Cazul Valea Mare, Covasna: români alungaţi de pe pământul lor

Categories DezvăluiriPosted on

un articol de Adrian Grigoriu

 

Valea Mare, Judeţul Covasna este un sat de români cu vreo 350 de familii ce constituie un nucleu, o ancoră de românism între munţi şi alte sate cu populaţie dominantă sau exclusiv compusă din unguri.

Pământul deţinut de sat, de obştea sătească şi de săteni este continuu luat ilegal, abuziv, prin decizii ale unui primar cu nume de român dar suflet de trădător de români.

Cel mai activ instigator şi beneficiar al abuzurilor este un oarecare Joos Imre Tibor, descendent al unei familii de grofi a cărei predecesor, Joos Andrei a fost prefect de Mureş în guvernul Hortist şi care a fost condamnat drept criminal de război, condamnare în baza căreia i s-a confiscat averea dar pe care Joos de azi a luat-o, evident prin metode contrare legilor postbelice în vigoare şi azi privind criminalii de război.

sateni din Valea Mare

Cine ştie câţi români au fost omorâţi de acest Joos Andrei a cărui progenitură le ia românilor supravieţuitori pământul şi cu asta toate mijloacele de trai.

Am fost acolo cu Lt. (r) Alexandru Gheorghe, jurnalistul Marcel Bărbatei de la Cotidianul, activişti locali care susţin cauza românismului în zonă in 12, 13, 14 iulie 2013.

INCREDIBLE ABUZURI ÎMPOTRIVA SĂTENILOR DE CĂTRE CHIAR CEI PUŞI DE SĂTENI SĂ LE REPREZIUNTE DREPTURILE

Averea grofilor a fost obiect al exproprierii din 1921, plătită de statul român cu 300 lei pe iugăr, un preţ foarte bună la moment. Pământul a fost dat sătenilor şi obştei, pădurile composesoratului deţinut tot de săteni.

Ne găsim acum că descendenţii celor ce au primit preţul răscumpărării în anii 1921-1922 depun cereri de reconstituire a dreptului de proprietate şi primarul ales de săteni, aprobă. Sătenii nu ştiu ce se inatmpla, nimeni nu le-a spus, nu au ştiut să facă plângere dar atenţie : nefiind parte în retrocedare, nici nu au calitate procesuală.

Aşa s-a format un composesorat nou condus de Joos care a primit pădurile şi păşunile. Pe lângă proprietatea luată prin composesorat, Joos a devenit şi proprietar în nume propriu pe alte parcele de teren. Astfel, Joos a primit de 4 ori : bani în 1921, a luat pământ pe gratis pe timpul lui Horty, a luat pământul din nou pe gratis în prezent în calitate de persoană fizică şi a luat pământ din nou pe gratis ca şef al composesoratului.

În composesorat îi înşeală pe membrii şi îşi păstrează 90% din veniturile din vânzare de lemn şi produsele rezultate din cultivarea pământului, pajişti etc.

p-un picior de plai, pe-o gura de rai, satul Valea Mare

Sătenii primesc invitaţie de la poliţie să se prezinte cu actele de proprietate, pe care le au dar nu sunt intabulate în cartea funciară. Se duc la poliţie unde află că li s-a deschis dosar penal de tulburare de posesie întrucât au încălcat cu casele lor care stau pe acel loc de sute de ani terenul deţinut de Joos.

Li s-a aratat o hartă şi li s-a spus că hartă este rezultatul unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, toate false, dar află prea târziu. Înfricoşaţi, li se propune ca mod de a scăpa de pedeapsă penală, să semneze că recunosc pe Joos ca proprietar şi nu vor mai intra pe teren. Şi au semnat sub ameninţarea poliţiştilor şi a primarului, nici ei nu ştiu ce.

INCREDIBLE ABUZURI INSTITUŢIONALE

Abuzul se manifestă şi în acele puţine cazuri în care actele au fost atacate în instanţe sub forma de sentinţe date contrar prevederilor legale, de către judecători a căror menire a ajuns să fie de a institui ilegalitatea cu întreaga putere a statului.

Abuzul este umilitor şi copleşitor, greu de conceput, exemplificat şi de acest caz : În final un sătean, dl. Burlacu, mai întreprinzător, a angajat pe dl. Avocat Statulescu Cristinel într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Sf. Gheorghe, Covasna.

Judecătoarea însă l-a dat afară din sală pe dl. Avocat Statulescu sub pretextul că practică avocatura fără drept fiind membru în Baroul Bota, deşi a arătat 2 sentinţe penale definitive care constată că are calitate de avocat precum şi faptul că alţi judecători ai aceleiaşi instanţe i-au recunoscut calitatea de avocat.

Scurt după acest incident, pe 5 iulie 2013 poliţia a descins la domiciliul avocatului şi a ridicat toate documntele pe care le-a găsit, inclusiv actele necesare continuării apărării sătenilor.

Ca în luptele armate când anihilezi victimei arma cu care se apără. Doar că în acest caz, atacatorul este instituţia care are obligaţia de a asigura ordinea publică.

Întrucât sunt mai mulţi beneficiari ai abuzurilor, cazul e mai complicat ca la Nadas dar mecanismul de sărăcire a poporului român este acelaşi.

Şi aceşti români trebuie susţinuţi, chiar cu prioritate căci este de esenţă să consolidăm acest punct de românism într-un teritoriu românesc care devine tot mai ostil românilor.

Continuăm cercetările şi vă vom informa. CITESTE SI DESPRE CAZUL NADAS AICI http://adevaruldespredaci.ro/nadasul-un-sat-furat-cu-biserica-si-cu-cimitir-cu-tot/

15 comments

 1. ce sa mai zic ?nu sunt expert, dar chiar ca s a ajuns departe cu abuzurile si asta in colaborare cu autoritatile romine,cred ca aceste situatii vor lua amploare pe intreg teritoriul Rominiei! suntem tradati de ai nostrii!

 2. sfinte Dumnezeule Mareeeeee ! chiar n-am crezut vreodata ca voi ajunge sa regret faptul ca nu l-am votat pe Vadim Tudor !

 3. da din pacate cei pusi sa conduca si sa apere pe romani sant slugoi doar propriilor interese deacea azi maine straini ne vor lua pamantul cu totul si ne vor cere chirie ,halal conducatori

 4. Si te mai intrebi cum a aparut miscarea legionara?Desigur, pe fondul unor tradari si nedreptati evidente savarsite de statul roman.Tradarea clasei politice si a conducatorilor statului insa are proportii nationale in Romania!
  Cetatenii romani ar trebui sa constituie si sa se inscrie cu totii intr-o organizatie nationala de aparare a drepturilor romanilor pe scurt OR.N.A.D.RO care sa joace rol de Parlament al Poporului si care sa poata lupta impotriva tradarii nationale a guvernantilor si chiar sa dea sentinte.Nu mai putem suporta nesimtirea guvernantilor si miselia grofilor.

 5. Vremea vorbelor a trecut, a sosit vremea luptelor. Atat timp cat vom sta cu mainile in san si ne vom caina numai din gura, ne meritam ceeace ni se intampla. Oare cand vom intelege ca ” cu vorba buna ” nu vom face nimic, cand? Cu stima si respect.

 6. Romanii din jud. Covasna si Harghita, au supravetuit chiar si in cumplitele perioade de ocupatie ungureasca. In 1947 au venit comunistii la putere cu ajutor strain, au pus in conducerea tarii unguri, evrei… Si ca sa dea bine in strainatate un roman, pe post de marioneta! Pe parcurs s-au mai schimbat lucrurile incat in 1989, populatiile de alta etnie isi stiau locul. Dupa care a venit “democratia” care a dat libertate oricarui individ sa faca tot cei trece prin cap! Aceasta a adus in randul romanilor si in special in randul celor din cele doua judete cele mai mari probleme. Urmasi ai celor care iau prigonit si exterminat pe romani, acum cu concursul tacit al cozilor de topor din randul autoritatilor romanesti, incep un program de ingradire a tuturor drepturilor acestora spre ai forta sa-si paraseasca vatra stramoseasca! Daca Statul Roman, conducatorii actuali nu se trzesc sa vada realitatile romanesti, daca se mai tolereaza aceste practici antiromanesti?! Peste cativa ani s-ar putea sa fie prea tarziu, cand si ultimi bastinasi romani vor fi alungati din acest spatiu sfant!

 7. de drepturile omului ati auzit? sintem in Ue cu toate efctele daca e adevarat statul Romin trebuie denuntat pentru calcarea drepturilor omului fara comentarii

 8. Suntem de râsul lumii!Să fi prigonit,batjocorit si alungat din propria țară și să nu facem absolut nimic pentru a impiedica acest lucru e strigător la cer!Nu mai avem nimic din demnitatea si mândria dacilor!Am ajuns o nație de trădători si hoti(aici ma refer în special la clasa politică)!

 9. Este o greseala a tuturor guvernelor postdecembriste, care nu au gandit si nu cunosc multe fapte din istorrie, nu au gandire politica si nici capacitate de viziune! De aceea trebuie oameni competenti, care trebuie sa se consulte si cu organizatiile civice, istorice si academice in orice problema de acest gen!
  In plus, statul roman si organizatiile civile ronanesti ar trebui sa se implice mai mult in lobby-ul romanesc. Din pacate, asistam la o mutenie a ziaristilor si organizatiilor patriotice romanesti! Ei parca stau sa fie atacati si, la atc, se apara cu cateva articole in ziarele pe care prea putini le citesc! Ei ar trebui sa aiba o strategie clara pentru a perintampina atacurile antiromanesti, o strategie pentru promovarea culturii romanesti in lume si de protejare a valorilor!
  Si, asa cum anumite partide fac manifestatii pro autonomie, ar trebui ca si organizatiile romanesti sa faca asemenea manifestatii, care sa dune in orasele importante si in cele viztae mii de oameni care sa minefste pasnic fata de intentiile antiromanesti! Manifestaii pregatite cu mult timp inainte, cu promovare mare si care sa dune mii de persoane!
  este odios ce se intampla, cititi aici: http://www.dantanasa.ro/2013/07/16/exclusiv-guvernul-de-la-budapesta-cheltuieste-un-milion-de-dolari-ca-sa-promoveze-ungaria-alaturi-de-transilvania/

 10. sunt ginditor acum , acesti unguri nu se mai potolesc , germanii isi vor si ei partea in Tara Ardealului prin doamna Merkel,intr o zi un bulgar mi a zis ca ei sunt mai daci decit rominii! evreii si ei cu planurile lor in Rominia, deci chiar vom pleca intr o zi din Rominia daca continuam sa dormim in prezent. Rominia Pamint Sfint!,vor veni vremurile minunilor Dumnezeiesti in aceasta tara frumoasa,Dumnezeu iubeste Rominia si pe oameni acestia..

 11. Sariti pe ei fartilor…….
  Nu mai stati.
  Nu am ajuns ca in Romania sa faca legea niste migratori care nu isi au o stabilitate teritoriala si care sa isi impuna “drepturile” in fata unui popor care in urma cu aproape 2500 de ani era un neam atat de mare si puternic,incat si mai marii imperiilor de la acea vreme se temeau.
  Sau daca vor continua in acest fel,atunci haideti sa aplicam legea reciprocitatii….
  Mai exact…..
  Daca ei fac asta cu noi,sa facem si noi acelasi lucruri in Ungaria
  iar noi sa o facem si mai puternic decat ei si atunci sa vedem daca le mai convin hunilor lui Atila sa mai ridice pretentii intr-o tara in care sunt tolerati de istorie.

 12. Abramburelu,amice ungurii nu sunt huni. Ungurii se trag dintr-un neam nensemnat aparut prin nordul Mongoliei acum vre-un mileniu si jumatate. Fiind tot un neam fara capatai, ca si hunii, mongolii sau tatarii de mai tarziu, au pornit si ei sa prade prin lume, deoarece munca, cinstea si bunul simt nu erau inventate nici de neamul lor! Au fost gasiti pribegi prin campia din nordul marii Caspice de catre imparatul Constantinopolului Leon al VI lea pe la anul 894 d. Hr. Au fost tocmiti de acesta sa vina la sud de Dunare si sa-i extermine pe bulgarii alt neam migrator originar tot de prin nordul Mongoliei, adus in zona de un alt imparat: Constantin Cel Nou cu vreo doua secole mai devreme spre ai mai linisti pe traco-geti, bastinasii provinciilor sud-dunarene. Dupa un timp bulgarii s-au obraznicit, voind la un moment dat sa-si puna un imparat de al lor la Constantinopol! Dupa ce si-au terminat treaba ungurii au fost dusi in Panonia peste populatia geto-daca de aici spre a fi si acestia pedepsiti pentru desele revolte impotriva imparatiei! Acesta este adevarul istoric.

 13. Stati linistiti ca nu mai avem nimic al nostru,noi suntem doar o masa de manevra,adica sclavi.Pana si tiganii sunt mai stapani in ROMANIA decat romanii.Nu mai avem lideri care sa lupte pentru tara,singura speranta este la DUMNEZEU.DOAMNE ISUSE HRISTOASE ADUTI AMINTE SI DE POPORUL ROMAN CA ESTE UN POPOR SARAC SI PRIGONIT DE 2000 ANI.

 14. Citesc articolul abia in 2015. Imi poate spune cineva cum s-a terminat procesul acelor romani din Valea Mare, judetul Covasna, ROMANIA, nedreptatiti de urmasul grofilor unguri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *