Descoperire incredibila pe autostrada Lugoj-Deva: cea mai mare necropola din epoca bronzului

Categories ArheologiePosted on

Cele cincizeci de morminte dezgropate în satul Păru alcătuiesc cea mai mare necropolă a unui grup cultural din epoca bronzului, descoperită până astăzi, scrie tion.ro.

Profesorul Draşovean a realizat raportul tehnic necesar emiterii certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru infrastructura de transport de interes naţional, cerut de lege. Conform documentului oficial, cercetările arheologice preventive efectuate în vara anului trecut pe tronsonul autostrăzii Lugoj-Deva (segmentul Belinţ-Traian Vuia) au condus la descoperirea şi cercetarea a mai mult de şase situri care se datează în epoca bronzului, perioada romană şi medievală.

Printre cele mai importante situri este cel descoperit în localitatea Păru care aparţine epocii bronzului, grupului cultural Balta Sărată, datat, prin metode clasice, în secolele XIII-XII î. Chr. Au fost cercetare peste 500 de complexe arheologice, gropi ale unor locuinţe, gropi din care a fost extras lutul necesar construirii locuinţelor, precum şi peste 50 de morminte de incineraţie, fiind, până în acest moment, cea mai mare necropolă a purtătorilor acestui grup cultural”, a spus profesorul Florin Draşovan.

sursa: http://www.realitatea.net

Lasă un răspuns