PERICOL: Siturile de la Turdas si Tartaria ar putea fi aproape distruse

Categories DezvăluiriPosted on

Daca v-ati fi asteptat ca politica, sistematica si accentuata, de distrugere a istoriei noastre sa se fi sfarsit, noi va spunem ca va inselati. Abia ce incepuseram si noi, alaturi de multi romani, sa ne bucuram de noile descoperiri ale arheologilor, pe care le-am semnalat pe site-ul nostru asa cum au facut-o zeci de alte site-uri, televiziuni si ziare, cand vestile rele au inceput sa soseasca.

Concret, o parte din siturile cu o vechime milenara, unele dintre ele fiind printre cele mai vechi vestigii ale locuirii umane sedentare din Europa si in lume urmeaza sa fie distruse. Da, DISTRUSE, iar asta se va face cu acceptul si cunostinta arheologilor de acolo, a celor din ministerul Culturii si a altor persoane ce ar fi putut impiedica aceasta crima asupra insasi identitatii noastre nationale.

Va redam mai jos un articol al celor din grupul Romania Vie, cu privire la aceasta problema:
“Turdas, Sibot, Tartaria sunt doar cateva din localitatile pe unde, deloc intamplator, a fost stabilit traseul autostrazii Sibiu-Nadlac (A1). Situri arheologice, unele cunoscute de peste 150 de ani, cu asezari stravechi de o importanta colosala, din neolitic pana la epoca romana, vor fi ingropate definitiv sub asfalt si beton.

Peste cateva saptamani se va vedea numai in poze ce a fost odata acolo. Arheologii se grabesc sa fuga din calea “progresului” si dau fara sa clipeasca avizele de descarcare arheologica. Este incredibil sa-l auzi pe directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, cel care s-a ocupat de multe din siturile respective, spunand ca nu e cazul sa se devieze autostrada si nici macar sa se intarzie lucrarile. Muzeele si-au luat material cat sa-si umple camarile si nu mai conteaza ce se intampla cu cele mai vechi si mai mari asezari descoperite in sud-estul Europei.

Locurile unde a aparut prima data scrisul in lume se vor “conserva” definitiv in fundatia noii autostrazi. Se stia ca valea Muresului a fost locuita neintrerupt din neoliticul timpuriu si fix pe acolo trebuia sa treaca autostrada, nici un metru mai pe-alaturi. De situl neolitic de la Turdas se stia din 1850, dar autostrada nu si-a gasit loc decat prin cei cativa zeci de metri dintre DN7, calea ferata si Mures. Dupa ce am citit in ziar despre noua descoperire am fost sa vedem cu ochii nostri, dar deja era prea tarziu, fusese turnat chiar si asfaltul in unele locuri. La Sibot, asezarea romana este taiata in doua de DN7, nu se putea sa nu se stie ca e acolo, dar autostrada vine sa o ingroape pe toata lungimea. Culmea e ca A1 merge paralel cu DN7 pana exact in locul unde e situl arheologic, acolo traverseaza drumul national, rade istoria, trece peste raul Cugir si dupa numai 400m se intoarce la sud de DN7.

O fi prostie, rea-vointa, nepasare, interese ascunse, nu stim, cert e ca trebuie construite doua pasaje inutile pentru ca A1 sa se incalece de doua ori cu DN7, pe o distanta de numai 400m, doar pentru ca sa treaca si peste situl arheologic. Credem ca acest caz arata cel mai bine “respectul” de care se bucura istoria acestei tari. In unele cazuri, o deviere de 10-20 de metri ar fi fost de ajuns ca sa se evite distrugerea unor importante situri, dar Ministerul Culturii si muzeele care coordoneaza santierele arheologice se pare ca raspund, ca si in alte cazuri (vezi Rosia Montana), doar la comenzi politice si/sau spagi consistente. Dupa 20 de ani de batut pasul pe loc, se contruieste cu o graba suspecta o autostrada care trece exact prin locurile unde s-a dezvoltat cea mai veche civilizatie din partea asta de lume.”

 

De ce se tace?

 

Ne intrebam, mai mult decat pertinent, unde sunt acum acele voci ale “deontologilor” care ne acuzau pe noi ca, prin negarea romanizarii, am contribuit la distrugerea identitatii nationale? De ce tac istoricii neamului cand, in curand, se va turna asfalt peste locurile in care s-a scris poate pentru prima oara in istoria omenirii si peste asezari datate din neolitic,vechi de 6.000-7.000 de ani?

Gata, descarcarea arheologica s-a incheiat la Turdas, sit care se intinde pe 100 de hectare? De unde aceasta graba suspecta de a termina acel tronson pana in noiembrie? De ce nu au fost lasati romanii, opinia publica, presa, organizatiile sa aiba acces acolo, sa vada aceste vestigii, sa ia contact cu istoria nationala? De ce totul se astupa la doar o luna de la anuntarea acestor descoperiri? De ce publicatiile de profil care, de altfel, ii citeaza atat de des pe “deontologii” care arunca cu pietre in “dacomani” si care reproduc orice mizerie de articol in care dacii sunt niste barbari necivilizati, acum tac?

Militam pentru protejarea tuturor vestigiilor de pe teritoriul Romaniei, indiferent ca sunt dacice, romane, medievale romanesti sau medievale turcesti, unguresti etc. Nu noi reprezentam un pericol, stimati domni istorici si stimati reprezentanti ai autoritatilor, doar pentru ca negam romanizarea, ci voi, cei ce acceptati bataia de joc si ascunderea intentionata a trecutului prin distrugerea vestigiilor.

De ce nu luati exemplul vecinilor bulgari, de pilda, care protejeaza orice vestigiu si sunt disperati sa gaseasca o conexiune a lor, istorica, cu poporul trac? Iar noi, cei ce traim pe un pamant atat de bogat in ceea ce priveste mostenirea materiala a proto-istoriei si istoriei distrugem intentionat totul…Asa cum au sesizat si cei de la Romania Vie, despre existanta multor situri in zona se stia de decenii intregi.

Prin urmare, cum au fost date avizele de constructie a acelui tronson stiindu-se de faptul ca siturile in cauza se afla in calea lucrarilor? Si oare anul 2012 nu ne ofera tehnologia si cunostintele ingineresti necesare pentru a fi identificat niste solutii tehnice in urma carora siturile sa fi fost ocolite? Altii construiesc aeroporturi pe mare, tuneluri sau poduri de zeci de kilometri, iar noi nu putem proteja si ocoli cateva hectare cu vestigii vechi de mii de ani? Asta este clar rea-intentie, este o actiune indreptata impotriva poporului roman, a istoriei sale. Timp de 20 de ani nu s-a putut construti acel tronson de autostrada, iar acum se doreste, cu orice pret, finalizarea sa in cateva luni…

 

Ce spun arheologii

 

Potrivit domnului Sabin Luca, seful santierului arheologic de la Turdas, intr-o declaratie facuta in aceasta vara, “aşezarea de la Turdaş a fost un centru regional de producţie şi distribuţie a ceramicii, fapt dovedit de descoperirea unui număr foarte mare de cuptoare şi obiecte din ceramică, de la vase, în stilul Turdaşului, unic în Europa, până la statuete antropomorfe, zoomorfe, şi “statuete pe tron”, care exemplifică regalitatea şi care au mai fost găsite doar în două – trei situri din Europa”.

Turdas – traseul autostrazii prin situl arheologic pe harta Google

Potrivit lui Luca, aşezările neolitice descoperite aici erau suspendate, la şase-opt metri înălţime, datorită inundaţii, localnicii dovedind cunoştinţe inginereşti şi datorită sistemului de fortificaţii care a rezistat calamităţilor. De asemenea, s-a putut dovedi existenţa în acea perioadă a “metalurgiei cuprului, lucru ce toată lumea bănuia până acum”. Tot domnul Luca mai afirma, cu doar cateva saptamani in urma, ca “până acum s-a cercetat un eşantion ceramic de doi-trei la sută şi s-a cercetat cam trei-patru la sută din oase. La cea mai mare cercetare din Europa nu poţi să estimezi nimic, decât că la final vom raporta cel mai mare eşantion ceramic cercetat în Europa, cel mai mare eşantion osteologic cercetat în Europa, cel mai mare, pentru că ăsta a fost norocul nostru”.

Prin urmare, de la cei 2-5% de material arheologic cercetat pana acum cateva saptamani, s-ar putea, poate, concluziona ca unele lucruri ar necesita revenire pe teren la un moment dat? Si la ce se va mai reveni? Ce mai conteaza ca rapoartele arheologice vor fi publicate peste 4-5 ani, din moment ce asfaltul se va turna in saptamanile ce vor urma?

Daca lucrurile stau asa precum au fost descrise de arheologi in urma cu cateva saptamani, oare acest sit, de pilda, nu ar fi trebuit conservat in intregimea sa, ingradit, protejat, inclus in circuitul turistic, lasat mostenire si altor expeditii arheologice ale generatiilor ce vin? Cu totii avem nevoie de autostrazi, dar nu cu orice pret. Sau cel putin nu cu pretul mostenirii noastre adunate in mii de ani, de toti cei ce-ai vietuit inainte de noi. Daca noi, cei de astazi, continuam in acest ritm, ce le lasam celor ce vin? Probabil doar fotografii ale vestigiilor care, nedistruse de timp in mii de ani, au fost distruse de cativa oameni, dar indarjiti in “munca” lor….

 

Petitie catre Ministerul Culturii

 

Reprezentantii grupului de actiune Romania Vie au inaintat, pe data de 18 septembrie 2012, Ministerului Culturii: urmatorul document, cu scopul de asesiza neregulile care au loc, in prezent, in zona amintita. Reproducem textul mai jos:

Noi, cei din Romania Vie, am constatat o distrugere sistematica a unor foarte importante situri arheologice neolitice si romane pe traseul autostrazii A1, pe sectiunea dintre Sibiu si Orastie, drept pentru care acum circa o saptamana am adresat urmatoarea petitie Ministerului Culturii si Patrimoniului National, unde speram sa obtinem si o audienta la ministrul Puiu Hasotti:

GRUPUL INFORMAL DE GANDIRE SI DE ACTIUNE

ROMANIA VIE
Catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National al Romaniei
In atentia domnului Ministru al Cuturii si Patrimoniului National, Puiu Hasotti STIMATE DOMNULE MINISTRU, Noi, Grupul informal de gandire si de actiune ROMANIA VIE, fondat de un grup de protestatari din Bucuresti, Piata Universitatii-zona Arhitectura, prin av. Alexandru Surcel, (…), va atragem atentia asupra situatiei create prin afectarea sitului arheologic de la Turdas, judetul Hunedoara, de catre lucrarile la Autostrada A1 si protestam fata de graba cu care s-a efectuat descarcarea arheologica si constructia autostrazii pana la turnarea asfaltului (in mod suspect, numai in acel tronson, pe toata distanta dintre Sibiu si Orastie). Consideram ca descarcarea arheologica recent acordata de autoritati, dupa sapaturile efectuate de Muzeul National „Bruckenthal” din Sibiu, este si ilegala. Va reamintim ca situl arheologic de la Turdas consta in asezarea eponima a culturii Turdas, una din cele mai importante civilizatii neolitice, asezare care reprezinta unul din cele mai vechi orase din Europa si locul unde, incepand din 1875, baroneasa Szofia Torma a identificat primele inscriptii apartinand acelei scrieri arhaice „danubiene”, la vremea respectiva considerata de influenta summeriana, dar care azi stim ca este cu 1500-2000 de ani mai veche decat primele scrieri din Mesopotomia, constituind astfel cea mai veche forma de scriere cunoscuta in prezent oriunde pe planeta. Ca reputat arheolog suntem convinsi ca stiti foarte bine aceste lucruri.Tragem de asemenea un semnal de alarma fata de siturile arheologice de la Tartaria, un alt loc celebru pentru inscriptiile sale arhaice, Cristian de Sibiu, unde s-a gasit poate cea mai veche asezare neolitica de pe teritoriul tarii noastre, si Sipot, unde autostrada este programata sa treaca chiar peste un sit roman important, aflat inca in cercetare si pe care l-am vizitat, desi acesta ar putea fi usor evitat printr-o mica modificare a traseului A1 sau prin construirea unui viaduct.
Prin urmare, va solicitam respectuos, dar ferm, sa luati masurile care se impun in vederea anularii oricarui certificat de descarcare arheologica privind orice portiune din tell-ul neolitic de la Turdas si din celelalte situri mentionate, sa solicitati Guvernului din care faceti parte initierea demersurilor necesare devierii traseului Autostrazii A1 in afara zonei de interes arheologic sau a construirii unor viaducte pe deasupra siturilor arheologice si a restaurarii imediate a vestigiilor deja afectate de lucrarile de constructie in curs.
De asemenea, va rugam sa initiati un proiect de punere in valoare corespunzatoare a ramasitelor orasului preistoric de la Turdas si sa incepeti demersurile necesare declararii acestuia si a celor de la Tartaria si Cristian, ca si a altor situri neolitice si eneolitice de prima importanta din Romania ca si patrimoniu UNESCO. Nu trebuie sa uitam ca teritoriul Romaniei a facut parte din acea Old Europe (Danube) Civilization, ce a cuprins intreg Sud-Estul European si o mare parte din Europa Centrala, careia ii datoram, pe langa cea sau cele mai vechi forme de scriere cunoscute la momentul actual, primele orase sistematizate de pe continent, unele din cele mai vechi temple monumentale si o arta ceramica de o eleganta ce nu-si mai gaseste rival contemporan decat cel mult in neoliticul chinez.
Depunem alaturat materiale fotografice efectuate la fata locului. De asemenea, va solicitam acordarea unei audiente pentru discutarea intregii situatii.
Va multumim anticipat pentru atentia acordata! Data: 18 septembrie 2012

un articol de Valentin Roman (foto si video Grupul Romania Vie, galerie foto completa AICI)

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

71 comments

 1. Betoane , praf , mizerie , masini , poluare , accidente , morti , raniti , furturi , minciuni si jafuri ; daca asta inseamna civilizatie , eu unul m-a lipsesc de ele . Probabil ca asa au “civilizat ” si romanii pe strabuni nostri Daci.

 2. De o vreme citesc si urmaresc ce se intampla in Romania cu siturile arheologice. Situatia este din ce in ce mai dezastruoasa si nimeni din cei pusi sa se ocupe nu sa implica in a salva si a pastra din aceste descoperiri.
  Cred ca ar trebui sa ne organizam mai bine si sa trecem la actiuni mai concrete.
  Ar fi bine daca am organiza o demonstratie pasnica in legatura cu siturile arheologice din Romania.
  Aceasta actiune ar trebui sa aiba loc cat mai curad posibil pana nu este prea tarziu.
  La aceasta actiune trebuie sa participe cat mai multi oameni de cultura, specialisti in domeniu, asociatii si grupuri care au ca scop- Aflarea adevarului despre stramosii nostri.
  Aceasta demonstratie ar fi bine sa fie facuta la institutiile cele mai reprezentative ale statului care au putere de decizie.

 3. CRED CA TREBUIE FACUTA O CAMPANNIE MEDIATICA PUTERNICA SI PE NET GEN FACEBOOK DACA INTR-ADEVAR SE VREA ASTA…SI NU DIAR ESTE ASA LA MISTO.

 4. Cand numele tarii asteia se va schimba in Dacia, atunci locuitorii ei o sa se trezeasca la realitatile mult mai importante ca vietile lor triste de zi cu zi.
  Putini dintre cei ce populeaza aceste locuri vechi realizeaza ca nu conteaza ce faci in fiecare zi si ,cum traiesti, ce mananci si ce visezi noaptea, conteaza ce lasi in urma, dupa ce inchizi ochii si treci in eternitate.
  Fac parte dintr un grup aparte de oameni, veniti in aceasta tara in vremuri tulburi, la baza fiind un amalgam de popoare razboinice , fara prea multa istorie in spate, maxim 1000 de ani, dar vestiti pentru dorinta lor de libertate si lupta calare sau pe ape… dar care au luptat ca mercenari in toate razboaiele lumii din 1500 pana in zilele noastre.
  Ideea e ca indragesc mult valorile primilor locuitori ai acestor meleaguri, traind multi ani intr o localitate cu vechime (Chilia Veche), si ma doare ca dacul de oras e doar un prapadit de om, fara mandrie si respect pentru el insusi, fara indemanare, si fara spirit…. arata ca un om ingenuchiat, cu capul plecat….. Imi pare rau , dar daca lucrurile merg in ritmul asta, primele locuri ale civilizatiei vor ajunge si primult desert civilizat….

 5. Noi dorim sa ni se dea respectul in lume, cum?
  Daca noi nu dam respectul stramosilor nostrii.
  Asteptam sa se recunoasca vechimea poporului nostru, cum?
  Daca noi nu dam importanta la dovezile care timpul le-a conservat pentru noi.
  Rusine ministrului culturii. Ar trebui sa citeasca Definitia culturii. Sa stie de ce trebuie el sa se ocupe si pentru ce trebuie el sa lupte. Chiar acum cind incepe lumea din afara sa se intereseze despre descoperirile facute la noi si ziarele sa scrie despre acestea, noi arat-am cat de important este pentru noi.
  Ceea ce doare este faptul ca reprezentantul nostru (ministrul culturii) nu reprezentantul cu adevarat ceea ce gandim noi despre cultura noastra.

 6. pacat sa vedem aceste distrugeri ,da cu siguranta sunt deranjati unii mai inalti decit autoritatile rominesti de se da asa graba la munca. ma gindesc ca asa vor face cu toate sitturile de importanta covirsitoare. urmasii romanilor: cei ce trag friiele monetare ale europei cumva nu suporta nici urma de dac. parerea mea este ca sunt inca multe de descoperit , si vor veni dovezile chiar daca ei sunt impotriva pe fata. si ce va fi cel mai rau pt ei este momentul cind noi ne vom cere identitatea de urmasi ai dacilor si poate si numele actual al tarii va reveni la vechiul nume: Dacia,vom reusi sa ne trezim ,

 7. Iata cum bulgarii au facut traduceri si pentru noi si nu stiu cum nimeni nu vorbeste in Romania despre traducerile textelor de la Tartaria:

  http://www.institutet-science.com/en/tartariae.php

  plus alte traduceri foarte importante legate de acest subiect.

  Traducerile se leaga si de descoperirea piramidelor din Tara Barsei. Preotii egipteni au plecat de aici si s-au stabilit in egipt.
  La noi s-a inventat scrierea hieroglifica. Aici e BURICUL Pamantului.

 8. Cu ani în urmă citeam în „Corespondent în Orientul Mijlociu” de Crăciun Ionescu, Ed. Politică, Buc.1982, amuzat, că la o autostradă prin deșert, autorul a remarcat o buclă ce nu ocolea ceva vizibil, și a întrebat care era rostul acelei deviații. I s-a răspuns că la construcția autostrăzii, în locul respectiv era așezat un trib de beduini nomazi, cu corturi, pentru că ei erau cărăușii deșertului. După ce s-a făcut deviația respectivă a autostrăzii, tribul, la cîtăva vreme, s-a deplasat în altă parte, lăsînd în urmă bucla autostrăzii, ca mărturie a așezării lor. De asemenea, scria în cartea respectivă, despre respectul arabilor pentru vechile obiceiuri. Chiar dacă locuiesc în apartamente de lux, dotate cu ultimele aparate casnice, ei au sărbători cînd se adună în fața ceaunului și mănîncă toți de acolo, pentru aducere aminte a vechiului mod de viață. Acum, citind cele semnalate la noi în țară, la construcția autostrăzii, reiese clar diferența de respect dintre noi și arabi, acordată istoriei. Agravant pentru noi este faptul că la noi este vorba de așezări vechi de mii de ani. Este adevărat că pentru a devia cursul autostrăzii trebuie reproiectat acel troson, făcute modificări la lucrările existente, dar, nimic nu este imposibil, dacă vrei ceva!

 9. Nimeni nu are un interes din afara sa ne faca rau. Din contra sint foarte multi care chiar se lupta sa se afle adevarul. (tematica ziarelor din afara: “chiar ne-au civilizat pe noi grecii”- ” chiar nu existau alte culturi inteligente in europa”). Dar cred ca nepasarea celor interni care au in mina totul, acolo este buba. Sau dat atitia bani pentru Sarmisegetuza Regia, sa se puna la punct…. “Nimeni nu este responsabil” asa sa spus. Daca conducerea romaneasca ar da pret pe bunurile de sub pamint atunci nimeni nu se baga intern sa strice. Milioane sau dat de la UNESCO.

 10. “Die spät entdeckte, frühe Hochkultur
  Harald Haarmann: “Das Rätsel der Donauzivilisationen”, C. H. Beck, München 2011, 256 Seiten
  Die Altertumswissenschaft muss revidiert werden, meint der Sprach- und Kulturwissenschaftler Harald Haarmann. Er zeigt in seinem Buch, dass es im Donau-Balkan-Raum eine Zivilisation gab, die als erste eine Schrift entwickelte und Wörter wie Aroma erfand, die bis heute wirken.
  Gängiger Lehrmeinung zufolge steht die Wiege unserer Kultur und Zivilisation am Euphrat und Tigris und am Nil. Die Griechen schufen dann, scheinbar aus dem Nichts, in Europa unsere noch heute die Welt beglückende westliche Kultur mit ihrer Wissenschaft, Technologie und Philosophie. Der Sprach- und Kulturwissenschaftler Harald Haarmann war, wie so viele andere, von der Richtigkeit dieser Sicht überzeugt, bis ihm vor über 30 Jahren erste Zweifel kamen.

  Im Donau-Balkan-Raum fördert die Archäologie seit 100 Jahren immer mehr atemberaubend schöne und teils mit Schriftzeichen versehene Fundstücke auf, deren genaue Datierung bis ins 7. Jahrtausend vor unserer Zeitrechnung weist. Diese Fundstücke passten nicht in das von der etablierten Altertumswissenschaft geschaffene Schema. Die Sumerer haben die Schrift erfunden. Aber aus dem Donau-Balkan-Raum tauchten Schriften auf, die gut 2000 Jahre älter sind und aus deren Zeichenmaterial ganz offensichtlich spätere Kulturen Anregungen und Einzelstücke aufnahmen und weiter entwickelten.

  In dem weiten Raum zwischen dem westlichen Südosteuropa und der heutigen Ukraine hinterließen die Menschen von Alteuropa nicht nur eine Fülle von materiellen Spuren, sondern auch, wie die Mythenforschung beweist, ideelle Spuren, deren Einfluss unter anderem von der griechischen Nachfolgekultur absorbiert und weiter entwickelt wurden. Harald Haarmann versteht es, die Vielzahl der weit verstreut dokumentierten Fundstücke, ihre Orte und die atemberaubende Ästhetik der Kultgegenstände mit den eindeutig rituell motivierten Beschriftungen so zu einem Ganzen zu verweben, dass man sich diese uralte Hochkultur sehr gut vergegenwärtigen kann.

  Für ihre Handelspartner bis weit in die östliche Steppe waren die Produkte Alteuropas attraktiv. Schließlich waren diese Alteuropäer die ersten, die Kupfer verhütteten und verarbeiteten. Erst als – nach einem langen Prozess des Nebeneinanders – die indoeuropäischen Steppenvölker langsam die alte Kultur des Donauraumes überlagerten und beherrschten, verschwand sie von der Oberfläche, wirkt aber, wie Haarmann zeigt, immer noch in unsere Welt hinein, zum Beispiel durch Wörter wie Aroma, Kastanie, Kirsche, Olive, Kamin, Keramik, Metall, Hymne. Gegen die aggressiven hierarchisch organisierten, nach Westen und Südwesten vordrängenden Indoeuropäer konnte sich die unkriegerische Donauzivilisation letztlich nicht behaupten.

  Haarmanns Buch zeigt, dass die hergebrachte Altertumswissenschaft mit ihrer Fixierung auf die viel jüngeren Hochkulturen im Zweistromland und am Nil revidiert werden muss. Eine Kultur, die zusammen mit einer Vielzahl von Innovationen als erste eine Schrift entwickelte, kann nicht als vorgeschichtlich abgetan werden, nur weil sie keine Monumentalarchitektur hervorgebracht hat. Wie die modernste Archäologie zusammen mit der Sprach- und Kulturwissenschaft eindrucksvoll belegen, profitieren wir bis heute von den Pionierleistungen dieser spät entdeckten frühen Hochkultur Europas. ”

  Besprochen von Hans-Jörg Modlmayr

  Harald Haarmann: Das Rätsel der Donauzivilisationen. Die Entdeckung der ältesten Kultur Europas
  C. H. Beck, München 2011
  256 Seiten

  Traduceti si atunci stiti

 11. De ce sa ne mandrim si sa aparem in lume cu cea mai veche civilizatie europeana si cele mai vechi vestigii arheologice?
  Nu avem destule curve, hoti, manelisti,tigani cersetori, care ne reprezinta cu “mandrie” peste tot in lume?
  Puterile mondiale actuale nu au nevoiede o publicitate pozitiva despre tara noastra. Trebuie sa stam la locul nostru, cu statutulde spagari, lingurari,mamaligari, rupti in cur si peticiti, mizerabili si flamanzi.
  Rusine sa le fie celor ce aproba aceste crime impotriva umanitatii si asupra natiunii noastre. Blestemul stramosilor sa ii urmareasca panadincolo de mormant si in veci sa nu aibaliniste!!!!

 12. Responsabili sunt cei ce dau avizul de descarcare arheologica precum si Agentia de Protectie a Mediului care trebuie sa autorizeze orice proiect de constructie, inclusiv cel al unei autostrazi. APM emite acordul de mediu fara de care, aceasta activitate nu ar fi legala. In studiul de impact asupra mediului trebuie spus clar ca zona este parte a patrimoniului cultural-istoric (daca este!) si elaborat asupra impactului pe care aceasta activitate o va avea asupre sit-ului (vedeti ce trebuie sa cuprinda un studiu de impact asurpa mediului incepand cu pagina 9, aici http://www.mmediu.ro/protectia_mediului/legislatie_orizontala/legislatia_specifica/OM135-2010.pdf). Important e si cum sunt incadrate aceste zone in legislatie: arie/sit, arie naturala protejata etc. (definitii aici, http://legeaz.net/oug-195-2005-protectia-mediului/art-2-principii-si-dispozitii-generale) .
  Probabil se intervine cu autorizatia de descarcare arheologica care se depune la APM odata cu studiul de impact ce trebuie sustinut in sedinta publica. Aici comisia APM ar putea bloca proiectul, insa imi imaginez ce sume si sunt in joc sau ce presiuni se fac, si cat de coruptibili pot fi asa zisii-specialisti din comisie. Insa, ONG-uri sau simplii cetateni care ar putea pleda pentru cauza arheologica/istorica/culturala asa cum unele/unii o fac pentru protectia mediului, biodiversitatii, etc., ar putea participa la aceste sedinte publice unde pot ridica intrebari incomode si isi pot sustine argumentele. Vedeti si cine a intocmit studiul de impact asupra mediului pentru autostrada, ar trebui sa fie public. Cu cat mai multa galagie se face pe subiect, cu atat mai greu de urnit un proiect daunator ca acesta. Insa, daca s-a ajuns deja la betonare, ma tem ca au toate avizele necesare. Numai de la nivel de minister se mai poate interveni, cred, iar acolo trebuie convins cineva care vede o oportunitate de castig politic in asta dar care sa se si bata genial in sprijinul partii vatamate, istoria noastra si cultura (doveziile arheologice, inclusiv vechi asezari umane, avand mai mare valoare decat scrierile cand e vorba sa se dea peste cap principii si teorii deja stabilite).

 13. Mihaela bine ai face daca ne-ai face tu traducerea pentru ca nu multi cunosc limba germana iar traduderea motamo de pe google ne face sa interpretam in fel si chip si noi dorim sa intelegem cat mai corect astfel de comunicari, si cred ca este interesant ceea ce spui
  Multumesc anticipat

 14. Daca oamenii aceia vor sa treaca cu autostrada peste ce se vede in poze inseamna ca nu sunt zdraveni la cap. Ar trebui sesizate URGENT institutiile si organismele internationale, cu atat mai mult cu cat sfera de interes nu este doar nationala.

 15. Va dati seama cat o sa caste gura strainii cand o sa vada ce este in dreapta si in stanga si cat o sa se bucure ca au ajuns in tara lui dandoaselea unde situri de mii de ani sunt taiate de autostrazi si cum o sa ne mearga buhul de parca nu ne-a mers destul si o sa ajungem si mai cunoscuti decat suntem!

 16. Ar trebui sa ne adunam cu totii, sa mergem acolo si sa protestam pe situl arheologic. Poate asa suntem bagati in seama. De ce nu se propune asta??

  Cu mult respect si admiratie.

 17. O sa traduc. De ce? Pentru ca in afara Romaniei nu se vorbeste numai prost despre noi ci si foarte bine. In aceasta seara mi s-a spus de cineva care are o Firma, ca ar fi bucuros sa lucreze cu romani. Eu am spus : “daca esti corect cu ei, sint si ei corecti si loiali cu tine “

 18. Am scris pe face book cateva randuri… Oricum, numai urari de bine si succes in actiunea intreprinsa , asc. Romania Vie; macar stim ca mai traieste cineva in tara asta si n-am murit cu totii. Cata rusine ar trebui sa ne fie, ca, nici dupa 20 de ani nu ne dezmortim… nu reusim sa deosebim intre rau si bine…Avem in ADN-ul ns. gena distructiei, sau ce se intampla cu noi? Suntem atat de prosti, sau, doar ticalosi???

 19. Altceva au in cap decit sa isi vada interesul cei de sus?nu cu siguranta atit timp cit le intra bani ne impozabili in buzunare ,asa se intampla cu toate valorile nationale le distrug nu vor sa le conserve asa cum fac si cu cetatea sarmisegetuza o lasa in paragina deai nu ne stim adevaratele valori si trebe sa aflam de la alti istorici antici greci,francezi etc.Rusine voua cei de la conducere .

 20. Nu pot sa cred , ca va trece autostrada , peste aceasta descoperire . Nu pot si pace .Acesta este o crima odioasa , un GENOCIT , un atac VOIT , la istoria noastra ,la identitatea nationala. NU SE POATE !!! NU SE MAI POATE , ASA.
  Oare suntem incapabili sa gandim si sa ne autoconducem sau suntem o natie cu sefi , conducatori tradatori.
  Publicatiile straine dau detali despre sit , iar noi il astupam in viteza cea mai mare , posibila.
  Trebuie sa devenim un fel de GREENPEACE ,sa ne manifestam dezaprobarea fata de hotararile si masurile luate , de mins. culturii , arheologi , istorici , dir. de muzee , etc.
  Trebuie sa devenim , combativi, activi in adevaratul sens al cuvantului.
  Sa se programeze un mars autorizat , in capitala.
  Deaceea nu suntem uniti , fiindca nu ne cunoastem ISTORIA NEAMULUI.
  Deaceea suntem si la ora actuala , in Europa , cum suntem , fiindca NU STIM CE VREM , plangem ca nu avem trai bun , decent ca cei din Uniune , DAR, nu facem nimic pentru a inainta , avansa , pe nici un plan : economic , social etc.Se fura , se minte si doar aratam cu degetul.
  Nu este destul si nici eficace.
  Aici m-am nascut si aici voi muri. Nu-mi voi parasi pamantul STRAMOSESC. Contati pe mine.

  ,,Din zei de-am fi scoboratori . . . ”
  Doamne ajuta

 21. Se spune ca leaganul civilizatiei si culturii noastre este pe Eufrat, pe Tigris si pe Nil.
  Iar Grecii au creat apoi, aparent din nimic, in Europa lumea de astazi cu cultura noastra inaintata, cu stiinta, tehnologia si filosofia lor. Harald Haarman era, ca si multi altii, convins de corectitudinea acestei dovezi, pina acu 30 ani inainte, cand el a inceput sa aiba primele indoieli.
  In zona Dunarii-Balcanice se fac deja de acu 100 de ani inainte descoperiri archeologice mai uimitoare si mai frumoase, cu semne pe ele care se dateaza din mileniu al 7-lea inaintea erei noastre. Aceste artefacte nu se potrivesc cu schema deja facuta. Sumeri au inventat scrisul. Dar, din zona Dunarii-Balcanice au aparut scrieri care sunt cu peste 2000 de ani mai vechi, de care culturile venite dupa s-au folosit si le-au dezvoltat.
  In larga zona, intre sudeuropa de vest si Ucraina de azi, oamenii din vechea Europa au lasat nu numai o multime de lucruri (artefacte) ci si urme ideologice, precum dovedeste si stiinta mitologica, pe care cultura greceasca, care a venit dupa, a absorbit-o si a dezvoltat-o mai departe.
  Harald Haarmann intelege, numarul acesta mare de artefacte, cu diferitele locuri unde au fost gasite, cu frumusetea estetica a semnelor rituale, sa le combine de asa natura incit sa se vada aceasta cultura veche.
  Pentru partenerii comerciali de departe, pina la estul stepei, erau produsele vechii Europei foarte atractive. Deoarece acesti europeni vechi au fost primii care prelucrau si foloseau cuprul.
  Abia atunci cind dupa un timp indelungat de traire vecineasca – popoarele indoeuropene au cucerit si au preluat si suprapus cultura veche din zona Dunarii, a inceput cultura veche sa dispara de la suprafata, dar totusi, cum arata Haarmann, actioneaza inca in lumea noastra de azi, de exemplu prin cuvinte.
  Impotriva indoeuropenilor, care erau ierarhic agresiv organizati si veneau spre est si sudvest, cultura civilizatiei de la Dunare nu au putut sa se afirme, acestia nefiind razboinici.
  Cartea lui Haarmann arata ca stiinta antica care a dus la fixarea unei culturi tinere la Nil, trebuie revidata.
  O cultura, care impreuna cu un numar mare de inovatii a fost prima care a descoperit scrisul, nu poate fi uitata numai pentru ca nu avea o arhitectura monumentala.
  Precum moderna arheologie impreuna cu stiinta culturala o dovedesc, profit-am pina in prezent de inaintata performanta a acestei, tirziu descoperite, culturi inaintate din Europa.

  Asta este traducerea. Daca veti gasi greseli, le puteti pastra! ;))

 22. Lamentarea si indignarea fara concretizare in actiune nu au nici o valoare. Cei care ne conduc se bazeaza pe faptul ca noi romanii ne oprim doar la vaicareala si lamentare. Dragi romani de pretutindeni care mai simtiti ceva pentru tara asta, haideti sa facem ceva in privinta apararii acestor minuni istorice importante pentru intreaga lume. Domnule Roxin, va rugam sa faceti si o petitie on- line pe care sa o semnam toti cei interesati.

 23. Eu semnez. Daca asi avea milioane asi da din ele pentru asa ceva. Este identitatea mea pe care nu am uitat-o chiar daca nu sunt pe pamintul meu care ma trage in fiecare clipa. Dar una stiu, ramasitele mele se vor intoarce pe pamintul stramosilor mei. Asta este deja facut la notar. Iar toate tablourile care le-am facut peste hotare , vor intra in patrimoniul national.

 24. Mu pot crede ca e adevarat!
  …aceasta autostrada blestemata….si cei care au hotarat sa o construiasca in asa fel incat ea ocoleste orasul,Orastia nu va avea acces la autostrada, in schimb ea va rade toate aceste situri importante de care eram asa de mandrii
  ,suntem iar unici in lume,ne autodistrugem cu atata sarguinta…iar acel diractor de mare muzeu de la Sibiu e un imbecil!peisajul din zona,frumos candva a devenit aproape apocaliptic din cauza oribilei interventii!ce sa facem cat mai repede pana nu e prea tarziu???!!!
  Andreea propune sa ne adunam si sa mergem acolo in numar mare, e poate o idee buna pentru cei ce pot ajunge,din pacate pentru mine nu e posibil prea curand,voi fi in tara abea in decembrie.

 25. CE IMBECILI , CE TRADATORI DE TARA …! PERSONAL , VA IMPLOR SI VA INCURAJEZ (IN NUMELE ISTORIEI SI A ROMANILOR ) SA FACETI CEVA , PENTRU IMPIEDICAREA DEZASTRULUI ! VA CONJUR , IN NUMELE POPORULI ROMAN SA-I DATI IN JUDECATA PE NENOROCITII CARE VOR DISTRUGEREA ISTORIEI !

 26. Sînt de părere că se poate iniția și o petiție on-line pe tema stopării lucrărilor la respectiva autostradă dacă nu se iau măsuri de conservare a sitului arheologic!

 27. In text aparea o intrebare : ” De ce se tace ?” Cum adica de ce se tace ?! Oti vrea sa fiti recunoscuti ca fiind cei mai vechi din lume sau cel putin di nEuropa! Apoi cua ati mai putea fi batuti la fund si “civilizati” de francezi ,nemti ,spanioli si late lepre?Cineva de mai sus spunea ca numai Dumnezeu poate face ceva pentru tara asta . Eu zic sa-l mai lasati pe Dumnezeu in pace ca poate vrea si el sa se duca la femei si noi il siciim mereu si sa ne apucam serios de apararea propriilor hotare si a propriei istorii!

 28. Interesant unul din comentarii…..schimbarea denumirii tarii in Dacia..ar rezolva multe probleme…As sugera chiar denumirea de DACIA FELIX….nu are fi rau delocccccccccccc…oare cat ar costa treaba asta?…oare un referendum ar rezolva simplu problema?….chiar interesant….

 29. Eu sint aceea cu textul si traducerea. Cu Dumnezeu nu am nimic. Parerea mea este ca daca nu te ajuti tu nici Dumnezeu nu te poate ajuta. De acuma sint Mihaela U.

 30. Fratilor,sunt de acord cu voi dar incepeti odata ce aveti in gand.Eu nu sunt de specialitate si nu stiu atat de multe ca voi,dar circul mult prin satele tarii noastre si nu mai sunt ca in copilaria mea si nici mai frumoase ci pe cale de disparitie.
  De ce vocea celor carora le pasa de Romania nu se aude atat de puternic ca stirile de la ora 17?

 31. Problema romanilor este ca sunt deosbeit de LASI!!! Nici un alt popor nu ar permite atat fara sa miste un deget. Romanii sunt insa atat de timorati si lipsiti de curaj incat atitudine LOR este foarte nedemna fata de EI INSISI. Acest lucru este bine stiut in Vest si foarte bine speculat!

 32. Pacat ca nu intelegem cine ne este dusmanul!
  In primul rand trebuie sa identifici dusmanul!
  Scotociti atent fiecare palier decizional si o sa vedeti ca majoritatea sunt alogeni si prea putini “tradatori”.
  Asa ca este incorect sa ne tot acuzam de tradare ci sa constientizam ca suntem sub asediu sau mai grav ocupati de cateva sute de ani de o structura alogena inchegata, determinata si puternica.
  …Si care urmareste dezintegrarea noastra ca neam, valori si cultura. “Suntem impinsi spre a deveni o populatie”!
  Cititi atent pe Eminescu, Goga, Iorga, cativa istorici care nu mai incap in carti si bloggeri care nu incap in fata!
  Si multi altii din intreaga societate care sunt constienti!
  Numarati faptele celor care sunt impotriva noastra!
  Notati numele lor – studiati-le pe internet!
  Analizati si puneti cap la cap de ce toate sunt asa cum le traim si o sa vedeti singuri ca “suntem sub ocupatie”
  Asa e …”geto-dacii pot fi usor dominati pentru ca sunt blanzi si rabdatori uneori umilitor de rabdatori”.
  Si mai avem o mare buba – “Nu ne urmam liderii – ii abandonam prea repede si imbratisam valori false , aiuritoare, infipte de haita alogenilor care au grija, in umbra, sa nu urce nicio valoare ci numai santajabili!
  “Divide et … “divide orice din societatea geto-dacilor”
  Cautati atent dusmanul.
  Aflati-l!
  Studiati-l!
  Apoi sa trecem la fapte!

 33. Legea nr. 150 publicată in M.Of. nr. 175 din data: 7/29/97
  privind ratificarea Convenţiei europene pentru protecţia patrimoniului arheologic (revizuita), adoptata la La Valetta la 16 ianuarie 1992

  ARTICOLUL 4
  Fiecare parte se angajeaza sa aplice masuri de protectie fizica a patrimoniului arheologic, care sa prevada, în functie de împrejurari:
  (i) achizitionarea sau protejarea prin alte mijloace corespunzatoare, de catre autoritatile publice, a spatiilor destinate constituirii unor rezervatii arheologice;
  (ii) conservarea si întretinerea patrimoniului arheologic, de preferinta pe locul lui de origine;
  (iii) amenajarea unor depozite corespunzatoare pentru vestigiile arheologice deplasate din locul lor de origine.

  In Germania se fac noi planuri pentru strazi daca se gasesc situri arheologice. De ce nu se fac in Romania?

 34. Parcă au adormit toți dacii din noi !!! Ascultă îndemnul lui Radu Gyr (pt care a fost întemnițat și ucis)! Trezește-te până nu mori!!!
  „Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
  nu pentru patule, nu pentru pogoane,
  ci pentru văzduhul tău liber de
  mâine,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
  Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
  pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
  pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”

 35. Asa cum s-a procedat cu salvarea cailor din Letea asa ar trebui sa se procedeze si cu salvarea acestor sit-uri.
  Fac apel la toti cei care sunt interesati in pastrarea / conservarea acestor sit-uri arheologice, toti cei care iubesc adevarul si sunt cu adevarat romani, celor care se simt urmasii civilizatiei care a construit si a locuit acum 10.000 – 7.000 de ani in zona Turdas / Trataria sa ne unim si sa blocam nenorocirea ce sta sa se intample cu aceste sit-uri.
  Prin actiunea ce s-a desfasurat in vederea blocarii macelului de la Letea am vazut ca se poate. Daca suntem multi putem sa stopam “crima” asupra istoriei/trecutuil nostru, asupra natiei romane.

 36. Parca ii si aud pe cei care au puterea de decizie in asemenea cazuri cum graiesc :
  “nah lasa ca sunt numa niste ruine…ce atat tam-tam pe niste oase si pietre vechi?turnati asfalt peste tot si treceti la treaba, iar daca nu faceti cum va spun, o sa gasesc pe altii…”
  si asta este varianta light :))

 37. CREDETI CA AU DURERI DE CAP “INTERNATIONALII” DE CARE SPUNETI, CA IN ROMANIA SE ACOPERA DOVEZI CLARE, DE NETAGADUIT CARE ATESTA FAPTUL CA LEAGANUL CIVILIZATIEI UMANE ESTE IN ZONA CARPATO DANUBIANO PONTICA SI NU IN ZONA TIGRU EUFRAT, IN EGIPTUL ANTIC SAU ORIUNDE ALTUNDEVA …???
  NU AU NICI UN INTERS SA IASA LA LUMINA FAPTUL CA CIVILIZATIA TERREI ISI ARE LEAGANUL IN ARCUL CARPATIC … IN ROMANIA DE FAPT !!!
  ACESTE DOVEZI TREBUIESC DISTRUSE CAT MAI REPEDE CU PUTINTA IAR POPORUL ROMAN INROBIT IN CONTINURAE CU AJUTORUL PROPRIILOR LUI CONDUCATORI GEN BASESCU & CO.

 38. draga mihaela se pare ca esti prea inteligenta ptr noi,poporul care isi are obarsia pe aceste meleaguri si care am preferat sa murim in lupte ptr apararea lui decat poporul in a carui limba ai scris comentariul tau
  ce m-a determinat sa-ti raspund este fraza de final :traduceti…
  asta da dovada de …, scrieti tu cuvantul in germana ,asa macar pot observa daca mai ai ceva din sangele romanesc cu care te-ai nascut
  chiar daca nu ai vrut sa jignesti sa sti ca ai facut-o

 39. Dragilor…sa lupti cu “sistemul” este ca si cum ai face munca de Sisif. Hai sa apelam la un sistem altenativ inteligent, astfel incat sistemul sa fie natural “obligat” sa il accepte. Haideti sa apelam la o formula gen cercetare stiintifica de interes mondial (daca natinal nu se doreste asta) prin care sa fim obligati de legitatile internationale sa facem asta: oameni care au cunoasterea stiintifica + un proiect temeinic facut public la foruri internationale + sensibilizarea unei persoane cu bani care sa isi castige imaginea in schimbul finantarii si actionarii parghiilor aferente + apelarea la autoritatile mondiale ale patrimoniului..este doar o propunere facuta acum pe moment..habar nu am care ar fi solutia concreta; ceea ce stiu este ca lupta impotriva unui sistem-mastodont este sortita mereu esecului. In schimb, alternativele inteligente, fondate, imbatabile care ii obliga pe cei din sitem sa ia decizii de bun simt au avut mereu castig. Hai sa fim creativi…avem de partea noastra atuul ca suntem multi si ne putem alia. Domnule Daniel Roxin, dragi ROMANI, haideti sa apelam la persoane care ar avea intr-adevar solutii viabile, la modele dinafara granitelor care au reusit sa faca asta…mai intai sa ii determinam sa declare situl ca patrimoniu arheologic, apoi hai sa cautam persoanele potrivite in a face diferenta in aceasta situatie..hai sa gandim si sa actionam cu optimism, cu credinta ca vom reusi…FIECARE DIN NOI PUTEM FACE DIFERENTA. Dragilor, hai sa fim noi exemplul personal, haideti sa gasim solutia, hai sa cautam si sa regasim intelepciunea strabuna tipica in fata situatiilor paradoxale…haideti sa ne asumam Radacinile. Haideti sa facem un apel national, international, hai sa ne unim. Putem gasi oameni de cultura care sa fie ca o emblema, oameni care atrag dupe ei alti oameni care sa sensibileze masele…apoi poate se poate face chiar un proiect cu banii europeni. Haideti sa facem ceva concret acum.

 40. Mai intai este nevoie de o prezentare concreta: cate si care sunt siturile ce vor fi distruse. Apoi avem nevoie de un plan care sa probeze ca pe acolo va trece autostrada. Se poate cere de la primarie o autorizatie pentru a demonstra la Bucuresti, ramane sa vedem daca vor participa si arheologi implicati in proiect, apoi mai vedem.

 41. Cred ca cei care sunt implicati in salvarea Rosiei Montane se vor implica si aici. Ar trebui sa le explicati oamenilor, in masura in care mai aveti timp si pentru asta, sa le repetati daca e nevoie, anume ca nu ne priveste pe noi ca cercurile Soros sau altii vor oprirea exploatarilor la Rosia Montana. Aurul acela trebuie sa ramana acolo unde e, eventual trebuie sa fie extras de statul român intr-un ritm rezonabil. De altfel, prin insusi faptul ca acel aur exista si se stie de el leul ar trebui sa aiba stabilitate, sa se intareasca. Asa ar fi normal intr-o tara normala, unde statul isi reprezinta propriul popor si lucreaza pentru binele lui. Problema locurilor de munca la exploatare e o gogorita, s-ar putea gasi alternative reale…s-ar putea deschide acolo o fabrica de prelucrare a carnii, de conserve bureti, fructe de padure etc centre de colectare care sa functioneze eficient…Traim vremuri in care se castiga bine din asa ceva. Ca sa nu mai vorbesc de agroturism, cu o reclama eficienta sunt convins ca s-ar gasi cateva mii de oameni care sa vina acolo mai ales ca locul are cateva obiective deloc lipsite de importanta.

 42. Tot incerc sa mai postez ceva randuri, insa imi da eroare in mod repetat: acces denied cod 404. S-a restrictionat postarea comentariilor, sau era prea lung mesajul meu?

 43. Cred ca fiecare din noi este capabil si dator fata de strabunii nostri in aceste vremuri sa se conecteze la radacinile neamului, sa ii absoarba esenta; si mai cred ca putem redescoperi filonul demnitatii spirituale si morale ingropate adanc in noi ca neam. Este vremea trezirii spiritului si a reintregirii sufletului. Este acum timpul sa rasplatim devotiunea aratata fata de acest neam de mortii care au ramas vii in sufletele acestei natiuni: de la oamenii de rand la cei carora le-a ramas numele imprimat in tezaurul nemuritor al spiritului romanesc. Este vremea sa redescoperim frumusetea tipic romaneasca si sa putem spune oricui: “da, sunt roman!”, “uite, astea imi sunt valorile, astea imi sunt radacinile, asta m-au invatat bunicii mei, asta m-au invatat Decebal, Burebista, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea cel Batran, Eminescu, Aiudul, si tot restul reprezentantilor neamului si este ceea ce Eu aleg SA DAU MAI DEPARTE”. utDragi romani, sa ne uitam in oglinda sufletului nostru, sa ne privim in ochi si sa alegem cu toata inima ce dorim cu adevarat sa lasam in urma noastra, astfel incat si noi sa fim demni de apelativele strabunilor; astfel incat copiii, nepotii sa poata spune la randul lor ceea ce spunem noi de bunii nostri. Acesta este doar un pas-un inceput, insa cred ca e necesar mai mult decat o petitie pentru a face ca lucrurile sa se miste cu adevarat.

 44. Semnam online o petitie, scriem aici cateva randuri, insa ce avem realmente de facut ca lucrurile sa intre in fagasul normalului, bunului simt, al firescului. Ei sunt bolnavi intr-un sistem bolnav, insa noi cei care Stim si Simtim inca in noi acel ceva, Cunoastem si suntem atinsi- ne pasa – avem Responsabilitatea sa ii aducem pe fagasul cel bun si sa ii “vindecam” si sa ne vindecam; acum avem ocazia sa fim noi cei care facem diferenta. Cand stii si stii ca stii, nu mai ai scuze!! Spirit Romanesc, unde te afli acum? Cat de adanc esti ingropat in strafunduri incat aparent ai devenit orb si surd? Cat de adanc ai de sapat in propriul for interior ca sa nu treci nepasator ci sa fii dispus sa treci la actiune si sa obtii rezultatele care te fac sa fii impacat cu alegerile tale de fiecare clipa? Intrebare: ce mai avem de facut? care sunt urmatorii pasi? Ce propuneri si solutii gasim in noi, oameni buni? Sa apelem la inteligenta intuitiva si creativitatea noastra acum. Repet: Ce putem face noi concret chiar acum, inafara de a semna online o petitie care nu stiu in ce masura poate ajuta? Va multumesc.

 45. Mă doare al dracului de rău ce văd!
  Mă doare al dracului de tare ce simt!
  Mă doare să ştiu, că-neputinţa-mi adâncă,
  Propag fără-de-leagea, din a Dunării luncă.
  Şi ştiu, de-acum al meu străbun de s-ar trezi,
  Cu palma-i aspră şi crăpată atât de rău,
  Obrazul mi-ar fi pălit într-o clipită,
  De-am permis ştirbirea numelui ş-a căminului său!

  Aş vrea să cred că voi avea cu ce mă mândri, când fiul meu va fi bărbat. Dar oprelişitile prin care trecem zilnic ne îndobitocesc constant şi sigur.
  Deşi se vede CLAR, cu toţii dorim o schimbare (ÎN BINE), cu toţii ne lamentăm. Exemplul: “Unde semnez petiţia on-line?”

  Eu unul recunosc, nu ştiu, nu cunosc care ar fi soluţia pentru a “ne trezi”! Dar, mi se sfâşie sufletul.

 46. Adesea ii bombanim pe unguri, ca sunt asa ,ca sunt pe dincolo,ca sunt sovini….Va imaginati astfel de lucruri petrecanduse in spatiul unguresc,fie el de dincolo de granite,fie de aici din ungurime ?Astia DA oameni ! Inca avem multe de invatat de la ei,dar tot nu o facem…

 47. Se impune ca aceasta problema sa fie tratata ca si una “de interes national”. Ca urmare, va propun ca toate materialele existente sa fie puse impreuna si prezentate Parlamentului, insotite de o propunere legislativa care sa autorizeze o actiune ampla pe intreg teritoriul Romaniei, desfasurata de arheologi,istorici,organizatii civile interesate in finantare si Armata Romana.Spun armata, pentru ca are in componenta sa istorici si specialisti, dar si pentru ca este nevoie de protectie si protejare a unor comori ce privesc nu doar poporul nostru ci si intreaga umanitate. Parlamentarii, daca sunt adevarati Romani, nu au voie sa spuna nu, sau sa invoce lipsa fondurilor.Sunt convinsa ca, odata acceptat acest proiect, multe organizatii straine, voluntari, isi vor oferi sprijinul.

 48. Ne miram ca imbecilii astia ne astupa istoria? Ei nu sunt in stare sa intretina siturile deja descoperite,cetati,castele.Suntem Romani si ne meritam soarta..domnul ministru ar trebui urgent sa-si dea demisia si sa recunoasca ca e incompetent si doarme in ghete.In Grecia cand se descopera un ”pietroi” vine grecul il imprejmuieste cu gard si 1 euro taxa sa vezi ”pietroiul” ,la noi de ce nu se face asa? pentru ca cei din conducere sunt niste limitati,pun pariu ca nea’ ministru’ ar fi mai incantat sa goneasca pe autostrada cu 200 km pe ora decat sa protejeze o parte din istoria noastra si a stramosilor nostrii .. Mandru ca sunt Roman ! Scarbit ca traiesc in Romania.. Sustin orice demers.

 49. Ne dam istoria uitarii doar pentru a ‘intra in europa’ cu normele si conditile ei ordinare. Dar cei mai nenorociti si ordinari fiind insasi politicienii nostri inpreuna cu institutiile care ar trebuii sa se ocupe cu conservarea si restaturarea acesti dovezi vii ale istoriei noastre. Am vazut chiar astazi un reportaj Tv despre cetatile dacice precum si alte sit-uri care sunt parasite si lasate prada turistilor si cautatorilor de comori si aproapoe ca mi-au dat larimile de mahnire. Fara pastrarea dovezilor arheologice si cunoasterea istoriei proprii suntem NIMENI!

 50. Nu pot da un comentariu care sa atinga latura profesionala a problemei, pt ca nu sunt nici arheolog, nici istoric. Dar pt ca sunt ROMAN, vreau sa-mi exprim revolta la adresa celor ce se intampla. Nu stiu, parca e o conspiratie, parca cineva se straduieste f tare sa ne stearga de pa harta arheologica , existentiala , a vechilor culturi.
  parca cineva se teme de noi… Dar intrebarea este, ce fac autoritatile, unde este ministerul cultirii, istoricii de ce nu se ridica impotriva? Avem atata istorie, asa de multa cultura si ne batem joc … Pacat!

 51. . . da doamna Aurora,fiind noi, geto-dacii cei care am avut, am construit,am promovat linistea si pacea, este ceva normal ca cineva sa se teama de noi, ptr ca noi avem putere interioara,. . .din cele mai vechi timpuri, “autoritatile” dacilor, au fost ei insisi,dacii, pina sa se lase condusi, . . istoria si cultura ne este in singe,singururl lucru ce il avem de facut este doar sa promovam ceea ce avem, nu sa lasam pieirii!!

 52. Asa cum cineva celebru spunea referindu-se la Romania: “E prea frumos si bogat pamantul pe care il locuiti sa-l pastrati fara lupta. Vi-l vor lua.” Asta si fac…pregatesc ceea ce va urma. Ni-l vor lua. Cu ajutorul cozilor de topor infiltrate in clasa politica romaneasca, profitand de mediocritatea si lipsa de cultura si identitate a celorlati din clasa politica…si de obedienta unor functionari ce mor de frica pierderii locului de munca…si de pasivitatea noastra a tuturor se va intampla asta. Noi, bascii, albanezii, romansii(Elvetia) suntem urmasii pelasgilor care odinioara ocupa arii vaste din Europa…iar asta trebuie sa fie ascuns de catre urmasii triburilor venite calare de pe undeva din Asia. Pentru ei istoria Europei trebuie sa inceapa cu Grecii…

 53. Am fost personal la Roma.
  Am mers mult pe jos, ca sa vad cat mai multe vestigii antice.
  Pe o strada centrala, mergand pe trotuar impreuna cu alti romani, am canstatat ca stam deodata la o coada, unde inaintam mai incet, dar cu multa rabdare si civilizatie. Am ajuns in foarte scurt timp sa vada motivul: era continuarea unui zid antic pana la aproximativ 25 cm de marginea soselei. Trecatorii mergeau in ambele sensuri, pe rand cu catel, cu pisica in lesa, unul cate unul pe langa zidul antic, apoi se deplasau rasfirandu-se pe intreg trotuarul.
  Intelegeti ce vreau sa spun ?
  La noi orice zid de piatra este distrus si furat, apoi se regaseste in temelia unei case sau acopera o groapa.
  La ei orice zid este pastrat, se viziteaza de intreaga Europa si isi fac cunoscuta istoria antica, vechimea lor pe pamant.
  Noi distrugem si acoperim vitejia si gloria stramoseasca de la cel mai inalt responsabil din guvern pana la cel mai opulent manelist. Partea cea mai iresponsabila este ca adevaratii romani vad, aud si nu stiu cum sa se alieze ca sa ia atitudine comuna. In acest impas, cea mai mare vina o are presa, care se ocupa de popularizarea incultelor care fac cariera in… modeling, a manelistilor care apar la televizor ca… lacustele in lanul de grau – plini de opulenta si ingamfare, dar care nici nu stiu sa se semneze etc. presa de doi bani, care prefera can-can-ul in locul artei ramanesti, in locul raspandirii valorilor reale ale neamului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *