Urmele dacilor in Brasov

Categories ArheologiePosted on

Descoperirile arheologie efectuate de-a lungul timpului pe teritoriul judetului Brasov, coroborate cu cercetarile oamenilor de stiinta straini referitoare la aparitia civilizatiei pe teritoriul Daciei, demonstreaza ca zona Brasovului a fost un important centru de spiritualitate dacica, un loc sfant ce a contribuit la raspandirea in Europa a civilizatiei.

Urme ale vietii omului pe aceste meleaguri dateaza inca din paleolitic si, in continuare, pana in epoca fierului care este bogat reprezentata. Asezarile dacice si ale populatiei daco-romane, a caror existenta este atestata prin descoperirile arheologice de la Brasov, Rasnov, Zarnesti, Feldioara, Teliu, Rupea, dovedesc ca si dupa retragerea stapanirii romane (271 e.n.) a existat o continuitate a populatiei autohtone, care s-a mentinut si in perioada de trecere la feudalism si, in continuare, pana astazi.

In urma cu 20 de ani, la Racos au fost descoperite trei sanctuare dacice circulare, care se afla pe locul doi ca marime, dupa cele de la Sarmizegetusa. Aceste sanctuare, deosebit de valoroase din punct de vedere arheologic, atesta faptul ca, in aceasta zona, pana la Burebista, exista un regat puternic. Pe langa cele trei sanctuare circulare s-a mai descoperit unul, cu baze de coloane din tuf vulcanic. In acest loc se aduceau ofrande de carne zeilor, cele 40 de piroane din fier, in forma de cap de lebada, descoperite aici, sustinand aceasta ipoteza.

Cetatea de la Racos era impartit in doua sectoare: partea NV, care avea un rol religios, si cea SE, cu rol militar, de aparare. Asezarile de la Racos sunt cu 200 sau 300 de ani mai vechi decat cele din Muntii Orastie. Se pare ca in secolele V – IV i.e.n. aici exista un regat puternic, bine cladit si aparat.

Dupa mai mult timp, aici s-au construit alte sanctuare, iar ulterior cuceririi romane sanctuarele dacice au fost partial distruse, peste ele fiind inaltate altele noi. In numarul urmator vor publica cateva dezvaluiri care demonstreaza ca obiceiurile junilor brasoveni dateaza din vremurile dacice, ceea ce ne duce cu gandul la faptul ca actualii juni ar putea fi urmasii cavalerilor Danubieni.

In Brasov au mai fost descoperite cateva asezari geto-dacice civile, la Pietrele lui Solomon si in Racadau. La Pietrele lui Solomon au fost gasite urmele unei fortificatii, mai exact baza unui turn dacic, precum si ramasitele unui val de aparare. Chiar pe locul valului dacic este instalata acum masa lunga, unde petrec junii la sarbatori, iar la bazele turnului, unde abia se mai vad urmele fortificatiei, s-au turnat citeva trepte mici din beton.

In Valea Cetatii a existat o asezare dacica destul de mare, din care nu a mai ramas, insa, nici o urma, dupa ce au trecut buldozerele, in momentul in care a inceput constructia elegantului cartier de blocuri. Atit la Pietrele lui Solomon, cit si in Racadau arheologii au descoperit mai multe obiecte de podoaba, fibule, oglinzi, monede si vase.

 

sursa: www.infobrasov.net

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

Lasă un răspuns