O descoperire arheologică făcută în România rescrie istoria omenirii

Categories ArheologiePosted on

Ion, Vasile și Maria…

Descoperirea făcută acum câțiva ani în Peștera oaselor din România i-a ajutat pe arheologi să ajungă la o concluzie neașteptată. Genomul unui maxilar vechi de 40.000 de ani găsit de arheologi în România sugerează că homo sapiens s-a încrucișat cu omul de neanderthal, scrie revista Nature.

Analiza ADN a relevat că Oase 1, mandibula descoperită în Peștera cu Oase în 2002, a aparținut unui bărbat din specia Homo sapiens, care avea însă printre strămoși Homo neanderthalensis. Pe baza modificărilor ADN-ului de la o generație la alta, se estimează că Oase 1 a avut un strămoș neanderthalian în urmă cu 4 – 6 generații. Altfel spus, stră-stră-bunicul lui Oase 1 ar fi putut să fie un om de Neanderthal, notează Scinews.ro.

Datele de până acum sugerau că Homo neanderthalensis domina Europa în urmă cu 50000 ani, a început să conviețuiască cu Homo sapiens acum cca. 45000 ani și a dispărut complet în urmă cu aproximativ 41030 – 39260 ani (dovezile din România pun în evidență faptul că conviețuirea a avut loc până acum aproximativ 30.000 de ani). Cel mai vechi genom Homo Sapiens reconstituit până acum aparține „Omului din Ust-Ishim” și arată că împerecherea cu Omul de Neanderthal s-a produs în urmă cu aproximativ 50000 – 60000 ani, o concluzie susținută și de Manot 1 – omul care a trăit alături de neanderthalieni.

Dacă interpretarea rezultatelor analizei genomului Oase 1 este corectă, cele două specii s-au împerecheat mai mult timp decât se credea până acum, până aproape de dispariția definitivă a Omului de Neanderthal. Pentru craniul Oase 2 nu s-a realizat analiza ADN, dar trăsăturile anatomice indică tot o încrucișare între neanderthalieni și oamenii moderni.

Osemintele celui mai vechi om din Europa au fost găsite, recent, în Peștera cu Oase din județul Caraș-Severin, notează Agerpres.

Este vorba de craniul lui ”Vasile”, așa cum a fost numit de cei care l-au descoperit, dar și de maxilarul lui ”Ion”, despre care antropologii americani au certificat faptul că datează de acum aproape 40 mii de ani.

Mai exact, trei speologi amatori din Timișoara, Adrian Bilgăr, Ștefan Milota și Laurențiu Sarcina, au descoperit, în 2002, o grotă pe care au numit-o mai apoi ‘Peștera cu Oase’, datorită numărului mare de oase de animale fosile găsite aici.

Într-una dintre galerii însă, cei trei au găsit și un fragment dintr-o mandibulă umană, care mai avea încă cinci molari. Mandibula a fost preluată de către dr. Oana Teodora Moldovan, de la Institutul de Speologie ‘Emil Racoviță’ al Academiei Române, și a încredințat-o, pentru a fi datată cu carbon, renumitului antropolog american, Erik Trinkauss, de la Washington University din St. Luis.

Aici un întreg colectiv de cercetători au certificat faptul că mandibula are o vechime de 36 mii de ani carbonici, ceea ce înseamnă 40 mii de ani calendaristici, și că aparține celui mai vechi om fosil din Europa. Astfel, maxilarul este cu 2.000 de ani mai vechi decât osemintele descoperite în Spania și care, până acum, au fost considerate cele mai vechi din Europa.

Odată readusă mandibula în țară, cercetătorii români au stabilit că aceasta îi aparținea lui ”Ion’, un adult în vârstă de 35 — 40 de ani. Această descoperire a reprezentat și punctul de plecare pentru un proiect amplu de cercetare științifică a grotei.

În acest fel, au mai fost descoperit și craniul unui adolescent între 14 și 16 ani, denumit mai apoi ‘Vasile’, dar și un os din zona tâmplei, denumit ”Maria”.

Sursa: http://www.realitatea.net/o-descoperire-arheologica-facuta-in-romania-rescrie-istoria-omenirii_1698775.html

Citiți și articolul original din care a fost inspirat articolul de mai sus, aici: http://scinews.ro/oase-1-stramosi-neanderthalieni/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

6 comments

 1. “(dovezile din România pun ân evidență faptul că conviețuirea a avut loc până acum aproximativ 30.000 de ani)”

  an ???

 2. “Genomul unui maxilar vechi de 40.000 de ani găsit de arheologi în România sugerează că homo sapiens s-a încrucișat cu omul de neanderthal”. Din pacate sunt sceptic si pot sa spun ca domnii antropologi nu-s justifica salariile si dau (din punctul meu de vedere) o reputatie si mai proasta unu job penibil. Pai sa fim seriosi ..toate concluziile pe care se bazeaza si emit bazaconii au la baza doar fragmente de os … ca si in acest caz o mandibula. Nicaieri in lume nu s-a descoperit osemintele complete ale unui neanderthal or homosapiens – nici un muzeu din lume nu are osemintele intregi ci doar reconstituiri de la cateva bucati de oase. De la aceste bucatele domnii isi dau cu presupusul si noi ii credem. Trist!

 3. PS. ARHEOLOGÍE s. f. Știință care studiază trecutul istoric al omenirii pe baza interpretării urmelor materiale păstrate. [Pr.: -he-o-] – Din fr. archéologie.
  iar
  ANTROPOLOGÍE s. f. Știință care studiază originea, evoluția și diversele tipuri fizice ale omului, în corelație cu condițiile naturale și social-culturale. – Din fr. anthropologie.
  Deci …concluzia o trageti voi.

 4. Sunt foarte multe de discutat pe tema asta. S-o facă specialiștii în lucrările lor de specialitate.

 5. probabil asa o sa disparem si noi in fata unora fara niciun Dumnezeu si o sa spuna ca eram ramasite de barbari. DACA nu vom lupta!

 6. Eu zic sa te intorci la scara blocului si sa mananci seminte in continuare si sa bei cola..sau sa derulezi caseta de la casetofon si sa-i dai play la manele..
  Ma mir cum naiba de te-a dus capul sa accesezi acest site.. siiiguuuur ai tu un prieten care stie cu calculatoarele si te-a indrumat ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *