Lupta și patimile lui Ion Ilioiu – aprigul luptător anticomunist din Munții Făgărașului

Categories ArticolePosted on

Ion Ilioiu a fost cel din urmă dintre foștii componenți ai grupului de rezistență anticomunistă al lui Ion Gavrilă Ogoranu care a părăsit această lume, lucru care s-a petrecut în toamna anului 2012. Ilioiu a fost primit în rândurile luptătorilor din rezistența națională anticomunistă încă de la 18 ani, din 1948. Au urmat ani grei, de lupte înverșunate cu trupele de securitate.

Ilioiu a intrat în atenția reprezentanților noii puteri în momentul în care, ca elev al liceului „Radu Negru” din Făgăraș, a refuzat să se înscrie în organizația comunistă de tineret. Cei care stăteau la coadă pentru a se pune în slujba orânduirii comuniste erau, după cum își amintea fostul luptător Ilioiu, tocmai acei elevi care avuseseră rezultatele școlare cele mai slabe și aveau o moralitate îndoielnică. La fel ca și alți opozanți neînduplecați ai regimului comunist, cum era și Ion Gavrilă Ogoranu, Ion Ilioiu risca să fie arestat oricând. Așa că s-a retras în codru, precum haiducii de odinioară.

Din 1948 și până în 1954, tânărul a viețuit retras în mândrii munți ai Făgărașului, unde s-a apărat cu înverșunare, cu arma în mână, de sutele de militari din trupele de elită trimise să-i ucidă pe cei din grupul său partizani. În acei șase ani de confruntare cu Securitatea și armata, luptătorul a supraviețuit hrănindu-se mai mult cu ceea ce îi oferea pădurea (fructe, rădăcini, ciuperci) sau, doar în cazuri fericite, cu brânza oferită grupului său de către ciobanii de pe la stâne ori cu alimente provenite de la rudele partizanilor. Arma i-a fost un companion de încredere, în toți acei ani nesiguri, de supraviețuire în mediul aspru al munților Făgăraș, sub hăituirea permanentă a trupelor de securitate.

Grupul de luptători anticomuniști din care a făcut parte încă din anii de liceu se numea „Vulturul Carpaților”. În august 1954, într-un cumplit schimb de focuri petrecut în codrii Avrigului, glonțul pornit din arma unui militar al trupelor de securitate i-a atins ficatul, plămânul și coloana vertebrală. Gradatul care l-a descoperit pe Ion Ilioiu în locul în care căzuse l-a bătut chiar și așa, rănit fiind, târându-l apoi pe terenul accidentat, către camionul militar.

Leziunile i-au fost tratate la Sibiu printr-o intervenție chirurgicală. Nu i-au lăsat vreme pentru recuperare. Anchetele, extrem de chinuitoare pentru luptătorul capturat, au fost demarate la nici două zile după dificila operație prin care trecuse. În anchete s-au utilizat inclusiv tehnici de hipnoză, în cadrul cărora învinuitul era adus în stări emoționale intense, destinate să-i zdruncine psihicul, care îi provocau suferințe greu de descris, pentru a i se smulge informații suplimentare. Ion Ilioiu a mărturisit, mai târziu, că doar credința în Dumnezeu i-a dat puterea de a rezista atâtor torturi fizice și psihice.

După patru ani, când anchetele au luat sfârșit, Ilioiu a fost condamnat la muncă silnică pe viață. În temniță a avut de îndurat, asemenea altor deținuți, un regim de detenție extrem de dur, menit să-i aducă sfârșitul prematur. De la arestare, vreme de zece ani, n-a avut voie să ia legătura cu ai săi. Eliberarea a venit târziu, în 1964, când bărbatul deja avea 34 de ani iar sănătatea îi fusese afectată. Credința puternică și fizicul robust i-au permis să reziste în infernalele temnițe în care mulți alții și-au dat duhul. După eliberare, fostul partizan s-a căsătorit, trăind până în anul 2012. Ion Ilioiu a mărturisit, în ultimii ani de viață, că ar fi procedat tot la fel, dacă ar fi fost să o ia de la capăt, în ceea ce privește împotrivirea sa față de comunismul impus prin forța armatei sovietice, în România.

 

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații: www.marturisitorii.ro, c-tarziu.blogspot.ro, www.historia.ro

Foto: c-tarziu.blogspot.ro, apostolatintarafagarasului.blogspot.ro, captură YouTube (din filmul „Portretul luptătorului la tinerețe”)

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns