Granița Daciei romane, scanată cu tehnologie NASA

Categories ArheologiePosted on

Granițele Imperiului Roman de pe teritoriul României vor fi scanate cu tehnologie NASA în cadrul unui proiect desfășurat de Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, filiala Cluj. Demersul face parte din procedura de introducere a zonei respective în patrimoniul UNESCO.

Coriolan Opreanu, cercetător la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, filiala Cluj, a declarat astăzi că se doreşte obţinerea de date despre patrimoniul arheologic prin imagini din satelit şi prin tehnici de scanare aeriană cu laser.

“Vom demara un proiect de scanare cu tehnologie NASA a Limes-ului roman (graniţa Daciei romane – n.r.) din România, scopul fiind adunarea de informaţii de mare acurateţe despre patrimoniul arheologic. Noua tehnologie ar ajuta arheologii români să scurteze timpul de cercetare clasică, prin săpături arheologice, şi să poată întocmi documentaţia pentru introducerea în patrimoniu UNESCO a Limes-ului roman. Ce caută NASA în această ecuaţie? Este vorba despre obţinerea de date despre patrimoniul arheologic prin imagini satelitare şi prin alte tehnici foarte noi de scanare aeriană cu laser şi cu alte metode care se aplică de multă vreme în Vest în domeniul protecţiei patrimoniului arheologic”, a spus Opreanu, citat de mediafax.ro.

Potrivit acestuia, tehnologia de scanare a fost aplicată experimental de specialiştii Institutului pe o suprafaţă de circa 10 kilometri pătraţi, “într-o zonă împădurită, unde monumentele nu pot fi nici măcar puse pe hartă pentru că nu se văd”.

“Pot fi sute, chiar mii de kilometri”

“Or, aceste mijloace moderne, această scanare cu laser din aer, printr-un program special, elimină pădurea din imagine şi apare modelul digital al terenului, ca şi cum nu ar fi arborii deasupra. Altădată, arheologii săpau zeci de ani fără să ştie unde şi când vor ajunge. Acum, cu aceste tehnici noi, vezi contururile clădirilor şi, acolo unde se consideră necesar, se fac săpături în puncte cheie care aduc lămuriri rapide. Este o mentalitate care se aplică de mult timp în Vestul Europei. Investeşti o singură dată în tehnologie şi ea îţi aduce foarte multă informaţie”, a subliniat cercetătorul.

Proiectul de scanare iniţiat se referă la întregul Limes roman, care porneşte din Banat, de la Dunăre, trece prin Transilvania, pe Valea Someşului, după care coboară pe râul Olt până în Muntenia, unde ajunge, din nou, la Dunăre.

“Pot fi sute, chiar mii de kilometri. Într-o primă fază, cred că ne vom opri doar la Transilvania şi Banat”, a mai spus Opreanu.

Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române va colabora în acest proiect cu International Council of Monuments and Sites (ICOMOS), alături de care se va încerca accesarea de fonduri internaţionale.

La rândul său, Douglas C. Comer, director în cadrul ICOMOS, a declarat că se doreşte o comparare a graniței romane din Dacia cu granița romană din Iordania, unde s-au desfăşurat cercetări similare.

“Vrem să ştim cum a fost afectat Limes-ul de teren, care este foarte diferit în cele două ţări. Vrem să ştim ce resurse protejau, de exemplu apă sau terenuri agricole. Şi mai este un aspect pe care oamenii se poate să-l fi trecut cu vederea. Începem să ne dăm seama că funcţionalitatea Limes-ului nu era atât de mult ca să îi ţină pe oameni afară, ci de a proteja anumite drumuri comerciale. În Iordania era vorba despre drumurile comerciale pentru mirodenii, iar aici despre Dunăre. Limes-ul nu era construit doar pentru a-i ţine departe pe barbari, ci de a proteja drumurile şi anumite resurse”, a afirmat Comer.

Sursa: https://ro.stiri.yahoo.com/grani%C8%9Ba-daciei-romane–scanat%C4%83-cu-tehnologie-nasa-121807854.html

Lasă un răspuns