Aurul pradat din Imperiul antic s-a intors in Romania

Categories DezvăluiriPosted on

Prima dintre ceea ce arheologul Barbara Deppert-Lippitz numeste „cele mai senzationale descoperiri ale secolului trecut” a aparut nu intr-un muzeu, ci la Christie’s din New York. Printre peste o suta de piese de bijuterii antice vandute pe 8 decembrie 1999, se afla lotul 26, o bratara de aur in forma de sarpe, pe care casa de licitatii a identificat-o drept „o banderola de aur masiva greaca sau tracica”.

Christie estimeaza ca se va vinde cu pana la 100.000 de dolari. Cand licitatia sa oprit la 65.000 de dolari, vanzarea a fost anulata – iar bratara si proprietarul acesteia au disparut inapoi in lumea subterana umbroasa a artefactelor antice.

Au durat ani de zile pana cand arheologii si oficialii legii din Romania au conectat banderola la rapoartele despre jafuri in muntii centrali ai tarii. Desi nu a fost niciodata recuperat, Lotul 26 a inceput o cautare internationala pentru a recupera mostenirile pierdute ale Daciei , un imperiu care a fost candva un rival puternic al Romei antice.

Vanatoarea de comori

Dupa aproape un deceniu de lupta de catre toti, de la agentii FBI la anchetatorii Interpol si procurorii romani, au fost gasite peste o duzina de bratari similare, impreuna cu sute de monede de aur si argint. Descoperirea lor a condus la noi perspective asupra societatii si religiei dacice.

La jumatate de lume distanta, rapoartele despre licitatie – si o fotografie a bratarii din catalogul de licitatii lucioase – au atras atentia lui Ernest Oberlander-Tarnoveanu. Acum sef al Muzeului National de Istorie a Romaniei , urmarea de aproape un deceniu zvonurile despre vanatoarea de comori in si in jurul unui oras antic numit Sarmizegetusa. Lui, Lot 26 i-a adus aminte de zvonuri conform carora site-ul ar fi dat profituri bogate pentru jefuitori.

Sarmizegetusa, inalta in muntii centrali, a fost candva capitala si centrul sacru al dacilor, o civilizatie zdrobita de imparatul roman Traian in doua razboaie sangeroase cu mai bine de 1.900 de ani in urma. Victorii, laudati de cronicarii romani, au dat una dintre cele mai mari comori pe care lumea antica le-a cunoscut vreodata: jumatate de milion de lire sterline de aur si un milion de lire sterline de argint.

Dupa victoria sa, Traian a luat prada la Roma, unde au platit celebrul sau forum. In acelasi complex, Senatul roman a ridicat o coloana dedicata lui Traian si ilustrand povestea razboaielor. Sarmizegetusa a fost nivelata si uitata de secole. Dar povestile despre aurul Daciei au trait, inspirand generatii de tarani care au trait in apropiere pentru a sapa in vaile abrupte.

Abia in 1989, cand dictatura comunista a Romaniei s-a prabusit, visele lor de a-l face bogat s-au implinit. Grupuri de vanatori locali de comori au inceput sa foloseasca detectoare de metale (indisponibile in vremea comunista) pentru a vana artefacte in padurile groase de pe locul accidentat.

Autoritatile romane spun ca nu a existat nimic secret in privinta jefuirii lor: pe tot parcursul anilor 1990, hotii au cumparat permise de curatat cherestea de la oficiali corupti ca acoperire, apoi au folosit detectoare de metale pentru a cauta in capitala dacilor in mod liber.

Jefuitorii au adus motociclete, vehicule off-road si mici buldoexcavatoare pe drumul serpuit de pamant care ducea la vechea asezare pentru a scoate descoperirile lor din solul stancos, cu radacini. „A fost o goana dupa aur”, spune Oberlander-Tarnoveanu. „Au lucrat destul de netulburat”.

Marimea completa a jafului a devenit clara ani mai tarziu, cand unii dintre excavatorii ilegali au fost arestati si au marturisit politiei. Bratara Lot 26, au spus politiei, a fost gasita in 1998, deasupra unui tezaur de o mie de monede de aur. Pentru a sarbatori, jefuitorii au sculptat „Eureka” in scoarta unui copac din apropiere – si au tot sapat. Nu s-au aratat ingrijorati ca vor fi prinsi: un alt trunchi de copac avea o sageata si indicatii utile: „Gropi, 40 de metri”.

O mica echipa de vanatori de comori a lovit-o pe mama in mai 2000, potrivit politiei romane. Detectorul lor de metale s-a oprit peste o lespede de piatra de aproximativ 2 metri latime, incastrata intr-un deal abrupt. Dedesubt, intr-o mica camera din pietre plate sprijinite una de cealalta, au gasit zece bratari dacice in spirala, decorate elaborat – toate din aur solid. Unul cantarea 1,2 kilograme (1,2 kilograme).

In urmatorii doi ani, spun politistii romani, jefuitorii au gasit inca cel putin 14 bratari la Sarmizegetusa. „Au avut o gandire neconventionala si au fost recompensati”, spune Oberlander-Tarnoveanu. „Niciun arheolog nu cauta ceva pe o panta de 75 de grade de claritate”.

Aducandu-l acasa

Aurul furat de Sarmizegetusa a fost aproape pierdut. Recuperarea acestuia a implicat autoritati din Europa si Statele Unite si un deceniu de perseverenta din partea procurorilor si curatorilor de muzee romani.

In total, autoritatile romane au recuperat 13 bratari de aur ciocanite, peste 12,5 kilograme de aur rosiatic stralucitor. Bratarile recuperate – expuse acum in Bucuresti, capitala – sunt singurele de acest gen descoperite in Romania. Cel putin inca o duzina, inclusiv cea cunoscuta inca ca Lot 26, raman disparute.

Aurul gasit la Sarmizegetusa i-a determinat pe arheologi sa reevalueze religia si cultura dacilor disparuti. In primul rand, descoperirile fac mult mai credibile mandrile Romei cu privire la cantitatile mari de aur dacic. Daca astfel de comori sunt inca de gasit dupa 1.900 de ani, ce bogatii ar fi putut contine Sarmizegetusa in ajunul distrugerii sale?

„Sunt unele dintre cele mai senzationale descoperiri ale secolului trecut”, spune Deppert-Lippitz, un expert independent in aur antic, care este autorizat sa evalueze antichitatile de catre Camera de comert si industrie germana din Frankfurt. „Nu stiam nimic despre religia dacica si acum avem o interpretare complet noua”.

In primul rand, totusi, aurul a trebuit urmarit. Bratarile, precum si mii de monede de argint si aur fabricate crud gasite cu ele, au inceput sa apara pe piata internationala aproape imediat dupa ce au fost gasite in solul Sarmizegetusei la sfarsitul anilor ’90, oferite colectionarilor in mod privat si la licitatiile din New York, Paris si Zurich.

Lasă un răspuns