Fratia Musulmana pregateste un contraatac impotriva lui Trump in SUA

Categories NewsPosted on

In timp ce declaratiile noii administratii a Statelor Unite impotriva Fratiei Musulmane se inmultesc, principala organizatie islamista din lumea araba se pregateste sa se apere si sa arate poporului american ca intentiile sale nu trec prin metode violente, ci pur democratice.

In opinia lui Talaat Fahmi, purtatorul de cuvant al organizatiei din Egipt, exista in Statele Unite un curent radical foarte apropiat de presedintele Donald Trump care aspira sa impuna ideea ca Fratii Musulmani sunt violenti. In declaratii pentru ziarul din Cairo Al Misriyun, Fahmi a denuntat acest „curent rasist” care este in ascensiune in Statele Unite.

Fratia Musulmana nu exclude ca Casa Alba sa declare organizatia ilegala, asa ca pregatesc o campanie publicitara si explicativa cu care nu vor sa ajunga doar pe coridoarele puterii, ci si la poporul american in ansamblu.

Obiectivul campaniei este de a explica ca Fratia Musulmana este o organizatie moderata ale carei obiective sunt compatibile cu sondajele, asa cum au demonstrat in Egipt dupa caderea presedintelui Hosni Mubarak la inceputul anului 2011, cand au preluat puterea prin decizie populara.

Pentru acesti ideologi ai Israelului si Occidentului, problema trebuie gasita in asa-numitul „islam politic”, pe care ei il considera si mai periculos decat jihadismul.

Cea mai mare miscare islamica din lumea araba a renuntat la violenta cu multi ani in urma. A trecut vremea asa-numitului Aparatura Secreta, care si-a atins splendoarea in timpul presedintiei lui Gamal Abdel Nasser in anii 1950, in mainile ideologului Sayyid Qutb. Obiectivul Aparatului Secret a fost sa organizeze o lovitura de stat si sa preia puterea de la armata. Spre deosebire de asta, actualii lideri insista ca vor sa ajunga la putere prin urne.

Intrebarea daca Fratia Musulmana constituie sau nu o organizatie terorista a fost pusa pe masa aproape de la infiintarea sa, in urma cu un secol. In unele tari, precum Egipt sau Siria, acestia sunt considerati teroristi si sunt interzisi. Cu toate acestea, in Occident ele sunt inca legale, desi exista cercuri de putere care cauta ilegalizarea lor.

Un raport laborios realizat la cererea guvernului de la Londra in 2015 a concluzionat ca Fratia Musulmana nu este o organizatie terorista. Acest raport este cea mai serioasa investigatie efectuata vreodata intr-o tara occidentala asupra organizatiei pe care a fondat-o Hassan al Banna.

Conducerea Fratiei Musulmane incearca sa contracareze campaniile islamofobe care sunt adesea incitate din cercurile puterii. Miscarea recenta a lui Donald Trump de a interzice cetatenilor dintr-o jumatate de duzina de tari cu majoritate musulmana sa intre in Statele Unite este un bun exemplu a ceea ce Fratia Musulmana vrea sa combata.

Cu toate acestea, islamofobia este adanc inradacinata in Statele Unite, unde exista doar trei milioane de musulmani, mai putin de 1% din populatie, in timp ce aproximativ 16 milioane traiesc in Uniunea Europeana. Consilierul pentru securitate nationala care a demisionat in aceasta saptamana, Michael Flynn, a fost unul dintre cei mai importanti islamofobi din administratie.

Dar sunt multe altele. Primul este strateg-sef al presedintelui Trump, Steve Bannon, ale carui remarci furioase anti-islam au fost obisnuite in ultimii ani. Bannon se prezinta ca un aparator ferm al „civilizatiei iudeo-crestine”.

Intr-o teleconferinta in fata unor grupuri conservatoare catolice la Vatican, Bannon a fost foarte ingrijorat de ceea ce vede ca un avans periculos al islamului in Europa si a spus ca nu doreste sa se intample acelasi lucru in Statele Unite. Cuvintele sale coincid suta la suta cu cele exprimate de ideologii israelieni radicali care au o mare influenta in Statele Unite si Europa.

Secretarul de stat Rex Tillerson a declarat de mai multe ori ca Fratia Musulmana este „un grup extremist care trebuie combatut”.

Pentru acesti ideologi ai Israelului si ai Occidentului, problema se gaseste in asa-numitul „islam politic” care a fost dezvoltat in primul rand de catre Fratii Musulmani. In opinia sa, islamul politic constituie o mare amenintare, poate cea mai mare amenintare, cu care se confrunta Occidentul si „civilizatia iudeo-crestina”. Pentru multi, islamul politic moderat este un pericol mai mare decat jihadismul.

In regiune exista mai multe tari care au fost sau sunt guvernate de formatiuni islamiste, precum Tunisia, Turcia, Kuweit, Irak si Iran, asa ca nu este foarte clar de ce este evidentiat Fratia Musulmana. In Egipt, Fratia Musulmana a castigat fara cusur alegeri democratice, desi au fost ulterior inlaturati de la putere de catre armata.

Secretarul de stat Rex Tillerson a declarat de mai multe ori ca Fratia Musulmana este „un grup extremist si radical care trebuie combatut”. In acest sens, Tillerson nu stabileste nicio diferenta intre Fratia Musulmana si alte grupuri care apara jihadul, precum Statul Islamic.

Discursul lui Bannon si al imitatorilor sai nu face distinctie intre islamul politic si jihadism, iar acest lucru este un lucru pe care Fratia Musulmana doreste sa il clarifice in campania pe care intentioneaza sa o desfasoare. Occidentul, la randul sau, va trebui sa decida daca accepta participarea islamului politic la jocul democratic al Europei.

Desigur, europenii trebuie sa stabileasca cat mai curand posibil daca ceea ce intentioneaza este sa-i persecute pe cei care apara islamul politic, cum este cazul Fratiei Musulmane, asa cum se face in Egipt si in alte tari, sau, dimpotriva, sunt de acord sa permita sa participe la institutiile batranului continent.