9,3 miliarde de dolari promisi catre fondul global pentru schimbarile climatice

Categories StiriPosted on

Tarile dezvoltate au promis 9,3 miliarde de dolari pentru a ajuta natiunile sarace sa faca fata schimbarilor climatice, la o conferinta organizata in orasul german Bonn, au declarat autoritatile. Cu toate acestea, grupurile neguvernamentale au criticat rezultatul, spunand ca fondurile nu ajung la ceea ce este necesar pentru a combate schimbarile climatice.

Angajamentele vor contribui la completarea Fondului Verde pentru Clima din Coreea de Sud, infiintat in 2010 ca instrument de finantare pentru tarile in curs de dezvoltare. Este cel mai mare astfel de fond menit sa furnizeze bani pentru a ajuta natiunile mai sarace sa-si reduca emisiile, sa faca fata impactului schimbarilor climatice si sa le stimuleze tranzitia catre energie curata.

Banii promiti la conferinta de la Bonn vor fi folositi pentru finantarea proiectelor in tarile in curs de dezvoltare si emergente intre 2024 si 2027. Numai guvernul german a promis 2 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari).

Douazeci si cinci de tari au prezentat noi angajamente, in timp ce cinci au spus ca le vor anunta pe ale lor in viitorul apropiat.

„Suma colectata se va dovedi probabil a fi mult mai mare”, au declarat Ministerul German de Externe si Ministerul German pentru Cooperare Economica si Dezvoltare intr-o declaratie comuna.

Trei sferturi dintre statele contributoare si-au marit angajamentele, comparativ cu conferinta anterioara a donatorilor din 2019, inclusiv Germania, Austria si Franta. Danemarca, Irlanda si Liechtenstein si-au dublat angajamentele.

Nu s-au mentionat angajamente din partea Statelor Unite. Biroul trimisului american pentru clima, John Kerry, nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Un oficial al administratiei americane a spus mai tarziu ca Washingtonul este „angajat cu fermitate fata de angajamentul presedintelui (Joe) Biden de a creste finantarea SUA pentru clima pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa faca fata amenintarii urgente a schimbarilor climatice, dar, din pacate, nu este in masura” sa promita bani donatorilor din Bonn. conferinta. Oficialul a adaugat ca SUA asteapta cu nerabdare sa „isi impartaseasca abordarea” fata de fond intr-o etapa ulterioara.

In aprilie, Biden a anuntat 1 miliard de dolari in noi finantari pentru schimbarile climatice pentru natiunile in curs de dezvoltare, la un summit virtual de la Casa Alba privind clima.

Societatea civila si ONG-urile au criticat angajamentele luate joi, spunand ca nu indeplinesc ceea ce este necesar pentru a aborda impactul schimbarilor climatice asupra comunitatilor vulnerabile din tarile in curs de dezvoltare.

„Fondul verde pentru clima, conceput ca elementul de salvare pentru actiunile climatice in tarile in curs de dezvoltare, este retinut de indiferenta tarilor bogate”, a declarat Harjeet Singh, seful Strategiei politice globale al Climate Action Network International, o retea globala de peste 1900 de ani. organizatii de mediu ale societatii civile din peste 130 de tari.

„Tacerea Statelor Unite… este stralucitoare si de neiertat”, a spus Singh.

„Tarile dezvoltate inca nu isi fac partea pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare si oamenii si comunitatile afectate cu actiuni urgente privind schimbarile climatice”, a declarat Liane Schalatek, director asociat la Fundatia Heinrich Boll din Washington.

Problema sprijinului financiar pentru natiunile mai sarace va juca un rol major in cadrul viitoarei Conferinte ONU privind schimbarile climatice, COP28, care va incepe la Dubai la sfarsitul lunii noiembrie.

Sultan Al Jaber, presedintele desemnat al COP28, a declarat  ca „nivelul actual de reaprovizionare nu este nici ambitios, nici adecvat pentru a face fata provocarii cu care se confrunta lumea”.

„Trebuie sa mergem mai departe in sprijinul nostru pentru cei mai vulnerabili, care sunt afectati negativ de escaladarea impactului climatic”, a spus el.

Ministrul german pentru dezvoltare economica, Svenja Schulze, care a gazduit conferinta de la Bonn, a cerut mai multor natiuni sa contribuie cu „partea echitabila” la efortul financiar.

„Pe langa celelalte natiuni industrializate, vad din ce in ce mai mult si responsabilitatea tarilor care nu fac parte din donatorii clasici: de exemplu, statele din Golf care s-au imbogatit datorita energiei fosile sau natiuni emergente precum China, care sunt pana acum responsabile pentru un pondere mare a emisiilor de carbon”, a spus Schulze.

La conferinta au participat reprezentanti din 40 de tari.