Studiul de paleogenetică care a bulversat România. Nu suntem urmașii Romei! (text și video)

Categories Dezvăluiri, Emisiuni TVPosted on

Ceea ce a bulversat, probabil, cel mai mult spațiul media românesc în cursul anului 2012, a fost studiul de paleogenetică realizat în Germania de domnul Prof. univ. dr. dr. Alexander Rodewald, directorul Institutului de Biologie Umană și Antropologie al Universității din Hamburg, și doamna Dr. Georgeta Cardoș, cercetător științific biolog, specialist în genetică.

Potrivit concluziilor acestui studiu, populația actuală a României este clar înrudită cu populațiile care au locuit pe teritoriul României în epoca bronzului și a fierului, adică acum 2.500 – 5.000 de ani, un lucru care pune în evidență continuitatea acestui popor, în pofida tuturor vicisitudinilor istoriei. Înainte de a aduce în discuție și celelalte concluzii uimitoare ale studiului, care răstoarnă teoria romanizării Daciei și a descendeței romane a poporului român, să vedem ce este paleogenetica și ce a presupus această cercetare, realizată în Germania, pentru a fi cu bine dusă la capăt…

Prin urmare, am putea spune că Paleogenetica este o “fereastră“ către trecutul omenirii. Fiind un domeniu de studiu al ADN-ului vechi și degradat, Paleogenetica poate aduce informații importante despre originea și evoluția omului și a genomului uman, migrațiile populațiilor umane, relațiile de înrudire ditre populațiile umane vechi și cele actuale. Așadar, ne poate spune, printre altele, cine ne sunt strămoșii reali. Iar strămoșii noștri reali nu sunt romanii, ci traco-geto-dacii. Cum s-a ajuns la această concluzie și la altele, chiar și mai șocante?

Iată povestea acestui studiu de paleogenetică: în toamna anului 2001, în urma unei discuții purtate între domnul Decan al Facultății de Biologie (Universitatea București), Prof. univ. dr. Călin Tesio și domnul Prof. univ. dr. dr. Alexander Rodewald, se naște ideea realizării unui studiu de paleogenetică având ca scop determinarea originii poporului român. Un astfel de demers presupunea compararea genetică a unor rămășițe osoase aparținând populațiilor vechi care au trăit pe teritoriul României cu situația genetică actuală a populației acestei țări, pentru a se verifica gradul de înrudire.

În proiect s-au alăturat, pe parcurs, antropologii Andrei Soficaru și Nicolae Mirițoiu de la Institutul de antropologie Francisc Rainer al Academiei Române, care au oferit cea mai mare parte a materialului osos studiat. O altă cantitate de material osos a fost pusă la dispoziție, pentru studiu, de doamna dr. Alexandra Comșa de la fostul Institut de Tracologie al Academiei Române. În total, studiul a avut la dispoziție material osos din peste 20 de situri din România (bazinul carpato-danubiano-pontic), de la un număr de 50  de indivizi aparținând populațiilor vechi (22 din epoca bronzului, 28 din epoca fierului).

În ceea ce privește probele de sânge de la populația actuală a României, acestea au fost obținute prin sprijinul doamnei Prof. dr. Emilia Iancu, Director al Muzeului Omului din Ploiești și al Muzeelor de Științe Naturale din Regiunea Prahova, respectiv prin sprijinul doamnei Dr. Dorina Bănică, de la Institutul Marius Nasta și Clinica de Ftisiologie București.

Și cum o cercetare întinsă pe mai mulți ani (2003-2006) are și cheltuieli importante, precizez faptul că acestea au fost finanțate majoritar din bugetul directorial al Institutului de Biologie Umană și Antropogie al Universității din Hamburg, Germania, prin sprijinul domnului Prof. univ. dr. dr. Alexander Rodewald, directorul instituției, de DAAD – Germania și prin Programul Sokrates-Erasmus al Uniunii Europene.

Munca efectivă de cercetare a fost realizată de doamna Dr. Georgeta Cardoș, în cadrul lucrării de doctorat a domniei sale, o muncă dificilă și de lungă durată în care condițiile de securitate ale probelor genetice au fost atât de stricte, pentru a preveni contaminarea, încât până și curățenia din laborator a fost realizată exclusiv de doamna Dr. Georgeta Cardoș.

Având la dispoziție toate aceste informații, putem înțelege foarte ușor complexitatea demersului și prestigiul științific incontestabil al persoanelor și instituțiilor implicate.

Concluziile studiului s-au dovedit, până la urmă, bulversante pentru spațiul românesc deoarece ele răstoarnă principala teză a istoriei României, cea a etnogenezei poporului român. Dar pentru a evalua în ansamblu șocul cultural provocat de prezentarea publică a concluziilor studiului, să le prezentăm:

–          Între actuala populație a României și populațiile care au trăit pe teritoriul acestei țări acum 2.500 – 5.000 de ani există o clară înrudire genetică, ceea ce vorbește despre o continuitate incontestabilă a poporului român pe aceste meleaguri. Chiar dacă există și urme genetice aparținând diverselor populații migratoare care au trecut pe aici, fondul genetic de bază dovedește continuitatea și legătura cu populațiile vechi;
–          Actuala populație a României se înrudește genetic în special cu populațiile Greciei și ale Bulgariei, care s-au dezvoltat într-un spațiu locuit cândva de traci, cu care s-au și amestecat, și doar într-o mică măsură cu populația italiană;
–          S-a mai dovedit, iar aceasta este cea mai șocantă concluzie a studiului, că o parte dintre italieni, în special cei din nord, sunt la rândul lor înrudiți genetic cu populațiile vechi care au trăit în Arcul Carpatic acum 2.500 – 5.000 de ani. De unde concluzia halucinantă că nu noi suntem urmașii Romei, ci o parte dintre italieni sunt urmași ai tracilor.

Totuși, există o aparentă contradicție: dacă noi suntem urmașii traco-geto-dacilor, iar o parte dintre italienii au la rândul lor rădăcini tracice, de ce astăzi românii și italienii se înrudesc genetic atât de puțin?

Explicația pare să fie cât se poate de simplă: la sosirea tracului Enea (considerat de istoricul roman Titus Livius, fondatorul Romei ) în penisula italică, aici trăiau și alte triburi cu rădăcini tracice – venetii și etruscii, aceștia din urmă dând primii regi și alfabetul noului regat, viitoarea Romă Imperială. Totuși, în penisula italică trăiau, în afara populațiilor cu rădăcini tracice, și populații aparținând altor familii etnice – sabinii și samniții.

În timp, aceste popualții s-au amestecat între ele. Apoi, Roma Imperială a dus o politică agresivă de amestecare a populațiilor în interiorul Imperiului. Astfel, dacă ne referim doar la capitala Roma, constatăm că avea un număr important de cartiere etnice – cartierul grecesc, evreiesc, hispanic ș.a.m.d.

Nu în ultimul rând, pentru aproape 1.400 de ani, între  476, anul căderii Romei și 1861, anul unificării Italiei, Italia nu a existat ca stat național, această perioadă fiind marcată de o serie de invazii și strămutări de populații… Cu alte cuvinte, istoria penisulei italice este marcată de trei etape esențiale în care populațiile cu rădăcini tracice s-au amestecat cu celelalte, diluându-și semnificativ contribuția etnică în acest spațiu…

Iata că, privind din această perspectivă, orice aparentă contradicție dispare, deoarece putem înțelege de ce, astăzi, deși o parte dintre italieni, în special cei din nord, se mai înrudesc genetic cu populațiile care au locuit în spațiul carpatic acum 2.500 – 5.000 de ani, populațiile României și ale Italiei, în ansamblul lor, se înrudesc genetic foarte puțin.

În concluzie, rezultatele studiilor de paleogenetică sunt intărite de izvoarele istorice iar mesajul final este cât se poate de limpede: nu noi suntem urmașii Romei, ci o parte dintre italieni sunt urmași ai tracilor!

Cu toate că acest studiu de paleogenetică are o importanță uriașă în stabilirea adevărului istoric, cu toate că concluziile lui sunt extrem de folositoare interesului național, istituțiile statului român și forurile academice și universiatare românești care au căderea să îl cerceteze, îl ignoră cu o impardonabilă indiferență!

Fiind curios să aflu dacă autorii studiului au fost contactați de reprezentanții statului român sau de vreo instituție academică ori universitară care să își arate, în mod oficial, intersul pentru acesta, i-am întrebat, atât pe doamna Dr. Georgeta Cardoș, cât și pe domnul Prof. Alexander Rodewald, despre o astfel de posibilitate. Răspunsul a fost NU! A existat o singură situație în care cineva de la Academia Română a dat un telefon vorbind despre o posibilă expunere pe această temă, dar apelantul nu a mai dat niciun semn de viață după aceea… În rest, tăcere maximă. Și atunci apare fireasca întrebare: cui slujesc reprezentanții Statului Român din politică, cercetare sau învățământ?!…

Pentru că sunt trei concluzii mari și late născute din acest studiu de paleogenetică, concluzii care vin în sprijinul păstrării integrității teritoriale a României, în folosul restabilirii adevărului istoric și a recuperării demnității poporului român:

1. Conform rezultatelor studiului de paleogenetică, poporul român se dovedește a fi continuatorul populațiilor de acum 2.500 – 5.000 de ani și locuitorul de drept al acestor melaguri, un lucru extrem de important, astăzi, când pretențiile revizioniste maghiare încep din nou să se amplifice.

2. Faptul că această cercetare confirmă dovezile istorice care ne spun că romanizarea Daciei nu a fost posibilă și nu s-a produs, că suntem un popor mai vechi, continuator al „nemuritorilor” daci, este un motiv de mai mare mândrie națională decât acela de a fi rezultanta unei etnogeneze formate ca urmare a unei presupuse împreunări a femeile dace cu un amestec multietnic de coloniști și soldați ai Imperiului Roman.

3. Nu în ultimul rând, confirmarea surselor istorice care spun că romanii aveau la rândul lor rădăcini tracice, nu face decât să ne mărească și mai mult respectul față de adevăratele nostre rădăcini, cele traco-geto-dacice, să ne redea și mai mult demnitatea națională furată!

De aceea, cred că toți ar trebui să medităm la următoarele întrebări: Îi putem considera loiali României și poporului român pe politicienii, academicienii și istoricii care ignoră sau combat acest studiu (fără ca măcar îl cerceteze!!!), în condițiile în care concluziile lui sunt eminamente benefice pentru noi, românii?! De ce să ignori sau să lupți cu înverșunare împotriva acestor rezultate, dacă iubești România și Românii?!

 

Daniel Roxin – extras din cartea Spiritul dacic renaște

Cartea Spiritul dacic renaște poate fi comandată aici: Editura Vidia

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

60 comments

 1. NU ESTE ADMISIBIL CA ACADEMIA ROMANA SA NU-SI EXPRIME UN PUNCT DE VEDERE CAT DE CAT AUTORIZAT,CARE SA DISCUTE-CU ARGUMENTE TEMEINICE PRO SAU CONTRA-ACEASTA EXTRAORDINARA PERSPECTIVA (RETROSPECTIVA!)ASUPRA NOASTRA,A CELOR CE VIETUIM,AM VIETUIT SI VOM VIETUI PE ACESTE BINECUVANTATE MELEAGURI.
  IAR DACA AU FACUT-O,SA FIE ATASATE ACESTEI PREZENTARI.

 2. de multe ori adevarul este greu de acceptat,fiind mai confortabil vechile teorii, generatiile le-au insusit asa cum au fost ele transmise.Acum trebuie luat totul de la radacina,insusit de milioane de oameni care nu au de unde sa cunoasca aceste lucruri, va trebui sa treaca multa vreme,sau sa fie impuse noile rezultate ale cercetarilor in invatamant….dar cum la noi multe lucruri bune sunt ignorate…va trece mult…

 3. Imi plec fruntea cu respect si dragoste in fata voastra,frati daci.Este exact ceea ce banuiam si eu despre trecutul nostru.
  Va aduc o informatie suplimentara.A existat o “bula ” [ordin papal ] care se adresa armatelor austro-ungare prin care se ordona ca tot ce tine de civilizatia dacilor sa fie fie transportat la Vatican,daca putea fii transportat,fie distrus daca nu putea fii transportat.Vaticanul a recunoscut ca peste zece mii de obiecte din Dacia au ajuns la Roma dar ca s-au pierdut in negura timpului.Se explica astfel putinele dovezi care se mai gasesc astazi in Romania.S-ar parea ca Rusia detine dovezi extraordinare in arhivele KGB.Presupun ca stiti acest lucru.Din 1934 pina la mijlocul anilor 50 echipe de istorici si arheologi rusi coordonati de KGB ,avand sprijinul armatei sovietice au efectuat cercetari complexe in Crimeea,Ucraina si Republica Moldova.Rezultatele cercetarilor lor nu s-au piedut.
  Consider ca sunt sanse mai bune ca aceste informatii de la Moscova sa fie facute publice decat cele de la Vatican.Situatia politica e favorabila.Rusia are multa nevoie de noi anii astia.
  Uitati-va la cat au investit in debarcarea lui Basescu.E o paine de mancat.Eu as latra mai degraba la poarta Moscovei decat a Vaticanului.A propos,respectiva bula nici nu mai apare pe site-ul Vaticanului.Oare de ce ?

 4. Sunt aici, la datorie. Am preluat materialul vostru, excelent. Mă bucură şi comentariile. Îl postez şi eu pe bloggurile mele şi în presa scrisă.
  Îmbrăţişez echipa, în corpore şi pe fiecare în parte.

 5. una din cele mai eficiente metode de a ingropa un subiect este de a nu mai uza de cuvinte-cheie, cuvinte cu valoare de simbol, cuvinte care catalizeaza. Exista mai multe tehnici in orice manipulare “cumsecade”. Un alt stadiu ar fi compromiterea simbolurilor printr-o “abordare critica”.

 6. Practic toate eforturile de a proba romanizarea, chiar prin reducere la absurd, s-au dovedit imposibile. Ele s-au ciocnit nu doar de lipsa unui precedent sau a unor izvoare in acest sens, dar si de absenta unor dovezi care, in fapt, probeaza doar continuitatea geto-dacica, lipsita de aportul roman.

 7. Studiul nu vine decat sa-mi confirme simtirile mele interioare:
  1. Dacia nu a fost nicodata ocupata de romani;
  2. Noi NU suntem urmasii Romei;
  3. Am existat, ca popor, in acest spatiu de la inceputul tuturor timpurilor.
  Mergeti numai in Retezati si in Tara Hategului sa vedeti cum traieste acolo, inca nealterat, spiritul dacilor. Si nu e singurul loc din Romania de astazi unde se intampla asta.
  Normal ca autoritatile nostre MIRIFICE nu iau nici o atitudine. “Capul plecat sabia nu-l taie”, capetele lor fiind vasale UE, NATO, etc…..

 8. In scoala mi-a placut cu deosebire istoria noastra veche in special despre traci si daci si imi cumparam chiar si acele magazine istorice,interesant era ca despre traci se scria foarte putin,ca motiv fiind lipsa de documente.In afara de aceasta mi-am pus intrebarea de atunci,ca copil apoi ca adolescenta si ca urmare pana acum cateva zile,cum a fost posibil ca dacii care au fost ocupati de legiunile romane numai intr-o mica parte,sa-si piarda limba materna intr-un atat scurt timp,logic gandind numai intr-un timp peste de doua sau trei generatii,imposibil.Dar acum imi este totul foarte clar,biserica romano-catolica nu era de acord si nu va fii in continuare de acord ca limba oficiala a Vaticanului[sfanta]adica limba latina are radacinile intr-o tara ortodoxa,bine inteles ca in timpurile imperiului austro-ungar au sustras multe dovezi despre traci din tara noastra si nu va fii usor ca sa accepte adevarul.Sunt foarte dezamagita ca mari istorici actuali in Romania nu sunt de acord ca istoria sa fie scrisa asa cum este adevarata,ci se gandesc ca oamenii egoisti numai la ei insusi,nu uitati DOMNILOR ISTORICI,istoria apartine poporului si a urmasilor lor,va rog sa fiti constienti de acestea,noi suntem numai o generatie si nu avem dreptul ca urmasilor nostri sa ascundem adevarul si mandria noastra de roman.Sunt foarte fericita ca mai exista si oameni intelepti,curajosi si interesati pentru etnicia noastra.Va admir si respect doamna Georgeta Cardos,domnule Alexandru Rodewald,domnule Daniel Roxin,si va multumesc din suflet pentru lucrarile si cercetarile dumneavoastra si fara a uita intregii echipe.

 9. Este ceea ce am simtit, ca sunta aici de mii de ani, ca noi suntem radacina lumii, si ca, daca noi nu am fii fost ar fii fost altfel.Va multumesc1

 10. de ce oare se tem de noi dacii atat de mult incit vor sa ne stearga de pe fata pamantului? intrun filmulet de pe http://www.adevarul despre daci.ro am vazut ca zvastica este de fapt un simbol al pelasgilor numiti si hiperboreeni si arieni popor al carui urmas este poporul dac . oare hitler se considera si el arian deci urmas al pelasgilor ?oare stia ca si noi sintem urmasi ai pelasgilor?oare cei care nu vor sa ne recunoasca stiu si ei ca noi suntem urmasii dacilor si ai pelasgilor ?asta sa fie motivul pt care ne-au negat provenienta ?dar al politicienilor nostri care o fi?

 11. de foarte mult timp ma intreb cum de s-a numit poporul dac popor roman si nu poporul italian ca doar acolo a fost imperiul roman au si capitala roma .cum de nu au reusit sa-i desfiinteze pe italici dar au reusit cu dacii ?oare femeile dace care au fost fortate sa se casatoreasca cu dusmanul tarii si-au invatat copii nascuti ca ei sunt romani desi ele sunt dace;oare ele nu si-au transmis mai departe acestor copii datinile si traditiile stramosesti chiar daca acesti copii aveau tati romani;oare nu mama educa copilul oare soldatii romani care erau soldati de la varsta frageda au stiut sa ii educe in spirit roman oare se ocupau ei de educatie si nu mama ori poate mamele s-au hotarat sa intemeeze poporul roman?

 12. au numit pe tigani rromi pt ca vor sa transforme romania in tara tiganilor . si daca ii lasam sigur o vor face. toti in afara cind vb despre tigani ii considera romani. e ingrozitor de dureros . nu ne-am putea relua numele nostru de daci si tara noastra dacia ? propun un referendum cel putin aici pe forum si sunt prima care votez pentru . va astept.

 13. Domnilor istorici, aveti sansa, cat mai sunteti in viata, sa schimbati ceva. Aveti sansa… de a ramane in istorie ca cei care au ajutat la eliminarea mistificarilor din trecutul nostru. Altfel, trecand in nefiinta, mai devreme sau mai tarziu, va veti adauga celor cateva generatii de istorici care si-au exercitat profesia cu rea credinta, care ne-au mintit Si care au trait cu frica de a ridica fruntea si a spus:” Tot ce am invatat este gresit!”

 14. Chiar si in anul 1600 Miahi Viteazul este numit de catre Andrei Bathory :MALUS DACUS[DACUL CEL RAU] de ce nu a fost numit romanul cel rau ca vorba aia au trecut vreo 1400 de ani de la marea romanizare???? Sa nu uitam ca partea din dacia ocupata de romani era preamica ca sa se poata vorbi despre o romanizare si ocupatia romana a durat vre-o 150 de ani,iar dintr-o data dacii s-au trezit romanizati inclusiv cei liberi .Alte popoare au fost sub dominatie romana mai mult timp ca dacii si n-au fost romanizati curios fapt .IAR PROFESORII DE LA ACADEMIA ROMANA N-AU NICI UN PUNCT DE VEDERE??? STAU CA SI CLOSTELE PE CUIBAR FARA SA INDRAZNEASCA SA SPUNA CEVA OARE DE CE SAU CINE LE ESTE FRICA ??? SAU SUNT CHIAR ATIT DE NEPASATORI ASUPRA ISTORIEI PROPRIULUI POPOR?? ACESTI GURU AI SOCIETATII ROMANESTI IN FATA ACESTEI PROBLEME AU ADOPTAT POZITIA STRUTULUI DE CE??? SPUNETI CEVA DOMNILOR PROFESORI NU MAI TACETI CA … IN IARBA .

 15. E mai cuminte sa vedem lucrurile de o maniera rezonabila si destul de aproape de adevar: istoricii de pana in perioada comunista au judecat istoria in functie de nivelul cunoasterii – intr-un spatiu insuficient specializat. Nu are rost sa dezgropam mortii si sa-i judecam din perspectiva a ceea ce stim noi astazi. Ar fi mai bine sa ramana asa – este un punct de vedere al multora dintre noi; cred ca este un punct de vedere nu al compromisului, ci al intelepciunii.

  INSA PE ISTORICII DE ASTAZI NU-I SCUZA NIMIC!

 16. daci-aiacestui meleag stiti f bine, ca 80” din doctorantii istorici, sint productul epocei de aur -rusine d-lor istorici,ca nu puteti sa fondati oacademie a dcologiei curaj…..

 17. GRIOGRE,

  Unii stiu bine ce fac si de ce.
  Cautand o sa afli mai multe, despre fiecare in parte, s-ar putea sa ai surprize.

  …totul mai cu fereala sa nu bata la ochi, sa para ca “se intampla”, doar “asa suntem noi”, nu? Ciudat, noi nu prea suntem asa, insa asta nu se vede mai pe nicaieri.

  Nu fiti naivi, incercati sa ganditi cu mintile voastre si ramaneti uniti!

 18. Acum 2 ani fiul meu invata la istorie si m-a rugat sa-l ascult sa vad daca si-a invatat lectia. Era despre formarea poporului roman. In timp ce el reproducea ceea ce invatase, mi-a atras atentia una din afirmatiile lui” pe teritoriul daciei necucerite s-au retras dacii liberi”…atunci mi-am pus intrebarea de ce toti vorbim aceeasi limba?…nu era firesc ei sa vorbeasca limba daca iar cei al caror teritoriu a fost ocupat de romani, actuala limba romana?… Mi s-a parut mult prea evidenta eroarea si incercand sa-mi demonstrez daca am sau nu dreptate am avut placuta surpriza sa pot viziona documentarele realizate despre daci de pe internet. Felicit initiativa celor care avand instrumentele necesare si incearca sa repare un rau facut acestei natii atata vreme. Politicienii din ziua de azi sunt niste scursuri lipsiti de cultura si sentiment patriotic.Imi doresc si sper din tot sufletul sa existe un dram de dreptate si pe lumea asta…”Nu mor caii cand vor cainii”.

 19. Prin publicarea unui singur manuscris din peninsula Sinai de catre biserica ortodoxa greaca exista posibilitatea sa se termine tot circul .

 20. HAMBURG -HAMBURG -HAMBURG=CIRCUL SA TERMINAT -E SUFICINT SA ROSTITI ACEST ORAS SI INCGIDETI GURA BLA CLAMPANITORI RAUFACATORI[VZ.REZ.INSTITUTULUI DE GENETICA DIN HAMBURG =gratie scriitorului DANIEL ROXIN-DEZBATERILE PE ACEASTA TEMA FAC INCONJORUL PLANETEI PINA LA NAPOLEON SAVESCU SI PINA IN MORMINT LA MIHAI EMINESCU si omul dorme acum linistit ca visul lui sa inplinit…multumim tuturi in tezaDACIA/DACIsa ne numim…..

 21. Spiritul este NEMURITOR! In Europa numai DACII stiau ca sunt NEMURITORI!Cine vrea sa contrazica acest lucru? Nu cumva voi politicienilor romani si slugile voastre?

 22. Bravo Daniel Roxin ! Am facut parte din societatea Getica 10 ani iar acolo s-au dezbatut ipoteze extraordinare ..Au aparut lucrari de temelie pentru istoria Romaniei…. Primul presedinte si presedinte fondator al Geticii a fost Gabriel Gheorghe cu lucrari stiintifice excelente …dar din nefericire impactul Geticii asupra oamnilor a fost nesemnificativ … Istoricii de profesie au ales sa ignore , iar Getica a ales sa nu se adreseze omul de rind …Din cauza asta cum spuneam rezultatul a fost nesemnificativ …Dar tu ai reusit in foarte putin timp prin filmele produse sa zguduiesti efodajul asa zis stiintific, i-ai fortat sa raspunda , iar orice discutie este benefica! Modul lor de a lupta cu aceste ipoteze/adevaruri a fost sa nu vorbeasca despre ele. TREBUIE obligati sa se exprime , trebuie hartuiti pina cedeaza . Sint si printre istorici oameni onesti cum ar fi Alexandru Badea ce a scris o carte “Inceputuri romanesti” in care desfiinteaza stiintific latinizarea limbii sau un Vasile Boroneant ce a studiat cea mai veche civilizatie 7-8000 de ani inainte de Cristos de pe teritoriul Romaniei!! Schela Cladovei (urme de 14000de ani!!) Lepenski Vir … Numai schimbind cunostiintele la nivelul oamenilor obisnuiti presiunea va fi atit de mare incit sa se schimbe ceva si estabishmentul istoric romanesc , pe care il cred daca nu vindut macar incapabil sa vada dincolo de ce au invatat acum 50-60 de ani !Mult succes . Si multe multe multumiri acestor oameni care si-au dedicat atit de mult timp pentru poporul asta , in care oficialitatile ii trateaza cu indiferenta .. Toate gindurile bune pentru ei si pentru tine

 23. Rigoare seaca, lovituri eficiente, fara discutii inutile. Dusmanul nu trebuie sa stie ca ai slabiciuni. Ei nu vor retrage teoria romanizarii niciodata. O vom ataca si o vom distruge; fara niciun fel de complexe – sa nu mai ramana piatra pe piatra.

 24. ADRESA MEA ESTE sandadanionarondigrecahoopunctcom, plsss, poate e cineva care sa ma ajute sa trec peste handicapul acesta al pesimismului socio-inuman-ca prea e jale-n tara mea,si si jalea e in prezent, si gealatii care haituiesc rominia se prasesc din propria ei substanta! c dz!

 25. toata Stima pentru cercetattorii dedicati, dar suntem satui de voorbe, de definitii de teorii!
  ce am facut am facut, dar ne facem pe mai departe?!
  tota floarea cestei tzari se uita lung la cei care i-au ingenunchiat!
  suntem toti rominii inteligenti, dar fiecare pentru el!!!
  e cel mai tragic lucru!

 26. Numai rău intentionatele minti luminate refuză să înțeleagă că o limbă nu se poate naște prin ocuparea unui spațiu restrân ( 14%) din aria de raspândire a unei alte limbi și asta pentru o perioadă tamporală scurtă cu atat mai mult cu cât armata de ocupatie era alcatuita preponderent din vorbitori de dialecte diferite .
  Exact pe teritoriul DACIEI partial ocupate se naste o linbă nouă in 170 de ani in schimb in teritoriile stapanite de ROMA 4,,,,,,,8 secole limba celor ocupati a ramas aceeași. Normal ar fi ca in ITALIA să se vorbească limba latină iar în orientul apropiat populatii / infinit / mai puțin numeroase stapânite secole de a rândul vorbesc si azi limba celor din antichitate.
  Ar fi timpul ca adevărații ISTORICI să lase la o parte disensiunile si să facă ce este necesar .
  În timp ce alții își /fabrică / cu succes o istorie falsă care tinde să devina realitate românul cu limba si patria sa devine tot mai batjocorit . ÎN ACEST SENS RESPONSABILITATEA ESTE NUMAI A OAMENILOR AVIZAȚI IUBITORI DE ȚARĂ ȘI DEZINTERESAȚI material.
  Foarte puține popoare europene au atât de multe posibilitați de a se arăta lumii în ADEVARATA lumină cum are POPORUL ROMÂN !
  Adevata istorie nu are la bază numai povesti și legende ci si o CERCETARE PROFUNDĂ care aduce argumente de necontestat și cultivă (educă ) poporul folosind argumente științifice . Numai religia se bazează pe credintă . Existența milenară a unui neam nu poate fi doar afirmată EA TREBUIE DEMONSTRATA cu argumente stiințifice IAR ACESTE ARGUMENTE SE GĂSESC LA TOT PASUL .nu trebuie decât valorificate . A demonstra ca ȚARA și LIMBA sunt milenare în acest spațiu este la indemâna oricărui om de știintă capabil să se facă cunoscut prin toate mijloacele . Trebuie neaparat să ne însușim tehnica și metodele celor care și făuresc o istorie pe care n au avut o vorbind la modul ironic despre DACIA/ ROMÂNIA cu limba milenară și continuitatea de netăgaduit ! Se impun de urgență aceste măsuri cu atât mai mult cu cât denigratorii au pretenții teritoriale asupra unui pamânt pe care l au terorizat și l mai terorizează sub oblăduirea impasibilității autorităților statului român , denigratori cu pretentii de stăpâni care inainte cu 1000 de ani n aveau țară si cutreierau lumea terorizând popoare pașnice pentru a ajunge să fie tolerati de puterile apusului obligându i să se creștineze pentru ca la început de mileniu III să aiba pretenții de la TOȚI vecinii , uitand că pămantul pe care din păcate îl stapânesc N A fost a lor iar după regulile pe care ei înșiși le invocă ar trebui ca adevaratii stapâni să l revendice. Aceste ADEVĂRURI ar trebui susținute pe toate căile demonstrând că toleranta romanilor este autoimpusă și că ar fi timpul ca 1000 de ani traiți între popoare civilizate să aibă si asupra lor o influentă pozitivă.
  >
  >
  >
  >
  >
  >

 27. Agresivitatea ungurilor ar trebui tratată cu agresivitate și e timpul să FIE PUȘI LA LOCUL LOR spunându le să se bucure ca au o țară care nu i țara străbunilor lor dar nimeni nu le o mai revendică pentrucă românii,slovacii,slovenii,și alții de pe la care au pretentii au înțeles să i lase să trăiască în hungaria care n are nici în clin nici în mânecă cu hunii care au dispărut după ce au venit dintr o lume aflată la mii de kilometri de locurile unde s au născut maghiarii . Iar o eventuală înrudire cu hunii nu i motiv de cinste și fală! deși hunii au bântuit cu 4 secole înainte!

 28. Augustin Deak sustinea asta inca din anii ’70, dar nu a fost luat in seama.Poate mai tinerii istorici vor relua acest stdiu si-l vor prezenta public. Ba chiar il vor aduce la cunostinta intregii lumi civilizatz.Are un adevar si sintagma “Cel mai greu lucru de prevazut este trecutul”.

 29. genetica de la hamburg a trezit constiinta de sine a dacilo=REVENIREA LA NUMELE VECHI =DACIA UNITA edoar un pas…basarabenii stiu..noi cei din tara stim ..momentan pligem si ascultam melodia lu PINTILI DOTUL BASARABIEI…DACIA A INVIAT..votam acest program la presedentie si formalitatile ..doar axcte trebuie schimbate..noi sintem poporul si …DACIA A INVIAT…AMIN.

 30. Ce prostie, dovezi genetice! In SUA sau Germania populaţia este mult mai eterogenă etnic şi dacă vreţi chiar genetic , fapt ce nu i-a oprit să clădească mari civilizaţiii. Ce are aia cu prefectura! Şi ce-i dacă suntem aici de la începuturile istoriei dacă nu am reuşit să clădim o civilizaţie puternică şi astăzi suntem ultimii din Europa.
  Cum de suntem o ţară latină dacă influenţa romană a fost mică. În cultură şi civilizaţie nu contează numărul de indivizi ci influenţa unui grup sau altul. Nu numai şcoala ardeleană dar toţi conducători români sau lăudat cu originea romană.Este singura legătură cu Europa civilizată. Dacă mergem pe genetică avem astăzi două teorii ale răspândirii omului pe Pământ: Marele rift african: şi a doua ce presupune apariţia în trei părţi distincte Africa, America centrală şi Centrul Asiei (ultimile studii..vorbim aici de Science, Nature,N.G.-adevărata harta a genomului uman, autori ca jared Diamond, câştigători de Pulitzer etc). Aveţi grijă să nu vă întoarceţi la naţionalismul ceauşist.
  P.S. Personal îmi place de daci etc. doar că de la 11 ani am mai citit şi alte cărţi inclusiv cele care dezvoltă gandirea critică.
  Aveti grijă să nu deveniţi mari fervenţi ca şi creştinii ce a citit doar Biblia…

 31. Va salut cu mult respect pe toti cei ce intrun numar mic dar INSISTAND,va exprimati opinia cu privire la RADACINA NOASTRA.Daca istoricii au amnezie sau somn indus e de datoria societatii civile sa-i trezeasca din amortire,amintindu-le ca ei sant portdrapelul identitatii prin PROBELE INCONTESTABILE CARE LE STAU LA INDEMANA.Daca la congresele internationale la care participa nu aduc in dezbatere aceste teme,cu probele adecvate,atunci sa stea acasa. Sa aducem in actualitate mult trambitata regionalizare. Ar fi momentul ideal sa schimbam cu aceasta ocazie numele tarii din Romania in DACIA.Terminand odata pt.totdeauna cu (intentionatele ) confuzii si injosirile la care ne supun europenii.Bine le-a zis-o Napoleon Savescu in “NOI NU SANTEM URMASII ROMEI”

 32. La începutul anilor 90, mi-a atras atenția un număr de cărți despre un mare vindecător și clarvăzător american, Edgar Cayce. S-a născut, dacă nu mă înșel, în 1875 și a murit de epuizare în 1946. Stările speciale în care intra prin autohipnoză au avut ca rezultat o întreagă bibliotecă de ”lecturi” privitoare la nu număr impresionant de chestiuni și aspecte ale vieții omenirii, de citi şi astăyi într+o bibliotecă aflată în oraşul natal al lui Cayce.
  Ceea ce mi-a atras atenția în mod special au fost ”lecturile” privitoare la Atlantida și la migrarea ”Fiilor lui Unul” Soarele, Cel nenumit) înainte de ultima scufundare a insulelor Atlante acum 11.000 de ani, prin Europa, așezându-se pe teritoriul Daciei Hyperboreene. Acel teritoriu cuprindea suprafata intracarpatică și se întindea în nord, în Ucraina!
  Atlanții, susține Cayce, au stat mai bine de o mie de ani în Dacia, cea mai mare parte dintre ei rămânând acolo. După câteva mii de ani, ceilalți, susține Cayce, s-ar fi deplasat spre est, ajungâng în cele din urmă în India, unde au pus bazele societății brahmanice. O altă ramură s-a deplasat spre sud, traversând Marea Mediterană și, odată ajunsă în Egipt, s-a stabilit acolo, punând bazele societății faraonice. Și, în fine, ultima ramură s-a deplasat în vestul Europei, pe teritoriul de astăzi al Danemarcei.
  În momentul deplasării atlanților spre estul Europei, continentul nostru se afla sub ghețurile unei glaciațiuni care a durat câteva milenii. Se pare că acesta a și fost motivul pentru care s-au stabilit în Dacia, în interiorul arcului carpatic, care se bucura de o climă mai blândă.
  Dacă ar fi să admitem această ”lectură” cayciană, desigur, Dacia Hyperboreeană ar putea fi considerată nu numai leagănul ”latinității”) limba noastră fiind astfel urmaşa limbii atlante!), dar chiar leagănul civilizației europene și asiatice, mulți atlanți adăpostindu-se inclusiv în Tibet și în insulele Japoniei.
  Amănuntul care este cât se poate de curios, îl reprezintă aspectul membrilor castelor conducătoare și religioase aparținând societăților fondate de atlanți: aceștia erau înalți, atletici, aveau pielea albă, ochii deschiși, albaștri sau verzi, și părul blond sau roșcat spre roșu. În Tibet, în Japonia, în India, în Africa de nord și, evident, în Europa occidentală și de est, asemenea trăsături pot fi reperate chiar cu ușurință până și astăzi.
  Cât despre dacii strămoși, ei pare să fi fost urmașii acestor călători ai destinului abrupt atlant. Ei au adus în Dacia, și se pare că au depozitat cumva, toată cunoașterea științifică și ezoterică atlantă, extrem de evoluată, dar și periculoasă, întrucât Cayce afirmă că Atlantida s-ar fi scufundat din cauza puterilor tehnologice și spirituale nemăsurate ale atlanților. Comunicarea telepatică, puteri de vindecare prin transmisie de energie și mentală, materializări și dematerializări de obiecte, schimbarea vremii prin concentrare mentală, sunt doar câteva dintre capacitătățile care îi făcea renumiți, atât pe atlanți, cât și pe urmașii lor.
  Așadar, dacă ar fi să îi dăm crezare acestui mare și celebru clarvăzător, pe teritoriul acestei țări, urmașă a Daciei Hyperboreene, s-ar fi produs un miracol civilizator care a schimbat destinul Europei și Asiei, din Dacia plecând mesajul schimbării noii umanități către ceea ce aceasta este astăți. Nicidecum nu suntem urmașii Romei, dacă ar fi să îl credem pe Cayce. Mai degrabă, părinții genetici și spirituali ai tuturor națiunilor Europei, dar și ai Asiei. Ciudat!

 33. “De ce să ignori sau să lupți cu înverșunare împotriva acestor rezultate, dacă iubești România și Românii?!”
  Într-adevăr,aceiaşi situaţie e cu elaboratea “Învăţăturii noi despre limbă”. E demonstrat, deja, că numai prin limba română e posibil de decodificat Biblia şi de explicat calea mişcării sociale a lumii moderne. Tăcere! Acadimiile tac. La adresările oficiale scrise nu se răspunde, în disuţii ştiinţifice nu se implică. Vedeţi:www.apavie.md

 34. Păi, de unde interesul pentru recunoașterea originii noastre tracice și nu romane !
  Gândiți-vă numai la câte doctorate luate pe tema romanității poporului român ar deveni NULE ……. Tot învățământul românesc în materie de istorie, din secolul XIX încoace, ar deveni PENIBIL ……. Toți transilvănenii ortodoxi trecuți la catolicism de dragul Romei și-ar trage palme ! ! !

 35. Tracismul românilor nu e contestat nici de majoritatea celor care susțin că venim de la sud de Dunăre. Ce contestă ei este dacismul nostru. Apoi, dacă vor fi convinși că suntem daci, problema continuității va fi din nou pusă, pentru că au existat daci și la sud de Dunăre.

 36. Sigur, este interesant ce au descoperit prin metode genetice si tot respectul pt munca lor.
  Din pacate, insa, abordarea subiectului si propagarea lui “sub presiune”, intr-o stare de excitare fatza de eternul , noastra istorico-geografica de-a-i avea pe unguri in coasta!, risca sa pricinuiasca mai mult un deserviciu cercetatorilor.
  Oricat de amenintatoare ar fi pretentiile revizioniste maghiare si oricat de iubitori de patrie si neam ne consideram, aceste argumente nu justifica, nici in stiinta, pripeala!
  Apoi, in articol se afirma, de pilda, ca noi am fi fost mai stabili pe teritoriul nostru si mai putin amestecati decat italienii. Dincolo de concluziile studiului genetic, aceste afirmatii raman, deocamdata, tot niste ipoteze si e normal ca ele sa fie discutate impreuna cu istorici, lingvisti etc. Studiile de limba ale lui Hasdeu, Densusianu, Sextil Puscariu si urmasii lor, argumentand latinitatea limbii noastre, raman cel putin la fel de necesare pt cunoasterea adevarului istoric…
  Mi se pare firesc sa vina din partea echipei dr. Rodewald si initiativa, si insistenta, si… placerea, nu-i asa?, de-a organiza o dezbatere multidisciplinara (sau mai multe), plecand de la concluziile cercetarilor genetice amintite, si nu sa se astepte… ploconeala Academiei Romane! Pretentia aceasta-mi aminteste de-o snoava, citita pe la 7-8 ani, cu un cocos de aur, care , din prea mare trufie…
  Tot in legatura cu … O teza de doctorat este, totusi, doar o teza de doctorat, oricat de muncita ar fi, iar rezultatele obtinute, chiar de-ar… (iertata sa-mi fie exprimarea), nu inseamna ca nu pot fi contestate de alte cercetari, si mai si!… Doctorul George Emil Palade, singurul roman laureat Nobel in medicina (ma rog, cetatean american fiind) a primit, dupa mai bine de zece ani!, confirmarea importantei descoperirii lui, a ribozomilor.
  Si asta nu din vreo neglijenta a statului american, sau suedez, ci din faptul ca valoarea unei mari descoperiri doar timpul o poate confirma.

  Inainte de a incheia, inca o nota: faptul ca romanii aveau la un moment dat(si poate mai au) cel mai mare numar -in Europa, cred- pe cap de locuitor, de telefoane mobile, caini de rasa si automobile de lux, asta spune ceva despre importanta sinelui pentru neamul nostru…

  Tania

 37. Reiau o parte din textul deja trimis, deoarece a aparut mutilat. Asadar, corect este:
  Tot in legatura cu dezinteresul autoritatilor… O teza de doctorat este, totusi, doar o teza de doctorat, oricat de muncita ar fi, iar rezultatele obtinute, chiar de-ar… rupe gura targului (iertata sa-mi fie exprimarea), nu inseamna ca nu pot fi contestate de alte cercetari, si mai si!… Doctorul George Emil Palade, singurul roman laureat Nobel in medicina (ma rog, cetatean american fiind) a primit, dupa mai bine de zece ani!, confirmarea importantei descoperirii lui, a ribozomilor.

 38. Ca mereu din 1945 incoace, despre istoria si limba noastra scriem noi pentru noi si vorbim noi intre noi, nici o actiune de transmitere spre exterior, factorul politic a fost intotdeauna diplomat.Incercari de clarificare pentru uzul extern s-au efectuat doar in exil sau de straini care au fost izbiti de neconcordanta dintre multele clisee anti-romanesti si ce documente contrare si/sau situatii anume gaseau ei aici.Cred ca acest studiu stiintific trebuie sa urmeze o procedura de acceptare, sa fie sustinut si metodologic.Pana nu cade cumva in derizoriu sau se distorsioneaza unele constatari, cai se gasesc.

 39. In tara numita Dacia, limba ar trebui numita “daca”, poporul ar trebui numit “dac”, istoria ar fi in intregime ” a dacilor”.
  Sunt greu de schimbat datele de identitate nationala prin vointa, chiar unanima,impotriva conservatorismului limbii si insemnarilor istorice privind romanii ( nu din Imperiu).
  Mai bine luam de buna afirmatia lui N.Densusianu, potrivit careia termenul “roman” prin ” ruman” se regaseste lingvistic sub forma “raman”, “arimini” din timpuri preistorice,a fost preluat in mod necesar chiar in prima denumire a Romei,respectiv Ruma,si sa ramanem ceea ce suntem, caci fala nunui popor nu o face in sine numele lui, ci demnitatea si cunoasterea faptelor sale. Daca nu ne lauda nimeni, trebuie sa ne laudam singuri, asa fac toti dintotdeauna, asta e “marele” secret.

 40. Ati mentionat in aceasta prezentare inrudirea noastra cu populatiile bulgare din sudul Dunarii. Cum e posibil, daca bulgarii au sosit pe acolo in sec VIII-IX?

 41. toata lumea stie ca noi, romanii suntem niste oameni minunati. am fost in Grecia, Italia si Anglia si apoi am ajuns la concluzia ca romanii sunt un popor extrem de frumos si inteligent. eu unul ma mandresc ca sunt roman, urmas al dacilor.

 42. Imi amintesc ca atunci cand Ceausescu a vizitat Danemarca,regina vorbea de poporul frate dac, iar apoi am aflat ca si germanii s-ar afla in aceeasi situatie.Concluzia ar fi ca din poporul s-au desprins danii si deutschi (doaici) Exista oare un sambure de adevar ?

 43. Mai rar e dat sa intalnesti un articol atat de idiot scris…ca sa nu mentionez si imbecilitatea demersului de a da oarecare relevanta unui subiect jidovesc construit.

 44. DACA STIINTA IGNORI nici frica de dzeu nu ai ..ESTI un nineni pe lume ALEX..[e ceea ce ne scote din falsa denumire de roman-romanizarea o mare hotie straina ]

 45. Cea mai mare malverzatie a tuturor timpulor a fost de ascunde adevarul despre neamul nostru sfant DACIC! Astazi adevarul este incontestabil.Cum spun ADEVARUL LA IVEALA! Nu prea avem ce comenta, adevarul este pe masa.Nu trebuie nimeni sa ne spuna noua cine suntem, clar ca suntem mostenitori neamului sfant in gand si suflet DACIC!Suntem mai multe grupari care promoveaza nemaul sfant DACIC! Este foarte simplu TREBUIE SA NE UNIM!!Toti avem acea tinta REFACEREA, PASTRAREA SI PROMOVAREA neamului sfant DACIC!Aicea nu avem nevoie de de mari EROI toti suntem egali si avem aceasa tinta. Avem nevoie de UNITATE,DEMNITATE,CORECTITUDINE, ONESTITATE si cum suntem recunoscut ca mari si cei mai mari LUPTATORI pentru neamului sau.Pentru noi NEAMUL este o SFINTENIE! Asa ca fratilor DACI lupta a inceput si vom folosi cea mai moderna arma care sa numeste ADEVARUL. Frati si Surori DACI sfantul ZAMOLXE este cu noi.

 46. Informatie super.

  Am putea spune ca e necesara o reactie la studiu, din partea cuiva.
  De fapt nu e importanta.
  Cel mai important efect, este de fapt constientizarea acestor informatii, nu ca un fel de mandrie nationala, prost inteleasa, ci pur si simplu ca baza a increderii noastre in identitatea nationala.
  Pentru o reactie, cat de cat, e necesara colea nitica preocupare in ce priveste aceste cercetari, asupra modului cum ne schimba perceptia despre noi insine.

  Perceptia unuia care nu intelege prezentul, profitand de el , cu orice pretz, nu implica automat istorie, afirmarea continuitatii pe aceste meleaguri, identitatea nationala.

  Pentru profit nu e necesara istoria, decat in masura in care…iese ceva.
  Acuma sincer, in afara de politicieni razleti care, deh, pot extrage colea niste foloase politice, celelalte entitati la varf, au atentia orientata clar pe anumite oase, mult mai proaspete si mai suculente.

  Asa ca, pe undeva, e bine ca cel putin cei interesati, au o sursa unde sa isi potoleasca setea de cunoastere visavis de adevarul istoric.

  Sa fim seriosi, harta inrudirilor genetice schimba in mare masura modul cum percepem omul, evolutia sa.
  Cu toate astea, de la acele evenimente care au marcat definitiv situatia genetica, au trecut niste mii de ani, si adevarul e ca , indiferent ce reactie si cata determinare ne ofera adevarul cuprins in gene, realitatea are ca singur moment real, util, prezentul.

  E drept.
  Un om care stie ca este acasa la el, pe pamantul sau , fiind doar stapanit de diferite interese straine, intelege mult mai bine ce are de facut in continuare.

  Asta insa, repet, nu e valabil pentru cei care analizeaza genetica bugetara. Acolo, prezentul e stapan, mai ales in situatia actuala.

  Sincer, oricat de vehementi suntem, stim cu totii ca ….nici macar nu ne asteptam in mod serios ca cei de spun de ei sa aiba reactii. Era clar ca au alte preocupari.
  Poate era doar o speranta ca…le dam de gandit?

  Eu zic sa gandim noi.
  Daca nu are sunet sprintar sau fasaint de bacnota, nu prea cred sa avem vreo izbanda in a naste ganduri patriotice, la niste hiene. Sunt prea flamande si certarete, ca sa vada dincolo de sangele de pe nasul prorpiu.
  Deci nici o sansa sa vada ce spun genele din sangele romanilor.
  Ala e sange de om cu bun simt, nu hiena.

 47. Va rog sa-mi spuneti cine a fost conducatorul dacilor care i-a cucerit pe romani,daca afirmati ca nu au venit romanii in DACIA ci dacii, tracii s-au dus in Italia .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *