Geto Dacii si nemurirea

Categories Articole, Emisiuni TVPosted on

Ceea ce i-a făcut pe geto-daci să fie neînfricați a fost credința lor în nemurire.

„Iată cum se cred nemuritori geții:”, ne spune Herodot… „ei cred că nu mor și că cel care dispare din lumea nostră se duce la Zeul Zamolxis. Unii din ei îi mai spun și Gebeleizis”. (Istorii)

Un alt autor antic, Pomponius Mela, ne vorbește în acest mod despre credințele tracilor: „Unii cred că sufletele celor care mor se vor întoarce pe pământ, iar alții socotesc că, deși nu se vor mai întoarce, ele totuși nu se sting, ci merg în locuri mai fericite. De aceea la unii sunt deplânse nașterile și jeliți nou-născuții, dar, dimpotrivă, înmormântările sunt prilej de sărbătoare și le cinstesc ca pe niște lucruri sfinte, prin cânt și joc”. (Descrierea Pământului)

Așa cum remarca și Pitagora, geții (sau geto-dacii) aveau o înțelepciune specială, înțelepciune care a născut și credința lor în nemurirea sufletului. “Călătorește la geți, nu ca să le dai legi, ci ca să tragi învățăminte de la ei. La geți, pământurile sunt nesfârșite, toate câmpurile sunt commune. Și dintre toate popoarele sunt cei mai înțelepți, ne spune Homer.” (Legile morale și politice)

În această emisiune ne-am propus să detaliem subiectul Religia geto-dacilor și credința lor în nemurire.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

4 comments

  1. Vedeti ca Diaspora deja se agita, pe blogurile lor a inceput un fel de mobilizare. Se spune ca liderii lor au jurat la Putna de Pasti ca daca nu se schimba lucrurile cat mai repede pornesc catre tara cu o multime, ei spun de 1 500 000.

  2. Apreciez mult valorizarea vechii culturi dacice, azi. Gestul se opune, într-un fel, ideologiei globalizării culturii occidentale, dominatoare în ultima jumătate de mileniu europeano-nord-atlantic. Contribuțiile acestea ar trebui sprijinite cu alte date oferite de vechile culturi sincrone cu ale dacilor în aceleași perimetre geografice, sau cu marile culturi antice asiatice. Acestea din urmă, însă, au intrat deja în jocul globalizării. De noi, românii, nu mai spunem că suntem intrați de la T. Vladimirescu sau poate de la M. Costin, N. Milescu Spătarul și D. Cantemir ș.c.l. (ultimii, toți moldoveni!)

  3. A fost o săptămână a credinţei. Am ascultat şi am privit o mulţime de oameni. Unii trăiesc departe de norme morale, dar…cred, aşa susţin ei. Le-am urmărit atitudinea, privirile. Fără să vreau, imaginile s-au suprapus peste imaginile statuilor de daci cunoscute. Puternic etalon. Priviţi-le încă o dată. Ei nu credeau – şi atât. Geto-dacii înţelegeau nemurirea. Înţelegerea vieţii şi a nemuririi dă acea demnitate în ţinută şi acel echilibru în privire pe care le vedem în reprezentările lor. Cât de cuprinzătoare e privirea lor, obişnuită să vadă totul ca pe un tot. Alegeţi oricare statuie şi veţi avea imaginea unui om inteligent, aplecat studiului. Studiul lasă urme în fizionomie. Studiul nu înseamnă neapărat „a citi”. Sunt mărturii care îi arată studiind plantele, cerul. Alte mărturii vorbesc despre învăţăturile pe care le primeau de la preoţi. Nu ştiu câţi dintre spectatori au avut urechi să audă comentariul domnului Nicu Pârlog: „ În loc să încerce fiecare să îşi impună părerile, ar trebui să se instruiască pe sine mai mult”. Adevărat, aşa se ajunge la echilibru, la înţelegere. A fost valabil acum două mii de ani, este şi acum.
    Sunt emisiuni preţioase, care trebuie urmărite nu numai o dată. Abia la a doua vizionare am auzit comentariul despre apropierea credinţei geţilor de cea uraniană. Sunt multe trimiteri pentru cine vrea să caute, să înţeleagă.

  4. CREDINŢA GETO-DACILOR ÎN NEMURIRE SE BAZA PE CARACTERISTICA DE REGENERARE A POMULUI VIEŢII
    Pomul vieţii este reprezentat pe armele geto-dacilor, în mod special pe coifuri şi scuturi, pentru ca o parte din energia regeneratoare a acestuia să fie transferată asupra acestor ultime paveze în calea armelor duşmane şi astfel, trupul luptătorului să fie protejat. Conştientizarea acestei energii protectoare furniza eliberarea de teama morţii şi canaliza încrederea în nemurire spre un comportament de “berserkr” – luptători nordici care aveau furia unui urs şi luptau fără teamă de moarte, complet goi şi uneori fără armuri.
    https://sites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/3-1-2-credinta-in-nemurire—bazata-pe-pomul-vietii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *