Evreii revendică sate, munţi şi păduri din Maramureş

Categories DezvăluiriPosted on

VIN DE PESTE MARI SI TARI… In afara celor trei legi ale retrocedarilor, referitoare la terenuri si paduri, a mai existat o lege mai putin discutata, dar la fel de importanta: Legea 10/2001 privind retrocedarea proprietatilor private confiscate in perioada 1945-1989.

Numai in primul an s-au facut 210.000 de solicitari, din care in doi ani fusesera onorate doar 9.200, restul au ajuns in instante, unele pana la Bruxelles. Ulterior, guvernul a largit cadrul restituirii, prin Legea 247/2005, incluzand si cladirile publice, sediile ambasadelor sau ale partidelor.

Din cauza numarului mare de proprietati imposibil de retrocedat in natura si a valorii mari a compensatiilor cerute (estimate de guvern intre 5 si 8 miliarde de euro), s-a lansat Fondul Proprietatea, ca fiind un fond de investitii cu actiuni la cele mai mari companii de utilitati, unde fostii proprietari sa devina actionari. Un bluf total, la care n-au subscris majoritatea celor in cauza, apoi au recurs la instante.

Primarii rascumparate. In Maramures, legea cu pricina a dat peste cap o multime de socoteli. In Borsa, familii de evrei au depus notificari pentru 8 munti. In Viseu, s-a cerut aproape tot Vaserul, precum si toate proprietatile familiei Pop Simon. La Repedea si Poienile de sub Munte s-au cerut mii de hectare aflate in proprietatea istoricului Ioan Mihali de Apsa, cel ce adunase celebrele Diplome Maramuresene. Alte situatii sensibile s-au inregistrat la Gardani, unde urmasii contelui au cerut castelul, dar si terenul aflat sub o mare parte din sat.

La fel la Ardusat, la proprietatile contelui Degenfeld. Pe alocuri, au fost retrocedate gradinite, primarii. In Maramures, primaria Giulesti tocmai este recumparata de autoritatea locala de la fostul avocat ce a primit cladirea inapoi in instanta. In Sacalaseni a fost eliberata o gradinita retrocedata, ce acum se prabuseste.

Un evreu din Brazilia revendica Lapuselul. Cele mai controversate retrocedari pe aceasta lege au fost facute catre comunitatea evreiasca. Pana si acolo au fost probleme: pe de-o parte, Comunitatea evreiasca a lansat cereri de retrocedare conform legii 10 dar si conform unei legi din anii a50 potrivit careia Comunitatea mosteneste bunurile evreilor ramasi fara urmasi.

La Sighet, odinioara, primarita Eugenia Godja se plangea de ilogicul unei asemenea legi, care contravine egalitatii in drepturi. Deja sunt mai multe imobile din centrul Sighetului retrocedate. Conform secretarului primariei acestuia, au fost retrocedate familiilor reprezentate de Comunitate.

La Recea, primarul Pavel Octavian ne spune ca are o cerere similara, pe legea 10, pentru aproape toata suprafata satului Lapusel, din partea unui evreu din Brazilia.

La Ruscova si Repedea, in afara retrocedarilor, partial facute, catre familia Mihali de Apsa, mai exista cereri depuse pentru mii de hectare de teren pentru urmasii unei femei maghiare.
Baia Mare are, la randu-i, probleme: cereri de retrocedare si diferende teritoriale din partea localitatilor vecine Recea, Grosi, Baia Sprie, Dumbravita, ce ajung la o treime din suprafata orasului!

Cerere de retrocedare pentru bunuri parasite. Despre acestea, subprefectul Dorin Buda, totodata presedinte al comisiei de aplicare a legii 247, alaturi de reprezentanti ai biroului juridic a Prefecturii Maramures, constata ca la ei n-a ajuns nici un dosar al Comunitatilor evreiesti pe baza acelei legi din anii 50.

Dar ca exista notificari si solicitari pentru Targu Lapus, Sighetu Marmatiei si alte locatii. “La noi n-au venit, nu e nici un dosar. Ele ajung la Autoritatea Nationala, daca ne referim la Legea 10.” De asemenea, am aflat ca printre retrocedarile la aceasta lege pot intra nu numai bunurile confiscate abuziv, ci si cele parasite de cei care au fost stramutati, cu forta, unde intra majoritatea cererilor evreilor. O situatie la fel de controversata este cea a cultelor.

Daca in acest caz, al legii 10, trebuie remarcat pe de o parte incetineala autoritatilor, care a dus la procese internationale contra Statului Roman, pe de alta abilitatea evreilor de a isi recupera bunurile cu orice pret, in cazul legii 501/2002 privind proprietatile cultelor s-a ajuns la observatii facute de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii: “Legea de restituire a proprietatilor care au apartinut cultelor nu acopera perioada 1940-1945, cand au fost confiscate multe proprietati evreiesti, si nici nu ofera un cadru pentru retrocedarea bisericilor greco-catolice, intrucat se refera doar la scolile sau spitalele detinute de culte, nu la lacasurile de cult. In primul an de la adoptare s-au facut peste 7.500 de solicitari de restituiri, iar din cele 2.200 de cladiri revendicate de Biserica Greco-Catolica au fost inapoiate doar patru.”

sursa: http://www.infomm.ro

23 comments

 1. Ce faceti domnilor? Ce au evrei cu Romania si mai ales cu muntii, satele,melegurile Romaniei? Ce se intimpla in tara aia? Sinteti culmea. Muntii sint ai Romaniei si atit.Asa ceva nici nu am visat? Sint in strainatate de 17 ani. Ce o sa ii spun fiului meu ca piate nu român? Ca sintem evrei? Sau ca sintem lasi. APROPO asta invata la istorie ca sintem cel mai las popor.Ca ne-am plecat capul si am platit mită. NICE ONE!!!.

 2. Sfinte Dumnezeule Mare si Drept, odihneste-n pace sufletele nazistilor, ca doara si ei au fost oameni ! Cu cele bune si cu cele rele ! AMIN !

 3. Ar fi foarte bine să se termine odată pentru totdeauna cu retrocedările!!! Am înțeles că pentru averile care au intrat în componența statului român după primul război mondial, România a plătit bani grei celor ce au solicitat acest lucru. Acuma nu se mai recunoaște acest lucru și se retrodează în neștire sau în rea voință interesată. Cu evreii este la fel. Majoritatea au venit la noi în țară din Ucraina și din Rusia, cu hainele de pe ei, în urma pogromurilor practicate de ruși și de ucrainieni, și acum vor să ne jupoaie pe noi. Nu e prost cine cere, ci acela care dă! Știu că România este singura țară în care se mai fac retrocedări. Este o vacă bună de muls pînă va da cu coarnele!

 4. Astia mai vor un 907 mai modern??Vor sa zica ca Hitler e mic copil pe langa furia romanului expoliat de jidani ??

 5. Nu cunosc date destule in cat sa zic daca sunt sau nu indrepatiti cei care cer despagubiri de la statul roman,eu din toata povestea asta inteleg un singur lucru…pamantul nu trebuie vandut!
  Altfel se va ajunge si peste 50-100de ani la acelasi lucru si de data asta cu un sfert sau aproape jumatate de tara vanduta…..mai rau decat atat e ca societatea noastra nu o sa ne permita niciodata sa traim doar din salar,chiar si cei de la oras au depins oarecum de parintii,fratii sau rude care lucrau pamantul si trimiteau bucate la oras.
  Trebuie grabita infiintarea asociatiilor sau poate o alta forma care sa permita taranului sa pastreze pamantul chiar daca nu mai poate sa-l lucreze.

 6. noi sintem prosti sa ce vina am eu ca evreii au adus comunismul cu tancurile rusesti ?si bunicii au pierdut ceva pamint ce ubgurii au dat averea hosdu?evreii sa ceara despagubiri de la rusi.la un moment dat trebuie nationalizat tot ca nu se mai poate,ajunge eu ca ROMAN MUNCESC PE 300 EURO SI PLATESC SI DESPAGUBIRI PINA CIND MIINA PE BITE FRATILOR SI SO PE EI

 7. Si eu m-am intrebat ce treaba au evreii cu Maramuresul si nu numai,dupa cum veti vedea.Cititi aici,ptr ca problema asta are radacini pe care noi nu le cunoastem:,,Dreptul asupra Basarabiei stătea în puterea unui anume Yarrow, adept de nezdruncinat al teoriei colonizării Daciei de către evrei, „cu câteva secole înaintea românilor”!Aşadar, ecourile teoriei lui Johan Kaspar Bluntschli (1879) şi Bernard Stambler (1913), cărora Nicolae Iorga le dăduse o replică pe măsură, în Istoria Evreilor în Ţările noastre(1917), nu dispăruseră!
  La conferinţa de pace de la Paris, preşedintele american Woodrow Wilson ar fi venit cu propunerea înfiinţării unui stat evreiesc european cu capitala la Lemberg (azi, Lvov), care ar fi trebuit să cuprindă Galiţia, Slovacia, Maramureş, Bucovina, Moldova, Basarabia şi o porţiune a Ucrainei. Aici ar fi trebuit să se adune evreii din Europa, inclusiv din Rusia. Proiectul ar fi fost respins de către Franţa şi Anglia din pricina costurilor. Nici Congresul american n-ar fi agreat planul, tot din pricini financiare, banii trebuind să fie furnizaţi de America după refuzul european.
  Acesta este secretul Basarabiei: Basarabia era destinată să devină Israelul european, cu capitala la Chişinău, stat binaţional, cu evreii clasa conducătoare şi exploatatoare, şi cu bieţii basarabeni clasa subordonată şi exploatată. Stalin însuşi se va folosi, propagandistic, de ideea înfiinţării unei Republici Sovietice Socialiste Evreieşti între Prut şi Nistru pentru a-şi împlini ţinta recuperării Basarabiei, dar nu pentru evrei, ci pentru Uniunea Sovietică.”

  http://www.ziaristionline.ro/2013/07/22/theodor-codreanu-despre-larry-watts-nimicirea-romaniei-legenda-neagra-a-moscovei-si-budapestei-si-basarabia-eminesciana/

 8. Ce ne mai ramine de spus, toti vor ceva din Romania nu numai resursele acum revendica muntii cu totul,ce se intimlpa cu izvoarele ? si ele ne vor parasi, iar cu aerul din Romania vin americanii sa-l purufifice (cu hidrocarburi,etc.)De ce nu avem si noi pretentii in tarile celor care ne-au furat in trecut nici macar Tezaurul Romaniaei nu ne este inapoiat de catre rusii si noi tacem ! am un sentiment straniu parca privim agonia tarii si a poporului roman si suntem neputinciosi in fata rechinilor care ciopirtesc tara noastra si sufletele noastre. Dar nu e de mirare daca politrucii care se perinda pe la putere in ultimii 20 de ani sunt descendenti din alt singe decit cel romanesc dupa cum si zicala (Nu te doare nu te bandajeji)ei instraineaza totul ai va fi vai de generatiile care ne vor urma.

 9. ei pot revendica si din piatra seaca pt ca au influenta, justitia societatii occidentale este in miinile lor leproase, cred ca in Biblie numai evreii au suferit de lepra.da ceva se intimpla si cu neamul nostru aceasta pasivitate nu este normala. cred ca BIserica ortodoxa are documentele originale ale teritoriilor rominesti , de la politicienii nostrii tradatori sa nu asteptam nimic, poate ce lipseste cu adevarat acum Rominiei este un lider adevarat care sa aiba sustinerea totala a Bisericii Romine Ortodoxe si sa stringa natiunea in jurul lui pt anularea drepturilor profesionale celor din fotoliile inalte unde s au cocotat degeaba, ar fi bine sa incepem sa mergem pe ideea : ori traim ori murim!,sigur sa ne crem drepturile uniti pina la moarte , acele discutii intelectuale de negocieri nu isi au locul ,pt ca ei evreii si altii si au fixat tintele si nu vor da inapoi .

 10. De cerut sa ceara,mama lor de cersetori,dar noi suntem prosti daca le dam.O sa vada ciuciuricu,daca nu alceva de morosan.

 11. Nemaiavand ce “revendica” in Palestina,si-au adus aminte ca ,undeva,intr-un colt de rai, au dus-o bine. Noi,goimii,considerandu-ne si considerati inferiori rasei alese,probabil va trebui sa ne ridicam si sa raspundem nedreptatiilor inghitite in timp.

 12. Ceea ce Guvernul ar trebui sa faca este foarte simplu. Sa dea o lege prin care pamantul tarii sa ramana mereu si numai in proprietatea cetateniilor Romani. Iar ca strainii sa obtina cetatenie Romana, trebuiesc aplicate niste conditii absolut imposibile de indeplinit, tocmai pentru a nu facilita dreptul de propiretate pentru cei care nu sunt Romani cu adevarat-elea in singe si simtiri! Sunt multe tari care au asemena reguli iar prin acest fel I-si protejeaza dreptul de proprietate al tenrenului doar pentu ai lor. Exemplu Thailanda! Ca si cetatean strain nu ai absolut nici un drept de proprietate asupra terenului! Iar daca un cetatean Thailandez se casatoreste cu un cetatean strain, isi pierde dreptul de proprietate pe teren. Cu alte cuvinte, daca nu esti Thai get beget sau te-ai combinat cu un strain, good bye property rights! Problem solved!

 13. Sunt de acord cu retrocedarile, DAR sa se faca celor care pot demonstra ca sunt de cel putin 5 generatii in posesia acelui bun, si sa faca dovada ca tot de atunci si pana astazi traiesc, MUNCESC, si PLATESC taxe in aceasta TARA, nu sa vina din te miri ce colturi ale lumii si se dau drept proprietari raniti ca apoi sa le revanda statului la niste preturi NESIMTITE, cred ca tot acest circ este regizat si instrumentat de catre sus pusii neamului Romanesc, cum de altfel se intampla, din pacate, in toate cazurile unde sunt bani in joc, si sunt de parere ca nu se va schimba acest lucru nici in urmatoarele doua-trei generatii.Am o repulsie fata de acesti oameni cat si desre cei ce accepta aceste mizerii ordinare in numele democratiei, ar trebui trasi pe roata cei ce tradeaza tara in care au facut ochi, nu pot spune ca au fost nascuti, ci aceia au fost fatati aici.

 14. Toata lumea uita ca in timpul razboaielor mondiale economia Romaniei era conduca de evrei, iar romanii se angajau slugi la ei.In Maramures toate magazinele erau evreiesti iar romanii se angajau slugi pt o mancare, in casa lor si erau dati de catre familiile lor pt a supravietui.Iar familiile maramuresene erau formate in medie de 10 copii.

 15. Cultlul greco-catolic nu mai exista. Vezi aici, ultimul episod al serialului, care indica, la inceput, link-ul cu episodul anterior: http://ro.altermedia.info/politica/ilegalitatea-cultului-ex-greco-catolic-5_8731.html#more-8731. Similar, aici: http://ro.altermedia.info/minoritati/impostura-catolicilor-orientali-6_9051.html.
  Ungurii si jidanii un mai au nici un drept la despagubire, primii conform procesului optantilor unguri, cistigat de Nicolae Titulescu, iar jidanii fiindca au fost deposedati de Horthy si de conditiile de dupa razboi, cind au fost despagubiti la plecare. In plus, toate averile hungurilor si jidanilor au fost dobindite prin furt, exact ca in filmele americane “western”, despre marsul spre West al yankeilor!
  Departamentul de Stat al S.U.A. sa retrocedeze, intai, proprietatile amerindienilor, pe care i-au ucis si i-au bagat in rezervatii pe cei ramasi, si abia apoi sa se pronunte asupara realitatilor din Romania.

 16. Acest lucru nu face altceva decat sa intareasca ceeace simnt; Noi suntem poporul ales!

  Toate bune, am inteles din postarile dumneavoastra ca nu sunteti de acord cu ceeace se intampla, SI ?

  Unii dintre dumneavoastra au venit cu idei bune, SI ?

  Altii si-au varsat pur si simplu naduful, SI ?

  SI, SI. SI, credeti ca ajunge? Nu credeti ca a venit momentul sa dam totul pe fata intr-o lupta in camp deschis, ori ei ori noi?

  Nu s-a inteles ca doar vorbind sau protestand nu se face nimic, situatia e atat de grava incat de multe ori pana si eu refuz sa ma gandesc, dar din pacate negarea nu este salvarea. Din putina istorie pe care cu toti am invatat-o s-a inteles oricum ca acest popor a fost dintodeauna prigonit,strabunii au gasit intodeauna curajul sa lupte, au luptat chiar si cand au pierdut. Noi cei de acum suntem urmasii dacilor si ne ajunge asta !!! oare asa gandeau si dacii sau puneau mana pe falxuri cand cineva le calca “batatura”; dar nu, noi suntem ma civilizati decat dacii avem pc-uri, tel.mobile, masini scumpe si case frumoase, dam like-uri pe facebook si credem ca ne-am facut datoria de urmasi ai Marilor Daco-Geti. Nu avem nevoie de arme, avem bratele si piepturile noastre, piepturi de daci care nu dau inapoi nici macar de 1 centimetru chiar si cu 1000 de gloante in ele, pentru ca suntem urmasi de daci, suntem nemuritori, nu va fie frica de moarte pentru ca vom fi mereu alaturi, mortii si vii si pentru ca un fricos moare de mii de ori,dar un dac moare o singura data.

  Ca o concluzie la aceste vorbe zic ca ar trebui sa ne cunoastem si sa punem la cale ceeace e de pus; Numele meu este: Constantin , e-mail [email protected] si vreau sa fie un inceput.

 17. Deocamdata ne retragem si ne regrupam in locurile stiute, suntem prea putini ca sa preluam ofensiva. Cel mai bine este sa incercam sa intindem cat mai multe punti, sa stim unii de altii. Apoi vom incerca actiuni comune la care sa raspunda mii de bloguri si saituri. Este vremea sa ne reculegem la capataiul celor care ne-au fost calauze, Părintele Iustin Pârvu s-a dus dintre noi. Vom vedea la toamna ce facem.

 18. O NATIE DE OI MERITA SA FIE CONDUSA DE LUPI. SA VINA EVREII, POATE VOR FACE CEVA CA LUMEA CU TARA ASTA, CA NOI, DE 23 DE ANI INCOACE NU AM REUSIT. DE FAPT, NU AM VRUT SA REUSIM….

 19. TARA ARDE, NOI COMENTAM PE FORUMURI…. BA EVREII SINT DE VINA, BA TIGANII, BA RUSII, BA UNGURII, BA AIA, BA AILALTI, CIND, DE FAPT, VINA O PURTAM NOI. EXACT, NOI. DE CE? N-ARE ROST SA INTRU IN DETALII….

 20. CITESC AI NU IM VINE SA CRED . DUPA HOLLOCAUST IN CARE AU PIERIT MILIOANE DE EVREI INTRE EI UN MILION SI JUMATATE DE COPII ANTISEMITISMUL A RAMAS ACELASI . MAMA MEA SA NASCUT SI A TRAIT IN RUSCOVA MARAMURES . SINGURA CARE A RAMAS IN VIATA DINTRE 10 FRATI SI SURORU . NIMENI NU A ALES SA “PARASEASCA” CASA SAU PAMINTUL . NIMENI NU A ALES MOARTEA . SI LOCALNICII AU FOST SUFICIENT DE APATICI SI BUCUROSI SA INTR IN CASELE SI PAMINTURILE CARE AU RAMAS .
  PUTETI SA CONTINUATI SI SA FITI BUCUROSI CA NU MAI EXISTA EVREI IN SATURILE MARAMURESULUI . NIMENI NU CERE NIMIC . TOATA EUROPA ESTE UN MARE CIMITIR AL EVREILOR .
  ACEASTA URA SALBATICA SI PRIMITIVA IMPOTRIVA EVREILOR ESTE EMBLEMA CARE CARACTERIZEAZA O MARE PARTE A CRESTINILOR . RUSINE

 21. INTERESANT . COMENTARIUL MEU NO A FOST PUBLICAT . SCRIA IN ENGLEZA CA CONTINUTUL ARE NEVOIE DE “MODERATION ”
  DAR CUVINTUL JIDANI CARE ESTE REPETAT DE CATIVA COMENTATORI ESTE ESTE RESPECTAT SI PUBLICAT . INTERESANTA DICHOTOMIE

 22. vreau sa clarific anumite lucruri . ceea ce am scris inainte ma indigneaza ca om si ca evreu . m-am nascut in romania si am copilarit pina la virsta de 14 ani . mi-am iubit prietenii si peisajele ,natura , apele si muntii . si multi ani dupa ce am ajuns in israel m-am gindit cu emotie la romania . am ajuns intro tara calduroasa umeda si stearpa dar care a inflorit si dezvoltat vazind cu ochii . romania este o bijuterie a naturii este o tara fermecata dar este ca ub diamant necizelat .
  evreii au fost izgoniti si omoriti si asupriti pretutindeni . au trebuit sa supravietuiasca si sa prospere in conditiile istorice care se schimbau in viata lor .si s-au adaptat si macar o parte au reusit sa prinda radacini in diferitele locuri unde au ajuns . dar singurul loc in care vor sa ajunga este jerusalem . asa se incheie fiecare rugaciune .
  din rindul evreilor au iesit oameni straluciti sint harnici inteligenti si luptatori . nu totii bineinteles . este un popor ca toti altii .
  daca popoarele lumii inclusiv romanii sau getodacii ar dori ar putea sa invete si sa ia exemple de la acest popor .
  va doresc succes in construirea si dezvoltarea dvs /
  ady

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *