Se află la câțiva kilometri de Timișoara – Cea mai mare fortificaţie europeană din Epoca Bronzului

Categories ArheologiePosted on
 • Patru cercuri concentrice ce se desfăşoară pe o suprafaţă de 1.780 de hectare, în apropiere de satul Corneşti, reprezintă cea mai mare fortificaţie din Europa, ce datează din Epoca Bronzului. Numite şi iarcuri, valurile de pământ au fost descoperite pentru prima dată de topografii militari austrieci în secolul al XVIII-lea.

 • Dr. Alexandru Szentmikosi, şeful secţiei de arheologie de la Muzeul Banatului, afirmă că primele cercetări arheologice sistematizate din această zonă s-au realizat în 1939, de profesorul Marius Moga.

  Cercetările fost reluate, însă în 2007. “În urma secţionării valurilor de pământ s-a descoperit că zidurile au fost construite în mod complex. Fortificaţia a fost incendiată şi nici astăzi nu se cunosc motivele”, a declarat Alexandru Szentmikosi.

 • Începând de anul trecut se fac săpături în centrul fortificaţiei. Până în prezent au fost descoperite trei locuinţe datând din epoca bronzului, însă din perioade diferite, ridicate după mai multe tehnici.

  “La una dintre locuinţe, la fundaţie s-au găsit fragmente de ceramică provenind de la o altă aşezare. Şi în acest an, vom continua activitatea de cercetare”, a adăugat arheologul.

  Despre fortificaţia de la Corneşti, există trei teorii: pe teritoriu acesteia ar fi trăit o civilizaţie avară; aici ar fi existat ruinele capitalei lui Atilla- “Biciul lui Dumnezeu”, şi cea mai credibilă, însă  (spun arheologii) este că aici ar fi existat o vastă civilizaţie din Epoca Bronzului, contemporană cu civilizaţia minoică.

  Până în prezent situl arheologic a fost vizitat de mulţi pasionaţi de istorie, iar în viitor, cu sprijinul Primăriei Orţişoara, se doreşte înfiinţarea unui punct muzeal în localitatea Corneşti. Deja s-au primit 20 de vitrine pentru exponate.

Simona Vasi

Sursa: http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/actualitate/se-afl-la-civa-kilometri-de-timioara-cea-mai-mare-fortificatie.html

6 comments

 1. Doamna Simona Vasi, ai facut un articol de clasic diletant.Ce s-a descoperit pana acum sunt dovezi din epoca bronzului. Confunzi epoca bronzului din 3.500 – 1.100 inainte de nasterea lui Christos de acum 2.014 ani cu perioada jafurilor avare, dupa anii 560 din era noastra, cand avarii ii inving pe huni si bulgari la Marea Neagra, la granitele Imperiului Bizantin (Traco-Roman). Au participat la lucrarile arheologice de la Cornesti, din motive financiare, echipe din alte tari, inclusiv din Ungaria. Acestia, din spirit iredentist, au lansat ipoteza cu avarii si Atila, fapt care le-a atras oprobiul celorlalte echipe straine. Azi, ei nu mai participa la lucrari. Prostia lor, insa, a ramas sa ne bantuie…

 2. Buna ziua, Daniel si tuturor cititorilor,
  Va readuc in atentie si alte descoperiri din Judetul Satu Mare.Aceasta regiune are nevoie de noi toti si consider ca ar trebui sa se acorde putina atentie si acestor descoperiri.

  Descoperire colosală lângă Iojib: Centru metalurgic de pe vremea dacilor liberi :
  O descoperire arheologică extrem de importantă a fost făcută recent pe raza localităţii Iojib: un centru metalurgic de prelucrare a fierului de baltă, de pe vremea dacilor liberi. Datarea cuptoarelor metalurgice s-a făcut după metoda ştiinţifică cu Carbon 14. Acum arheologii mai au o dovadă, pe lângă cele 200 de cuptoare de la Medieşu Aurit- Şuculeu, care vine în sprijinul teoriei ce susține că în zona Satu Mare ar fi existat o cetate dacică foarte importantă.
  Șeful secției de arheologie din cadrul Muzeului Județean Satu Mare, Robert Gindele, a prezentat această descoperire în cadrul unei conferințe organizată cu ocazia Zilei Cooperării Europene. Muzeul derulează proiectul „BREAKING THROUGH COOLture – European values and common future”, prin care se efectuează mai multe cercetări atât în România cât şi în Ucraina.

  Descoperirea a fost practic făcută de către persoanele care efectuau săpături lângă balastiera din Iojib, administratorul Victor Pop anunţând arheologii că au fost găsite nişte pietre foarte mari, dar geologul spunea că nu sunt pietre.

  Arheologii au stabilit că erau lupe de fier, dar nu se ştia din perioadă proveneau. În urma efectuării săpăturilor arheologice au fost descoperite 52 de cuptoare metalurgice în care oamenii ardeau „fierul de baltă” obţinând acele lupe metalice, ce ulterior erau prelucrare.

  „Am descoperit 52 de cuptoare de redus minereuri pe o suprafaţă de 15 pe 15 metri. Este o concentraţie enormă, cuptoarele sunt uriaşe. Cuptoarele funcţionau ca nişte furnale, se puneau straturi de mangal, cărbuni de lemn şi straturi de fier de baltă, cum este cunoscut în zonă”, a spus arheologul.

  Deoarece nu au fost descoperite și alte obiecte lângă cuptoare, arheologii nu au putut să stabilească exact perioada în care erau folosite cuptoarele. Tehnologia respectivă a fost utilizată şi de celți dar și în secolul XIX. Astfel, au fost trimise probe pentru datare cu Carbon 14 la un laborator specializat din Polonia, și zilele trecute a venit răspunsul, confirmând supozițiile arheologilor: cuptoarele metalurgice sunt din secolele II-III, exact din perioada cuptoarelor dacice de la Medieșu Aurit.

  Robert Gindele susține că această descoperire este una colosală, de importantă internațională, fiind de interes pentru întreaga Europă barbară.

  Descoperirea deschide noi orizonturi și speranțe, arheologul fiind de părere că în zonă ar exista și alte centre ale comunității din vremea dacilor liberi: un centru religios, un centru politic, un centru economic sau chiar morminte princiare.
  Sursa: http://portalsm.ro/2014/09/descoperire-colosala-langa-iojib-centru-metalurgic-de-pe-vremea-dacilor-liberi/
  Cu respect,
  Cristian

 3. Felicitari pentru toate lucrurile care incercati sa le scoateti la iveala,ce credeti ca s-a facut la Sintana jud arad cu acelasi tip de “imprejmuire”cu movile de pamint,loc unde s-au gasit nenumarate podoabe de aur,scule,bile de prastie din lut ars folosite in batalii si vinatoare???? Se trage de ani de zile peste ele cu tractoarele si se cultiva toate cele pe o asemenea zona unde tarani spun ca unul din tractoare a agatat cu plugul o podoaba de aur (lant) !!!batrinii stiu ca de la cetate este tunel aprox 25-30 km pe sub pamint care iese la cetatea de pe deal de la Siria
  Indolenta oficialilor care datorita faptului ca au vindut tot pamintul din patrimoniul primariei nu au un alt teren sa-l dea la schimb ptr aceasta zona, esteiesit din comun limitindu-se doar la cele citeva descoperiri din trecut neincercind alte sapaturi mai detaliate.
  Am o adevarata greata de toata aceasta clasa politica care chiar inainte sa-si dea seama si-au vindut sufletul lor si identitatea noastra oricui a dat un comision mai mare!
  Traim inca totusi cu speranta ca la un moment dat imensitatea de semne care demonstreaza ce si cine suntem va iesi la suprafata total si macar atunci cei care se simt parte vor lua masurile necesare iar cine nu ,sa plece unde vor vedea cu ochii.
  Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *