Cum este o dieta pe baza de plante? Acesta este ceea ce ar trebui sa stiti

Categories SanatatePosted on

Nu trebuie sa deveniti vegan pentru a va reduce amprenta de carbon, este suficient sa limitati consumul de carne si lactate. Ceva despre care mare parte pare sa fie de acord este ca ar trebui sa mancam mai multe plante. Mai mult de jumatate dintre americani, 63 la suta, indiferent de afilierea politica, conform unui studiu, cauta sa manance mai putina carne rosie. In Statele Unite, produsele pe baza de plante au devenit o industrie de 8 miliarde de dolari, in crestere cu o rata de crestere de 7% fata de anul precedent.

Acest lucru apare din ce in ce mai mult pe masura ce vedem efectele schimbarilor climatice: caldura extrema, furtuni mai puternice si altele asemenea. Este posibil sa aveti indoieli, asa ca mai jos va explicam in ce consta.

Definitia exacta a unei diete pe baza de plante poate varia, iar termenul este adesea folosit interschimbabil cu vegan. Cu toate acestea, ele nu sunt la fel.

Orice aliment etichetat vegan va fi pe baza de plante, dar contrariul nu este intotdeauna adevarat.

In general, o dieta pe baza de plante consta in principal din legume, fructe, fasole, leguminoase, cereale si nuci, cu putina sau deloc carne, lactate sau peste. Oamenii care urmeaza diete pe baza de plante fac acest lucru din motive de sanatate, bunastare a animalelor sau de constientizare a mediului.

Veganismul este o filozofie morala bazata pe drepturile animalelor, care se abtine de la toate produsele de origine animala, inclusiv carne, lactate, oua, miere si produse care contin piele, matase sau lana sau care au fost testate pe animale.

Aceasta distinctie este importanta deoarece, desi multi oameni nu sunt interesati sa renunte complet la produsele de origine animala, orice reducere a consumului nostru de acele alimente va ajuta planeta.

Dietele vegetariene si vegane sunt mai bune pentru tine?

Nu neaparat. Dietele vegane, vegetariene si omnivore (si dietele pescetariene si vegetariene) pot fi alcatuite din ingrediente proaspete, intregi (cunoscute sub numele de diete cu cereale integrale, care sunt bune pentru tine) sau foarte procesate (care nu sunt). Cu cat incluzi mai multe alimente procesate in dieta ta, cu atat va fi mai rau pentru sanatatea ta, indiferent daca nuggetele tale de pui sunt de pui adevarat sau vegan.

Deoarece termenul „pe baza de plante” nu este reglementat de Food and Drug Administration, a devenit un instrument de marketing utilizat pe scara larga. Il vei gasi in produsele de sanatate dubioasa, precum taiteii instant ultraprocesati, chipsurile de cartofi si batoanele energetice.

Cu toate acestea, s-a dovedit ca respectarea unei diete integrale pe baza de plante are nenumarate beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea riscului de diabet, imbunatatirea microbiotei intestinale si, in general, va ajuta sa traiti mai mult.

Trebuie sa renunt complet la produsele de origine animala pentru a urma o dieta pe baza de plante?

Majoritatea expertilor (Harvard Medical School, de exemplu) definesc o dieta pe baza de plante ca fiind o dieta constand in principal din plante, cu consum ocazional de cantitati mici de carne, peste si lactate, de la aproximativ cateva ori pe saptamana pana la cateva ori pe saptamana. luna.

S-a demonstrat ca limitarea consumului de carne si lactate are efecte pozitive semnificative asupra sanatatii planetei si poate fi benefica si pentru sanatatea dumneavoastra, atata timp cat inlocuiti carnea si lactatele cu alimente intregi, putin procesate, precum legume, fructe, leguminoase. , nuci si cereale, si nu pentru sucuri dietetice si gogosi vegane.

Deci nu trebuie sa renunti complet la carne.

Sunt dietele vegetariene si vegane mai bune pentru mediu?

Da, si exista tot mai multe dovezi in acest sens. Un alt studiu major a fost publicat recent, care arata ca a urma o dieta pe baza de plante este semnificativ mai buna pentru mediu decat a urma o dieta pe baza de carne.

Cercetarea, realizata de Universitatea din Oxford, a constatat ca persoanele care urmeaza o dieta fara carne sunt responsabile cu 75% mai putine emisii de gaze cu efect de sera decat cei care mananca carne in fiecare zi si ca, dupa o dieta cu continut scazut de carne, carne, vegetariana sau pescetariana. este proportional mai putin daunatoare pentru pamant, apa si biodiversitate decat o dieta bogata in carne.

Alte studii au aratat ca productia de carne si produse lactate – in special de la vaci – emite la fel de mult carbon pe an ca toate masinile, camioanele, avioanele si navele la un loc. (Acest lucru este adevarat, indiferent daca carnea provine de la ferme industriale sau este crescuta ecologic.)

Cu cat dieta ta este mai bazata pe plante, cu atat va fi mai sanatoasa pentru planeta.

Desigur, schimbarile drastice si rapide necesare pentru un progres real vor necesita masuri ambitioase in politicile guvernamentale si de afaceri. Dar schimbarea culturala care are loc este un pas necesar in aceasta directie.

Si branza?

In ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera, multe branzeturi, cum ar fi cheddar si mozzarella, pot fi chiar mai rau infractori decat carnea de porc, puiul si pestele. Astfel, un pescetarian sau flexitarian care mananca din cand in cand cantitati mici de pui sau slanina, dar evita acele branzeturi, poate avea un impact mai pozitiv asupra planetei decat un vegetarian care consuma zilnic tone de branza si lactate.

Sunt carnea pe baza de plante mai sanatoasa decat carnea conventionala?

Depinde de continutul sau, iar marcile variaza foarte mult. Desi carnea pe baza de plante tind, in general, sa fie mai scazuta in grasimi saturate si uneori mai mare in fibre, ele pot fi, de asemenea, mai mari in sodiu si calorii. Cititi cu atentie etichetele inainte de a cumpara.