Un proiect extrem de ambițios este derulat la vecinii noștri bulgari – aceștia doresc să strângă fonduri pentru a aduce la suprafață ruinele orașului Seuthopolis, fostă capitală a Traciei. În prezent, situl arheologic se află sub lacul de acumulare Koprinka, însă cu ajutorul unor subscripții publice și a mai multor ONG-uri de peste ocean, bulgarii doresc să strângă suma de cincizeci de milioane de dolari, necesară readucerii la viață și includerii în circuitul turistic a importantei așezări.
„Situl este de o importanță mondială și ar atrage un aflux foarte mare de turiști în țară. Seuthopolis ar putea deveni o destinație turistică minunată. Sperăm ca proiectul de readucere la suprafață să înceapă cât mai curând, mai ales că orașul ar fi singura așezare tracică din lume care va putea fi vizitată la un asemenea nivel. Zidurile sale aflate pe fundul lacului sunt încă intacte”, a declarat arheologul Krasimira Stefanova.
Seuthopolis datează din secolul al 4-lea î.Hr, așezarea fiind numită după regele trac Seuthes al-III-lea. Așezarea a fost redescoperită în anii ’50, în timpul construirii unui baraj în apropiere de Kazanlak. Mult mai târziu, în 1980, autoritățile de la sud de Dunăre au golit lacul de acumulare, iar arheologii au putut investiga, pentru prima dată în istorie, structurile sale. Însă din lipsă de fonduri, de atunci și până astăzi, nimeni nu a mai încercat să aducă la viață Seuthopolis.
Acum proiectul nu vizează doar excavarea zonei şi protejarea acesteia, ci și deschiderea ei pentru publicul larg. Potrivit autorităților bulgare, accesul la situl arheologic se va face cu ajutorul bărcilor și a unor platforme pietonale unice în lume. Practic situl arheologic disponibil publicului va fi sub nivelul apei, în mijlocul lacului…
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Nota mea (Daniel Roxin): În același timp, în România, deși istoria îl consemnează pe geto-dacul Burebista ca fiind cel mai mare rege trac din toate timpurile, reprezentanții statului român nu sunt în stare să pună nici măcar o placă informativă la cetatea Argedava, locul nașterii marelui rege, pentru ca lumea să știe ce este acolo. Mai mult decât atât, istoricii și arheologii onești, care vor să studieze cu adevărat lumea geto-dacică sunt descurajați și intimidați!
De ce în Bulgaria se poate iar în România nu? Pentru că Bulgaria este condusă de BULGARI, în timp ce România este condusă de ALOGENI, mascați de nume românești!
sursa: ancient-origins.net
sursa: archaeologyinbulgaria.com/
A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html