DEX-ul si furtul limbii geto-dacilor. VIDEO

Categories Articole, Emisiuni TVPosted on

Una dintre marile aberații ale ultimului secol și jumătate, o aberație care atentează la identitatea noastră ca popor, este pretenția Dicționarului Explicativ al Limbii Române, potrivit căreia limba română este bazată aproape numai pe cuvinte de împrumut.

Conform acestuia, avem mai multe cuvinte împrumutate de la țigani decât cuvinte moștenite de la daci. Astfel, regula de bază a acestui dicționar stupid pare să fie următoarea: dacă în limba română sunt 1.000 de cuvinte comune cu limba bulgară, se trage concluzia că toate sunt împrumuturi de la bulgari!!! Dacă avem 200 de cuvinte comune cu maghiara, acestea sunt luate obligatoriu de la unguri…

Cei care au conceput DEX-ul ne transmit cu o nonșalanță incredibilă că poporul român nu a putut produce nimic, că nu a influențat pe nimeni și că a preluat, ca o sugativă, totul de la străini, de la migratori, renunțând treptat la întreaga moștenire geto-dacică.

Desigur, falsul științific conținut de DEX este o continuare logică, până la urmă, a falsului istoric privitor la geto-daci…

Cu toate că mulți cercetători (și aici îl amintesc doar pe dr. Mihai Vinereanu – autor al unui “Dicționar Etimologic al Limbii Române”, elaborat pe baza cercetărilor de indo-europenistică) au adus dovezi convingătoare, potrivit cărora cea mai mare parte a cuvintelor românești sunt de origine traco-geto-dacică, Academia Română și alte foruri românești cu anumite responsabilități, continuă să îi ignore…

În această emisiune vă propun o reîntâlnire cu dl dr. Lucian Iosif Cueșdean, un cercetător care, după peste 20 de ani de studii, vine cu teorii foarte interesante legate de limba noastră. Chiar dacă nu toate ideiile dumnealui pot fi susținute științific (pe unele le-am contestat și eu), cu siguranță vom găsi în această cercetare elemente foarte utile demonstrației faptului că limba română are în primul rând rădăcini geto-dacice.

Daniel Roxin

7 comments

 1. Bravo, Daniel Roxin! Bravo, domnule Lucian Cuesdean! Subiectul acesta trebuia abordat de mult. Un alt invitat al emisiunii dumneavoastra, Dumitru Ioncica a dat o definitie formidabila DEX-ului: ,,DEX-ul – copilul infirm al Academiei Romane”. Dar parca este unicul? Cand pornesti de la o teorie falsa, cum este romanizarea dacilor, esti nevoit sa nascocesti mereu alte falsitati, ca sa sustii teoria-mama. Daca le iei la puricat, observi ca etimologiile DEX-ului nu au nicio baza stiintifica. Sunt puse acolo doar ca sa justifice fantastica, stahanovista si nici pana azi dovedita romanizare.

 2. Desi mai astept inca variante pentru seara de Craciun, tre sa va povestesc ceva.

  Am fost ieri pana la Stockholm sa vizitam Skansen, muzeul etnografic in aer liber (noi stam in partea de Vest a Suediei) si in una din case mai din Nord am vazut o capra:
  Posted Image

  M-am intors sa intreb si mi-a explicat cum se umbla mai demult cu capra si cum primeau alimente si bautura.
  Doar ca ei nu cantau si nu dansau, că no, nu-s ei așa de talentati la din astea Posted Image
  Faceau doar urari si spuneau, sub ascunzatoarea mastii, unele lucruri despre gazda pe care nimeni nu le-ar fi spus direct. Posted Image

  Amu e adevarat ce zice Cstrife ca românii au influentat civilizatia Carpatilor Nordici, si mai mult, exista inca traditii mostenite de populatiile de acolo de la dacii nordici.
  Totusi unele obiceiuri au, se pare, o raspandire mult mai larga, amintind de o ancestrala traditie șamanica comuna mai multor populatiilor uneori pana la Urlali.

  Edited by Morosanul, 23 December 2014 – 13:06.

  poza si sursa aici http://forum.softpedia.com/topic/993547-tradiiile-de-anul-nou-romaneti/page__st__36

 3. Adevaratii romani cu cultura istorica despre neamul nostru de romani trebuie sa intreprinda actiuni care sa anuleze cei fals si pe romanii falsi care ascund alte interese, acei academicieni sa fie destituiti si toti cei ce duc in eroare cunostiintele despre trecutul nostrul, noilor generatii.

 4. Sunt foarte sigur ca Romanii nu au copiat numai de la alti. Noi fiind un popor incapatanat nu am luat niciodata religia altora, obiceiurile altora, sau limbajul altora. Mereu am tinut la ce este al nostru si am transmis mai departe. Sunt sigur ca exista doar propaganda din scoli care incearca sa fie lenesa. Ei sunt prea incapatanati sa vada ca lumea isi schimba cartile de fizica, de istorie, de biologie! Stiinta si istoria nu sunt lucruri mereu exacte. Multe din ele sunt bazate pe presupuneri sau interpretari. In stiinta se pot schimba multe, vedem in ziua de astazi ca se aprofundeaza si se corecteaza ce a fost interpretat gresit.
  Istoria noastra si chiar si a altora este bazata numai pe interpretare. Ea poate nu e corecta, poate trebuie rescrisa si exact asta este pentru Romania.

  Ma bucur foarte mult ca sunt oameni ca voi si ca noi care vor sa afle adevarul despre istoria noastra. Si intr-o zi sunt sigur ca ii vom confrunta cu adevarul pe care nu il vor mai putea nega!

 5. Gabriel Gheorghe scria despre un important cercetator maghiar, care s-a ocupat serios de etimologiile cuvintelor din limba maghiara si care a facut o constatare ce infirma multe dintre etimologiile trase de par din DEX: ,,Profesorul maghiar Ferenc Bakos, in Dictionarul Etimiologic al limbii maghiare identifica 2333 cuvinte preluate din limba romana, cuvinte care in DLRM apar ca provenind din limba maghiara, bulgara sau sarbo-coata” (,,Studii de cultura si civilizatie romaneasca” vol. II, p. 91). Citatul l-am luat din cartea ,,Geto-dacii. Reconsiderarea istoriei” (p. 35) de Gheorghe Ionita. O carte foarte bine documentata.

 6. Cuvinte comune sunt si in sanskrita sau afgana! nu stiu cum le-am fi imprumutat noi! Eu cred ca limba Proto-româna este foarte veche, cu un trecut foarte indepartat! de altfel sustin ideea ca pe teritoriul nostru a fost o civilizatie nivelul celei sumeriene. Cred ca muntii Buzaului ar trebui mai intens cercetatii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *