Suntem urmasi ai unora dintre primii fauritori de orase ai lumii

Categories ArheologiePosted on

un articol de Valentin Roman

 

Printre cei mai vechi intemeietori de asezari proto-urbane si urbane din lume se numara proto-tracii si tracii. Realitatea arheologica ne-o confirma. Nu noi facem din vietuitorii vechimii de pe aici “buricul pamantului’, asa cum deseori ni s-a reprosat, ci stiinta o face.

Inainte cu mii de ani ca zorii civilizatiei miceniene, ai Romei, Atenei sau maretelor orase egiptene sa se anunte, stramosii nostri ridicau asezari urbane in zone locuite neintrerupt de atunci si pana in zilele noastre.

Asa cum vom arata in cele ce urmeaza, in arealul geografic corespondent Romaniei si Bulgariei de astazi, vatra poporului trac, arheologia a scos la lumina vestigiile unora dintre cele mai vechi orase ale lumii. Vom trata fiecare zona a Pamantului in parte, enumerand acele asezari ce prezinta locuire continua, impreuna cu datarile aproximative, emise de specialisti.

 

Orientul Mijlociu

 

Ierihon, Israel/Palestina – Este considerat, in prezent, cel mai vechi oras al lumii, cu urme de locuire umana ce se intorc in timp pana la nivelul mileniului 9 i.e.n. Totusi, despre o asezare de tip proto-urban in acest loc ne putem referi incepand cu 6800 i.e.n, din acea vreme datand primele fortificatii ale asezarii.
Damasc, Siria – Desi unele descoperiri atesta o locuire pe vatra actualului oras inca din mileniul 9 inaintea erei noastre, totusi, dovezile care atesta o prezenta umana la scara larga dateaza din preajma anului 2000 i.e.n.
Byblos, Liban – Datarile cu carbon relevat urme de locuire umana in zona amintita inca din perioada anului 7000 i.e.n, insa despre o asezare de tip proto-urban in acest areal vorbim abia de la nivelul mileniului 3 i.e.n.
Sidon, Liban – Prezenta umana aici, intr-o asezare mai evoluata fata de cele rurale, este atestata arheologic de la nivelul mileniului 4 i.e.n.
Medinat Al-Fayoum sau Arsinoe, asa cum era cunoscut in antichitate, Egipt – Locuire umana confirmata incepand cu mileniul 4 i.e.n.
Rey, Iran – Asezarea este amintita in Avesta, un text ce contine rugaciuni zoroastriene. Prezenta umana aici este atstata inca din mileniul 3 i.e.n.
Beirut (Liban), Ierusalim (Israel) si Tyr (Liban) –  Orase in care prezenta umana a fost confirmata arheologic din perioada 3000-2750 i.e.n.
Kirkuk, Irak – Intemeierea acestei asezari este aproximata in perioada 3000-2200 i.e.n.

 

Asia Centrala si de Sud

 

Ghor, Afhganistan – Cea mai veche asezare proto-urbana a zonei dateaza din preajma mileniului 5 i.e.n
Delhi, India – Asezarea indiana capata profil proto-urban in preajma anului 3.500 i.e.n
Thanjavur, India – O asezare de intindere mai mare este atestata aici incepand cu mileniul 3 i.e.n.
Balkh, Afhanistan – O prezenta umana numeroasa si organizata in aceasta zona este confirmata arheologic de la nivelul anului 1500 i.e.n.

 

Cele mai varstnice asezari europene

 

Atena, Grecia – Orasul care a dat lumii democratia si care, o perioada indelungata de timp a fost izvorul culturii si civilizatiei europene, releva prezenta umana de la nivelul mileniului 4 i.e.n
Argos, Grecia – Este considerat cea mai veche asezare a Elladei, cu urme de locuire ce dateaza din mileniul 5 i.e.n.
Kutaisi, Georgia – Asezare urbana datata din mileniul 2 i.e.n.
Teba, Trikala, Chalcis (Grecia) –  Asezari intemeiate in perioada culturii miceniene, ele dateaza din intervalul de timp 1400-1200 i.e.n.
Lisabona (Portugalia) si Cadiz (Spania) – Cele doua orase iberice prezinta urmele unor asezari proto-urbane ce se intorc in timp pana in preajma aului 1100 i.e.n.

 

Asia de Est, Asia de Sud-est si Africa

 

In Asia de Est, Asia de Sud-est, cele mai vechi asezari urbane pot fi identificate in China de astazi.Luoyang (2070 i.e.n.), Xi’an (1100 ie.n.) si Beijing (aproximativ 1000 i.e.n.) sunt cele trei asezari urbane cu cea mai mare vechime confirmata arheologic din acest areal geografic.
In Africa, orasul Luxor este considerat ca fiind prima asezare urbana a continentului, avand o vechime atestata din jurul mileniului 3 i.e.n.

 

Proto-tracii: cei mai vechi intemeietori de orase din Europa si din lume

 

La Turdas, recentele cercetari au relevat faptul ca aici exista o locuire neintrerupta ce se intoarce in timp in preajma mileniilor 4-5 i.e.n.Volumul mare de material arheologic descoperit aici atesta o locuire intensa inca din perioada la care facem referire. Prin urmare, fara a exagera, se poate afirma clar ca, atunci cand vorbim despre aceasta zona, vorbim despre o asezare proto-urbana care este una dintre cele mai vechi ale lumii, ce ar putea fi inclusa in primele 4-5 astfel de asezari la nivel mondial.

De asemenea, Dealul Cetati Devei si platoul de la poalele ei, corespondent unei parti a actualui oras sunt locuite neintrerupt din mileniul 3 i.e.n, asa cum releva descoperirile arheologice din acest an, element ce include si acest areal in lista extrem de scurta a spatiilor locuite neintrerupt de mai bine de 5000 de ani.

Plovdiv, Bulgaria  – Asezare intemeiata de traci sau proto-traci, capata caracter proto-urban in preajma mileniului 4 i.e.n, cele mai vechi urme umane din zona datand din mileniul 6 i.e.n. Este considerata, de catre unii cercetatori, drept cea mai veche asezare proto-urbana a Europei.

Aceste datari ale centrelor proto-urbane din Romania si Bulgaria, cumulate cu certitudinea ca, in acest areal, au fost folosite primele forme de proto-scriere si scriere din lume (tablitele de la Tartaria, Iasi si, recent descoperite, placile depe fundul lacului Bicaz), conduc la concluzia ca spatiul despre care vorbim a insemnat zona de aparitie a primelor forme si manifestari ale civilizatiei, cel putin la nivelul Europei.

Acest lucru este intarit si de faptul ca, asa cum am aratat intr-o serie de articole anterioare, sursele literare antice vorbesc despre o raspandire radiala, din estul continetului, zona Marii Negre si a Dunarii, a elementelor civilizatoare, catre vest si nord.

 

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

20 comments

 1. Era de aşteptat să oferiţi mult mai multe amănunte privind cele mai vechi aşezări proto-trace…
  Destul de subţire articlolul !

 2. Continuati cu aceste descoperiri frumoase si interesate dar pentru a avea un impact cat mai mare ar fi foarte frumos sa le vedem pe canalele televizive in locul reclamelor de prost gust si inutile prezentate acum. Cu stima si respect,

 3. In lista prezentata nu este amintit nimic despre ceea ce s-a descoperit anul trecut ( 2011 ) in timpul efectuarii lucrarilor la autostrada Soarelui. Am citit un articol in care se relata descoperirea , in timpul excavatiilor in Dobrogea , unei zone extinse cu urme de civilizatie umana : locuinte , gospodarii , drumuri pietruite , necropole etc.Demn de remarcat si ceea ce m-a frapat cel mai mult era vechimea , estimata la 20.000 – 35.000 ani a artefactelor !!! Specific era faptul ca polpulatia din zona era de talie mica si ocupatia principala era cresterea animalelor si agricultura. Dupa ce am citit articolul respectiv am cautat in Dacia Preistorica si am gasit relatarea lui NICOLAE DENSUSIANU despre populatiile de oameni scunzi care au populat in vechime Dobrogea !!! Am tot asteptat sa mai aud ceva despre asta , dar nu a mai aparut nimic .

 4. Buna ziua domnule Valentin de curand am vazut pe un canal strain un documentar despre migratia homo sapiens catre celelalte continente sa gasit in romania cel mai vechi craniu din europa datand de acum 40 000 ani ? este adevarat ? sunteti la curent cu acest lucru ?

 5. Din articolul prezent rezultă că Ierihonul este oraș de 6.500 de ani și Argos este oraș de 5.000 de ani, Turdaș situîndu-se pe locul 3 cu o vechime de 4-5.000 de ani. Vă înțeleg entuziasmul dar, nu exagerați un pic cu titlul de „primii făuritori”? Poate, „printre primii făuritori de orașe” ar fi fost mai potrivit cu cele prezentate în articol. Sau, vă bazați afirmațiile și pe alte descoperiri?

 6. Multumim ca, in sfarsit, incepe sa se contureze in fata ochilor nostri datorita dumneavoastra tabloul descoperirilor arheologice care ne dau o imagine tot mai clara a enigmaticilor nostri stramosi. Inainte tot scormoneam dupa cate un articol, acum avem o prezentare clara si va multumesc pt. efortul dvs., mai ales ca veniti cu date concrete.

 7. Frumos material . Multi nu stiu ca romanii de peste hotare citesc intens aceste materiale fiind foarte interesati de istoria noastra . Eu am aflat de acest site de la sotia mea si de la cumnatul meu din australia .

  Sper ca si autoritatile romane sa urmareasca materialele si sa faca ceva in acest sens . Prea ne calca toata europa in picioare . Mai invarte doamne odata roata ! Atunci or sa vada toti ca noi suntem aici de veacuri !

 8. In sfarsit, ADEVARUL!
  EXCELENT MATERIAL, FELICITARI SI MULTUMIRI!
  Cum zice si Adrian, si eu sunt fericit ca sunt roman!
  Auzi: remus si romulus!…asta-i traducerea libera a numelui ginerelui lui Priam al Troiei!… taare!

  asteptam cu-nfrigurare si alte articole / filme!

 9. E curios ca DACII DIN STRAINATATE precum Octavian Sarbatoare- doctor in ist religiilor- Australia , Napoleon Savescu doctor- SUA DIRECTORUL ROMAN DE LA iNSTITUTUL DE CERCETARI PALEONTOLOGICE DIN BERLIN, deci toti acesti adevarati daci, sustin o teorie adevarata..Cine se considera DAC, AR TREBUI SA IASA IN STARDA SI SA CEARA RASPICAT REVENIREA LA ADEVARATA DENUMIRE A ACESTEI TARI…Suntem daci, oameni buni..Numai ca masonii, Vaticanul , si cei instruiti de ei, spun aceste minciuni, cum ca noi suntem urmasii Romei, ca este mai usor sa-ti bati joc de urmasii unui popor tanar de barbari, hoti, betivi, decat de urmasii celor mai viteji, mai cinstiti si mai intelepti dintre traci…Ati vazut cum au falsificat istoria si asa masluita, mai ales dupa 90? Copii nu mai stiu nimic aproape despre daci..Oare de ce>? De ce suedezii se conduc si azi dupa Legile lui Zamolxe, iar copii nostri nu-l cunosc? De ce o parte din olandezi isi spun DUTCH- ADICA DACI..SI CUNOSC INVATATURILE ZAMOLXIENE? De ce in Spania exista localitati cu denumirea de DACIA ? De ce la intalnirile cu romanii, dacii nu aveau translator? Dar Arcul de triumf al lui Galerius- imparat roman- singur declarat dac.pe vremea lui imperiul se numea DACIA MARE…Mergeti la Salonic si vedeti ARCUL DE TRIUMF..Regina noastra TOMIRIS A FOST PICTATA DE MARI PICTORI , STATUI DE DACI, MANDRI SI FALNICI SE GASESC PESTE TOT, IN TOATE MUZEELE LUMII..vezi Muzeu Isti Napoli, Roma…etc…CUM IL EXPLICA..ASTEPT RASPUNSURI DE LA MARII ISTORICI CARE AU MISTIFICAT ADEVARUL..Dar despre TABLITELE DE LA TARTARIA SU TABLITELE DE AUR DE LA SINAIA, VANDUTE DE CAROL I PT SUSTINEREA RAZBOIULUI DE INDEP SI CONSTRUIREA CASTELULUI Peles CE SPUNETI? Carol pe patul mortii si-a cerut iertare de la poporul roamn ca i-a vandut istoria..ce spuneti de asta mai domnilor istorici..ADEVARUL IL VREM..IL STITI SI VOI MASONI ISTORICI, CARE ATI DISTRUS MANDRIA DE A FI DAC..ATI FALSIFICAT ISTORIA ACESTUI NEAM..RUSINE RUSINE RUSINE..Eminescu, Mihai viteazu, Dimitrie Cantemir, Decebal, Burebista si cei 5 imparati roamni de origine daca..se rascolesc in mormant…Tomis este cetate daca ! Denumirea vine de la regina noastra daca TOMIRIS , Voi stiti? Dar de Densuseanu, cu a lui Dacie Preistorica ati auzit, dar despre Gerica a lui Vasile Parvan ce spuneti? Sunt de acord Poate ca ar trebuii sa ne luam denumirea de DACI si odata cu denumirea sa ne schimbam si obisnuinta de a fi sclavii altora dealtfel mult mai departati de Dumnezeu si mai perfizi decit noi si cu aceasta ocazie am evita si voita confuzie pe care o fac unii intre romani si rromi.Traiasca Dacia renescuta !!!Si apoi dragul meu Moroga..DACII NU ERAU VIOLENTI…Spune Zoe Petre ca se incinerau..Dar atunci cum s-au gasit oseminte..Mint cu nerusinare…Ne vrem ORIGINEA ADEVARATA INAPOI..VREM CA SEA NE NUMIM DACIA SI DACI SA NU MAI FIM CONFUNDATI CU RROMI…Vrem ca lastarii nostrii sa fie mandri ca sunt daci…Oare cum pot minti cu nerusinare? A fost cucerita 14% din sup Daciei./.. si acolo au venit oameni din toate tarile cucerite de roamni..deci ei au invatat limba locului…Si apoi cum a aparut poporul raman? Dacii au fost dati pe mana lui Ciomu..iar femeile dace..faceu rand la …care barbati roamni? Poate de aceea vor sa ne transforme fetele noastre frumoase….IN…Trebuie sa nu ne mai lasam manipulati..Avem nevoie de un Eminescu, un Mihai Viteazu…Stiti ca pana la urma si Ceausescu aflas adevarul..ca noi nu suntem roamni? De aceea FABRICA S-A NUMIT DACIA..Voia chiar ca dupa recensamant sa revenim la vechea denumire a tarii..SI ATUNCI AGENTURILII STRINE…L-AU CASAPIT…SI RROMUL MASON BUNICUTA..SI GAT SCURT..AU EXECUTAT ORDINELE PRIMITE..Nu voiau acest lucru.Romania trabuia sa ramana romania..copii sa nu mai stie istorie…Un popor care nu investeste in educatie, in copii, nu-si cunoaste si respecta trecutul este pe cale de disparitie…PUI DE LEI…TREZITI-VA..SAU PUI DE LUP…CA PE STINDARDUL DAC ERA LUPUL Dacii credeau in DUMNEZEU TATAL si in Zamolxe..care era un fel de IISUS AL ACELOR VREMURI….Dacii foloseau simbolul crucii…si erau monoteisti ..oare de ce?

 10. Felicitari pentru articol si va rugam popularizati informatiile in locul filmelor de prost gust si al manelelor in cadrul unui serial dedicat istoriei poporului roman . Multi dintre noi nici nu ne cunostem radacinile . Nu ne identificam ca popor, caci nu vrem asta . Nu ne cunostem trecutul si nu avem respect nici pentru cei care au luptat pentru unitate nationala si nici pentru munca de cercetare pe care elite ale culturii romanesti o intreprind in aflarea adevarului istoric. In locul reclamelor de doi lei si al emisiunilor pentru coafeze si baieti de pravalie mai bine televiziunile ar face cunoscuta munca acestor minunati oameni incepand de la cercetatori si pana la cei care fac posibile aparitia acestor articole.

 11. Ma alatur persoanelor
  care au propus infiintarea unei emisiuni dedicata exclusiv dacilor ,getilor si tracilor .Si daca se poate , sa fie pe postul national, sa poata avea acces toata lumea .Multumesc pentru articol !

 12. sunteti extraordinari! va multumesc pentru informatii si va felicit pentru descoperirile facute! tineti la curent va rog si urmasii dacilor .. acum departe de casa! mindra ca sunt deveanca!

 13. Sa va dea Dumnezeu sanatate si intelepciune sa puteti continua ceea ce ati inceput!!! de 2 saptamani decand am descoperit situl ma tot crucesc si ma minunez!!! Mi s-au rasturnat toate “valorile” si bine imi pare!!! Va sustin cu tot ceea ce pot!!!

 14. Ar trebui sa avem un canal History al romanilor, de unde sa ne reinvatam istoria asa cum este ea cu adevarat, sa le aratam copiilor care nu stiu nimic despre daci, sa-i crestem mandri ca sunt urmasii dacilor, la scoala ce se face este egal cu zero. Nu suntem urmasii Romei, ci salvatorii ei cu aurul si argintul pe care l-au luat din Dacia. Adolescentii si tinerii se uita la emisiuni idioate si asculta manele. Cu incultura ajungem la marginea Europei, si nu meritam asa ceva pentru ca romanii sunt mai inteligenti decat multe alte natii din gena, de la daci si Dumenzeu. Felicitari Domnule Valentin Roman, va urmaresc si va sustin !

 15. Buna idee! Asta se poate face pe website.si in legatura cu Tvr cum zicea cineva mai sus,cred ca daca stringem semnaturi cerere catre guvern poate merge sau sa strangem ceva fonduri.

 16. Fiind incepatoare in aceasta plimbare,ma bucur ca v-am gasit.Va felicit Dle Valentin Roman pt munca ce o desfasurati alaturi de toti cei ce vor sa scoata adevarul la lumina si sa dea Bunul Dumnezeu sa ajungem sa resciem istoria adevarata pe care multi vor sa o ascunda in continuare iar pe noi sa ne piarda ca neam si tara.Subscriu alaturi de cei ce vor sa fie prezentate aceste descoperiri pe un canal special al TVR1 sau ca spoturi publicitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *