DACII. Dezvăluiri: cine erau legionarii romani?

Categories ArticolePosted on

 

Teoria romanizării Daciei după anul 106 conţine multe elemente care nu pot fi susţinute de istoria noastră oficială, iar logica elementară ne obligă să punem semnul întrebării atunci când disecăm fiecare explicaţie adusă de aceasta.

Vom încerca, în rândurile de mai jos, să întelegem ce structură etnică aveau trupele folosite de Traian în războaiele cu dacii şi cât de “romani” erau, genetic, soldaţii care le formau.

 

Legiunea XIII Gemina, focar de “romanitate” cu ajutor…sirian şi sarmat

 

Legiunii XIII Gemina îi revenea, în mod special, paza ţinutului aurifer. Întreg drumul de-a lungul Mureşului era păzit de detaşamente ale legiunii de la Apulum, instalate în staţiunile militare de la Micia, Bulci, Sânicolaul Mare, Cenad, fapt dovedit de cărămizile cu ştampile descoperite în aceste localităţi, potrivit lui Adrian Bejan, în lucrarea “Istoria Daciei romane”. Atunci când vorbim despre această unitate, trebuie precizat că membrii cohortelor sale auxiliare erau recrutaţi din afara Italiei. Asfel, arcaşii erau sirieni, iar cavaleria era alcatuită din sarmaţi.

Între 106-268 d.C. este staţionată la Apulum (Alba-Iulia), devenind principala legiune din Dacia, până la retragerea aureliană. Soldații lăsaţi la vatră primesc terenuri agricole în Dacia. Însă, un element extrem de important, membrii trupelor auxiliare primeau cetăţenie romană abia după finalizarea stagiului militar, ceea ce înseamnă că mare parte dintre ostaşii romani care au participat la războaiele dacice nu doar că nu aveau sânge roman, dar nici măcar juridic nu aveau statut de cetăţeni ai imperiului.

 

Ofiţeri romani, soldaţi de peste tot

 

Cohortele aflate pe pământul Daciei cuprindeau soldaţi din diferite părţi ale Imperiului Roman, uneori foarte îndepărtate. Găsim britani din Anglia de azi, asturi şi lusitanieni din peninsula Iberică, bosporeni din nordul Mării Negre, antiocheni din regiunile Antiochiei, ubi de la Rin, din părţile Coloniei, batavi de la gurile acestui fluviu, gali din Galia, reţi din părţile Austriei şi Germaniei sudice de azi, comageni din Siria, până şi numizi şi mauri din nordul Africii (C.C..Giurescu, Istoria Românilor, I, 1942,p.130).

În secolul al II-lea, comandanţii armatei romane erau recrutaţi, ca şi până atunci, din rândul clasei avute. Cei mai de seamă comandanţi pe vremea lui Traian făceau parte din ordinul senatorilor, iar unii dintre ei proveneau din cel al cavalerilor.

Garda pretoriană era alcatuită din cetăţeni născuţi în Italia, şi, parţial, din cetăţeni romani din Spania, Noricum şi Macedonia. Vespasian a dus o politică de urbanizare, mai ales a părţii occidentale a imperiului, cu scopul de a acorda cetăţenia romană la cât mai mulţi locuitori, ceea ce îngăduia recrutarea în legiuni a unor soldaţi din oraşele provinciilor occidentale. Această politică a dus la restrângerea influenţei Romei şi a Peninsulei Italice în cadrul imperiului.

 

Pretorienii: elita armatei romane formată din gali, africani şi celţi

 

Dio Cassius menţionează faptul că, sub Septimus Severus, garda pretoriană, care trebuia să fie formată în majoritate din cetăţeni romani din Peninsula Italică, este alcatuită din soldaţi veniţi din toate provinciile. Informaţiile privind “latinitatea” pretorienilor sunt extrem de relevante, izvorând din însăşi ariile de recrutare: cohorta I Antiochesium: recrutată din Antiochia-Siria;  cohorta I Augusta Nervia pacensis Brittonum miliaria: recrutată în  Britania, cohorta I-Aurelia Brittonum miliaria Antoniniana: recrutată în Britania; cohorta IX Batavorum miliaria equitata: recrutată din batavi (trib  germanic), cohorta  I Bracaraugustarorum: recrutată din tribul hispanic al  bracarilor, cohorta III Brittonum: recrutată din britani, cohorta I Cretum: arcaşi din Creta; cohorta II Flavia Bessorum: recrutată din tribul trac al bessilor, cohorta I Flavia Commagenorum: recrutată din commageni (Asia Mica), cohorta IV Cypria civium Romanorum: recrutată din Cipru,; cohorta II Flavia Numidarum miliaria equitata: recrutată din africani  numizi; cohorta III Gallorum: recrutată din celţi (gali); cohorta V  Gallorum equitata: recrutată din celţi (gali); cohorta I Hispanorum veterana quingenaria equitatata: recrutată din  hispanici; cohorta I Lingonum: recrutată din Britania sau cohorta I Tyriorum sagittariorium: arcaşi fenicieni.

 

Armata, ca factor al aşa-zisei romanizări

 

Ţinând cont de componenţa pestriţă a trupelor romane ce au participat la războaiele cu dacii şi, ulterior, la componenţa unităţilor cantonate pe teritoriul regatului lui Decebal, putem afirma, fără ezitare, că armata romană nu poate fi considerată un element aducător de romanitate. Motivaţia este simplă şi logică şi este reprezentată de faptul că, în mai toate teritoriile ce foloseau drept arii de recrutare, din Britania până în Siria, astăzi nu se vorbesc limbi de origine latină. Şi dacă tocmai la ei acasă aceşti soldaţi foloseau alte limbi, cum ar fi putut ei contribui eficient la impunerea latinei în Dacia?

De asemenea, din punct de vedere religios, armata romană era la fel de pestriţă pe cât era etnic, în sensul că fiecare grup etnic îşi “purta” după el propriul panteon de zei naţionali.

Mai mult, cum ar fi posibil ca aceşti legionari să fi adus limba latină în Dacia, în timp ce, în cele mai multe teritorii unde au desfăşurat misiuni, nu au reuşit?

Aceeaşi logică se poate aplica şi în cazul coloniştilor aduşi de romani în Dacia, care, evident, proveneau din zone la fel de diverse precum legionarii. Şi, dacă avem în vedere că Dacia reprezenta o zonă nu foarte liniştită, fiind la graniţa imperiului şi fiind supusă intens atacurilor dacilor liberi, ne-am putea gândi că numărul acestor colonişti a fost destul de mic în comparaţie cu numărul dacilor şi că au fost absorbiţi de aceştia destul de uşor şi rapid.

Un semn în acest sens este reperzentat de lipsa aproape totală a coloniilor romane în Dacia, a construcţiilor cu caracter cultural şi religios, precum templele si bibliotecile, instituţii ce ar fi reprezentat focare de cultură romană.

 

un articol de Valentin Roman

 

Înscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 

Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

24 comments

 1. ROMANIA ESTE O TARA BOGATA,FRUMOASA NASI SCHIMBAO CU NICI O ALTA TARA DIN LUME,AICIA MAM NASCUT AICI VREAU SA MOR SUNT MINDRA CA SUNT OMANCA\\\\NUMELE ANTERIOR POPOVICI VICTORIA//MAM CASATORIT CU MAGHIAR/ROMAN

 2. ….”sa scrii..”@gabip!! Cat despre Galfi….este de un entuziasm…Poate de asta suntem unde suntem- in coada-, pentru ca ne oprim inainte de pct. de fierbere. Ce ziceti? Cu cine luptam?

 3. Nu știu de ce se vorbește mai puțin de ce dacii au acceptat să-și spună „romani” de la o vreme… Interesant, de când?!

 4. Asa cum am mai spus va veni o vreme cind,incetul cu incetul,ne vom autosesiza si bineinteles ca-i vom “atentiona”si pe semenii nostrii asupra adevarurilor pe care cu ajutorul redactiei(deci impreuna)le vom redescoperii!
  Faceti-va o datorie din asta,fara insa a deveni critici literali;sintem cu totii animati de aceleasi sentimente inaltatoare iar etnia din care ne tragem nu-i o piedica in calea noastra pentru a ramine IMPREUNA!
  Vor aparea destui de-acum incolo cu tolba plina de “mici rautati” din care vor arunca pe masa,asa cum numai EI stiu s-o faca(si vedeti si voi cit de bine le-a reusit)pe celebrul DIVIDE ET IMPERA.
  Dar daca sintem acum…aici… asta inseamna ca vom fi si de acum inainte IMPREUNA pina la aflarea si acceptarea ADEVARULUI

  Cu stima,
  Pierre

 5. Interesant, insa o intebare. Cum explicati existenta limbilor, derivate din latina, in Vestul Europei? Si acolo au existat populatii mai mult sau mai putin supuse Romei, pentru mai mult sa mai putin timp. Mi se pare ca argumentatia este putin schioapa. Puneti explicatia in contextul larg istoric si incercati sa faceti paralele cu situatii similare.

 6. E bine ca tot mai multi romani isi, pun la modul cel mai serios urmatoarele intrebari: Cine suntem noi? De unde venim? Incotro ne indreptam? Din fericire, acum avem posibilitatea de a gasi pe internet raspuns la orice intrebare. In legatura cu articolul nostru, e clar ca acele legiuni romane. Chiar daca ar fi fost alcatuite numai din soldati din capitala imperiului, tot nu ar fi avut nici o influenta. Deoarece si acestia vorbeau aceiasi “latina vulgara” cu exceptia comandantilor care faceau parte din aristrocratie, singura care vorbea latina culta. Stim cum au devenit romanii latini? De la conducatorul regiuni Latium pe nume Latinius. Mai stim ca medicul personal a lui Traian, Criton intreaba mirat la intrarea in Dacia; “Stapane dacii acestia vorbesc aceiasi limba cu noi”?! Mai stim ca geto-dacii aveau limba si scriere proprie cu patru milenii inaintea grecilor si cu cinci milenii inaintea aparitiei romanilor! Acestia venind in contact cu civilizatia geto-dacilor, au preluat intre 30-70% din semnele alfabetului dacic. Cu limba vorbita fiind mai simplu deoarece aceasta era asemanatoare in aceleasi procente. Dupa anul 362 d Hr cand imparatul roman Apostatul, la indemnul papei interzice numele de Dac si Dacia, arzand toate scrierile referitoare la acestia. Spunand; “Armata romana a ucis toti dacii cu ocazia razboaielor lui Traian si in locul lor au migrat gotii din nord”! Asfel pe fondul disparitiei tuturor documentelor referitoare la daci, grecii si romanii incep sa-si dispute intaetatea in civilizatia Europei. Asazisa latinizare a noastra a fost impusa de cei ce ravneau la pamantul nostru, sperand ca astfel ne vor supune mai usor! “Scoala Ardeleana a pus capac latinizari noastre”. Lucian Blaga, mare personalitate a neamului nostru spunea; “Orgoliul nostru latin, e mostenirea vremilor cand cei ce ne subjugau, ne-au schimbat drumul nostru firesc. Crezand ca ne vor primi la masa lor, nu ne-am ales decat cu umilinta si batjocura lor”!!! In concluzie, noi cei din spatiul Carpato-danubiano-pontic dar si alte regiuni din jur, vorbim limba stramosilor nostri dacii in proportie de 70-80%, restul fiind influente ale migratorilor cu care am venit in contact.

 7. eram pana la un momentdat suparat pe noi (ca si natie)dar acum tresalta inima in mine cand citesc si vad ca oamenii acestui popor chiar si asa cativa se zbat sa scoata adevarul istoriei noastre .Iubesc din tot sufletul tara aceasta greu incercata si mi-asi da viata pentru ca urmasii nostrii (copiii nostri )sa invete sa fie DACI sa invete ca aici este leaganul civilizatiei si nu la roma sau la budapesta sau in alta parte AICI .
  Dupa parerea mea ,acest fapt intareste caracterul ,da forta natiei noastre (o mare forta ).
  Toti cei ce sunt Daci simt si au simtit ca puteri oculte doresc distrugerea unei civilizatii stavechi dar avem forta (sange in vene)si am speranta ,ca adevarul si lumina vor invinge
  Va IUBESC pentru munca depusa ,pentru intarirea sperantei ca mai exista o farama de caracter DACIC
  VA MULTUMESC !
  un dac

 8. Multumesc cu recunostinta autorului articolului de fata, care ne-a redat foarte documentat date istorice interesante despre armata romana ocupanta a Daciei. Este evident ca dacii au fost invinsi de o armata a imperiului, iar numarul luptatorilor de origine romana nu era preponderent, iar restul luptatorilor care nu erau romani s-ar fi putut sa invete ei limba latina a dacilor, si nu invers. In timpul celor 4 razboaie de ocupatie, cat si dupa aceea, romanii au dus o politica de genocid, de masacru a dacilor, de distrugere a monumentelor, oraselor si tot ce era legat de civilizatia dacilor, pentru a ramane posteritatii ca ei erau primii, civilizatia era a lor prima in lume, a romanilor. Procedeul respectiv a ramas, si s-a vazut ca s-a aplicat pana in zilele noastre, pentru noi, cat si pentru altii…Daca noi romanii avem cea mai apropiata limba vorbita, fata de limba latina, care limba s-a folosit aproape pana in zilele noastre in administratie, scoala si biserica, la noi, si la mai multe popoare, s-ar putea admite ca noi am vorbit mai intai latineste si nu romanii… de la noi au invatat ei latina (cu mai mlt timp in urma ), si nu noi romanii de la ei…Daca se sustine prin dovezi arhelogice, tablite si alte obiecte cu vechime de pana la peste 50.000 de ani, care au apartinut culturii inaintasilor daci, cat si alte dovezi descoperite ce atesta acelas lucru…atunci tind sa cred in teoria si dovezile aduse de omul de stinta Napoleaon Savescu, la Congresele de dacologie din anii trecuti, ca noi romanii ” nu suntem urmasii Romei ” Daca vedem, si studiem mai indeaproape, cand si din ce motive s-a ajuns la invatatura si teoria ca noi suntem de origine romana, si urmasii ai lui Traian, s-ar putea sa dam crezare lui Napoleon Savescu, si nu sa-l contrazicem si sa-l interzicem…

 9. Domnule Valentin Roman, sunt convins ca a-ti urmarit filmul documentar “Dacii-adevaruri tulburatoare”. Lucrurile spuse in acest articol al d-voastra,ar fii bine sa fie transmise (daca inca nu a-ti facut) si d-lui prof Alexander Rodewald. Dumnealui spune ca in cercetarile de ADN mitocondrial si nuclear, s-a ajuns la concluzia ca vechii locuitori ai Daciei se inrudeau f.putin cu italienii. La fel si dr. N. Savescu spune ca ne inrudim cu italienii intr-un procent de sub 4%. Poi normal, ca nimeni nu spune ca romanizarea Daciei sa facut de catre italieni, latini pur sange.

 10. Dansii doreau sa demonstreze ca noi nu suntem urmasii Romei (adica a italienilor de azi), dar au dat cu stangul in dreptul, vorba aia. Prof Rodewald ar trebui sa faca cercetari de ADN mitocondrial si molecular nu numai pe italieni (vechii, sau cei de azi) ci si pe toate popoarele mentionate de d-voastra (V. Roman), si abia atunci se pot trage concluzii cu cine si cu cat la % ne inrudim. Lucru desigur imposibil.

 11. Românilor, le plac de obicei lucrurile cool, iesite din comun, lucruri care sa aduca a ceva nou. Spre dezamagirea multora Noi suntem si urmasii Romei. Oricat am tinea la orgoliul “dacic”, istoria e istorie. La fel cum altii cred ca Isus a fost dac, arab, etc realitatea este ca a fost evreu, spre disperarea antisemitilor, dar si a altor sute de milioane de oameni

 12. Numele de „România” provine de la „român”, cuvânt derivat din latinescul romanus? Am gasit pe net chestia asta http://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia#Rom.C3.A2nia_dup.C4.83_1989
  Cele mai vechi atestări documentare ale termenului de „rumân/român” cunoscute în mod cert sunt conținute în relatări, jurnale și rapoarte de călătorie redactate de umaniști renascentiști din secolul al XVI-lea care, fiind în majoritate trimiși ai Sfântului Scaun.
  Concluzionand cele de mai sus, rezulta ca reprezentantii Sfantului Scaun au impus denumirea Statului nostru in Romania?
  Si daca da,care ar fi trebuit sa fie numele statului nostru?Dacia?

 13. Si eu sunt curios de ce dacii au acceptat sa fie numiti romani,daca pana la urma urmei a fost ocupat doar 14% din teritoriul dacilor. Le-a fost mai usor romanilor sa trimita niste ofcialitati care reprezentau Scaunul Papal si sa ne “forteze” sa ne si redenumim statul decat toate razboaiele la un loc care ne-au stapanit foarte putin? Au fost asa de convingatori cativa reprezentanti ai bisericii catolice,mai convingatori decat toate legiunile romane?

 14. pt Lucian si intrebearea pe care o pune despre Dacii care au acceptat numirea lor de Romani,il invit sa citeasca “marea conspiratie evreiasca”si acolo va gasi si dc ne numim Romania,iar cei ce au acceptat acest fapt este clar ca nu sunt romani ci doar niste bestii care ne ciuntesc adevarata indentitate.

 15. Eu nu stiu de ce se dau unii de ceasul mortii.De mici am invatat si o spun si altii in strainatate(caci multora nu le sunt de prea mare folos adevaratii istorici romani!)ca dacii,erau aici,ca EI au fost cei cotropiti de catre romani si nu invers.In concluzie noi, dacii,suntem primii.
  Bine ar fi sa o si demonstram prin ceea ce facem in si pentru tara aceasta.Bravo domnilor care scotociti in istorie!!!
  Va doresc sa scoateti la lumina totul despre istoria adevarata a acestei tari prea incercate.
  Prea multi o vor,prea multi au redus-o la mai nimic,desi -EA ESTE ATAT DE BOGATA!

 16. O dovadă că ideea Daciei era pe buzele celor mai mari patrioți români:„Eminescu a fost declarat nebun şi internat la psihiatrie într-un moment în care guvernul României urmărea să încheie un pact umilitor cu Austro-Ungaria, prin care renunţa la pretenţiile asupra Ardealului şi se angaja să îi anihileze pe toţi cei catalogaţi drept „naţionalişti.” Mulţi au renunţat la valorile şi principiile lor pentru a fi scoşi de pe lista proscrişilor. Eminescu nu a acceptat să facă niciun fel de compromisuri, şi de aceea era cel mai periculos dintre ei. El deranja nu doar prin ceea ce scria, ci mai ales prin faptul că plănuia să pună bazele unei organizaţii independente, aflate înafara controlului francmasoneriei, de trezire şi promovare a spiritului românesc şi de refacere a DACIEI MARI.”
  „La 7 iunie 1882, baronul Von Mayr îi trimitea contelui Kalnoky, ministrul Casei Imperiale austro-ungare, o notă informativă în care arăta: „Societatea Carpaţii a ţinut în 4 ale lunii în curs, o întrunire publică cu un sens secret. Dintr-o sursă sigură, am fost informat despre această întrunire [n.n după toate probabilităţile sursa era chiar Titu Maiorescu]. S-a stabilit că lupta împotriva Austro-Ungariei să fie continuată……. Eminescu, redactor principal la Timpul, a făcut propunerea ca studenţii transilvăneni de naţionalitate română, care frecventează instituţiile de învăţământ din România pentru a se instrui, să fie puşi să acţioneze în timpul vacanţei în locurile natale pentru a orienta opinia publică în direcţia unei DACII MARI.” Această notă a dus în final la desfiinţarea Societăţii Carpaţi.
  Activitatea sa ca jurnalist îl făcea cu atât mai periculos, cu cât avea şi pârghiile necesare pentru a acţiona: ideile sale erau exprimate în mod magistral într-un ziar, Timpul, pe care îl transformase în cotidian naţional.”

 17. Shakespeare in opera ,BE WOLF’ mentioneaza ca actorul principal este din neamul mare al geatilor, mentionez ca aceasta opera este cea mai veche finD considerat cel mai vechi basm in limba engleza si de asemenea este un simbol national al lor,
  Gotii,vizigotii, ostrogotii toate aceste triburi germanice au o legatura destul de stransa cu lumea getilor de asemenea ,iar dach din zona N-V europei sunt oare daci????in fine daca mama lui ROMULUS SI REMUS a fost Rhea femeia Dacica,a celor doi fii care au fost fondatorii Romei, iar Traian nu a fost niciodata in Dacia fapt demonstrat si in fine nu in ultimul rand Dacia cucerita doar pe sfert pe o perioada foarte scurta de timp cu cele 2 legiuni care erau formate din cetateni ai altor state nicidecum al Romei ,IAR DACI SAU GETI AU FOST PARTE DIN MARELE NEAM TRACIC FIIN CA NUMAR CEI MAI NUMEROSI DUPA INDII ZISE HERODOT PARINTELE ISTORIEI ATUNCI EU NU MAI INTELEG NIMIC :sa fi avut acest neam o soarta atat de tragica sau oare asistam la o mare minciuna internationala in care asa zisi invingatori scriu istorie????? exemplu neamu celtic

 18. Este satisfăcătoare constatarea ce se conturează: tineretul dorește adevărul. Consultați Napolepn Săvescu, Mircea Chelaru, Maria Gimbutași, Harald Haarmann, Larry Watts și Miceal Ledwith.Prof.Iscru, Daniel Roxin…

 19. Foarte corect pina la un anumit punct,si o sa intelegeti imediat unde vreau sa ajung. Care invingator din lumea asta, va recunoaste ca cei pe care ii numesc astazi ……… ( si va las pe dvs. sa completati ) sunt STRAMOSII lor, si isi trag radacinile din cei pe care astazi…… Acceptind ceea ce reiese din acest articol, trebuie sa accepte in primul rind ca le suntem SUPERIORI!! din toate punctele de vedere, si doar DATORITA NOUA ei sunt acolo unde sunt . Avem CEA MAI VECHE CULTURA din europa, si nu cred ca vre-o data vor accepta asta. Cu stima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *