UNO vs. Macao – există diferențe între cele două?

Categories Timp liberPosted on

Una dintre cele mai populare modalități de a petrece timp cu familia, colegii sau cu prietenii este prin jocurile de cărți. În România există multe jocuri de cărți îndrăgite, iar unele dintre acestea sunt UNO și Macao. Acestea sunt extrem de distractive și te vei bucura să afli că sunt și foarte asemănătoare.

UNO și Macao se află în topul preferințelor atunci când vine vorba de jocurile de cărți. În primul rând trebuie să știi că aceste jocuri sunt accesibile pentru toate vârstele, inclusiv pentru copii. Află din acest articol cum se aseamănă aceste două tipuri de cărți, dar și care sunt caracteristicile ca le diferențiază.

Ce este UNO?

UNO și Macao sunt două jocuri de cărți diferite, cu reguli și obiective distincte. În ceea ce privește gama de reguli UNO, trebuie să știi că acest joc folosește un pachet de 108 cărți. Obiectivul principal al UNO este de a putea arunca toate cărțile în posesia cuiva, rămânând astfel fără cărților. Dealerul amestecă totul și distribuie fiecare câte 7 cărți inițiale, care vor alcătui mâna fiecărui jucător, după care pune pachetul rămas, cu fața în jos, în centrul mesei.

Așadar, scopul jocului este să potrivești cărțile după culoare sau număr într-o rundă pentru a rămâne fără cărți. Când mai ai o singură carte în mână, nu uita să strigi „UNO”! Așa cum îți poți da seama, UNO seamănă foarte mult cu popularul joc Macao.

Asemănări

În primul rând, trebuie să știi că în România, jocul Macao este mult mai cunoscut decât UNO, chiar dacă regulile acestor două jocuri sunt foarte asemănătoare. În general, UNO și Macao sunt jocuri de cărți distractive și populare care au asemănări și diferențe, oferind astfel o experiență plăcută tuturor jucătorilor. Mai jos, am detaliat cele mai importante asemănări dintre UNO și Macao:

Ambele tipuri de jocuri pot fi jucate de oricine, indiferent de vârstă;

Ambele jocuri sunt extrem de ușor de învățat și au reguli simple;

Atât UNO, cât și Macao se bazează pe potrivirea culorii și a numărului de pe cărți pentru a juca;

Ambele jocuri au cărți speciale care pot fi folosite pentru a-i afecta pe ceilalți jucători și pentru a schimba direcția jocului;

Atât UNO, cât și Macao se joacă în runde;

Scopul jocurilor UNO și Macao este același – de a scăpa de toate cărțile din mână înaintea celorlalți jucători;

Ambele jocuri sunt proiectate pentru a fi jucate rapid, astfel încât jucătorii să poată juca mai multe runde într-un timp scurt.

Atât UNO, cât și Macao au o varietate de variații ale jocului care pot fi jucate, astfel încât jucătorii pot alege să joace într-un mod care se potrivește cel mai bine preferințelor lor.

Diferențe

Deși sunt extrem de asemănătoare, aceste două jocuri prezintă și diferențe. În primul rând și poate cel mai important, trebuie menționat faptul că se joacă cu pachete diferite de cărți. Dacă Macao se joacă cu un pachet de cărți tradițional, UNO are un pachet special. Pe lângă acestea, mai există și alte diferențe considerabile, cum ar fi următoarele:

Atât UNO, cât și Macao au cărți speciale care pot fi folosite pentru a-i afecta pe ceilalți jucători. Cu toate acestea, UNO are mai multe cărți speciale care oferă o varietate mai mare de opțiuni de joc;

Macao este considerat un joc mai complex decât UNO. În Macao, jucătorii trebuie să ia în considerare cărțile din mâinile adversarilor și să creeze strategii pentru a câștiga runde. În UNO, jocul este mai puțin predictibil și mai rapid;

UNO are un pachet standard de 108 cărți, în timp ce Macao are un pachet de 52 de cărți;

Scopul jocului în UNO este de a scăpa de toate cărțile din mână, în timp ce în Macao scopul jocului este de a acumula cât mai multe puncte posibil;

UNO are multe variații ale jocului, cum ar fi UNO Flip, UNO Attack și UNO Dare, în timp ce Macao are puține variații.

Concluzie

Acestea fiind spuse, UNO și Macao sunt două jocuri de cărți distractive, potrivite pentru o seară cu prietenii sau cu familia, însă fiecare joc are caracteristicile sale. UNO este un joc mai modern și nu este așa de răspândit în România precum Macao.

Deși jocurile de cărți UNO și Macao pot fi considerate similare în multe aspecte, cum ar fi obiectul jocului, cum se stabilește câștigătorul, acestea diferă într-o serie de moduri semnificative, cum ar fi pachetul de joc, simbolurile cartilor și variațiile jocului. În funcție de preferințele tale, îl poți alege pe cel mai potrivit, însă, recomandarea mea este să le încerci pe amândouă pentru că amândouă îți asigură distracție și suspans.