii, cu avantajele si dezavantajele pe care le ofera acest tip de viata.

Intotdeauna mi-am dorit sa experimentez o cultura in acest fel, iar cartea m-a dus in aceasta calatorie. Singurul regret pe care il am este ca nu l-am citit inainte de a merge la Petra. Acum va trebui sa vizitez din nou ca sa o vad prin ochii lui Marguerite.

Arta subtila de a nu da AF*ck de Mark Manson

Calatoria catre mine este un timp pentru reflectie si o sansa de a gasi noi moduri de a creste si de a invata. Lucrez mereu la mine ca persoana si m-am bucurat de cateva carti de auto-imbunatatire si de sfaturi privind stilul de viata. Simt ca aceste lecturi sunt si mai inspiratoare in calatoriile tale, cu cat esti mai deschis si mai motivat sa faci schimbari pozitive inainte de a te intoarce acasa. In plus, aceste carti au capitole de lungime medie si va permit sa intrati si sa iesiti fara a pierde intriga principala.

Una dintre aceste lecturi este The Subtle Art of Not Giving a F*ck de Mark Manson. Accentul se pune pe cum sa faci fata oricaror obstacole pe care viata ti le arunca. Manson nu promoveaza miscarea pozitivitatii toxice, ci incurajeaza cititorul sa imbratiseze experientele dureroase si sa creasca din ele. Fericirea este un produs secundar al multumirii cu tine insuti in acest moment dat. Incepe intotdeauna de unde esti in viata.

Sfatul lui Manson este sa lasi viata sa curga si trebuie simtit. Acesta a fost un mesaj motivant pentru mine sa renunt la control si, in timpul lectiilor mele de surfing din Australia, am ajuns sa inteleg cu adevarat sensul cuvintelor lui.

Pescuitul somonului in Yemen de Paul Torday

Pescuitul la somon in Yemen este o poveste despre credinta, viziune si a fi in afara zonei tale de confort. O colectie de e-mailuri si inregistrari de jurnal de la Dr. Jones, un om de stiinta in domeniul pescuitului, se intinde pe Londra, Scotia si Yemen. Dr. Jones se transforma de la cineva care este adanc inradacinat in propria sa viata si in propriul simt al lumii in cineva care a invatat sa creada. Lentila stiintifica din care scrie povestea ofera, de asemenea, o perspectiva minunata asupra lumii pescuitului somonului, precum si asupra climei si peisajului din Yemen. Este genul de carte care lasa intrebari care raman cu tine si te pun pe ganduri, ceea ce cred ca o face cel mai bun tip de carte de calatorie.

Wild de Cheryl Strayed

Daca calatoresti singur sau calatoresti, Wild de Cheryl Strayed este o carte pe care trebuie sa o adaugi la lista ta de lectura. Aceasta carte detaliaza experienta autoarei in timp ce a pornit intr-o calatorie solo pe Pacific Crest Trail, de la desertul Mojave pana la statul Washington.

Decizia impulsiva a fost luata in urma mortii mamei ei si a propriei casnicii care se prabuseste. Cu toate acestea, lipsa ei totala de experienta in drumetii a dus la o serie de gafe amatori pe drumul provocator de 1.100 de mile, care i-a luat trei luni pentru a finaliza.

Amuzant si emotionant in acelasi timp, aceasta poveste despre vindecare si auto-descoperire va va trage cu siguranta sforile inimii, indiferent daca sunteti un calator mult mai priceput sau un incepator la fel de nestiutor.

Pelerinajul de Paolo Coelho

Pelerinajul spune povestea experientei lui Paolo Coelho de mers pe Camino de Santiago in 1986. Amplasat in nordul Spaniei pe traseul Camino, The Pilgrimage este in primul rand o relatare a unei calatorii spirituale si mistice. Este foarte mult o calatorie interna, care descrie reflectii interioare si conversatii dintre autor si ghidul sau, traseul Camino oferind o structura bruta pentru poveste.

Aceasta carte este plasata atunci cand traseul Camino a fost parcurs de relativ putini oameni – doar 400 de persoane au facut pelerinajul in 1986, in timp ce peste 347.000 l-au finalizat in 2019. Citind povestea, este usor sa-ti imaginezi ca merg pe Camino intr-o relativa singuratate, adesea nevazand pe altul. pelerini pe drum. Imi place conceptul de calatorie sacra, iar cartea evoca ideea ca calatoria este catalizatorul unei treziri personale. Exista ceva in a face o calatorie fizica, a fi in necunoscut, care te face sa pui la indoiala viata de zi cu zi si sa obtii claritate despre drumul tau prin lume.

Sub soarele toscan de Frances Mayes

Under the Tuscan Sun este o carte care m-a facut sa descopar unul dintre cele mai bune locuri secrete ale Europei: frumosul oras de pe deal Cortona, ascuns in peisajul rural toscan al Italiei.

Scrisa de Frances Mayes, aceasta carte fermecatoare detaliaza calatoria ei inspirationala de cumparare si restaurare a unei vile abandonate din Cortona. Ea vorbeste despre traditiile locale din Toscana, despre bucataria delicioasa, precum si despre prietenii pretuiti pe care si-a facut de-a lungul calatoriei.

Dupa ce am citit aceasta carte si am vizionat filmul adaptat, chiar am trecut la Cortona in timpul unei calatorii in Italia. S-a dovedit a fi chiar mai frumos decat a descris-o ea si am avut grija sa recitesc cateva capitole in timpul petrecut acolo.

Aventuri in Caravanastan de Greg Bearup

Jurnalistul premiat Greg Bearup si-a schimbat terenul de reportaj obisnuit in Pakistan si Afganistan pentru o masina, o rulota si o calatorie de un an in jurul Australiei. Adventures In Caravanastan il urmareste pe Bearup, sotia lui si copilul lor in timp ce exploreaza partea luminoasa si intunecata a vietii australiene.

Familia a lovit cateva scaderi de viteza adaptandu-se la viata parcului de rulote. Exista multe momente in carte in care va veti raporta la provocarile calatoriei cu copiii si a confruntarii cu raul de acasa. Dar ceea ce imi place cel mai mult la carte este ca se concentreaza mai degraba pe oameni decat pe locuri.

Caravanastan ne face cunostinta cu oamenii care locuiesc in cele mai emblematice orase din Australia. De la poeti la prostituate, Bearup picteaza un portret divers, dragut si, uneori, provocator al Australiei. Imi place reamintirea pe care o ofera aceasta carte de calatorie ca vei afla mult mai multe despre un loc atunci cand vei cunoaste oamenii care locuiesc acolo.

O luna in Siena de Hisham Matar

A Month in Siena este o carte de memorii scrisa de Hisham Matar, un autor castigator al premiului Pulitzer al carui tata a fost rapit sub regimul Gaddafi din Libia si pe care Matar nu l-a mai vazut niciodata.

In anii care au urmat, Matar, un individ extrem de intelectual cu o tendinta pentru gandire profunda, a inceput sa viziteze galeriile de arta, unde a gandit picturile celebre si semnificatiile acestora. In special, Matar a castigat o apreciere masiva pentru opera de arta a scolii siene veche de secole.

A Month In Siena este o carte scurta, dar frumos scrisa, care detaliaza timpul petrecut de Matar in orasul italian Siena, unde s-a cufundat in marile opere de arta sieneza si in sfarsit ajunge sa vada in carne si oase unele dintre picturile sale preferate. Acesta impleteste intr-un mod perfect subiectele durerii, artei renascentiste italiene si interactiunile cu oamenii locali sienezi, facand cititorii sa-si doreasca sa sara intr-un avion si sa se cufunde si ei in Siena! O lectura complet inspirata pentru cei care planuiesc excursii in Toscana.

Plaja de Alex Garland

The Beach de Alex Garland este una dintre cele mai bune carti de calatorie de citit inainte de urmatoarea calatorie. Cand am venit prima data in Thailanda, am venit din cauza acestei carti si a filmului asociat, care are loc pe insula Koh Phi Phi, precum si pe Bangkok si Koh Samui. Cartea prezinta un tanar rucsac caruia i se da o harta de pe o insula ascunsa, unde o comunitate isi construieste propria viata intre o plantatie de marijuana si natura neatinsa. Am fost motivat citind cartea sa calatoresc in Thailanda si sa stau pe insula pe care Leonardo DiCaprio a filmat filmul a fost un sentiment incredibil.

Ora italiana de Henry James

Scriitorul Henry James (1843-1916) este cel mai faimos pentru romanul sau, Portretul unei doamne. Dar a fost si un prolific scriitor de calatorii. Din moment ce ador Italia, recitesc frecvent Orarul italian. In aceasta lucrare non-fictiune, Henry scrie despre Venetia, Roma, Florenta si alte orase toscane. Puterile sale descriptive infloresc atunci cand isi indreapta privirea catre arhitectura Italiei, in special palatele sale cu „vopseaua lor decojita, nuditatea lor, tristetea lor”. Dar este si un romantic cand picteaza un portret al Florentei: „Ea statea la soare langa raul ei galben, ca micul oras cu comori care ia parut intotdeauna”. James te face sa vrei sa scrii un jurnal de calatorie. Dupa cum a scris el, „Cea mai profunda calitate a unei opere de arta va fi intotdeauna calitatea mintii producatorului. . . Niciun roman bun nu va proveni nici macar dintr-o minte superficiala.” Acelasi lucru este valabil si pentru un scriitor de calatorii.

O istorie concisa a Tarilor de Jos de James C. Kennedy

Cartea mea de calatorie preferata este A Concise History of the Netherlands de James C. Kennedy. Aceasta este o carte grozava daca doriti sa aflati despre istoria Tarilor de Jos. Exista multe lucruri pe care oamenii le stiu despre Tarile de Jos, dar majoritatea nu stiu povestea din spatele tuturor. Aceasta carte explica istoria tarii intr-un mod foarte clar, care o face usor de inteles si, pe langa asta, este scrisa intr-un mod care o face foarte interesanta de citit! Face explorarea Tarilor de Jos, si in special a capitalei Amsterdam, mult mai interesanta. Cand te plimbi prin oras, stii ce se afla in spatele tuturor lucrurilor, ceea ce este un mod foarte distractiv de a calatori.

Ranger Confidential de Andrea Lankford

Daca v-ati intrebat vreodata cum este viata gardienilor de parc in parcurile nationale din SUA, trebuie sa cititi „Confidentialitatea Rangerului: traiul, munca si moartea in parcurile nationale”. Scrisa de Andrea Lankford, un fost gardian al parcului, cartea este cruda, personala si nu da lovituri. Povestita aproape fara o ordine anume, cartea este o colectie de povesti adevarate. Rangerii merg in misiuni de salvare periculoase, incearca sa-i tina in siguranta pe vizitatorii nestiri si se lupta sa-si gaseasca locul intr-o organizatie sexista.

Am plans cand am citit despre o salvare deosebit de emotionanta si am putut sa ma raportez la luptele rangerilor femei care incearca sa ajunga in lumea unui barbat. Aceasta este o lectura obligatorie pentru oricine iubeste sa viziteze parcurile nationale din SUA. Indiferent daca parcul tau preferat este adormit Capitol Reef sau Acadia aglomerata, cu siguranta vei fi putin mai dragut cu rangerii la urmatoarea ta vizita, sau cel putin mai bine pregatit.

Umbra vantului de Carlos Ruiz Zafon

Umbra vantului de autorul spaniol Carlos Ruiz Zafon te duce inapoi in timp, in 1945, in frumosul oras european Barcelona, ​​unde Daniel, fiul proprietarului librariei, viziteaza Cimitirul Cartilor Uitate pentru a alege o carte de care sa aiba grija. . Citind cartea, se implica intr-un mister din viata reala care il implica pe Julian Carax, autorul cartii pe care a ales-o. Cineva sinistru distruge toate cartile scrise de Julian, iar Daniel trebuie sa afle de ce.

Imi place aceasta carte pentru ca de fiecare data cand o citesc, ma duce inapoi in toate locurile emblematice din Barcelona, ​​cum ar fi arcadele din Plaza Real unde Daniel il intalneste pe Fermin, cartierul gotic, Bazilica Santa Maria del Mar si Els Quatre Gats. , faimosul loc de intalnire al artistilor.

Inelele lui Saturn de WG Sebald

Inelele lui Saturn de WG Sebald este o relatare personala a plimbarilor sale de-a lungul uneia dintre plajele de pe coasta de est a Suffolk, Anglia. Cartea incepe ca un jurnal de calatorie obisnuit, mentionand relatari despre plimbarea lui zilnica. Apoi, incet, il duce pe cititor intr-o lume paralela a imaginatiei lui Sebald, cu teme de memorie, pierdere, decadere, exil si multe altele.

Chiar daca cineva poate gasi ca aceasta carte are un ton melancolic, este plina de inspiratie si de viziunea pozitiva a lui Sebald. Cea mai buna parte a naratiunii este ca visele si asocierile pe care le face autorul sunt parerea sa personala si din propriile sale cercetari. El nu forteaza cititorul spre nicio concluzie. Mi s-a parut ca aceasta carte este extrem de inspirata si provocatoare de gandire.