Gambitul Damei creste popularitatea sahului si vanzarea de table

Categories Emisiuni TVPosted on

Lady’s Gambit este, fara indoiala, unul dintre cele mai bune seriale pe care ni le-a lasat 2020 , un an plin de munca buna pentru micul ecran si platformele de streaming

Daca ati fost unul dintre putinii care nu au vazut serialul, trebuie sa stiti ca acesta ne duce sa descoperim viata lui Beth Harmon (interpretata de o grozava Anya Taylor-Joy ), o fata care invata sa joace sah in orfelinat. unde locuieste, datorita unuia dintre angajatii care lucreaza acolo. Dupa ce a fost adoptata, Beth va incepe sa-si dezvolte pasiunea pentru acest joc , in ciuda refuzului initial al mamei ei, Alma (o rafinata si dragalasa Marielle Heller) si a faptului ca este un sport complet dominat de barbati . Cu toate acestea, protagonista noastra isi face loc intre competitiile scolare, pentru a urca treptat pe categorii pentru a face fata board masters la nivel global. 

In cateva zile, proiectul creat de Scott Frank si Allan Scott s-a instalat printre preferatele publicului, in asa masura incat a devenit cel mai vizionat serial pe Netflix din istoria sa si s-a clasat pe locul 75 printre cele mai bune programe de pe Netflix. utilizatorilor IMDB , unde, apropo, are un rating de 8,7 puncte. 

Site-uri precum eBay si Mercado Libre Mexico au raportat o crestere a vanzarii de table de sah. Curtoazie. 

Dar de data aceasta nu depinde de noi sa vorbim despre toate elementele care au facut din aceasta emisiune un succes international si nici despre faptele curioase care inconjoara povestea (aici va spunem care sunt pastilele verzi care apar in acest serial Netflix), dar faptul ca Queen’s Gambit a facut ca sahul sa creasca in popularitate la nivel global , determinand oamenii sa se intereseze de acest joc de masa pe care multi il considera si un sport

Potrivit Mercado Libre Mexico, vanzarile de table de sah au crescut cu 83% de la premiera seriei , in timp ce categoria din cadrul site-ului web a crescut cu 135% fata de 2019. 

La randul sau, The Guardian asigura ca in perioada de izolare din cauza Coronavirus, eBay a raportat o crestere a vanzarii de placi de 60%, cifra care a crescut dupa premiera serialului la aproximativ 215% doar in Statele Unite. In timp ce diferite site-uri web dedicate acestui joc , cum ar fi Chess.com , Chess24 si weChess , au raportat o crestere semnificativa a numarului de utilizatori. Nick Barton, purtatorul de cuvant al Chess.com, a declarat ziarului ca in Uniunea Americana au fost raportati zilnic circa 6.000 de noi membri, intre 1 si 22 octombrie, atingand o cifra record de 30.000 de inregistrari intr-o singura zi. 

La toate acestea trebuie adaugata marturia lui Maurice Ashley , unul dintre marii maestri ai sahului mondial , care a subliniat recent ca in ultima luna retelele sale de socializare au fost inundate de mesaje, in principal de la femei , intrebandu-l despre experienta lui si daca a fost incantat ca un serial precum Queen’s Gambit a primit atat de multa atentie. 

Printre alte date constatam ca Federatia Internationala de Sah a indicat ca in ultimele saptamani s-au alaturat randurilor sale mai multe femei decat in ​​ultimii cinci ani la un loc; in timp ce si numarul copiilor a crescut considerabil, trecand de la 30 de milioane la o proiectie de aproape 50 de milioane inainte de sosirea anului 2021. 

Mai multe femei s-au alaturat Federatiei Internationale de Sah in ultimele saptamani decat in ​​ultimii cinci ani. Curtoazie. 

Evident, romanul pe care se bazeaza serialul, scris de Walter Tevis si lansat in 1983, a fost si el o victima a acestei popularitati si a intrat in topul vanzarilor din New York , la 37 de ani de la lansare. In timp ce acest lucru se intampla in Statele Unite, in Amazon Mexic editia in format Kindle prezentata de Alfaguara se afla pe primul loc al celor mai bine vandute carti ale momentului

Toate aceste cifre si rapoarte ne spun ca Queen’s Gambit a facut cu adevarat sahul sa devina un nou fenomen global si ca s-a acordat din nou atentie unuia dintre jocurile care necesita cea mai mare tactica si inteligenta. 

Daca si tu esti interesat sa afli mai multe despre el, nu este niciodata prea tarziu sa faci asta si ce modalitate mai buna de a incepe acum, pentru ca seria a facut placile la moda . Daca vreti sa aflati mai multe, aici va spunem si ce s-a intamplat cu Bobby Fischer, unul dintre minunea sahului si pe a carui viata se bazeaza seria Queen’s Gambit. sah mat!