M. Diaconu: Sarmizegetusa, un lucru de o importanţă uriaşă

Categories ArheologiePosted on

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că a ajuns la o înţelegere cu  Ministerul Mediului în ceea ce privește mutarea unei păduri, rezervaţie naturală, care acoperă situl Sarmizegetusa.

Ministrul s-a declarat nemulțumit pentru că, spune oficialul, până acum nu s-a făcut nimic pentru protejarea acestor situri arheologice, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei riscând astfel să piardă statutul de protecţie UNESCO.

“Arborii de acolo par mai importanţi decât vestigiile. E de neînţeles lucrul acesta”, spune ministrul, potrivit Mediafax. Mircea Diaconu a afirmat că, în trei săptămâni, va da un răspuns în ceea ce priveşte rezolvarea problemei cetăţilor dacice.

“Sarmizegetusa mi se pare un lucru de o importanţă uriaşă, de neimaginat. Cum e acolo? Mergi pe un drum cumplit, o mizerie, ajungi la un deal şi o pădure care se urcă peste el, rezervaţie naturală, fiecare copac e fişat, nu te joci cu asta, dar rădăcinile acoperă trei etaje de istorie, de locuinţe dacice, de zonă sacrală. Şi nu ne îngrijim să dăm la o parte dealul ca să vedem ce-i al nostru. De ce? Pentru că e rezervaţie. Vine muzeul din Cluj şi zice «numai noi avem voie să explorăm aici», dar nu poţi să dai copacii la o parte. Vine Deva, Consiliul Judeţean, şi zice «eu nu pot să fac drumul pentru că nu am autoritate asupra sitului» şi toţi au dreptate. (…) O să fac ordine, am înţeles tot ce au spus şi o să fac ordine. Anume, peste două săptămâni ne vedem şi semnaţi protocolul între voi, cum spun eu. Înseamnă că, dacă aici e Sarmisegetusa, aici trebuie să fie tot, chiar şi muzeul, nu în altă parte, nu trebuie să te duci până la Cluj să vezi. Prima problemă e să dăm dealul la o parte, să vedem, restul e poveste”, a precizat ministrul.

 

articol preluat de pe www.cotidianul.ro

 

Înscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 
Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

9 comments

 1. Sa sper in sfarsit ca apare un reprezentant al autoritatilor statului caruia chiar ii pasa de stramosii nostri? Ar fi un vis implinit, care inca mai simte izul irealizabilului, a neimplinirii, intr-o tara ablsolut minunata cu care avem a ne mandri si despre care copiii nostri TREBUIE sa invete. Este singura noastra sansa la continuitate. Dacia e a urmasilor, urmasilor nostri!
  Poate asa ne vom schimba mentalitatea si implicit atitudinea fata de tot ce ne inconjoara si in primul rand fata de noi!

  Cu respect, pentru straduinta reinvierii adevaratei istorii.

 2. Felicitari D-le Mircea Diaconu ca Dvs. va implicati in aceasta problema si munca de o importanta covarsitoare pentru neamul nostru romanesc. Sarmizegetusa reprezinta locul sfant unde zace istoria noastra, adevarul despre stramosii daci, “Cartea de identitate ” a romanilor “, urias tezaur care a mai ramas dupa jaful facut de tot felul de hoti pana in zilele noastre. Baremi acesta sa ramana romanilor, oameni buni, credinciosi si blanzi, care-si accepta soarta in liniste, oameni saraci in tara bogata, de unde in decursul secolelor s-au infruntat si s-au facut palate si castele, cei care azi ne insulta si dispretuiesc. Dovediti in continuare ca sunteti un bun roman, urmas al strabunilor daci, faceti astfel ca tanara generatie de elevi si studenti sa-si cunoasca adevarata istorie, si sa fie mandri ca sunt romani, urmasi ai vitejilor si dreptilor daci !

 3. Da,Roxana,ai dreptate este inaltator sa sti ca,in sfarsit,un reprezentant al guvernului ia atitudine insa nu-i deajuns.Pentru asta va trebui sa stringem rindurile in jurul lui pentru ca acu ne este clar tuturor;ne-au ingenuncheat istoria iar cel ce va lua atitudine nu va fi binevenit!
  Sint sigur ca nu spun nimic nou….insa daca nu-i”aparam”pe cei ce sint cu noi CEILALTI ii vor devora rapid….vor fi o prada usoara si sigura.
  Amintiti-va cuvintele lui Emil Hossu,bunul prieten al lui Mircea Diaconu,inainte de sarbatorile de iarna,cind lumea era in strada si ve-ti vedea ca esenta lucrurilor sta in LIBERTATE si acum eu cred ca a venit vremea sa-i redam libertatea istoriei noaste dar asa cum am mai spus-o trebuie sa fim uniti!

  Cu stima
  Pierre

 4. Ce nu pot intelege multi este faptul ca tocmai padurea a aparat de distrugere de/a lungul timpurilor vestigiile istorice. Am sentimentul ca odata ce va fi inlaturata va urma desfiintarea relicvelor Sarmizegetusei, care va fi motivata ulterior de lipsa fondurilor, de obiective prioritare, de imobilismul politic, de atacurile braconierilor etc, etc, pentru ca la noi orice dezinteres poate fi justificat. Pentru a intelege istoria unui popor trebuie pornit de la cunoasterea metehnelor sale.

 5. Aveti perfecta dreptate in ce sustineti, Roxana, Pierre si Ks, dar nu numai voi.Daca de zeci de decenii, cei care ne-au condus tara, nu au facut ce trebuia, cu acele vestigii si comori, care au ramas de la jefuirea facuta de romani, si altii dupa ei, care si-au facut palatele stiute cu aurul nostru, ar trebui baremi de acum inainte sa se interprinda ceva. Pentru acest lucru este nevoie ca tara sa aiba conducatori patrioti si loiali tarii si poporului nostru, pentru ca acele bogatii si dovezi arheologice, care se afirma ca s-au constatat de catre specialisti din armata cu ajutorul aparaturii speciale de fotografiere sub stratul de pamant,din jurul Sarmizeceduseisi, vor dovedi odata mai mult vechimea noastra pe acest teritoriu, iar de aceste bogatii sa beneficieze romanii, fiind al lor de drept. Pentru realizare, asa cum sustineti si voi, cetatenii trebuie sa acorde autoritatilor sprijinul lor, prin organizatiile existente, si cele ce se pot crea in acest sens, cat si prin o popularizare activa prin mass-media, ca sprijinul sa fie cat mai larg, iar masurile si activitatea celor indreptatiti sa demareze activitatea respectiva,sa se faca de urgenta. Avem inca bogatii imense in solul si subsolul nostru, vestigii arheologice, care exploatate, s-au puse in circuitul turistic, ar aduce importante venituri financiare, necesare economiei si cresterea nivewlului de trai al cetatenilor nostrii.

 6. Mda, cum vine un intelectual pe la palatul Victoria, cum o punem de-un plagiat sau de o incompatibilitate.
  Ce ma doare mai tare este faptul ca ii vad pe incultii astia precum Funeriu ca ocupa pozitii importante in stat, iar oameni ca Mircea Diaconu sunt inlaturati, nu pot sa imi explic, ma doare.
  Pe politicienii nostrii ii doare in pix de ceea ce inseamna ISTORIA noastra, ii intereseaza doar care pune mana pe putere.
  Cum Dumnezeu ajung incultii astia acolo? …

 7. nu pot sa cred ca toata delasarea autoritatilor e din incompetenta… aici avem de a face cu o nepasare organizata din pacate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *