Începem cercetările arheologice la Hândreşti (Iaşi). Implică-te şi tu! Istoria naţională este şi a TA!

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

Satul Hândreşti, comuna Oţeleni…un nume, un loc din România. Pentru mulţi, nu spune nimic, pentru alţii înseamnă o comună de oameni gospodari, iar pentru câţiva, care au vizitat zona, înseamnă unul din arealele în care continuitatea vieţuirii umane coboară în timp până în neolitic şi mai departe.

 

Este o zonă aproape deloc cercetată, dar unde urmele trecutului sunt vizibile la suprafaţă. Călătorul, chiar şi cel neiniţiat în arheologie sau istorie, poate lesne să observe, pe parcelele de teren cultivate, fragmente ceramice cucuteniene, cu vechimi ce depăşesesc 5.000-6.000 de ani, bucăţi de silex, dar şi fragmente ceramice sau de locuinţe aparţinând carpilor, dacii liberi din Moldova.

 

Cu spijinul unor persoane dedicate şi de o înaltă pregatire profesională, am decis să ne implicăm în cercetarea acestei zone, a potenţialului său arheologic, astfel încât, în viitorul apropiat, să putem deschide o nouă filă în istoria naţională.

 

Concret, alături de Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza din Iaşi”, reprezentată în acest proiect de domnul lector universitar doctor Vasile Cotiugă şi cu sprijinul  profesorului Mihai – Gabriel Vasilencu, ne-am propus să demarăm, începând cu luna iunie a acestui an, un proiect de cercetare pe teren cu scopul de a stabili stratigrafia zonei, perimetrele aproximative ale aşezărilor neolitice şi antice, urmând ca, începând cu anul viitor, să procedăm la organizarea unor şantiere de anvergură.

 

 

 

Implică-te si redescoperă alături de noi istoria ţării!

 

 

Pentru a reuşi în acest demers, avem nevoie de sprijinul dumneavoastra. Un şantier arheologic presupune achiţionarea de unelte necesar săpăturilor, dar şi de fonduri pentru cheltuielile curente pe care mobilizarea unui grup de câteva zeci de persoane le reprezintă.

 

Poţi fi parte integrantă în acest proiect şi, prin implicarea ta, poţi ajuta la descoperirea unor elemente care vor contribui la o mai bună înţelegere şi cunoaştere a culturii şi civilizaţiei pe strămoşilor noştri.

 

A sosit vremea să ne asumăm noi, oamenii obişnuiţi, cercetarea istorică şi susţinerea arheologilor de bună-credinţă, dedicaţi şi patrioţi. Poţi spijini acest proiect iniţiat de Asociaţia Geto-Dacii prin donaţii directe pe următoarele căi:

 

 1. Donaţii în conturile Asociaţiei:

Cont RON – RO64RNCB0746131680410001

Cont EUR – RO37RNCB0746131680410002

Cont USD – RO10RNCB0746131680410003

Pentru donaţii din afara României, s-ar putea să vi se ceara codul SWIFT. Acesta este RNCB RO BU.

2. Donaţii prin Paypal – o modalitate simpla, disponibilă pe site-urile noastre www.adevaruldespredaci.ro şi www.geto-dacii.ro, prin click pe butnoul Donate

 

 

 

Localizarea şi istoricul cercetărilor

 

 

 

Satul Hândrești se află în podișul Moldovei, județul Iași și face parte din comuna Oţeleni. Este o localitate cu un deosebit potențial arheologic, fapt dovedit prin importantele descoperiri arheologice. Cu toate că siturile arheologice din această zonă reprezintă un valoros tezaur cultural pentru țara noastră, ele au fost foarte puțin cercetate. Potenţialul arheologic al arealului la care ne referim a fost evidenţiat în urma unor cercetări efectuate în satele Hăbășești, Brătulești, Fedeleșeni, dar și descoperirilor de la Hîndrești.

 

La Hăbășești, pe dealul Holm s-a descoperit un vast complex arheologic ce datează din perioada neolitică, aparținând culturii Cucuteni. La Brătulești a fost identificată o așezare din sec II-III d. Hr. La Fedeleșeni s-au descoperit așezări ale dacilor liberi, un tezaur monetar din sec. II-III d. Hr. Tot la Fedeleșeni, în 1928 cu prilejul efectuării unor sondaje arheologice este descoperit un sceptru de piatră zoomorf, ce aparține, ca perioadă culturii neolitice Cucuteni. Aceste sceptre zoomorfe sunt puține ca număr în țara noastră. Sceptrul a fost găsit în așezarea Cucuteni A, în interiorul unei locuințe distruse de incendiu.

 

Aceste cercetări au fost efectuate în anii 1949-1950 de Vladimir Dumitrescu și alți specialiști de renume, dar cercetările nu au mai continuat și în satul Hândrești, care se află la cca. 6 km de Fedeleșeni.

 

Descoperirile recente, întâmplătoare dovedesc faptul că satul Hândrești este foarte bogat în vestigii arheologice care așteaptă, să ne vorbească despre trecutul și identitatea noastră.

Mărturie avem și scrisoarea învățătorului D. Atudorei, director al școlii primare din sat, care îndeamnă încă din anul 1927 ca această localitate, să fie cercetată arheologic. Încă de pe atunci se vorbește de existența a cinci stațiuni neolitice pe teritoriul Hândreștilor.

 

Cu munca și ajutorul profesorului Mihai – Gabriel Vasilencu, au fost identificate și alte așezări neolitice, dar și așezări din alte perioade istorice cum ar fi epoca eneolitică, epoca bronzului, așezări ale dacilor liberi din sec. II-III d. Hr. Aceste așezări așteaptă să fie cercetate înainte ca ele să fie distruse de lucrările agricole.

19 comments

 1. Sunt foarte plăcut surprins de acest articol.
  În ultima fotografie , de acea figurină care am la cunoştinţă ca reprezintă cea dintâi deitate cunoscută până în prezent şi se pare ca la acea vreme era folosită ca ofrandă . Sunt foarte rare şi importante deopotrivă.

 2. Acea reprezentare antropomorfă a fost găsită la Handresti, pe situl unde au fost găsite si cele două tăblițe cu inscripții foarte vechi.

 3. o alta solutie pentru fondurile Asociatiei , virarea a 2 % din impozitul pe venit al persoanelor fizice , (formularul 230 ) care se depune pana la 25 mai , la sediile fiscale din localitatile de resedinta ! Eu asa o sa fac , voi depune formularul 230 pentru Asociatia Geto-Dacii , in contul de ron expus mai sus ! dar am nevoie de CUI-ul Asociatiei , dac mi-l puteti comunica ! multumesc si mult succes !

 4. Sunt student la Istoria Artei in Bucuresti si m-ar interesa sa particip direct la aceste descoperiri. Aveti nevoie de mana de lucru?

 5. S-au descoperit intamplator, in ultimii doi ani mai multe statuete antropomorfe si zoomorfe, de o frumusete rara. Materialul arheologic este uluitor. Cata finete si cata maiestrie in arta cucuteniana. In zona asezarilor din sec II-III d.Hr., a dacilor liberi trebuie identificata necropola. Superb materialul asa cum este si aceasta veste. Sa ne apucam de treaba cu totii, sustinand acest proiect, fiecare cum poate!!! SA NE CINSTIM TRECUTUL, ISTORIA SI STRAMOSII.

 6. eu muncesc pe afara sunt unul din capsunari si am donat si voi dona luna de luna cite 5 sau 10 euro dupa putinta cred in acest demaers al dvs si am toata speranta ca romania va beneficia enorm de pe urma lor i mi imaginez cati turisti am atrage daca am face cat mai multe descoperiri si sa le punem in valoare ca vrem nu vrem asta e bogatia lasata de buni nostri si va fi cea mai valoroasa vom vedea cu toti asta ,cu drag salutari ,doru

 7. Hello,

  Niciodata nu veti afla istoria dacilor prin sapatori cautand dupa lucruri materiale. Trebuie sa cautati partea spirituala prin sapaturi in propriul suflet. Partea fizica nu conteaza. Sper c-ati inteles ceva din asta. Mai intai deveniti nemuritori ca ei iar dupa aceea veti fi in stare sa simtiti mai multe despre ei si despre universul infinit si absolut. Pana atunci exersati sapatul in gradina.
  Numai bine!

 8. @Angelo (macar daca ati fi asa cum v-ati scris numele de blog), NICODATA SA NU SPUI NICIODATA!
  Va DERANJEAZA faptul ca ne SCOATEM ISTORIA LA SUPRAFATA/VEDERE?
  Atunci nu v-ati GASIT “PARTEA SPIRITUALA”,mai cautati poate-o gasiti.

 9. Pentru a intelege valorile unui popor trebuie sa ii cunosti cultura materiala si spirituala. Trebuie ca noi sa aducem la lumina aceste urme pe care le-au lasat in timp inaintasii nostri, pentru a lasa mostenire urmasilor nostri valorile spirituale si materiale ale unei civilizatii sau a unui brav popor. Doar asa putem sa intelegem rostul nostru in istorie. Felicitari pentru initiativa!!!

 10. multumesc pentru CUI !
  o sa depun formularul 230 in timp util ! mult succes si nu va lasati “coplesiti” de cei ce incearca sa va intoarca din drumul vostru ( drum care este si al nostru , al romanilor geto-daci ! )

 11. felicitari ! nu va descurajati de parerile altora ,fiecare e liber sa creada ce vrea ! Si cred ca fiecare este dispus sa va ajute cu cat se poate !!!
  Noi ,fii comunei ar trebui sa fim primii !

 12. Deci dl Cotiuga a terminat sapaturile de la Filiati pe care le-a trambitat in presa ieseana si incepe la Handresti?

 13. Felicitari! Trebuie descoperit TOT ce se poate, in special FIZIC marturiile stramosilor nostri sa iasa la iveala, istoria furata a poporului DAC DE ASTAZI sa se rescrie, identitatea furata a facilities sa fie redata si reasumata, pamantul natiunii dace sa fie redefinit si renumit cu afevaratul de drept nume DACIA!!!

 14. Sper sa lucrati sistematic, stiintific si cu mare prija. De prea multe ori sapatorii si arheologii si-au batut joc de sapaturi si n-au notat nici macar adancimea de sapare si locul precis unde s-a gasit ceva. Cine e in tema cat de cat stie despre ce vorbesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *