Papa ajunge in Columbia, unde va efectua o vizita pastorala de cinci zile

Categories NewsPosted on

Papa ajunge in Columbia, unde va efectua o vizita pastorala de cinci zile. Columbianii din toate regiunile tarii s-au inghesuit pe cei 15 kilometri ai strazii 26 din Bogota, cunoscuta si sub numele de El Dorado Avenue, cu scopul de a-l astepta pe Papa Francisc, care isi va incepe prima vizita in tara in aceasta dupa-amiaza.

Papa Francisc a sosit la Bogota pentru o mult-asteptata vizita pastorala de cinci zile in Columbia, care include, pe langa capitala, orasele Villavicencio, Medellin si Cartagena. Avionul care-l transporta pe pontif, un Airbus A330 Alitalia, a aterizat la ora locala 16.10 (21.10 GMT), cu douazeci de minute mai devreme decat se astepta, la baza aeriana Catam, atasata aeroportului international El Dorado din Bogota, unde il asteapta pe presedintele Juan Manuel Santos.

Columbieni din toate regiunile tarii s-au inghesuit pe cei 15 kilometri ai strazii 26 din Bogota, cunoscuta si sub numele de El Dorado Avenue, cu scopul de a-l astepta pe Papa Francisc, care isi va incepe prima vizita in tara in aceasta dupa-amiaza.

De la pranz, artera rutiera mereu haotica a capitalei columbiene a inceput sa primeasca credinciosii care s-au stabilit in ceea ce pentru ei este „cel mai bun loc” pentru a vedea trecerea lui Francisco in papamobil. Turul, care va dura aproximativ o ora si se preconizeaza ca va atrage un milion de oameni, il va conduce pe Supremul Pontif de la sediul Comandamentului Aerien al Transporturilor Militare (CATAM), unde va ateriza avionul Alitalia in care va calatori, la Nuntiatura Apostolica, unde va petrece noaptea.

Pentru a garanta siguranta, in aceasta miercuri pe Calle 26 nu mai exista aglomeratia traditionala de vehicule private si taxiuri si nici autobuzele sistemului de transport in masa Transmilenio nu mai circula. Pe de alta parte, sute de columbieni se deplaseaza ca furnicile pe cele patru benzi ale autostrazii, care, odata cu trecerea orelor, par sa se inmulteasca.

Printre acestia se numara si Nohora Delgado, o femeie in varsta de 79 de ani din Bogota care nu a ezitat sa se trezeasca devreme cu trei prieteni pentru a se localiza „strategic” si astfel sa poata „face fotografii si primi binecuvantarea sfantului parinte”. Inarmata cu o perna pe care sa stea, o haina de ploaie, apa si cateva dulciuri, femeia a spus ca asteapta cu nerabdare sosirea papei, programata pentru ora locala 16:30 (21:30 GMT). „Acesta este al doilea papa pe care l-am vazut.

Primul a fost Ioan Paul al II-lea si ma bucur ca tocmai in acest moment important din istoria Columbiei avem onoarea de a fi vizitati de Sfintia Sa Francisco”, a spus Delgado. Horacio Gonzalez, un comerciant din orasul Neiva, crede ca acelasi (sud), care a calatorit cinci ore pentru a se putea bucura de ceea ce el considera „un moment unic in viata”, insotit de iubita sa si ambii purtand un rozariu din argint. Pentru barbatul de 30 de ani, care marturiseste fiind un „adept credincios al obiceiurilor catolice”, pe care episcopul Romei a ales Columbia sa o viziteze are un sens profund.

„Cred ca este o onoare pentru columbieni ca a decis sa vina sa sustina pacea pe care incercam sa o consolidam cu diferitele grupuri armate, asa ca ar trebui sa intelegem cu totii acel mesaj si sa pariem pe o schimbare colectiva”, a spus Gonzalez.

Cetatenii din Narino, o regiune din sudul tarii cu o credinta catolica adanc inradacinata, sunt prezenti si pe strada 26, ca semn ca „cand vine vorba de dragoste pentru Dumnezeu nu este nicio diferenta”. Aici, a spus Monica Leon, originara din capitala Narino, Pasto, „toti suntem columbieni si ne dorim acelasi lucru: Papa Francisc sa ne binecuvanteze”.

Monica si alti doi membri ai familiei ei au sosit ieri la Bogota, dupa mai bine de 16 ore de calatorie rutiera. Pentru ea, „oboseala nu conteaza, ceea ce este mult, pentru ca ne-am indeplinit promisiunea de a fi la Bogota pe care i-am facut-o Maicii Domnului din Las Lajas”, invocatie mariana venerata in sanctuarul cu acelasi nume si situata in orasul Ipiales (Sud).

La fel, Astrid Arrieta, originara din Sahagun, municipiu din departamentul Cordoba (nord), s-a stabilit intr-unul dintre despartitoarele de pe bulevard de la orele diminetii, imbracata in pantaloni albi, un tricou cu imaginea Papei, adidasi si palarie. Pentru ea, „ca urmasul lui Petru sa vina in Columbia are scopul de a transmite un mesaj puternic si clar enoriasilor din America Latina si anume ca trebuie sa avem grija de biserica”