Descoperire uluitoare la Anina, judeţul Caraş Severin!

Categories ArheologiePosted on

În apropiere de oraşul Anina din judeţul Caraş-Severin, în sistemul carstic al Văii Minişului, se află o peşteră a cărui nume a făcut înconjurul lumii în urmă cu zece ani. Peştera cu Oase este numele acestui loc special, iar spectaculozitatea sa se trage din faptul că aici au fost descoperite cele mai vechi rămăşiţe din Europa ale omului modern. Această peşteră a stârnit atât interesul cercetătorilor români, dar şi celor din marile instuţii de la Oxford, Bristol sau Australia.

Peştera cu Oase este o grotă mare formată dintr-un sistem de 12 galerii interioare, ce au fost săpate în relieful carstic al Văii Minişului. Suprafaţa peşterii este dejumătate de hectar. Marea descoperire a fost făcută în anul 2002, pe 16 februarie, când în peşteră au fost găsite cele mai vechi fosile din Europa ce aparţin omului modern.

Iniţial, speologii descoperiseră aici oase ce aparţineau mai multor specii de animale, printre care ursul de peşteră, mamifere ierbivore şi carnivore mici. Printre aceste oase, speologii au fost uimiţi să descopere ceva mai mult decât o simplă rămăşiţă osoasă, şi anume o mandibulă de Homo Sapiens care încă mai avea cinci molari. Aceasta era să fie marea descoperire a speologilor români, întrucât mandibula umană datează ca având o vechime de aproximativ 35.000 de ani.

Drumul acestei mandibule a fost direct spre Cluj, după care a luat drumul Statelor Unite pentru a fi cercetată de un mare specialist în antropologia oaselor, Erik Trinkhaus. Mandibula a primit numele de Oase 1, deoarece ulterior, între anii 2003 şi 2005, alte oase umane au fost descoperite în grotă, denumite Oase 2 şi, respectiv, Oase 3.

Cea mai importantă fosilă a fost Oase 1, adică acea mandibulă cu cinci molari, care a fost plasată în timp de către specialiştii americani ca fiind cea mai veche fosilă umană din Europa, a făcut din Peştera cu Oase să fie locul în care a poposit cel mai vechi om din Europa.

Mai mult decât atât, mandibula de Homo Sapiens prezenta aspecte ale unor detalii asemănătoare cu cele ale omului de Neaderthal, cu care Homo Sapiens fusese contemporan în urmă cu zeci de mii de ani, fapt pentru care specialiştii au efectuat câteva analize genetice pe ADN-urile celor două specii umane, în urma cărora s-a confirmat că acestea s-au încrucişat.

Acest lucru a însemnat o mare premieră ştiinţifică la nivel mondial, deoarece până în momentul descoperirii se considera că aceste două specii umane, deşi contemporane, nu se puteau încrucişa.

Nu s-a putut descifra dacă fragmentele de oase descoperite în Peştera cu Oase au aparţinut unui bărbat sau unei femei, însă faptul că „individul” a trăit în vechile păduri din Carpaţii româneşti, în urmă cu peste 35.000 de ani, a fost o certitudine.

În ceea ce priveşte culoarea pielii celui mai vechi om din Europa, cercetătorii sunt de părere că acesta ar fi avut culoarea mult mai închisă faţă de culoarea actuală.

Un lucru important pentru ţara noastră se întâmpla şi în anul 2009, când unul dintre cei mai buni specialişti în reconstituire facială din Anglia, Richard Neave, a reconstituit prin tehnici specifice fragmente osoase din Peştera cu Oase, chipul primului Homo Spaniens din Europa, care a trăit pe teritoriul României în urmă cu peste 35.000 de ani.

Reconstituirea aceasta importantă a fost prezentată în cadrul unui documentar, numit The Incredible Human Journey (Incredibila călătorie a omului), produs de binecunoscutul post de televiziune britanic, BBC.

Peştera cu Oase din Valea Minişului este o zonă protejată, în interiorul căreia accesul este extrem de greu, ea fiind accesibilă cercetătorilor, care folosesc echipamente speciale în momentul explorării ei. Iar această grotă a făcut pentru a mia oară ca numele de România să răsune peste mări şi ţări şi să facă înconjurul lumii,din America până în Australia.

sursa: http://www.financiarul.ro/2013/08/19/pestera-cu-oase-din-valea-minisului/

15 comments

 1. Felicitari marelui stat roman pentru cercetarile pe care le face in acesta chestiune, pentru laboratoarele ultaramoderne,investitiile in pregatirea specialistilor si pentru toata dorinta lui de a populariza numele ROMANIA.
  Vai dar sa nu uit, marii porciticieni care afara de a grohai la televizoare si a se bate in piept ca maimutele nu stiu ce sa faca.

 2. Iubesc ROMANIA dar nu si marionetele care o conduc!
  “Avem o ţară unde au stăpânit odată

  Vitejii daci, bărbaţi nemuritori.

  Şi unde stau de veacuri laolaltă,

  Izvoare, văi şi munţi cu fruntea-n zări.”

 3. Concluzia cercetatorilor din anglia ca omul era intunecat la fata e propaganda zionista BBC. Primiii oameni ai Europei si ai lumii civilizata au fost Carpato-Danubienii arieni. Ei erau albi, nu tuciurii, nu alb cu patratele sau alta prostie iahvista.

 4. Bine zici Savule!!!! Ba chiar esti elegant in exprimare!!! Din pacate dupa ’89 ne-au condus si ne conduc niste slugoi parveniti…aserviti…marilor puteri.

 5. Pentru savlu: de vina pentru ce se intampla in Romania nu sunt de vina conducatorii. Nu conducatorii unui stat fac majoritatea… gunoiul din tara asta e facut de noi nu de primarii care nu il strang de pe strazi si in niciun caz de presedinte… Daca tu crezai chestia asta, ar trebui sa te uiti cum se comporta romanul de rand pe strada…Ar trebui sa ne fie rusine de ce facem si dupa sa ne uitam la cei care ne conduc. Ei sunt putini. Daca presedintele, guvernul, primarii, consilierii si restul ar fi singuri care ar face “gunoi” in tara, ar fi destui oameni sa il stranga fara sa trebuiasca sa munceasca prea mult… Treziti-va la realitate oameni buni!!!

 6. Este adevarat ce spui Andrei, tot ceea ce ni se intampla este din vina noastra si avem ce meritam. Adevarat ! dar, nu mi-e rusine nici cu minunatii conducatori si mai ales cu presedintele! asa cum le place sa ne invete ‘sa bem o bere’ tot asa eu doresc daca nu se poate cu frumosu’ , sa ne impuna corectitudinea, curatenia, responsabilitatea, etc. Ei sunt in pozitia in care pot face ‘ordine’ in mizeria actuala din tara. Daca profesorii sunt bataia de joc a lor, cum crezi ca ei vor fi ascultati si respectati de plebe; lafel orice autoritate locala….este adevarat ca unii se complac, sa nu supere electoratul! sunt multe de comentat si este foarte adevarat insa ca raul este si vine din noi, din fiecare dintre noi!!!!

 7. “Cercetătorii sunt de părere că acesta ar fi avut culoarea mult mai închisă faţă de culoarea actuală.” faza cu pielea mai inchisa la culoare pur si simplu au inventat-o

  eu vreau sa stiu ce altceva a gasit ‘binecunoscutul post de televiziune britanic, BBC” dupa ce a scormanit Muntii nostrii. sau ce minciuni o sa inventeze ca sa ascunda adevarul.

 8. COPII NU VA FRAMINTATI=GENETICA HAMBURG A FACUT LUMINA =SINTEM DACI..ce ne mai interseaza restu..sau culoarea pielii..ei fabuleaza ..dar adevarul a iesit la suprafata..SINTEM URMASII LOCUITORILOR DIN DAVELE ..CE IMPINZESC PAMINTUL DACIEI..VA SALUTA REGE AL DACILOR =GHEORGHE DAVE..vz.Forta 3 -centru -poporu-dacunionistii-reintregirea-averi nesimtite la control=..

 9. Dragilor
  Va exprimati e-adevarat puncte de vedere diferite. Dar, adevarul este ca noi, romanii, urmasii nemuritorilor GETO-DACI, noi care traim si rezistam in prezentul atat de ostil noua, avem o misiune deosebita – aceea de a demonstra lumii intregi ca ROMANIA inseamna ARMONIE – …
  Felicitari Asociatiei GETO-DACII

 10. Intradevar multi concetateni lasa de dorit la unele activitati, dar datorita conducerii si legilor ce nu se aplica,deci, datorita parvenitilor de la putere cu alte cuvine ANTINATIONALISTILOR

 11. Mai , cum sa spui ca e vina nastra mai ales generatia noastra ??daca se naste un leu in cusca , stie oare ca locul lui este in jungla ?? la fel si noi , ei ne-au educat asa cum au vrut ei ,ne-au ascuns si ne ascund adevaruri care ne-ar putea schimba viata . Cei ce sunt acum la putere NU sunt romani au fost dresati de altii si invatati cum sa ne distruga , de aceea ne si rad in fata .

 12. Sunt de acord cu tine dar poporul trebuie sa-l si educi asa cum faceau regii (insa eu nu prea agreez regalitatea tradatoare romaneasca).

 13. De parca ai avea de unde alege atunci cand votezi… Chiar si daca pui foaia goala in urna de votare, tot unul dintre ei iese… faza cu votul nu imi inspira incredere deloc, la fel ca si cei care candideaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *