Descoperire de excepţie în Satu Mare: o așezare TRACICĂ uriașă, veche de 3.000 de ani

Categories ArheologiePosted on

Arheologii din Satu Mare au descoperit împreună cu cei de la Universitatea Koln din Germania un descoperit un centru tribal din mileniul I î.Hr. pe raza comunei sătmărene Căuaş. Descoperirea s-a făcut prin scanare geomagnetică.

Potrivit unui comunicat de presă, Muzeul Judeţean Satu Mare desfăşoară în prezent un amplu proiect de cercetare arheologică ce are ca principal obiectiv aşezarea fortificată din mileniul I î.Hr. de la Căuaş-Sighet. Proiectul de scanare a început în urmă cu şapte ani pe raza judeţului şi în alte situri arheologice.

“Rezultatele de la Căuaş sunt cu totul ieşite din comun, dovedindu-se a fi relevante pentru istoria timpurie a civilizaţiei tracice şi chiar pentru protoistoria europeană. Prin scanare geomagnetică s-a constatat că aici a existat un centru tribal, ce se întindea pe o suprafaţă de 56 ha, într-o zonă fortificată natural prin revărsarea a două pâraie în valea Ierului. Întreaga suprafaţă a fost fortificată printr-un efort ce dovedeşte posibilităţi impresionante ale comunităţii care a trăit în aşezare”, se precizează în comunicat.

Sutele de construcţii de pe suprafaţa sitului sunt aranjate pe şiruri, dovedind că locuinţele au fost construite după un plan prestabilit. “Acest sistem complex de amenajare, ce a fost definit ca fiind protourban, este cunoscut doar la vestitul centru tribal din localitatea Biskupin (Polonia). Situaţia de la Căuaş dovedeşte că ar putea fi un fenomen european, databil în sec. X-VIII î.Hr., care însă s-a prezervat şi poate fi reconstituit în puţine cazuri”, se mai arată în comunicat.

Un alt element deosebit surprins în acest an este acela al unor planuri de construcţii cu o latură arcuită (absidate) de foarte mari dimensiuni. Construcţii identice ca formă şi dimensiuni au fost descoperite recent la Lăpuş, acest sit având clare conotaţii cultice.

“Clădirile absidate de la Căuaş (datate în sec. X-VIII î.Hr.) generează o legătură temporară între monumentele similare din epoca târzie a bronzului de la Lăpuş (sec. XII î.Hr.) şi templele absidate din civilizaţia geto-dacică (sec. V î.Hr.—I d.Hr.)”, mai spune sursa citată.

Sursa: http://www.descopera.ro/cultura/14115894-descoperire-de-exceptie-in-satu-mare-centru-tribal-vechi-de-3000-de-ani-rezultatele-sunt-cu-totul-iesite-din-comun

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

4 comments

 1. Buna ziua d-le Roxin,

  acum ceva zile in urma D-l Gabriel a dat un interviu prin care, aducand peste 30 de surse, doreste sa-i lamureasca si pe ultimii tampiti de pe meleagurile astea ca tracii n-au existat niciodata si ca ei (populatia din regiunea Tracia – Traci insemand cei de la miazanoapte) sint totuna cu Getii de la nord de Dunare.

  http://dai.ly/x2gslvd

  D-a, domnule Roxin sinteti in stare sa aduceti cel putin 5 (cinci) surse prin care sa va aparati ideea personala ca chipurile getii se trag din traci ?; idee pe care de ceva ani de zile ne-o bagati pe gat cu de-a sila. (Sa-l lasati in pace pe Herodot caci el se cam contrazice pe fiecare pagina. Cititi-l integral nu doar o afirmatie fara nici cea mai mica dovada)

  P.S. Dupa ce unii ne-au facut romani, altii slavi sau total disparuti, un “roman” cu ajutorul unei televiziuni pe care o respect ne spala pe creier cu termenul de Trac.

  P.S.2 Acum dupa cele intamplate pe canalul englezesc cu filmul “Vin romanii” – d-a domnule Roxin daca va tineati de cuvintele si de toate studiile D-lui Gheorghe, le faceati cadou celor de la Channel 4 doar o copie a cartii lui Robert Sheringham “De Anglorum Gentis Origine Disceptatio” . Le-ai fi inchis gura englezilor in vecii vecilor. Dar asa, sintem traci, de aia tacem caci ne mandrim cu ei ! nu-i asa ?

  rusine romanule …

  P.S.3 Am observat ca in emisiuni cand auzi de geti te schimbi imediat la fata, iar daca cineva iti scrie pe forum despre ei – sau ii blochezi sau le stergi comentariile.

 2. Lui ,,andy”:

  Ruşine trebuie să le fie celor ce stau în tufari şi aruncă cu săgeţi otrăvite în Daniel Roxin!

  De ce n-ai trimis dumneata la Channel 4 cartea despre care vorbeşti?
  Bine spus addaci Post author: ,,habotnici care infectează internetul cu ideile lor fixe”.

  Ia emisiunile lui Daniel Roxin de la început şi priveşte-le una câte una cu creionul în mână şi ai să-ţi clăteşti creierul de confuzia în care te afli. Asta în cazul în care vrei să înţelegi cu adevărat istoria strămoşilor noştri. Dar dacă faci meseria de a face confuzie şi a intimida, este mai bine să te duci la preot să te spovedeşti.

  Şi mai pune-ţi şi nişte ochelari, ca să nu răstălmăceşti expresiile faciale ale lui Daniel Roxin.

  .

 3. ,,Moşteniirea religioasă a tracilor s-a conservat cu inevitabile modificări în obiceiurile populare şi folclorul popoarelor balcanice şi ale românilor” (Eliade)

 4. Andi, eu sunt de acord cu tine in privinta reconstruirii tarii, a istoriei adevarate (lucru care este foarte dificil in tara noastra tinand cont ca sunt prea multe “interese” ale unora de a fi in contra adevarului), si a imaginii tarii noastre. As putea ajuta cu ceva in privinta asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *