35 de romane istorice cu povesti impresionante

Categories CulturaPosted on

Cartile sunt magie pura , am spus-o de mii de ori. Cufundarea in citirea paginilor ne permite sa ne vindecam atunci cand ne simtim rau si exista carti distractive care ne schimba starea ​​datorita faptului ca intram in multe lumi diferite. Aceea a unui cavaler ratacit care lupta impotriva morilor pe care le crede a fi uriasi; cea a unui detectiv care investigheaza o crima petrecuta intr-un tren blocat in zapada; cea a unui om caruia nu-i place Craciunul si ii apar eul trecut si eul viitor… Astazi va propunem o selectie a celor mai bune 35 de carti de romane istorice pe care ar trebui sa le cititi.

Dintre toate genurile literare, romanul istoric, pe langa faptul ca este un gen cu unele dintre cele mai bine vandute carti, are si capacitatea de a functiona ca calatorie in timp. De obicei, autorul cerceteaza epoca si/sau personajul principal pentru a crea o atmosfera fidela si interesanta care sa atraga mii de cititori in fiecare an. De asemenea, strans legat de cele mai interesante carti de biografii despre personaje istorice ilusoare.

Nu esti pasionat de genul romanului istoric? Crezi ca exista prea multe carti de acelasi stil? Crezi ca sunt unele povesti care nu te reprezinta? Testeaza-ti toate prejudecatile cu aceasta selectie de romane istorice care ii va emotiona chiar si pe cei care urasc genul .

Cele mai bune 35 de carti de romane istorice pe care ar trebui sa le citesti

Iata selectia noastra cu cele mai bune 35 de carti de romane istorice pe care ar trebui sa le cititi.

1) „Unde urla dealurile” (Francisco Narla)

Doua lucruri ne plac la acest roman istoric care se petrece pe vremea romanilor: ca are mai putin de 300 de pagini (un record pentru gen) si ca, in realitate, protagonistul este un lup . Un grup de legionari loiali lui Iulius Caesar se pozeaza ca ingrijitori de animale pentru a distruge lupii care distrug culturile unui trib din Galicia. In realitate, ceea ce vor ei este sa-i cucereasca si sa le spuna unde sunt niste mine de aur legendare.

2) „Fata cu un cercel de perle” (Tracy Chevalier)

Nimeni nu stie prea multe despre biografia pictorului olandez Johannes Vermeer, autorul panzei „Fata cu un cercel de perle” – unul dintre cele mai faimoase picturi de vazut o data in viata – dar Tracy Chevalier fantezeaza despre povestea lui si despre cine ar putea fi fata care pozeaza pentru binecunoscuta ei opera in acest frumos roman istoric. Corect, bine scris, emotionant si emotionant in parti egale, povesteste cum Griet, eroina romanului, este angajat ca servitoare in casa pictorului, ceea ce pune multe probleme in familia sa. Se pare ca ea este intampinata doar de Vermeer care o va face din ea asistenta si, mai tarziu, model.

3) „Vardo: insula femeilor” (Kiran Milwood Halgrave)

In acest roman distractiv vom calatori in Norvegia (unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa pentru o calatorie expres). Mai precis, la Norvegia din secolul al XVII-lea si la furtuna devastatoare care a lovit Vardo in 1617 si a distrus toti oamenii de pe insula. Femeile supravietuitoare nu au avut de ales decat sa se afirme, dar, pe masura ce trec peste dificultati, in randul lor apar tradari, suspiciuni si rivalitati. Tensiunile vor ajunge la un punct nesustenabil odata cu venirea comisarului scotian Absalom Cornet. O alegere excelenta daca sunteti in cautarea uneia dintre cele mai riguroase carti de roman istoric.

4) „Stalpii Pamantului” (Ken Follett)

Un alt roman de la inceputul secolului care ne duce in Evul Mediu , cu o poveste construita de scriitorul galez Ken Follett cu tot ce se astepta din acea perioada istorica: cavaleri medievali, regi, doamne, castele, ziduri… Povestea centrala. este constructia unei catedrale gotice – pentru a scrie „O lume fara sfarsit”, continuarea „Stalpii pamantului”, el s-a inspirat in mod special din catedrala din Vitoria -, dar cele peste o mie de pagini incep cu agatarea. a unui nevinovat Este pe lista noastra cu cele mai bune carti din istorie.

5) „Atelierul de papusi” (Elizabeth Macneal)

Ne aflam in orasul Londra in anul 1850, o perioada in care protagonista, Iris, lucreaza cu sora ei ca ucenic intr-un prestigios atelier de papusi. Dar vrea sa fie pictor intr-o tara care o trateaza ca pe un cetatean de clasa a doua din cauza sexului ei. Cu toate acestea, apare oportunitatea de a lucra cu prerafaelitul Louis Frost in schimbul de a se prezenta drept modelul sau. Ceea ce pare o schimbare in viata ei va insemna deschiderea usilor unui strain necunoscut care o urmareste fara ca ea sa stie.

6) „Memoriile unei gheise” (Arthur Golden)

Senzualitatea gheiselor da culoare replicilor acestei carti, care ne poarta pe deplin in viata de la Kyoto. Inspirata de ceea ce este considerata cea mai buna gheisa japoneza din toate timpurile, Mineko Iwasaki , sunt dezvaluite dedesubturile unei lumi ermetice, unde misterul, frumusetea si supunerea se intersecteaza. Japonia dintre razboaie, cu traditii inca feudale si cultura moderna care se uita pe fereastra completeaza acest compendiu care a cucerit publicul atat in ​​literatura, cat si in cinema. O alegere excelenta daca sunteti in cautarea cartilor de roman istoric cu o tema erotica, veti descoperi o lume a erotismului in Japonia nemaivazuta pana acum.

7) „Soldatii din Salamina” (Javier Cercas)

Emotionant, stimulant si plin de recunoastere a personajelor anonime: acesta este „Soldatii din Salamina”, unul dintre marile romane istorice spaniole din toate timpurile , care se afla acum in librarii de doua decenii. Protagonistul este Rafael Sanchez Mazas, ideolog al Falangei si colaborator al lui Jose Antonio Primo de Rivera, care a reusit sa scape de o impuscatura colectiva. Povestea este investigata de un tanar jurnalist (insusi Cerches), care va descoperi ca un militian anonim, in ultimul moment si dupa ce a tras cu o arma in el, i-a crutat viata.

8) „Iubit” (Toni Morrison)

Una dintre cartile bune si recomandate de luat din biblioteca care chiar merita. O lucrare esentiala a castigatorului Premiului Nobel Toni Morrison , „Iubit” incepe la doar un deceniu dupa ce sclavia a fost abolita in Statele Unite. Protagonista este Sethe, acum libera, si familia ei; Toti incearca sa-si construiasca o viata noua de la emancipare. Dar intr-o zi apare o tanara care spune ca se numeste Iubit, ca si fiica ei moarta si, mai mult, pretinde ca este fiica ei moarta. Are aceeasi varsta pe care ar avea-o daca ar fi in viata si stie lucruri care sugereaza ca ar putea fi ea insasi in persoana.

9) „A treisprezecea poveste” (Diana Setterfield)

Primul roman al Dianei Setterfield , publicat in 2006, se concentreaza pe Vida Winter, o autoare misterioasa care a scris lucrari care i-au adus faima si care au indepartat-o ​​de trecutul ei violent. Dar cand vine sfarsitul vietii, ii cere ajutorul biografului Margaret Lea pentru a spune toate detaliile existentei sale extraordinare. Tanara Margaret este complet uluita de toate detaliile dezgropate; atat de mult incat te vei indoi de veridicitatea lui. „A treisprezecea poveste” ii va fascina pe toti acei iubitori de carti care nu inceteaza sa aiba o lectura buna in maini, indiferent de cate dificultati ar fi. Cea mai buna optiune de a oferi o carte si de a o face corect.

10) „O poveste a doua orase” (Charles Dickens)

Mereu clasat printre cele mai bune carti pentru copii din istorie, trebuie sa ne amintim ca Dickens este autorul unuia dintre cele mai bune romane istorice din istorie , plasat in timpul Revolutiei Franceze . Inchisoarea, nedreptatea sociala, anarhia, renuntarea de a da nastere la schimbari sunt cateva dintre temele care sunt ridicate intr-o lucrare structurata in jurul unei povesti de familie si cu personaje incredibile. Prezinta o Anglia traditionala care da incredere in fata unei Frante din ce in ce mai revolutionate si violente.

11) „Nu spune ca a fost un vis” (Terenci Moix)

Terenci Moix a scris in 1986 un minunat bestseller la jumatatea drumului intre romanele romantice si romanele istorice care isi propunea sa justifice figura imparatesei Cleopatra (caracterizata in 1963 de vrajitoarea Elizabeth Taylor) dincolo de imaginea pe care o aveam despre ea din cinema. Departe de a fi o devoratoare de oameni, ea este un politician intelectual care deplange absenta iubitului ei, Mark Antony, in timp ce urmareste disparitia imperiului egiptean. O lucrare splendida care a fost oarecum uitata odata cu trecerea timpului.

12) „Sub cerul liber” (Antonio Iturbe)

Acesta este unul dintre cele mai fantastice si distractive romane istorice. Este casatorit cu povestea adevarata a lui Antoine de Saint Exupery, autorul cartii „Micul Print” – cu siguranta nu stiai ca aceasta face parte dintr-o lista de carti interzise – care a fost si pilot. „In cerul liber” povesteste aventurile lui Antoine impreuna cu prietenii sai Jean Mermoz si Henri Guillaumet, carora le-a impartasit pasiunea de a scapa in cer si cu care a deschis noi rute pentru corespondenta in intreaga lume. In timp ce facea istorie alaturi de colegii sai, a reusit sa propuna frumoasa poveste a copiilor cu care va fi amintit pentru totdeauna. O poveste frumoasa de dragoste, prietenie si eroism.

13) „Umbra vantului” (Carlos Ruiz Zafon)

Carlos Ruiz Zafon a fost autorul uneia dintre cele mai populare si mai bine vandute carti din tara noastra in ultima vreme, un roman istoric interesant care incepe in zorii anului 1945 . Suntem in Barcelona si un baiat este dus de tatal sau in misteriosul „cimitir al cartilor uitate”. Acolo veti gasi „Umbra vantului”, un volum care va va schimba viata pentru totdeauna si va va introduce in misterele si intrigile care erau ascunse in adancurile orasului. Epica si cu o proza artistica exceptionala, cartea ne tine cuplati de la inceput pana la sfarsit.

14) „Hotul de carti” (Markus Zusak)

Ne aflam in Germania nazista in 1939 , intr-o tara care incepe sa scrie unele dintre cele mai oribile pagini din istorie. Liesel este o fetita de noua ani care, la poalele mormantului fratelui ei, fura o carte: „Manualul groparului”, pe care cineva a lasat-o acolo abandonata. Va fi primul dintr-o lista de furturi de carti grozave care alcatuiesc una dintre cele mai frumoase povesti din ultima vreme .

15) „Cronicile mestizo” (Jose Maria Merino)

Aceasta lucrare, publicata initial in 1998, este o trilogie formata din cartile „Tara timpului pierdut”, „Lacrimile soarelui” si „Adevaratele aventuri ale lui Miguel Villace Yolotl” . Merino ne duce la mijlocul secolului al XVI-lea, pentru a ne povesti cateva dintre vicisitudinile traite de protagonist, Miguel, in cucerirea spaniola a Americii. Paginile sale sunt pline de drama, emotii, batalii, riscuri, politica, tradari si, mai presus de toate, de invatare a vietii pentru Miguel, mereu constient de originea sa mestizo, de cand s-a nascut de origine indiana si spaniola.

16) „Cea mai de pret marfa” (Jean-Claude Grumberg)

Foarte poetica, spusa in putin peste o suta de pagini, aceasta poveste este mai mult o nuvela decat un roman . Ne duce in Germania anilor 1940 , la Holocaust, si ne face cunostinta cu un taietor de lemne care locuieste in padure cu sotia sa, inconjurat de razboi si saracie, dar in ciuda a tot ceea ce isi doresc sa aiba un copil. Pe de alta parte, un evreu calatoreste cu trenul cu sotia si copiii gemeni, dar ea nu mai are lapte sa-l hraneasca. Disperat, isi arunca fiica cu ideea ca cineva o va salva… Sotia taietorului de lemne va fi acel inger, desi stie ca acest act de bunatate ar putea duce la moartea lui. Un mare succes cand vine vorba de romane istorice.

17) „Istoricul” (Elizabeth Kostova)

O carte tulburatoare si hipnotica care a devenit un bestseller la scurt timp dupa ce a aparut ; care abunda in fictiune istorica cu un text foarte documentat si distractiv -da, in peste 700 de pagini-. Intr-o noapte, explorand biblioteca tatalui ei, o tanara gaseste o carte veche si un depozit de litere ingalbenite. Toate scrisorile sunt adresate „Dragul si nefericitul meu succesor”, ceea ce il determina sa-l investigheze pe Vlad Tepes , domnitorul medieval al epocii in care s-a falsificat legenda lui Dracula. Desigur, acest titlu se numara si printre cele mai bune 30 de carti despre vampiri din istorie.

18) „Muza” (Jessie Burton)

„Muza” este o carte care calatoreste prin „Swinging London” in 1967 si prin Andaluzia la inceputul razboiului civil . Protagonista este Odelle, o tanara care tocmai s-a angajat ca dactilografa la un institut de arta, dar se pare ca regizorul nu prea are incredere in ea. Se pare ca aceasta lipsa de incredere ar fi legata de un tablou care ar fi putut fi realizat in 1936 de Isaac Robles, un pictor idealist din Malaga.

19) „S-a dus cu vantul” (Margaret Mitchell)

Daca va place filmul, este esential sa cititi aceasta lucrare originala a lui Margaret Mitchell din care s-a inspirat. Una dintre cele mai bune carti de roman istoric pe care ar trebui sa le citesti si da, trebuie spus, este mult mai buna decat filmul lui Victor Fleming si George Cukor. Personajul Scarlett O’Hara are mult mai multe nuante si apar multe segmente din poveste despre care stii ca nu au fost adaptate. Ii vei devora aproape miile de pagini in cel mai scurt timp.

20) „The Nickel Boys” (Colson Whitehead)

Calatorim in Statele Unite ale anilor 1960 in acest roman al lui Colson Whitehead care i-a oferit cel de-al doilea premiu Pulitzer (primul a fost pentru „The Underground Railroad”, adaptat la micul ecran si transformat in serialul Amazon The Underground Railroad). Povestea este inspirata de o adevarata scoala de reforma din Florida, Nickel Academy, unde protagonistul, Elwood, un adolescent de culoare care viseaza la o lume mai buna, ajunge din greseala. Este un loc groaznic, plin de abuzuri de tot felul, iar ea nu va putea depasi ceea ce traieste acolo decat datorita prieteniei cu Tucker, o relatie care va avea consecinte de zeci de ani.

21) „Alienistul” (Caleb Carr)

The Alienist este unul dintre serialele Netflix pe care ar trebui sa le urmaresti daca ti-a placut Mizeria pe care o lasi, cu Daniel Bruhl in rol principal. A trecut oarecum neobservat, dar cartea a fost un adevarat fenomen de vanzari atunci cand acest roman istoric de suspans a fost publicat in 1994. Suntem in 1896, la New York; Piesa incepe cand jurnalistul John Schuyler Moore este chemat de prietenul sau, Dr. Laszlo Kreizler – psiholog sau „alienist” – pentru a vedea trupul oribil de mutilat al unui adolescent abandonat pe podul neterminat Williamsburg. Ambii vor incerca sa creeze un profil psihologic al criminalului prin crimele sale.

22) „Gaznicii farului” (Emma Stonex)

Face parte din selectia noastra de romane bazate pe evenimente reale care se angajeaza. Amplasat intr-un eveniment real care a avut loc in 1972 , „The Lighthouse Keepers” este minunatul debut al Emma Stonex, care este inspirat de disparitia a trei paznici de far de pe coasta Cornish . Este una dintre acele lucrari care sunt devorate cu bucurie, in care descrierile se angajeaza inca de la inceput datorita decorurilor sale fantomatice si a tusurilor romantice. Stonex abordeaza sentimentul de izolare si izolare si frica pe care o simt paznicii farului si familiile lor.

23) „Numele trandafirului” (Umberto Eco)

Transformat intr-un film in 1986, cu mare succes de Jean-Jacques Annaud si cu Sean Connery in rolul principal, romanul de mare succes al filozofului italian Umberto Eco ne duce in secolul al XIV-lea . William de Baskerville este repartizat la o manastire benedictina italiana suspectata de erezie . Dar in timp ce lucreaza la asta, au loc sapte morti suspecte si el va deveni detectiv din intamplare. Umorul sau, ironia si ritmul prozei sale l-au transformat intr-un roman istoric apreciat universal si intr-unul dintre acele romane politiste pline de intrigi care te cuceresc inca de la prima pagina.

24) „Les Miserables” (Victor Hugo)

Una dintre cele mai cunoscute si cunoscute carti de roman istoric. „Les Miserables” spune povestea lui Jean Valjean, un barbat care a petrecut aproape doua decenii in inchisoare pentru ca a furat o bucata de paine . La iesirea din inchisoare, incearca sa se redirectioneze si sa fie o persoana mai buna, dar incercarea lui va fi pusa in dificultate cand inspectorul Javert il urmareste obsesiv sa-l inchida din nou. O carte scrisa in 1862 cu un mare fond istoric in care autorul insusi isi prezinta gandirea sociala (criticand Biserica, monarhia, manastirile…) in mai multe capitole si isi arata dragostea pentru Paris. Aceasta lucrare spectaculoasa a fost transformata intr-un film si a devenit, de asemenea, unul dintre cele mai faimoase muzicale din istorie.

25) „Tara scortisoarei” (William Ospina)

William Ospina urmareste in „Tara scortisoarei” explorarea Amazonului , dar intr-o calatorie care nu este doar istorica, ci si personala , cu personaje magnific desenate precum Gonzalo Pizarro si cu teme tratate la fel de abundent precum disperarea barbatilor care vazut trunchiat de vis si putere. Imagini minunate, proza cvasi-poetica si sigur ca se indragostesc de cititor, care va descoperi, uluit, adevarul povestii.

26) „Ereticul” (Miguel Delibes)

„Ereticul” este povestea lui Cipriano Salcedo, un negustor din Valladolid care, pana in secolul al XVI-lea, va intra in contact cu postulatele protestante ale lui Martin Luther care patrund treptat in Spania, dar pe care Sfantul Oficiu incearca sa le opreasca prin toate mijloacele. . mass-media. Inceputul poate fi putin dificil, mai ales daca nu esti fan al romanelor istorice si/sau al Miguel Delibes. Ii place foarte mult limba pentru ca cei din Valladolid o folosesc cu maiestrie.

27) „Mongo Blanco” (Carlos Bardem)

Actorul si scriitorul Carlos Bardem a surprins pe toata lumea lansand un roman istoric si aveti grija! ceea ce este foarte, foarte bun . Distractiv, incredibil de documentat si bine scris, ceea ce pentru gen este deja un plus, ofera doze bune pe langa aventuri si intrigi pirat. „Mongo Blanco” calatoreste prin Spania, Cuba si Africa in secolul al XIX-lea pentru a spune cine a fost Pedro Blanco, unul dintre marii sclavisti din istorie si cum tradarea unei persoane foarte apropiate il va determina sa ajunga intr-un azil. Cu toate acestea, se va intampla ceva care ii va oferi o noua oportunitate.

28) „Memoriile lui Hadrian” (Marguerite Yourcenar)

Cand Yourcenar a publicat aceasta carte in urma cu 70 de ani, a devenit un fenomen de vanzari si critic , pentru ca „Memoriile lui Hadrian” nu numai ca a spus semnificatia povestii imparatului , ci si a trasat cu maiestrie personalitatea acestuia. Temperamentul lui Hadrian este prezent din copilaria lui dificila, cresterea sa plina de esecuri si triumful ocazional si, in sfarsit, capacitatea sa de a restabili ordinea intr-o lume sfasiata de razboaie. Autoarea a reusit sa nu-si gaseasca propriul stil, ci sa-l evoce pe cel al scriitorilor vremii si a fost o adevarata descoperire.

29) „Episoade nationale” (Benito Perez Galdos)

Este necesar sa-l citim pe Perez Galdos la centenarul mortii sale; dar este necesar sa-l citesti mereu. O mare parte din idiosincrazia si talentul sau ca scriitor se regasesc in „Episoadele nationale”, o colectie de 46 de povestiri istorice scrise intre 1872 si 1912 , care infatiseaza unele dintre cele mai importante evenimente petrecute in tara noastra intre 1805 si 1880 . In ele, diverse personaje isi traiesc propriile aventuri in mijlocul razboaielor, invaziilor, schimburilor de meci… aratand o Spanie nu foarte indepartata de cea pe care o avem acum si explicand multe dintre controversele socio-politice actuale. Mai mult decat recomandat, vei avea in maini una dintre cele mai bune 20 de carti spaniole din toata istoria.

30) „Eu, Claudius” (Robert Graves)

Asistam la ultimii ani din viata lui Claudio, care crede ca exista o conspiratie impotriva lui pentru a-l ucide . Imparatul decide atunci sa-si scrie viata lunga, de pe vremea imparatului Augustus, stra-unchiul sau, pana cand sotia sa Livia s-a ocupat de toate firele puterii dupa bunul plac. Este prima epoca a Imperiului Roman, plina de cruzime, violenta si tradare, iar Robert Graves o infatiseaza intr-un mod fascinant; Pregateste-te sa-l devorezi si sa te bucuri de o capodopera care te va lasa cu un gust grozav in gura. Un alt dintre marile pariuri ale acestei selectii de carti de roman istoric.

31) „The Borgia” (Mario Puzo)

Probabil ca il cunoasteti pe scriitorul si scenaristul Mario Puzo pentru ca este autorul „Nasul” , un bestseller transformat ulterior intr-un film si care astazi este unul dintre filmele bune de pe Amazon Prime Video care nu se demodeaza niciodata. Ei bine, cu colaborarea lui Carol Gino si a istoricului Bertram Fields, Puzo a publicat romanul istoric „The Borgia” in 2001. In ea ne aduce mai aproape de una dintre cele mai controversate familii din istorie, cea a cardinalului Rodrigo Borgia – devenit ulterior Papa sub numele de Alexandru al VI-lea -, in perioada Renasterii Italiei. Un portret fascinant al consecintelor ambitiei extreme si ale setei de putere a personajelor complexe care sunt victime ale propriilor instincte.

32) „Razboi si pace” (Lev Tolstoi)

Alaturi de „Anna Karenina” , acest roman este considerat lucrarea de incununare a autoarei ruse, un clasic al literaturii universale care merita citit macar o data in viata. „Razboi si pace” ne duce la invazia napoleonica a Rusiei

condus de o gama larga de personaje, inclusiv patru familii aristocratice: Bezukhov, Bolkonsky, familia Rostov si Kuragins. Pe langa cele fictive, lucrarea include figuri istorice reale precum imparatii Napoleon si Alexandru I si generalul Kutuzov. In paginile sale vom urmari pasii armatei ruse in Europa, Razboiul Rusiei din 1812 si pacea post-napoleonica. Dar vom descoperi si cum erau intalnirile familiilor aristocratice ruse ale vremii, relatiile, angajamentele lor si importanta sociala a casatoriei. Tolstoi nu ezita sa-si faca evidente propriile opinii despre razboi, religie sau filozofie prin scrisorile sale. In 2016, BBC l-a adus in cinematograf sub forma unei miniserie cu 6 episoade,

33) „Sinuhe, egipteanul” (Mika Waltari)

SI!

Primele romane din aceasta selectie, scrise in prima jumatate a secolului al XX-lea, au o preferinta pentru Lumea Antica, in special pentru Grecia si Roma, dar Mika Waltari si-a extins domeniul de aplicare la indepartatul Egipt al faraonilor, regatele siriene, decadentul. Babilonul si Creta minoica inaintea grecilor. Romanul se bazeaza pe surse istorice, precum Istoria lui Sinuhe, un text egiptean antic, sau lucrarile lui Tacitus si Plutarh. Viata ratacitoare a doctorului Sinuhe a acoperit intreaga lume cunoscuta cu paisprezece secole inainte de Hristos, aratandu-ne o harta adesea ignorata. In ciuda vremurilor si primejdiilor vietii, Sinuhe va avea intotdeauna incredere in bunatatea oamenilor. Daca visezi la piramide si la excursii in estul antic, aceasta este cartea ta.

Regizorul de la Casablanca , Michael Curtiz, a transformat romanul intr-un film in 1954.

34) „Razboiul de la sfarsitul lumii” (Mario Vargas Llosa)

C.B.S.

La sfarsitul secolului al XX-lea, in tinuturile extrem de sarace din nord-estul Braziliei, scanteia harangelor Consilierului, un personaj mesianic si enigmatic, a starnit insurectia celor dezmosteniti. In imprejurari extreme ca acelea, atingerea demnitatii vitale nu poate proveni decat din exaltarea religioasa – convingerea fanatica a alegerii divine a celor marginalizati din lume – si incalcarea radicala a regulilor care guverneaza lumea celor puternici.
Astfel, grupuri de oameni nenorociti vor raspunde chemului revolutiei din Canudos, orasul in care se va stabili aceasta comunitate de personaje care cu greu vor disparea din imaginatia cititorului: El Beatito, el Leon de Natuba, Maria Quadrado…
In fata tuturor, se articuleaza un complot politico-militar pentru a opri cu toata forta miscarea care ameninta sa se extinda. Daca sunteti in cautarea celor mai de incredere carti de romane istorice, aceasta ajunge, fara indoiala, in top.

35) „Timpuri grele” (Charles Dickens)

ABC

Hard Times se numara printre lucrarile care i-au adus lui Charles Dickens (1812-1870) reputatia de unul dintre cei mai importanti autori englezi ai secolului al XIX-lea. Intriga sa distractiva, care impleteste vietile si aventurile, iluziile si nenorocirile rigidului si practic director al scolii Thomas Gradgrind si ale copiilor sai Tom si Louisa, si tovarasului sau Sissie Jupe, prezumptuosul si marunt om de afaceri Josiah Bounderby si muncitorul Stephen Blackpool, ofera o viziune de neuitat a Angliei victoriane scufundate in revolutia industriala. Traducere de Jose Luis Lopez Munoz
Hard Times se numara printre lucrarile care i-au adus lui Charles Dickens (1812-1870) reputatia de unul dintre cei mai importanti autori englezi ai secolului al XIX-lea. Intriga sa distractiva, care impleteste vietile si aventurile, iluziile si nenorocirile rigidului si practic director al scolii Thomas Gradgrind si ale copiilor sai Tom si Louisa, si tovarasului sau Sissie Jupe, prezumptuosul si marunt om de afaceri Josiah Bounderby si muncitorul Stephen Blackpool, ofera o viziune de neuitat a Angliei victoriane scufundate in revolutia industriala.