DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ DE EXCEPȚIE – Miercuri, 13 august, a fost descoperit un nou pandantiv din piatră cu o vechime de 20.000 de ani. Comunicatul de presă al specialiștilor:

Categories ArheologiePosted on

Comunicatul de presă al specialiștilor:

“Pe data de 13.08.2014, în situl Poiana Cireșului-Piatra Neamț a fost descoperit un nou pandantiv din piatră, în partea superioară a nivelului Gravetian I, datat între circa 19.000 și 20.000 B.P. Pandantivul este realizat dintr-o rocă silicioasă, care din cauza condițiilor din deposit a devenit ușor friabilă. Acest lucru a afectat destul de mult detaliile inițiale ale pandantivului, partea superioară a orificiului de suspendare fiind chiar distrusă. Toate aceste aspecte fac ca acest pandantiv să nu se ridice la valoarea artistică a celui descoperit anul trecut în același nivel al sitului. El este totuși foarte important, pentru că este al patrulea pandantiv din piatră de circa 20.000 de ani vechime descoperit în România.

Cercetările de la Poiana Cireșului se desfășoară sub egida Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, prin responsabil de șantier dr. Elena-Cristina Nițu și directorul instituției dr. Ovidiu Cîrstina, cu participarea studenților universității Valahia din Târgoviște sub coordonarea prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, a Complexului Județean Muzeal Neamț reprezentat prin dr. Gheorghe Dumitroaia și dr. Constantin Preoteasa, cu sprijinul financiar al Asociației Geto-Dacii, în mod special a Domnului Daniel Roxin, fără de care cercetările din acest an nu s-ar fi putut desfășura.”

Dr. Elena Nițu și Prof.univ. dr. Marin Cârciumaru

PANDANTIV Față

PANDANTIV Verso

Notă: Sâmbătă, 16 august, sunteți invitați la Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic Poiana Cireșului (județul Neamț) unde veți putea asista la cercetarea arheologică și veți putea vorbi cu specilaliștii. Doritorii vor putea afla mai multe detalii la următoarele date de contact:

POIANA CIREȘULUI, Neamț – sâmbătă, 16 august
contact: Ovidiu Slătineanu
tel. 0736034075
e-mail: [email protected]

Imagine de pe șantier:

 

Sponsorul principal al șantierului de la Poiana Cireșului:

https://www.facebook.com/DentalProfile/info

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns