Racoş – Şinca Veche, aşezări dacice înfrăţite

Categories ArticolePosted on

Tweet

Descoperirile și cercetările arheologice ale așezărilor dacice din Țara Făgărașului și Țara Bârsei le-au permis istoricilor să concluzioneze că partea aceasta a Transilvaniei cuprindea un important centru de spiritualitate al strămoșilor noștri. Sanctuarul de la Racoș și Templul Ursitelor – ulterior, mănăstirea rupestră – de la Șinca Veche formau împreună cu marele sanctuar de la Sarmisegetuza Regia, în munții Orăștiei, unul din triunghiurile de aur ale dacilor.

Ca mărime, sanctuarul de la Racoș este al doilea după cel de la Sarmisegetuza Regia. La Șinca Veche, nu s-au păstrat urme ale sanctuarelor, dat fiind faptul că de aproape un mileniu, în grota din dealul Pleșu a existat o bisericuță ortodoxă.

Așezarea dacică de la Racoș are o deosebită valoare istorică fiindcă atestă arheologic faptul că, până la Burebista, în această zonă a existat un regat puternic, bine închegat și apărat. Acest fapt reiese din structura cetății de la Racoș care cuprinde un sector sud-estic cu rol de apărare și altul nord-vestic, cu funcție religioasă.

Comunitatea dacică de la Șinca Veche exista în perioada de înflorire a regatului de la Racoș, fiind fără îndoială parte din acest regat, dată fiind proximitatea locației. Istoricii apreciază, pentru Racoș, o vechime cu două sau trei sute de ani mai mare decât a centrului regal din munții Orăștiei, capitala cea mai cunoscută a regatului dac.

Spiritualitatea dacică depindea și se sprijinea totodată pe ritualurile specifice schimbării anotimpurilor precum și pe cutumele comunității ce însoțeau pregătirile de război sau întoarcerea războinicilor din bătălii. Și la Templul Ursitelor, în dealul Pleșu, și la Racoș, sacerdoții dacilor vor fi oficiat ritualic, aducând ofrande adesea sângeroase.

Din sanctuarele dacice de la Racoș s-au păstrat trei mai mari, asemănătoare celor de la Sarmisegetuza Regia, și unul cu baza din coloane de tuf vulcanic. Pe acesta din urmă se aduceau ofrande de carne zeilor. Ipoteza este susținută de descoperirea a 40 de piroane în formă de cap de lebădă în situl arheologic de la Racoș.

Cercetările arheologice de la Șinca Veche urmează să scoată la iveală noi informații despre vechimea peșterii-mănăstire precum și despre mai vechii locuitori ai dealului Pleșu: dacii olari din așezarea descoperită în imediata vecinătate a grotei sfinte.

Racoș, Șinca Veche sau Sarmisegetuza Regia sunt doar trei dintre locurile sfinte ale dacilor, care își păstrează multe din mistere încă nespuse și nedescoperite. Și numai Domnul știe de se vor dezgropa acestea vreodată!

sursa: http://www.sincaveche.ro

                                                                                                            www.geto-dacii.ro

3 comments

 1. Doamne! iti simti pielea ca de gaina si te ineaca lacrimile chiar daca numai citesti despre aceste minunatii. dar oare cit de minunat este sa le si poti admira la fata locului? nemaipomenit sa va ajute Dumnezeu sa reusiti si sa aveti cit mai multe realizarii frumoase in descperirile Dv.

 2. Sub apa rea a fost sfintit paharul,
  Pe vreme grea ni s-a nascut si darul.
  Urzit zbarcit, pe coji de nuci
  Scris el intors fara folos, s-apuci

  Sa mergi pe-un drum, batut de mosi.
  Traii cu drag, de-al tau cant de cocosi,
  Ce am cantat in gand si poate rasufland.
  Ce este scris la toti sa faci plangand

  Si noua nentrerupt, la nuca coaja am rupt
  Sa aibe altii miez si locul nost la supt.
  Sa poata agonisii mai multe vieti pe-o zi.
  Sa nu poti tu al tau trecut sa-ti lauzi,

  Cu mainile pe piept si nici ca un fir de par
  Sa poti sa-l scri pe-al tau strajer,
  La cap, daca ai tai ti-au pus, mormant.
  Pe limba ce-ai vorbit, pan sa te faci pamant.

 3. Interesant.
  Domnule Valentin , revin cu problema mea. De 2-3 luni nu mai primesc nici un mesaj pe e-mail, de la adevaruridespredaci.ro.
  Eu nu m-am dezabonat. Nu stiu ce sa cred. Ca sa citesc noutati sunt nevoit sa intru pe google.
  Oare cum putem rezolva aceasta problema majora?
  Atept cu interes raspunsul Dumneavoastra.
  Toate cele bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *