Regele DECEBAL a fost considerat SEMIZEU încă din timpul vieții

Categories ArticolePosted on

Obișnuința de a-i înzestra pe marii eroi sau conducători ai antichității cu atribute zeiești sau chiar de a-i considera zei, este dovedită de izvoarele istorice.

Alături de lumea greacă, populată de diverși semizei, alături de lumea romană, în care adeseori împăratul era considerat și zeu, lumea geto-dacică i-a zeificat pe unii dintre liderii săi, în condiții speciale.

Cu toții am auzit despre Zalmoxis, omul care a devenit zeu și a reformat viziunea geto-dacilor asupra vieții spirituale, introducând conceptul de nemurire astrală.

Mai târziu, Deceneu, cel care l-a asistat pe Burebista în procesul de formare a uriașului stat geto-dacic din secolul I î. Chr., este zeificat la rândul lui. Astfel, Iordanes ne spune că, după ce le-a comunicat geților învățăturile lui, “Deceneus a devenit în ochii lor o ființă miraculoasă, încât a condus nu numai pe oamenii de rând, dar și pe regi.” (Getica). La rândul său, Strabon confirmă fapătul că Deceneu a fost zeificat: “Tălmăcea voința zeilor. Ba încă, de la un timp, fusese socotit zeu.” (Geografia)

Deși poate părea surprinzător, și regele Decebal a fost privit ca un semizeu, datorită faptelor sale, încă din timpul vieții. Vorbind despre primele războaie purtate de Decebal împotriva romanilor – cel din anul 87, când a zdrobit armata romană și i-a ucis comandantul, și cel din anul 88, după care Dacia a beneficiat de o pace foarte avantajoasă, romanii plătindu-le dacilor subsidii anuale și dându-le meșteri pentru construirea de cetăți și orașe în Dacia – Iordanes ne spune următoarele: “Chiar de la prima ciocnire au învins pe romani, omorând și pe comandantul acestora, Fuscus, și au jefuit bogățiile din lagărul soldaților. Pentru dobândirea avestei victorii mari, ei (geto-dacii – n.m.) i-au numit pe conducătorii lor semizei, adică Ansis.” (Getica)

Daniel Roxin

 

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

Lasă un răspuns