Huszti Andras (secolul XVIII), cărturar maghiar: “Românii sunt URMAȘII GEȚILOR”

Categories DezvăluiriPosted on

În cartea “Vechea și noua Dacie”, publicată la Viena, în anul 1791, cărturarul maghiar Huszti Andras, care și-a făcut studiile la Cluj, spune un lucru extrem de important despre originea românilor și despre continuitatea noastră pe teritoriul actual al României, adică și al Transilvaniei: “Românii sunt urmașii geților și ai vechilor colonii romane.”

Ideea este, așa cum s-a demonstrat deja, că acest tip de afirmație făcută de cărturari maghiari în decursul istoriei (într-o vreme în care nu își imaginau că va conta pentru noi) nu este singulară. O serie de alte surse maghiare ne vorbesc or despre prezența românilor în Transilvania, înainte de venirea ungurilor, or despre majoritatea etnică a românilor în Transilvania, în toate epocile.

În Gesta Hungarorum, notarul anonim al regelui Bela, spune, în secolul IX, că ungurii au găsit în Transilvania și chiar și în Panonia, mulți valahi.

Iată ce spune notarul anonim al regelui Bela, vorbind despre Gelu, ducele românilor: ,,Tuhutum (conducător ungur – n.m.), tatãl lui Horca, un om şiret, a prins de veste de la locuitori despre ,,bunãtatea ţãrii de dincolo de pãduri“ unde stãpînea un blach (român), anume Gelu… El s-a pregãtit cu oştenii lui şi, lãsîndu-şi acolo tovarãşii, a plecat dincolo de pãduri, cãtre rãsãrit, împotriva lui Gelu, ducele blahilor. Iarã Gelu, ducele ultrasilvan, aflând de sosirea lui, şi-a adunat oastea şi a pornit cãlare, în cea mai mare grabã, în întîmpinarea sa, spre a-l opri la porţile Meseşului… Şi s-au luptat cu înverşunare şi furã prinşi ostaşii ducelui Gelu şi mulţi din ei furã ucişi, iar mai mulţi furã prinşi.“

Cu alte cuvinte, povestea pământului gol pe care l-au găsit ungurii aici este doar o poveste!

Simon de Keza, unul dintre cei mai impotanți cronicari maghiari ai secolului al XIII-lea, activ la curtea regelui Ladislau al IV-lea, ne spune în lucrarea CRONICUM HUNGARICUM următoarele, referindu-se la secuii care s-au aliat cu ungurii în secolul X: “După ce au cucerit (deci era cineva acolo – n.m.) împreună Pannonia, au dobândit o parte din aceasta, însă nu în câmpia Pannoniei, ci vecini cu Blackii (românii), au avut aceeasi soartă în munți. De aceea, amestecându-se cu Blackii, se spune că se folosesc de literele lor.” Cu alte cuvinte, nu doar că i-au găsit pe vlahii-români aici dar au mai și învățat să scrie de la ei.

În plus, este de semnalat faptul că toate recensămintele făcute în Transilvania, atât de unguri, cât și de austrieci, îi dau majoritari pe români!

Revenind la primul autor citat, Huszti Andras, care subliniază că românii sunt urmașii geților, trebuie să legăm această informație de uriașa concentrare de cetăți geto-dacice din zona Harghita și Covasna (peste 50), pentru a elimina orice discuție asupra drepturilor istorice pe care le au românii în Ardeal sau în așa-numitul ținut secuiesc. Ironia, pentru unguri, este că majoritatea acestor cetăți geto-dacice au fost descoperite de arheologi maghiari, în secolul XIX.

Astăzi, pe baza documentelor care ies la lumină, este suficient să folosim DOAR izvoarele istorice maghiare pentru a elimina orice pretenție ungurească asupra Transilvaniei. Ungurii ne spun clar, de peste 1.000 de ani, în documentele lor, că am fost întotdeauna aici și că avem toate drepturile istorice asupra acestor locuri. Probabil că dacă ar fi putut anticipa că vor pierde Transilvania în favoarea românilor, ar fi tăcut pe vecie!

Daniel Roxin

P.S. Ilustrație de Gabriel Tora

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns