Uimitor: Simbolul Yin-Yang prezent pe un vas Cucuteni de acum 6.500 de ani!!!

Categories ArheologiePosted on

un articol de Daniel Roxin

Pământul acestei țări este plin de surprize uluitoare! Dacă în urmă cu ceva timp vă prezentam mai multe vase cucuteniene de acum 6-7.000 de ani care conțineau simbolul Svasticii (un simbol solar preistoric), ieri am avut PRIVILEGIUL să țin în mână, la Iași, un mic vas cucutenian ce are pictat pe fund (la exterior) simbolul Yin-Yang.

Este o descoperire extraordinară ce ne poate duce cu gândul foarte departe. Dacă îl găsim aici, în România, acum 6.500 de ani, am putea presupune, oare, că de aici s-a răspândit în restul lumii? Nu știm asta cu siguranță pentru că peste 90% dintre vestigiile preistoriei se află mai departe ascunse în pământ; dar ar putea fi așa!

Mulțumită domnului Lector univ. dr. Vasile Cotiugă, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, ieri am putut să fotografiez această comoară a preistoriei și să o țin în mână… În urmă cu aproape 7 milenii, oameni despre care știm încă puține lucruri au folosit acest vas, l-au ținut la rândul lor în mână. Oare care le erau aspirațiile? Cum vedeau lumea? Ce simțeau?…

Misterul înconjoară mai departe o cultură impresionantă, cu o artă excepțională și o longevitate (aproximativ 1.500 de ani) care nu a mai fost egalată de nicio altă cultură.

Yin Yang asa cum este cunoscut astazi

Pentru cei care doresc să știe mai multe despre acest vas ceramic cucutenian ce conține simbolul Yin-Yang (după cum se poate vedea, nu este identic cu varianta lui modernă dar este în mod evident vorba de forma simbolului în primele faze de reprezentare) mai precizez că el a fost descoperit acum 10 ani în localitatea Poduri (lângă Moinești), județul Bacău și se află, în acest moment, în patrimoniul Muzeului Civilizației Cucuteni din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Și pentru că Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași merită sprijinul nostru, îi informez pe cei interesați că se pot înscrie la MASTERUL DE ARHEOLOGIE ȘI CIVILIZAȚIE ANTICĂ al Universității, între 9 și 11 septembrie, un master unde vor avea posibilitatea de a cunoaște arheologia antică și tehnicile moderne de investigație în arheologie. Masterul este organizat cu sprijinul platformei Arheo Invest, una dintre cele mai performante entități de cercetare arheologică interdisciplinară. Astfel, studenții vor învăța, în cursuri specializate, să deprindă metodele și tehnicile de cercetare multidisciplinară în arheologie.

Lector univ. dr. Vasile Cotiugă

Studenții vor avea ocazia să cerceteze în laboratoare de arheo-genetică, datare termoluminescentă și Carbon 14, laboratoare de arheo-zoologie, arheo-botanică, geo-arheologie, arheo-fizică – prospecțiuni magnetometrice, alectromagnetice (GPR) etc., în care sunt implicați cercetători din toate domeniile interdisciplinare.

Informații pentru înscriere: http://history.uaic.ro/
Telefon Lector univ.dr. Vasile Cotiugă: 0744 389 551
E-mail: [email protected]

În final îi mulțumim sponsorului nostru – AD AUTO TOTAL  (http://www.autototal.ro/ )- cel care susține financiar realizarea filmului “Fabuloasa preistorie din Carpați”, un film în care se vor prezenta multe lucruri excepționale din preistoria meleagurilor românești, inclusiv excepționala cultură Cucuteni… Filmul va fi lansat la sfârșitul lunii noiembrie.

Ce care sunt doresc să afle mai multe despre proiectele Asociației Geto-Dacii, pe care o conduc, sunt invitați să viziteze acest site: http://www.geto-dacii.ro/

Daniel Roxin

 

4 comments

  1. Istoria este geometrie sacra. Yin-Yang, simbolul celor “doi maslini”, a celor doua popoare(Romania-Dacia si Israel) alese, nascatoare de Dumnezeu(Hristos).
    „Aceştia sunt cei doi unşi care stau înaintea Domnului întregului pământ.”Zaharia 4:11
    In biblie mai citim ca Dumnezeu statea intre cei doi heruvimi(Exodul 25:22). Deasemenea templul avea doi stalpi la intrare care se numeau Boaz si Ioachin. Si mai un indiciu ce se refera la cele doua neamuri alese, este steaua lui David, cele doua piramide. Acestea inseamna cele doua legaminte pentru Patrie, cel legat de pamant(etnie) si cel legat de cer, Leea si Rahela scara lui Iacov.

    Hristos(piatra din capul unghiului pe care au lepadato zidarii) care li s-a nascut lor ne-a fost dat noua devenind din regele Iudeilor regele Dacilor, iar Hristos care ni se va naste noua le va fi dat lor, de fapt este vorba de acelasi Hristos, inceputul si sfarsitul, alfa si omega, Iosif si Beniamin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *