Top 50 cele mai bine vandute romane din 1970 pana in prezent

Categories CulturaPosted on

Cele mai bine vandute carti nu sunt intotdeauna cele mai bune ale anului, dar sunt cele care au reusit sa-i seduca pe cei cu un anumit interes pentru literatura. In ultimele decenii, in intreaga lume, genurile preferate sunt cele mai diverse: romane politiste, istorice, carti despre sanatate mintala, depresie si anxietate, romane romantice in care sa credem, chiar si pentru copii, cartile au ajuns in „topul” bestsellerurilor.

Aceasta lista trece in revista peste 50 dintre cele mai bine vandute carti din ultimele decenii , an de an din 1969, si va va fi de mare ajutor daca sunteti in cautarea unor lecturi noi sau pur si simplu pentru a verifica cate ati citit si cate inca mai au in asteptare.

„Stapanul Inelelor”, saga „Harry Potter” si „Codul lui Da Vinci” sunt cateva dintre titlurile pe care le vom gasi in aceasta selectie, unele mai evidente decat altele. De la o lectura scurta si simpla pana la romane mari in care te poti scufunda zile intregi si nu dai semne de viata. Si daca cartile au ceva bun, aceasta este capacitatea lor de a ne face sa ne deconectam si sa calatorim in lumi exotice si indepartate .

Daca nu esti sigur ce roman sa citesti in continuare sau cauti cadouri originale pentru prieteni, aceasta lista cu cele mai bine vandute 53 de carti este un inceput bun pentru urmatoarea achizitie literara. Desigur, nu este deloc limitativ. Poate ca iti plac mai mult cartile thriller ale Agatha Christie sau cartile cu vampiri precum Twilight, care a hipnotizat mii si mii de adolescenti. Sfatul nostru? Alege-ti tema preferata si exploreaza, nu stii niciodata ce ai putea gasi si povestile te vor surprinde mereu (in bine).

Cele mai bine vandute carti din lume in fiecare an din 1970

Influenta culturala si sociala a momentului, curiozitatea de a explora teme noi, recomandari, mesajul pe care povestea il transmite, o intriga interesanta… exista sute de motive pentru a alege o lucrare sau alta cand vine vorba de lectura. , dar adevarul este ca cei mai pasionati cititori au facut din aceste carti cele mai populare intre anii 1969 si 2022 .

Cu siguranta veti rata cateva lucrari celebre care sunt best seller-uri istorice – de exemplu, carti de literatura clasica – dar acestea sunt lucrari publicate inainte de selectia noastra. Esti gata sa semnezi un nou partener de calatorie literar? Iata cele mai bine vandute carti din lume din fiecare an din 1970.

1969: „Nasul” (Mario Puzo)

„Nasul” este unul dintre cele mai epice romane din ultima vreme, care a fost transformat intr-un film de Francis Ford Coppola, creand unul dintre filmele clasice si bune pe care ar trebui sa le vezi din nou si din nou. In 1969, Puzo a scris o carte care a patruns in familiile mafiote, spunand povestea lui Vito Corleone , cel mai respectat „capo” din New York. Afacerile, sindicatele si jocurile de noroc depind de el si se apropie de el pentru a-i cere favoruri si a-si arata respectul.

1970: „Poveste de dragoste” (Erich Segal)

Un alt best seller care a fost transformat intr-un film, in acest caz regizat de Arthur Hiller si cu Ryan O’Neal si Ali McGraw in rolurile principale. Este o poveste romantica care a cucerit generatii . Acesta spune povestea de dragoste dintre Oliver, un baiat atletic dintr-o familie bogata, si Jennifer, o studenta la muzica care lucreaza ca bibliotecara si provine dintr-un mediu mai umil. Dragostea lor va depasi diferentele de clasa.

1971: „Exorcistul” (William P. Blatty)

Se vede ca Hollywood-ul a avut, in acest moment, o serie de a alege dintre cele mai bine vandute carti pentru a crea unele dintre cele mai antologice productii ale sale. William Friedkin a fost responsabil de aducerea acestui roman pe marele ecran la doi ani de la aparitie. „The Exorcist”, de William P. Blatty, are la baza un eveniment real petrecut in anii 1940 , cand o sarmana fata de 11 ani a suferit mari boli si transformari pentru care nici medicii, nici oamenii de stiinta si nici psihologii nu le-au putut explica, pana cand a sosit.un exorcist… Una dintre curiozitatile despre Jefffrey Dahmer pe care poate nu le stiai este ca acesta era filmul lui preferat.

Dupa adaptarea sa cinematografica, Jeremy Slater avea sa creeze o serie de doua sezoane bazata pe romanul cu acelasi nume, care se numara printre cele mai bune seriale de groaza disponibile pe platformele de streaming .

1972: „Juan Salvador Gaviota” (Richard Bach)

Daca aveti deja cativa ani, va veti aminti cu siguranta aceasta carte a lui Richard Bach pe care am citit-o intotdeauna in adolescenta ca pe un „rit de initiere la varsta adulta” . Scrisa in 1970, este o fabula cu un pescarus, a carui morala este ceva ca zborul singur spre infinit, fara a te lasa prins de rutina care ne inconjoara si ca scopul tau este mereu sa ne implinim visele. Au facut chiar si un film despre povestea care a devenit (chiar) mai depasita decat cartea.

1973: „Frica de zbor” (Erica Jong)

Desi titlul ei pare a fi o carte de autoajutorare pentru a evita sa te simti rau cand te urci intr-un avion, in realitate cartea Ericei Jong a fost unul dintre primele texte cu sexul ca protagonist , cu mult inainte ca „Fifty Shades of Grey” si altele sa vina. carti Isadora Wing, eroina, intalneste intr-un avion un barbat care ar putea intruchipa idealul ei erotic. Astfel, va incerca sa indeparteze legaturile si sa se elibereze pentru a experimenta sexul la maximum. Este imposibil sa ai libido scazut cu aceasta carte.

1974: „Falcile” (Peter Benchley)

Continuam cu romane grozave care au fost ulterior transformate in filme . Steven Spielberg (unul dintre castigatorii premiilor Oscar 2023) a filmat unul dintre primele sale filme bazate pe acest „thriller” al lui Peter Benchley, care in 1974 a fost una dintre cele mai bine vandute carti din lume. Amity este un mic oras de coasta care traieste in principal din turism. Intr-o noapte, cu putin timp inainte de inceperea sezonului estival, pe plaja apar ramasitele unei femei; Se pare ca a fost mancat de un rechin . Politia, presa si comerciantii ascund stirile pentru a nu speria vizitatorii.

1975: „Shogun” (James Clavell)

In 1980, cunoscutul actor de atunci Richard Chamberlain a jucat rolul lui Anjin-San, protagonistul unuia dintre marile romane ale lui James Clavell, care cu cinci ani mai devreme era printre cele mai vandute romane din lume. Acesta spune povestea lui Blackthorne, un marinar englez tinut captiv in Japonia la inceputul secolului al XVII-lea, care se adapteaza la modul de viata al noilor sai stapani pana cand ajunge sa devina un samurai in slujba marelui lord. In figura sa, cultura occidentala si rasariteana se impaca.

1976: „The Hite Report” (Shere Hite)

Si daca „Fear of Flying” a deschis interdictia conversatiilor explicite despre sex, „The Hite Report”, al sexologului american Shere Hite , a confirmat ca femeile traiau intr-o era a liberalizarii pe intreaga planeta, un nou val de feminism . Acest raport colecteaza raspunsurile la un macro-sondaj privind relatiile sexuale, masturbare, orgasm… la care au raspuns peste 3.000 de femei americane. Desi se crede ca s-a vandut in 50 de milioane de exemplare, nu a ajuns in Spania decat in ​​anii 1980. Una dintre cele mai bune carti feministe si despre feminism.

1977: „The Thorn Bird” (Colleen McCullough)

Actorul Richard Chamberlain a fost insarcinat sa interpreteze, la sase ani dupa ce opera lui Collen McCullough a maturat librariile din intreaga lume, controversatul preot Ralph de Bricassart. Povestea se intinde pe sase decenii, incepand din 1915 si are loc in inima Australiei si se concentreaza pe povestea de dragoste dintre Maggie si Parintele Ralph , care are mari ambitii sa ajunga la Vatican.

1978: „Insula furtunii” (Ken Follett)

Dupa „Scandalul Modigliani” si „Bani de hartie”, „Insula furtunii” a fost al treilea roman publicat de autorul britanic, care se numara de zeci de ani printre cei mai bine vanduti scriitori din lume . In 1944, Aliatii pregatesc in secret una dintre cele mai mari operatiuni militare din istorie: invazia Europei ocupate de nazisti . Henry Faber, un spion german, descopera ca debarcarea va avea loc in Normandia si incearca sa duca vestea inaltului comandament german, dar nu va ajunge niciodata la destinatie…

1979: „Marile de Sud” (Manuel Vazquez Montalban)

A fost una dintre acele carti care se afla pe rafturile fiecarei case la sfarsitul anilor ’70, deoarece reflecta multe dintre preocuparile tarii noastre de atunci. „Marea Sudului”, pentru multi, este cel mai important roman al detectivului Pepe Carvalho , care trebuie sa investigheze moartea lui Stuart Pedrell, un important om de afaceri care pare mort la Barcelona cand toata lumea credea ca calatoreste in Polinezia. Pentru a rezolva crima, va trebui sa calatoresti in Marile Sudului.

1980: „Numele trandafirului” (Umberto Eco)

Incepem deceniul cu succesul unui alt roman politist plin de intrigi captivante, care a avut loc intr-o manastire benedictina . In ea, William de Baskerville devine detectiv pentru a descoperi ce s-a intamplat cu crimele petrecute in 1327 , pentru care va avea si ajutorul novice-ului Adso, un tanar care incepe sa descopere viata reala. Versiunea cinematografica a cartii lui Umberto Eco, a carei distributie a fost condusa de Sean Connery, a avut la fel de succes sau mai mult decat cartea originala.

1981: „Tuareg” (Alberto Vazquez-Figueroa)

Un roman scurt, usor de citit si captivant, care i-a entuziasmat pe spanioli la inceputul deceniului. Vazquez-Figueroa reuseste sa transporte cititorul in desert cu povestea „immoucharului” Gacel Sayah , un nobil care detine o suprafata mare de desert. Intr-o zi doi straini ajung in tabara poporului sau tuareg si el ii va primi cu maxima ospitalitate, desi acel act de prietenie il va conduce sa inceapa cea mai importanta aventura din viata lui.

1982: „Casa spiritelor” (Isabel Allende)

„Casa spiritelor” a fost primul roman al autoarei chiliane Isabel Allende , care l-a plasat pe harta best-seller-ului, unde continua patru decenii mai tarziu – acum, cu epicul si incitantul „Violeta”–. Aceasta este povestea familiei Trueba de-a lungul a trei generatii ; de la Esteban, patriarhul, un barbat lacom de pamanturile sale si obsedat de sotia sa, Clara, care prezice destinul familiei; la focoasa Alba, trecand prin Blanca, fiica mosierului, care are o poveste de dragoste intensa cu maistrul tatalui ei. Una dintre cele mai bune carti scrise de femei pe care ar trebui sa o citesti.

1983: „Pet Sematary” (Stephen King)

Unul dintre marile romane ale lui Stephen King , care se incadreaza mai mult in genul suspans decat in ​​genul de groaza si care a fost, de asemenea, transformat intr-un film cu mare succes sub regia lui Kevin Kolsch si Dennis Widmyer. King ne spune povestea ciudata a lui Church , pisica care a fost ucisa de o masina, care a fost ingropata dincolo de cimitirul animalelor, dar care, in mod surprinzator, a reaparut cu ochi mai cruzi si mai rai decat inainte.

1984: „Iti poti vindeca viata” (Louise Hay)

Una dintre primele carti de autoajutorare care au luat cu asalt librariile a fost aceasta mica lucrare a americancei Louise Hay, una dintre cele mai recunoscute chipuri ale asa-zisei New Thought. Dupa cum indica titlul ei, cartea sugereaza ca fiecare fiinta umana are o capacitate de transformare, deoarece gandurile personale sunt cele care le modeleaza pe fiecare. Si de aici, Hay propune o metoda de a obtine pacea interioara si de a imbunatati stima de sine . Una dintre cele mai bune carti de sanatate mintala.

1985: „El parfum” (Patrick Suskind)

Germanul Patrick Suskind a facut furori la mijlocul anilor ’80 cu acest roman plasat in secolul al XVIII-lea, care povesteste aventurile lui Jean-Baptiste Grenouille , care este, datorita simtului sau prodigios al mirosului, cel mai bun producator de parfumuri din toate timpurile . Dar el este o fiinta groteasca, deformata si respingatoare in ochii femeilor. Ca razbunare pentru atata ofensa suferita din cauza aspectului sau fizic, el face un parfum rar care subjuga vointa oricui il miroase.

Dupa adaptarea cinematografica a lui Tom Tykwer in 2006, Netflix a adus „Parfum” pe micul ecran intr-o serie de sase episoade.

1986: „Doctorul” (Noah Gordon)

In acei ani, era greu sa nu gasesti pe cineva care sa nu fi fost surprins de povestea extraordinara a lui Rob Cole, un barbat din secolul al XI-lea care, in lupta sa impotriva bolii si durerii , paraseste Anglia natala si calatoreste in indepartata Persia, unde poate invata din cunostintele maestrului Avicenna.

1987: „Tokio Blues” (Haruki Murakami)

Numele sau a fost mentionat de ani de zile ca laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, dar, desi l-am vazut castigand favoarea criticii si a publicului, nu i-a fost niciodata acordat – amintiti-va ca acum premiul este blocat din cauza unui caz de Hartuire sexuala. „Tokio Blues” a fost primul succes international al lui Haruki Murakami , o lucrare care exploreaza procesul de maturizare si pierderile pe care le implica . Are in rol principal un director care, auzind „Norwegian Wood”, o melodie binecunoscuta a The Beatles, se intoarce in tinerete, la Tokyo in turbulentii ani ’60.

1988: „Alchimistul” (Paolo Coelho)

Pentru unii, o fabula frumoasa a dezvoltarii personale a lui Paulo Coelho ; pentru altii, o copie proasta a altor carti care au legatura cu spiritualitatea. O carte controversata, dar ale carei vanzari sunt incontestabile: se estimeaza ca, de la publicarea ei in urma cu 30 de ani, peste 65 de milioane de exemplare din povestea tanarului cioban Santiago si calatoria sa prin munti au fost vandute in intreaga lume. , in cautarea unei comori care este mai aproape decat credeai.

1989: „Cele sapte obiceiuri ale oamenilor foarte eficienti” (Stephen R. Covey)

Este una dintre cele mai bine vandute carti de auto-ajutor din lume , cea tipica pe care nu ai recunoaste niciodata ca ai citit-o, poate pentru ca nici macar nu-ti amintesti titlul. In 1989, Stephen R. Covey a publicat aceasta lucrare in care erau oferite „sfaturi” pentru a incerca sa-l ajute pe cititor sa-si optimizeze timpul . Pentru a face acest lucru, l-a invitat sa-si schimbe lumea si sa adapteze acele sapte obiceiuri, toate de foarte bun simt, precum a fi proactiv, prioritizarea, definirea obiectivelor etc.

1990: „Jurassic Park” (Michael Crichton)

Cu cativa ani inainte de spectaculosul blockbuster al lui Steven Spielberg, intreaga lume a fost prinsa in „dinomania” pe care a inceput cartea originala a lui Michael Crichton . O lucrare care incepe atunci cand, pe o insula indepartata, un grup de barbati si femei incearca sa puna capat a ceea ce ar fi cel mai mare dezastru global din ultimele decenii, intoarcerea dinozaurilor pe Pamant, dupa ce expertii genetici au realizat miracolul?

1991: „Lumea Sofia” (Jostein Gaardner)

Lumea a luat-o razna in 1991 cu una dintre cartile preferate ale publicului, acest incredibil roman de mister al autorului norvegian Jostein Gaardner , cu micuta Sofia, in varsta de 15 ani. Fata primeste o scrisoare cu doua intrebari: cine esti? si de unde vine lumea? Pentru a le raspunde, va porni intr-o calatorie insotit de un filosof ciudat alaturi de care va trece in revista unele dintre cele mai importante curente de gandire din toate timpurile.

1992: „Inima atat de alba” (Javier Marias)

Aproape 2,5 milioane de romane vandute in intreaga lume, publicate in 44 de tari si traduse in 37 de limbi: marele roman al lui Javier Marias a sedus intreaga planeta cu proza ​​sa captivanta in care unele dintre temele sale obisnuite nu lipsesc : secretul, dragostea, casatoria… Juan Ranz, protagonistul, lucreaza ca traducator si aude accidental o conversatie de la fereastra hotelului sau din Havana, unde a calatorit in luna de miere. Aceste cuvinte iti vor schimba pentru totdeauna relatia cu partenerul tau.

1993: „The Nine Revelations” (James Redfield)

Potrivit acestei carti, care a inceput autopublicata si a ajuns sa fie un best-seller, un manuscris ascuns in jungla peruana avea printre paginile sale cele noua revelatii esentiale pentru a intelege prezentul destinului uman si, odata cu ele, pentru a putea sa infrunte viitorul cu un mesaj foarte simplu.dar foarte direct. De la a fi atenti la ceea ce gasim dupa trezire, pana la cresterea gradului de constientizare sau sfaturi despre cum sa crestem copiii si cum sa ne conducem relatiile romantice urmand regulile pe care trebuie sa le indeplineasca o iubire sanatoasa si fericita, aceste revelatii ne vor ajuta sa avem o viata mai buna. .

1994: „Unde te duce inima” (Susanna Tamaro)

Aproape 15 milioane de cititori din intreaga lume s-au bucurat – clinica in mana – de epistola incitanta a italiencei Susanna Tamaro. „Unde te duce inima” este scrisoarea unei Olga pe moarte catre nepoata ei , o scrisoare in care exprima tot ceea ce in viata nu a putut spune sau nu a stiut sa spuna despre ganduri, sentimente ascunse, povesti de familie. , amaraciune neterminata….

1995: „Eseu despre orbire” (Jose Saramago)

In 1995, fanii lecturii au fost hipnotizati de aceasta fabula de catre Premiul Nobel portughez pentru Literatura Jose Saramago – ale carui lucrari sunt incluse printre cele mai bune carti din istorie – care incepe atunci cand un om oprit la un semafor rosu orbeste de curand. Acest caz ciudat se raspandeste in tot orasul si, incetul cu incetul, tot mai multi cetateni isi pierd viziunea si trebuie sa supravietuiasca fara acest simt . Dar… ce zici de ceilalti? Ce ar trebui sa faca cei care continua sa urmareasca? Care este responsabilitatea ta?

1996: „Pielea tobei” (Arturo Perez-Reverte)

A fost unul dintre primele romane ale scriitorului murcian Arturo Perez-Reverte dupa ce a parasit corespondentul televiziunii spaniole, in acelasi an in care si-a publicat prima lucrare in serialul „El capitan Alatriste” (de asemenea, unul dintre filmele bune de pe Amazon Prime). Video pentru a vedea). „Piele tobei” este un roman curajos cu suspans, care se angajeaza din prima linie cu o serie de personaje care se agita si se amesteca ca un cocktail perfect: un hacker de computer care se infiltreaza in Vatican, un aristocrat andaluz, un bancher gelos si jocurile de noroc ale acestuia. secretara, batrana care bea Coca-Cola…

1997: ‘Martes con mi viejo profesor’ (Mitch Albom)

O descriere sincera a relatiei dintre scriitorul si jurnalistul Mitch Albom si profesorul sau universitar Morrie Schwartz , pe care il reintalneste dupa ce a aflat ca sufera de scleroza laterala amiotrofica (ALS). Romanul este o cronica magica a timpului petrecut impreuna in ultimele luni ale vietii lui Morrie si surprinde intelepciunea pe care o impartaseste cu prietenul sau.

1998: „Cine mi-a luat branza? (Spencer Johnson)

A fost odata ca niciodata un labirint in care locuiau doi soareci si doi barbati . Cei patru depindeau de branza ca sa traiasca si sa manance, iar o vreme au fost foarte fericiti pentru ca gasisera o camera plina cu branza. Dar cand se termina, totul se schimba si se pare ca ceea ce a servit de ceva vreme poate deveni acum invechit. Inlocuieste cuvantul „branza” cu sanatate, bani, dragoste, munca … si vei intelege calea urmata de fabula care, la sfarsitul secolului trecut, s-a indragostit de milioane de cititori din intreaga lume.

1999: „The Gruffalo” (Julia Donaldson)

In ultimii 50 de ani, au existat multe carti de literatura pentru copii si tineret care au fost printre cele mai citite – mai tarziu vom vedea cazul lui JK Rowling cu unul dintre „Harry Potter” ei – si astfel secolul XX si-a luat ramas bun. alegand ca best seller aceasta poveste frumoasa scrisa de Julia Donaldson si ilustrata de Axel Scheffler . Acesta spune povestea unui soarece care merge singur in padure si isi foloseste toate abilitatile pentru a evita sa fie mancat. Daca va plac lucrarile ilustrate, aflati despre alte carti fascinante pe care ar trebui sa le cititi cu ilustratii frumoase.

2000: „Ingeri si demoni” (Dan Brown)

Secolul 21 a inceput puternic cu unele dintre cele mai puternice si mai amintite bestselleruri din ultima vreme . Unul dintre ei a fost „Angels and Demons”, de Dan Brown, care mai tarziu avea sa fie transformat intr-un film cu Tom Hanks ca protagonist. In acest roman, Illuminati sunt protagonistii unui complot ciudat care incepe atunci cand intr-un laborator de maxima securitate, un om de stiinta cu un semn ciudat gravat pe piept este gasit ucis. Profesorul Robert Langdon va fi obligat sa investigheze cazul intr-un timp record, desi are un indiciu despre cine poate fi.

2001: „The Pillars of the Earth” (Ken Follett)

Un alt roman de la inceputul secolului care ne duce in Evul Mediu , cu o poveste construita de scriitorul galez Ken Follett cu tot ce se astepta din acea perioada istorica: cavaleri medievali, regi, doamne, castele, ziduri… Povestea centrala. este constructia unei catedrale gotice – pentru a scrie „O lume fara sfarsit”, continuarea „Stalpii pamantului”, el s-a inspirat in mod special din catedrala din Vitoria -, dar cele peste o mie de pagini incep cu agatarea. a unui nevinovat Fara indoiala, una dintre cele mai bune carti de roman istoric pe care ar trebui sa le citesti.

2002: „Stapanul inelelor” (JR Tolkien)

Opera clasica a lui Tolkien, publicata initial in 1954 , a cunoscut o a doua tinerete datorita adaptarii filmului in trei parti regizat de Peter Jackson . Romanul „Hobbitul” continua si povesteste eforturile Fratiei Inelului (formata din pitici, oameni, hobbiti, spiridusi…) de a distruge Inelul Unic foarte puternic pe care Sauron l-a faurit in Crack of Destiny.

2003: „Codul lui Da Vinci” (Dan Brown)

Un alt roman cu profesorul Robert Langdon in rol principal , care a captat atentia cititorilor in acel an. Acum, va trebui sa rezolve uciderea misterioasa a unui curator al Luvru , care este gasit ucis cu un mesaj codificat ciudat. El va cauta solutia in compania Sophiei Neveu, nepoata defunctului, alaturi de care descopera ca a fost Mare Maestru al unei societati secrete veche de secole din care faceau parte personaje precum Isaac Newton sau Leonardo Da Vinci, in a carei s-au putut gasi de asemenea tablouri mesaje.ascunse. Este recomandat sa cititi fiind constient ca este fictiune; Multi dintre cei care au cazut victime ale cartii lui Brown au crezut ca aceste mesaje sunt adevarate.

2004: „Cape Trafalgar” (Arturo Perez-Reverte)

O alta inregistrare best-seller a indragitului autor spaniol, care si-a cucerit inca o data adeptii cu un nou roman istoric , unul dintre genurile in care se simte cel mai confortabil. Dupa cum spune titlul sau, lucrarea ofera o perspectiva incitanta a bataliei mitice in care flota spaniola-franceza si flota engleza comandata de amiralul Nelson s-au confruntat. A fost comandat de editura Alfaguara pentru aniversarea evenimentului istoric.

2005: „Umbra vantului” (Carlos Ruiz Zafon)

Acest hit literar – parea sa nu existe nimeni, cel putin in Spania, care sa nu fi citit acest roman – are loc la Barcelona in prima jumatate a secolului XX , intre modernism si perioada postbelica. Este exact intr-o dimineata a anului 1945 cand un baiat este dus de tatal sau intr-un loc misterios numit Cimitirul Cartilor Uitate, in zona veche a Barcelonei. Acolo va gasi un volum misterios care ii va schimba viata pentru totdeauna. Carlos Ruis Zafon avea sa devina cel mai citit scriitor spaniol din lume .

2006: „Harry Potter si printul semi-sange” (JK Rowling)

Se estimeaza ca seria de carti cu ucenicul vrajitor Harry Potter s-a vandut in peste 500 de milioane de exemplare in intreaga lume . Una dintre cele mai reusite a fost „Harry Potter si printul semi-sange”, in care protagonistul, ajuns in problemele adolescentei, da peste o carte ciudata de potiuni adnotata si comentata de un print. Exista numeroase carti asemanatoare cu Harry Potter pentru iubitorii de saga, dar nici una ca aceasta.

2007: „Catedrala marii” (Ildefonso Falcones)

Dupa ce, cu ani in urma, Ken Follett i-a facut pe cititori sa se indragosteasca de viziunea sa asupra constructiei unei catedrale gotice, Ildefonso Falcones a ajuns cu aceasta fictiune al carei protagonist secundar este biserica Santa Maria del Mar , frumosul templu gotic din Barcelona – Veti vezi Barcelona cu alti ochi. Povestea se desfasoara in paralel cu cea a unui slujitor al pamantului, Arnau, care scapa de abuzul stapanului sau pentru a deveni om liber si a indeplini diverse meserii cu care va obtine bogatie.

2008: „Baiatul in pijama cu dungi” (John Boyne)

Un roman care a reusit sa-si zguduie toti cititorii cu aceasta reflectie profunda asupra valorilor umane , plasata in nazism si vremea Holocaustului . Piesa incepe cu prezentarea personajelor, o familie care locuieste langa lagarul de exterminare de la Auschwitz. Tatal, un militar de rang inalt, nu petrece mult timp acasa cand lucreaza in domeniul respectiv; Sotia afla in curand despre oribilul job al sotului ei; Bunicii au pareri diferite despre meseria de cap de familie si, in sfarsit, avem fiul, care vrea doar sa faca lucruri de varsta lui si sa aiba prieteni.

2009: „Barbatii care nu iubeau femeile” (Stieg Larsson)

Un roman politist care provoaca dependenta scris de Stieg Larsson , un autor suedez care a murit pe neasteptate in urma unui atac de cord inainte de a vedea succesul impresionant al primei lucrari din saga lui „Millennium”. Henrik Vanger este un om de afaceri pensionar care vrea sa stie ce s-a intamplat cu nepoata sa Harriet, care a disparut in urma cu 36 de ani, nu se stie daca a murit sau daca a fost rapita … Pentru a face acest lucru, il va angaja pe jurnalistul de investigatie Mikael. Blomkvist, care la randul sau, va avea ajutorul lui Lisbeth Salander, un detectiv privat neobisnuit.

2010: „Imi pare rau daca te numesc iubire” (Federico Moccia)

Ne confruntam cu unul dintre acele romane romantice de manual pentru a crede in dragoste , cu tot ce este necesar pentru a fi un mega-succes. Dragoste aparent imposibila, depasirea barierelor, unul dintre cele mai frumoase imprejurimi de pe planeta… Era logic ca „Scuze daca te numesc iubire” sa devina un bestseller. Calatorim la Roma pentru a descoperi povestea de dragoste dintre Niki, un licean responsabil, si Alessandro , un publicist in varsta de 37 de ani, care a fost parasit de iubita lui de multa vreme. A fost transformat intr-un film in 2014, cu Paloma Bloyd („Cuentame”) in rolul lui Niki si Daniele Liotti in rolul lui Alessandro, unul dintre acele filme fericite care te fac sa te simti mai bine. In plus, veti avea chef sa faceti o excursie expres si sa petreceti un weekend in Roma.

2011: „Daca imi spui sa vino, o sa las totul… dar spune-mi sa vino” (Alberto Espinosa)

Urmareste masele de oi sau fii diferit : acesta este cheia intrebarii din romanul lui Alberto Espinosa, care foloseste ca titlu un vers din unul dintre cele mai faimoase bolero-uri din toate timpurile. Protagonistul romanului este Dani, un barbat a carui viata se schimba brusc cand iubita lui, cu care isi facuse o mana buna de planuri de viata, il paraseste. Dar viata continua si incearca sa-si atenueze durerea continuand cu munca sa extraordinara, cautand copiii disparuti, iar el va calatori la Capri pentru a rezolva un nou caz.

2012: „Fifty Shades of Grey” (EL James)

Romanul erotic, de dominator si dominated , si-a gasit locul printre cele mai bine vandute carti cu ani in urma, cu acest fenomen literar scris de EL James, pseudonimul britanicului Erika Leonard. Piesa incepe cand studenta Anastasia Steele il viziteaza pe prestigiosul om de afaceri Christian Gray pentru a-i lua un interviu pentru ziarul universitar. Se va simti foarte atrasa de el, dar uita de existenta lui pana cand il reintalneste in magazinul de hardware in care lucreaza si asta declanseaza o dorinta de neoprit intre ei. „Freed” a fost ultima carte din saga „Fifty Shades” dupa „Fifty Shades Darker”, „Fifty Shades Freed” si, mai tarziu, „Grey” si „Darkest”.

Probabil ca multe cupluri au inceput sa priveasca practicarea bondage-ului cu alti ochi si au inceput sa caute cele mai bune pozitii sexuale de care sa se bucure femeile dupa ce au citit aceste romane.

2013: „Adevarul despre cazul Harry Quebert” (Joel Dicker)

„The Truth About the Harry Quebert Affair”, un adevarat fenomen editorial , are loc intr-un oras de pe coasta Maine, unde Marcus Goldman, un scriitor tanar si de succes, soseste pentru a face o vizita lui Quebert, o legenda literara cu ideea de a-l ajuta sa gaseasca o solutie la criza sa de creatie in fata presiunilor impuse de editor. Planurile lui Marcus sunt amanate cand Harry este acuzat public de uciderea lui Nola Kellergan , un tanar adolescent care a disparut cu mai bine de 30 de ani in urma.

2014: „The Fault in Our Stars” (John Green)

Protagonistii acestei carti si-ar dori sa aiba vieti mai obisnuite. Hazel si Gus sunt doar adolescenti, dar daca cancerul de care sufera amandoi i-a invatat ceva, este ca nu exista timp pentru regrete , pentru ca, ne place sau nu, exista doar azi si acum. Cu aceasta premisa drept steag, ei decid sa-si implineasca visele intr-o aventura contra cronometru . Impreuna vor traversa Atlanticul si ne vor spune cat de rafinata, neasteptata si tragica poate fi aventura de a te simti viu si a iubi pe cineva. Lucruri care ne dau speranta in fata cancerului.

2015: „Temperance” (Maria Duenas)

Roman istoric care a sedus milioane de cititori si si-a facut autoarea una dintre cele mai bine vandute scriitoare la nivel national, dupa succesul primei sale lucrari, „The Time Between Seams”. ‘Temperance’ ne duce in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si ne face cunostinta cu doua mari personaje, Mauro si Soledad, cu fundalul Americii coloniale, Jerez asupra caruia britanicii au exercitat o mare influenta si averile efemere venite din podgorii.

2016: „Fata din tren” (Paula Hawkins)

” Rachel ia mereu trenul de la 8:04 . In fiecare dimineata acelasi lucru: acelasi peisaj, aceleasi case si aceeasi oprire la semnalul rosu. Sunt doar cateva secunde, dar ii permit sa observe un cuplu care ia micul dejun linistit pe terasa lor Se simte de parca ii cunoaste si le inventeaza nume: Jess si Jason.Viata lor este perfecta, nu ca a lui.Dar intr-o zi vede ceva.Se intampla foarte repede,dar este suficient.Daca cuplul il vede. in fiecare dimineata nu sunt atat de fericiti pe cat crede ea? Daca nimic nu este ceea ce pare? Tu nu o cunosti, ea te cunoaste pe tine.” „Fata din tren” a fost printre cele mai bine vandute carti din Spania timp de saptamani si ar putea fi cel mai bun partener de calatorie … Daca nu faci acea calatorie cu trenul.

2017: „Patria” (Fernando Aramburu)

Romanul de mare succes al lui Fernando Aramburu incepe in ziua in care ETA anunta abandonarea armelor , moment in care Bittori decide sa se intoarca in orasul ei si sa se stabileasca in casa in care locuiau fericiti pana cand gruparea terorista l-a ucis pe sotul ei, Txato, in usa. a casei tale. Va trebui sa-si adune suficient curaj pentru a-si revedea vechii prieteni si vecini si, in cele din urma, sa-si refaca viata. HBO a avut premiera „Patria” in 2020 intr-o adaptare adusa pe micul ecran care a reprezentat versiunea in serie a romanului.

2018: „Fiicele capitanului” (Maria Duenas)

Emigratia este tema fundamentala a celui de-al patrulea roman al lui Maria Duenas , „Fiicele capitanului” (Planeta, 22,50 euro), care ne duce la New York in 1936, unde Emilio Arenas, fondatorul unei mese de mese situate pe strada 14. trei fiice nu au de ales decat sa preia conducerea afacerii in timp ce procesul pentru incasarea unei despagubiri promitatoare se rezolva in instanta.

2019 si 2020: „Regina rosie” (Juan Gomez Jurado)

Scriitorul madrilen este obisnuit sa fie mereu printre cei mai bine vanduti din Spania, indiferent de format – hartie sau digital. Thrillerele ei incitante sunt citite in peste patruzeci de tari, iar in „Red Queen” (editia B, 19,85 euro) face un pas mai departe prin protagonista ei, Antonia Scott, un personaj hipnotic care a salvat zeci de vieti . a pierdut totul. A fost un bestseller in 2019 si s-a repetat in 2020, an in care s-a vandut in peste 300.000 de exemplare. In 2021, a fost incoronata una dintre cele mai bine vandute 15 carti pe Amazon. De la publicarea sa la sfarsitul anului 2018, a vandut peste 650.000 de unitati, potrivit Ediciones B.

2021: ‘La bestia’ (Carmen Mola)

Dupa ceremonia de decernare a Premiului Planeta din 2021 s-a dezvaluit ca scriitoarea de thriller Carmen Mola nu a fost, in realitate, o profesoara de liceu din Madrid, ci pseudonimul cu care s -au semnat scriitorii si scenaristii Antonio Mercero – fiul celebrului regizor . Verano azul” si „Farmacia de Guardia”–, Jorge Diaz si Agustin Martinez , cel mai recent roman al lor, „La bestia”, a devenit cel mai bine vandut al anului. Lucrarea ne duce la Madrid in 1834, cand Madridul este lovit nu numai de o epidemie de holera teribila, ci si de un criminal in serie care lasa cadavre dezmembrate de fete la periferie pe care nimeni nu le revendica.

2022: „Roma, eu sunt” (Santiago Posteguillo)

Santiago Posteguillo obtinuse deja mari succese de vanzari in romane istorice de la prima sa carte, „Africanus: The Consul’s Son” pana la lucrarea sa „Yo, Julia”, care a castigat Premiul Planeta in 2018; nici mai mult nici mai putin de patru milioane de carti pe care le-a vandut in cariera. Insa recordul a venit cu cel mai recent roman al sau, „Roma soy yo”, care, adaugand editii in spaniola si catalana, a depasit 180.000 de exemplare achizitionate. Acesta este primul roman din trilogie care va povesti viata imparatului Iulius Cezar, unul dintre cele mai atractive personaje din Roma antica; Aceasta carte se concentreaza pe tineretea lui Cezar.