Ocolul Pământului cu tricolorul. Povestea celor doi tineri care vor să promoveze imaginea României în 25 de ţări

Categories ArticolePosted on

La începutul lunii august, Ştefan Marinescu şi Mihaela Noroc, soţ şi soţie, au plecat într-o călătorie în jurul lumii care va dura un an. În expediţia intitulată „Călător cu tricolor”, ei vor să fluture drapelul naţional şi să le vorbească oamenilor despre ţara noastră.

Ştefan Marinescu (31 de ani), de loc din Piatra Neamţ, a absolvit Facultatea de Teatru şi Film Bucureşti şi este scenarist, iar pasiunea pentru călătorie o are de mai mulţi ani. Împreună cu soţia, Mihaela Noroc (28 de ani), fotograf profesionist de origini basarabene, a avut ocazia să vadă mai multe locuri din lume. Ideea de a promova drapelul tricolor şi imaginea ţării într-o singură călătorie, i-a venit după ce a aflat de povestea mai puţin cunoscută a unui român care, exact cu 90 de ani în urmă (1923), a stabilit un record greu de egalat. „Dumitru Dan, plecase cu 13 ani înainte, împreună cu alţi trei compatrioţi, într-o aventură incredibilă. Cei patru prieteni români îşi propuseseră sa facă înconjurul Pământului, mergând pe jos, îmbrăcaţi în costume populare şi încălţaţi în opinci. În timpul călătoriei legendare, au facut cunoscute tradiţiile româneşti, în intreaga lume, oferind spectacole de muzică şi dans popular şi câştigând astfel bani pentru continuarea aventurii. Din păcate itinerariul lor a fost pe cat de fascinant, pe-atât de dramatic. Rând pe rând, trei dintre călători şi-au pierdut viaţa. Dumitru Dan însă, a dus visul intregii echipe până la capăt. În 1923 reuşea să încheie turul, după ce traversase 76 de ţări şi folosise 497 de perechi de opinci. Performanţa sa a intrat în cartea recordurilor şi nu a fost egalată nici până în ziua de azi”, a explicat Ştefan Marinescu. Acesta mai spune aventura celor patru români e un exemplu de urmat, dar şi foarte puţin cunoscută tocmai în ţara noastră:

În expediţia intitulată Ocolul pământului cu tricolorul, cei doi temerari vor să parcurgă pe parcursul unui an, traseul care trece prin următoarele ţări: Ucraina-Rusia-Georgia-Armenia-Turcia-Iran-Turkmenistan-Uzbekistan-Kaskhstan-Japonia-China-Myanmar-Thailanda-Indonesia-Australia-Noua Zeelandă-Chile-Argentina-Brazilia-Columbia-Panama-Costa Rica-Nicaragua-El Salvador-Guatemala-Belize-Mexic-Marea Britanie şi Franţa. „O să folosim în cea mai mare parte mijloace de transport în comun, şi nu o să înnoptăm în locuri de cazare luxoase. Vom încerca, prin sistemul couchsurfing, să găsim găzduire la oameni din locurile în care ajungem, astfel putând fi în contact cu cât mai multe persoane cărora să le vorbim de România. Nu o să fie o abordare cu tentă naţionalistă, nu vrem să cădem în extreme, doar vrem să le spunem cine suntem şi să ne facem cunoscută ţara”, mai spune Ştefan Marinescu. Cei doi nu şi-au făcut un plan foarte detaliat al traseului şi nu vor avea nici bagaje foarte multe, dar nu vor uita să ia cu ei aparatul foto cu care vor imortaliza şi vor filma locurile vizitate. „Ştiu că avem probleme de percepţie în străinătate, dar şi noi românii, faţă de noi înşine avem astfel de probleme de percepţie. Locul din care ne tragem e, în acest context, mai important decât numele, statutul social, sau realizările pe care le avem. Practic, acolo, în lumea largă, suntem ţara din care suntem. Din păcate, asta a devenit motiv de ruşine pentru foarte mulţi compatrioţi. Noi, însă, ne propunem ca prin proiectul să arătăm că avem mult mai multe motive să fim mândri că suntem români, vrem să descoperim şi oamenii de valoare pe care îi avem – cum e şi povestea lui Dumitru Dan”, mai spune tânărul. Jurnalul călătoriei va fi ţinut de cei doi pe pagina special creată pe facebook pentru acest eveniment, dar şi pe pagina calatorcutricolor.ro, unde vor putea fi urmărite instanee şi impresiile de călătorie.

sursa: http://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/ocol-pamantul-tricolor-1_51c97ca0c7b855ff56c55fe2/index.html

Lasă un răspuns