Regatul Unit investigheaza politica Santander UK impotriva spalarii banilor

Categories NewsPosted on

Autoritatea financiara a Regatului Unit, Financial Conduct Authority (FCA) , investigheaza politica de combatere a spalarii banilor dusa de Santander UK – filiala grupului Santander din tara – intre 2012 si 2017.

Santander UK dezvaluie in prezentarea celor mai recente conturi, transmise saptamana trecuta autoritatii de reglementare a pietei din Statele Unite (SEC), ca FCA a initiat ancheta in 2017 , iar astazi nu este posibil sa se evalueze repercusiunile acesteia.

„Cooperam cu o investigatie civila de reglementare a FCA care a inceput in iulie 2017 privind respectarea de catre noi a Regulamentului privind spalarea banilor din 2007”, dezvaluie banca prezidata de Ana Botin , „si potentialele incalcari ale principiilor si regulilor FCA legate de sisteme. si controale impotriva spalarii banilor si a infractiunilor financiare”.

Parchetul Anticoruptie a solicitat in decembrie anul trecut sa se intocmeasca dosarul de spalare a banilor impotriva Santander si BNP din motive tehnice

Prima banca spaniola indica, in aceeasi prezentare a rezultatelor, ca investigatiile FCA „se concentreaza in principal pe perioada 2012-2017 si includ luarea in considerare a clientilor cu risc ridicat in afacerile de servicii monetare”.

In prezent, adauga Santander UK, „nu este posibil sa se faca o evaluare fiabila a responsabilitatilor care decurg din ancheta, inclusiv a vreunei sanctiuni financiare ”.

Surse bancare consultate de acest ziar in Spania atrag atentia ca este un exercitiu de transparenta desfasurat de entitate si ca nu se poate avansa mult mai mult decat a fost comunicat oficial. Ei au remarcat, de asemenea, ca aceasta este o functie obisnuita de investigare a FCA.

Desi ancheta FCA a inceput in 2017, este prima data cand Santander raporteaza despre aceasta. Lupta impotriva spalarii banilor a devenit un domeniu de baza pentru organismul financiar de cand actualul sau sef de aplicare, Mark Steward, a preluat conducerea in octombrie 2015.

Autoritatea financiara britanica, subliniaza sursele consultate in banca spaniola, a anuntat deja in 2020 ca investigheaza 16 institutii financiare pentru ca nu au implementat garantii adecvate pentru prevenirea utilizarii banilor iliciti.

Investigatii si sanctiuni

In Spania, la sfarsitul lunii decembrie trecute, Parchetul Anticoruptie a solicitat intocmirea dosarului pentru presupusa spalare de bani care le-a afectat pe Santander si BNP Paribas pentru relatia lor cu filiala elvetiana a HSBC in dosarul listei Falciani. ‘.

REZUMAT: FCA a amendat Santander Marea Britanie cu 35 de milioane la sfarsitul anului 2018 pentru „erorile sale grave” in gestionarea conturilor clientilor decedati.

Desi Ministerul Public a explicat ca nu se poate mentine acuzatia din „motive tehnice”, a subliniat ca rapoartele expertilor si documentatia furnizata in proces au scos la iveala „ grave nereguli ” comise de cele doua banci. Santander si BNP nu ar fi impus controalele necesare asupra fondurilor pe care HSBC le-a mutat prin ambele.

In speta, Santander a sustinut ca, din punct de vedere strict juridico-penal, nu sunt indeplinite cerintele infractiunii de spalare de bani. Banca apara ca nici Parchetul, nici expertii nu au dovedit ca sumele transferate in Spania de catre clientii HSBC au vreo origine ilicita sau frauduloasa.

De asemenea, se asigura ca in proces a aratat ca atunci cand aceste transferuri au fost efectuate cu Santander ca intermediar, acei clienti HSBC nu se aflau pe niciuna dintre listele internationale de persoane suspecte: au aparut doar ca urmare a publicarii listei Falciani. , astfel incat banca nu ar fi putut raporta nimic chiar daca ar fi cunoscut identitatea emitentului si a destinatarului .

O investigatie internationala privind tranzactiile financiare suspecte in valoare de doua trilioane a fost publicata in septembrie

In septembrie anul trecut, au fost publicate rezultatul lucrarilor Consortiului International de Jurnalisti de Investigatie (ICIJ), cunoscut sub numele de FinCen Files , in care documente secrete trimise Retelei de Control al Crimelor Financiare a Departamentului Trezoreriei Statelor Unite cu suspecte. operatiuni in valoare de doua trilioane de dolari efectuate de entitati financiare intre 2011 si 2017.

In acea investigatie, a fost mentionata participarea la acest tip de operatiuni opace a bancilor spaniole, inclusiv Santander, desi sumele publicate nu erau relevante in comparatie cu cele ale altor mari banci internationale. In Regatul Unit, FCA a amendat Santander UK cu peste 35 de milioane de euro la sfarsitul anului 2018 pentru „erorile grave” sale in gestionarea conturilor clientilor decedati. Peste 40.428 de clienti banci au fost afectati.