Coreea de Nord se teme ca Kim Jong Un a comandat teste de arme nucleare

Categories StiriPosted on

Coreea de Nord a oprit reactorul nuclear din complexul sau atomic principal, probabil pentru a extrage plutoniu care ar putea fi folosit pentru arme prin reprocesarea barelor de combustibil uzat, a declarat astazi un raport de stiri sud-coreean, citand o sursa guvernamentala. Vine pe masura ce temerile cresc ca Kim Jong Un a comandat teste de arme nucleare.  

Functionarea reactorului nuclear de 5 megawati de la complexul nuclear Yongbyon a fost suspendata de la sfarsitul lunii septembrie, potrivit unei evaluari de informatii efectuate de autoritatile americane si sud-coreene, se arata in raport. 

„Coreea de Sud si SUA cred ca acesta ar putea fi un semn al lucrarilor de reprocesare efectuate pentru a obtine plutoniu de calitate pentru arme”, a declarat ziarul Donga Ilbo, citat de o sursa guvernamentala.

Reprocesarea barelor de combustibil uzat scoase dintr-un reactor nuclear este un pas facut inainte de extragerea plutoniului. Complexul nuclear Yongbyon este principala sursa de plutoniu din Nord, pe care probabil a folosit-o pentru a construi arme nucleare.

Kim Jong Un. Functionarea reactorului nuclear de 5 megawati de la complexul nuclear Yongbyon a fost suspendata de la sfarsitul lunii septembrie, conform evaluarii informatiilor efectuate de autoritatile americane si sud-coreene (Foto de fisier)

Coreea de Nord a operat, de asemenea, instalatii de imbogatire a uraniului, care este o sursa separata de material care ar putea fi folosit pentru arme nucleare.

„Posibilitatea unui test nuclear de catre Coreea de Nord nu este exclusa”, a spus Donga Ilbo, citat de un inalt oficial guvernamental, fara a detalia ce analiza a indicat evaluarea ca miscarea ar putea fi legata de un test nuclear.

Ministerul Apararii din Coreea de Sud a declarat astazi ca „monitorizeaza indeaproape” un amplasament al unui reactor nuclear nord-coreean, dupa ce presa locala a raportat ca operatiunile sale au fost suspendate temporar, potential pentru a extrage plutoniu de calitate pentru arme. 

„Autoritatile de informatii din Coreea de Sud si SUA monitorizeaza indeaproape miscarile conexe”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Jeon Ha-kyou, reporterilor, intrebat despre raport intr-un briefing zilnic. 

Situat la aproximativ 100 de kilometri (60 de mile) nord de Phenian, Yongbyon gazduieste primul reactor nuclear din tara. 

Coreea de Nord a oprit anterior functionarea reactorului inainte de a-l reporni, iar confirmarea publica a scopului unei astfel de miscari, indiferent daca este pentru intretinere sau pentru extractia combustibilului, nu este de obicei disponibila.

Coreea de Nord se pretinde un stat nuclear, dar a pastrat secret cate arme nucleare ar fi construit sau desfasurat. Estimari independente ale nivelului de plutoniu din Nord pana la 70 kg, ceea ce ar putea fi suficient pentru a construi 20 sau mai multe arme.

Coreea de Nord a efectuat sase teste nucleare subterane si au existat ingrijorari inca de anul trecut ca ar putea fi pe cale sa efectueze un alt test ca parte a unui program de dezvoltare a focoaselor nucleare miniaturizate.

Parlamentul Coreei de Nord a adoptat un amendament constitutional la politica sa privind utilizarea fortei nucleare, iar liderul Kim Jong Un a intensificat apelurile pentru ca tara sa stimuleze productia de arme nucleare si sa isi diversifice capacitatile nucleare.

Natiunea a efectuat un numar record de teste cu rachete in acest an in fata sanctiunilor internationale, ignorand avertismentele Statelor Unite, Coreei de Sud si aliatilor acestora.

Incercarile de diplomatie au esuat in mod repetat, Phenianul respingand discutiile la nivel de lucru si expertii vazand putine sanse realiste ca sa poata fi convinsi sa renunte la armele nucleare.

Coreea de Nord a efectuat primul sau test nuclear in 2006 si a efectuat al saselea si cel mai puternic test in septembrie 2017, cu ingrijorari tot mai mari ca pregateste un alt test in timp ce incerca sa dezvolte focoase nucleare tactice.

Un raport publicat anul acesta de Serviciul de Cercetare al Congresului SUA a citat estimari externe potrivit carora Coreea de Nord detinea deja suficient material pentru „20 pana la 60 de focoase”.

Coreea de Nord urmareste in mod activ dezvoltarea de focoase mai mici pentru a se potrivi cu o varietate de sisteme de livrare, a spus acesta.