Inundatiile din Germania si Belgia au facut peste 160 de morti

Categories NewsPosted on

Numarul victimelor din cauza inundatiilor din  Germania si Belgia  se ridica deja la 170 de persoane, majoritatea pe teritoriul german, unde continua cautarea celor disparuti si evacuarea cetatenilor.

In Germania, unde conform ultimului bilant oficial sunt 143 de decese, autoritatile din „Tara”  Renania de Nord-Westfalia, cea mai populata din tara, si din  Renania Palatinat , cele doua state federate afectate, se tem ca constatarea de victime printre daramaturi, pe fondul distrugerilor lasate de furtunile din ultimele zile.

Politia germana a confirmat si alti 618 raniti, majoritatea in valea Ahr, unde drumurile raman blocate si podurile distruse.

In orasul  Heinberg, langa granita cu Tarile de Jos , sute de oameni au trebuit sa fie evacuati noaptea dupa ce un baraj de izolare s-a rupt, in ciuda eforturilor de a-l consolida. 

Germania arata ca schimbarile climatice sunt cauza celor mai grave inundatii din ultimele decenii

In alte orase din regiunile afectate, lucrarile de indepartare a resturilor sunt deja in desfasurare , in timp ce serviciile meteorologice prevad ca nu vor mai fi precipitatii notabile in aceasta sambata.

Aproximativ  100.000 de locuitori raman fara alimentare cu energie electrica  in unele orase sau districte. Alerta de ploaie persista, insa, in alte regiuni sudice, in special in „Tara” Baden-Wurttemberg, unde serviciile de protectie civila si de pompieri incearca sa intareasca malurile raurilor si vailor.

Inundatiile devastatoare au  inceput joi, dupa cateva zile de ploi persistente . Cele mai mari pagube au fost cauzate de revarsarea afluentilor Rinului si a altor rauri mari din regiune, neputand absorbi volumul de apa, ceea ce a dus la alunecari de teren.

Presedintele Germaniei face apel la unitate nationala

Pentru aceasta sambata, in regiune este asteptata vizita presedintelui tarii,  Frank-Walter Steinmeier , care intr-o declaratie institutionala, vineri,  a facut apel la unitate nationala in fata tragediei  si la accelerarea luptei impotriva urgentei climatice. . Ministrul statului de interne Herbert Reul a presupus ca mai multe persoane au murit acolo, dar a adaugat ca situatia este inca neclara.

Cancelarul  Angela Merkel , care a fost surprinsa de catastrofa in timpul unei vizite oficiale in Statele Unite, intentioneaza, de asemenea, sa viziteze zonele afectate „in curand”, potrivit Ministerului de Externe.

Cel putin 27 de morti in Belgia

Furtuna afecteaza si  Belgia, unde cel putin 27 de persoane au murit .

In  regiunea Valonia , in sudul tarii, aproximativ  41.000 de locuinte au ramas fara electricitate , pentru care autoritatile au anuntat eliberarea de fonduri de urgenta pentru a ajuta populatiile afectate.

Autoritatile au avertizat ca „situatia din reteaua de distributie a energiei electrice continua sa fie extrem de complicata”. In plus, mobilitatea este sever limitata, cu  trenurile si autobuzele suspendate .

Ploi torentiale in Europa Centrala

  • Alunecare de teren in Erftstadt, Germania

  • Pagube grave in regiunea belgiana Valonia

Guvernatorul  provinciei Liege, cea mai afectata , a avertizat ca numarul mortilor ar putea creste. „Numai in Liege sunt in prezent 13 persoane disparute”, a adaugat el. „Nu stim inca nimic si inca nu putem da o cifra definitiva”, a insistat el.

Premierul belgian  Alexander de Croo a declarat ziua de 20 iulie zi de doliu national in amintirea victimelor inundatiilor. Astfel, el a deplans ca se asteapta la o „inrautatire” a cifrelor si a indicat ca situatia „ramane critica” in multe zone ale tarii.

Sanchez, „impactat” de inundatii

Presedintele Guvernului,  Pedro Sanchez , a calificat situatia creata de inundatiile din Germania si Belgia drept „teribila” si a subliniat ca acestea sunt  „inca un semn ca este nevoie urgenta de actiuni pentru a reduce schimbarile climatice” .

„Teribil. Continuam sa fim socati de imaginile inundatiilor din Germania si Belgia. Familii zdrobite de pierderea celor dragi, distrugerea caselor si a mijloacelor de trai. Inca un semn ca este nevoie urgenta de actiuni pentru a opri #ClimateChange si a evita noi tragedii.” , a scris Sanchez pe Twitter.

Ingrozitor. Continuam sa fim socati de imaginile inundatiilor din Germania si Belgia. Familii sfasiate de pierderea celor dragi, distrugerea caselor si a mijloacelor de trai. Inca un semn ca este urgent sa actionam pentru a opri #ClimateChange si a evita noi tragedii.