M. Diaconu: Sarmizegetusa, un lucru de o importanţă uriaşă

Categories ArheologiePosted on

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că a ajuns la o înţelegere cu  Ministerul Mediului în ceea ce privește mutarea unei păduri, rezervaţie naturală, care acoperă situl Sarmizegetusa.

Ministrul s-a declarat nemulțumit pentru că, spune oficialul, până acum nu s-a făcut nimic pentru protejarea acestor situri arheologice, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei riscând astfel să piardă statutul de protecţie UNESCO.

“Arborii de acolo par mai importanţi decât vestigiile. E de neînţeles lucrul acesta”, spune ministrul, potrivit Mediafax. Mircea Diaconu a afirmat că, în trei săptămâni, va da un răspuns în ceea ce priveşte rezolvarea problemei cetăţilor dacice.

“Sarmizegetusa mi se pare un lucru de o importanţă uriaşă, de neimaginat. Cum e acolo? Mergi pe un drum cumplit, o mizerie, ajungi la un deal şi o pădure care se urcă peste el, rezervaţie naturală, fiecare copac e fişat, nu te joci cu asta, dar rădăcinile acoperă trei etaje de istorie, de locuinţe dacice, de zonă sacrală. Şi nu ne îngrijim să dăm la o parte dealul ca să vedem ce-i al nostru. De ce? Pentru că e rezervaţie. Vine muzeul din Cluj şi zice «numai noi avem voie să explorăm aici», dar nu poţi să dai copacii la o parte. Vine Deva, Consiliul Judeţean, şi zice «eu nu pot să fac drumul pentru că nu am autoritate asupra sitului» şi toţi au dreptate. (…) O să fac ordine, am înţeles tot ce au spus şi o să fac ordine. Anume, peste două săptămâni ne vedem şi semnaţi protocolul între voi, cum spun eu. Înseamnă că, dacă aici e Sarmisegetusa, aici trebuie să fie tot, chiar şi muzeul, nu în altă parte, nu trebuie să te duci până la Cluj să vezi. Prima problemă e să dăm dealul la o parte, să vedem, restul e poveste”, a precizat ministrul.

 

articol preluat de pe www.cotidianul.ro

 

Înscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 
Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

Lasă un răspuns