“Proprietar de cetate dacica, doresc partener pentru agroturism la respectivul asezamant.” Nu e o glumă!

Categories ArticolePosted on

Un prahovean a incercat sa-si faca WC in curte de cinci ori si de fiecare data a descoperit vestigii dacice. Omul a sesizat acum opt ani Muzeul de Arheologie din Ploiesti, dar nimeni n-a venit la el acasa. Trecutul, pierdut si ingropat in nestiinta si indolenta. Prezentul, incert si lipsit de mijloace materiale. Aceasta este povestea cetatii getice de la Tinosu, judetul Prahova. Ingropate in curtea unui localnic, vestigiile nu pot fi scoase la lumina pentru ca, conform specialistilor, nu reprezinta un obiectiv de “maxima importanta.”

NINA MARCU

De fapt, conform datelor obtinute de specialisti, este vorba despre doua cetati – despre cea mai veche, apartinand epocii bronzului, nu se stiu prea multe. Doar saparile au evidentiat-o sub cea getica, aflata pe un strat superior. Ruinele acestor cetati se gasesc in curtea unui prahovean, care, satul de indiferenta si vorbe goale, a hotarat sa demareze o actiune menita sa puna zidurile respective in valoare.

DOUA CETATI. “Proprietar de cetate dacica, doresc partener pentru agroturism la respectivul asezamant.” De la acest anunt, inserat lapidar intr-un ziar de anunturi, a plecat intreg materialul de fata. “Ma numesc Mihai Olteanu, avea sa-mi spuna ceva mai incolo cel care daduse anuntul, si sunt cu adevarat proprietar de cetate dacica. Nu de ieri, de azi, ci de generatii intregi. Practic, familia sotiei a cumparat terenul de la cineva si si-a facut casa aici, in marginea satului Pisculesti. Pe deal, nederanjata de nimeni, se intinde cetatea. Stiu ca e o cetate, pentru ca s-au facut sapaturi prin anii 70 si s-au notat concluziile. De atunci n-a mai venit nimeni insa pentru a continua sapaturile. Eu, prin 96, am decis sa vand apartamentul din Ploiesti si sa ma mut definitiv cu familia aici. Am sapat, in acest sens, o groapa de WC in curte. Dar la 120 de centimetri am dat de niste dale de piatra. M-am mutat cu gropa, dar si in alt loc au stat lucrurile la fel. Practic, am facut cinci gropi de WC in curte, in locuri diferite, dar nu am putut avansa la nici una. Peste tot era piatra, un pavaj, ceva, nu stiu cu exactitate. Intrigat si stiind totodata ca pe deal e o cetate – chiar doua, daca dam crezare arheologului Radu Vulpe, cel care a facut sapaturile si a ajuns la concluzia ca stratul de dedesubtul cetatii dacice dateaza din epoca bronzului – am luat o bucata dintr-o astfel de dala, am infasurat-o in ziar si am dus-o la Muzeul de Istorie si Arheologie Ploiesti. Cei de aici s-au aratat impresionati de descoperire, mi-au luat piatra si ziarul si mi-au spus ca vin ei sa sape pe mai departe. Dar au trecut opt ani si nu s-a mai intamplat nimic. E pacat sa nu punem in valoare ce avem. Putini se pot lauda cu asa o cetate cum avem noi in Prahova. De fapt, aici, la Tinosu, sunt, cum am spus, doua cetati intr-una singura. Despre cea din epoca bronzului nu se pastreaza multe date, stim doar ca viata a existat si s-a suprapus aici. Adunand nuci toamna trecuta am dat peste un picior de pocal sau fructiera. Unul identic se gaseste la muzeu si in dreptul lui scrie ca apartine secolului I de dupa Hristos. Intr-o zi am pus araci de beton la via care se intinde pana la poalele dealului. Pe cei mai multi m-am caznit sa-i bat cu ciocanul. In cateva locuri, ei s-au dus singuri in pamant. S-au afundat, ca si cum era vorba de o groapa, de o incapere, de un tunel. La Tinosu e o fila de istorie necitita inca. Trebuie sa vrea cineva s-o scoata la suprafata”.

ELECTRICITATEA SI TABARA. “Eu nu am curent electric, povesteste mai departe proprietarul de cetate dacica. Ca sa fiu racordat, mi s-au cerut de la Electrica 15.000 de euro. Nu-i am si traiesc ca pe timpul dacilor. Nu pot sa folosesc un televizor, nu pot sa cumpar copiilor un calculator, nu avem un frigider si o masina de spalat ca toti oamenii. Asa ca am corelat problema curentului electric cu cetatea si am gasit o solutie: doresc sa fac in zona agroturism. Ma gandesc sa organizam tot felul de actiuni, din care sa reiasa portul dacilor, religia lor, cultura, cata a fost ea, intr-un cuvant, cum se traia atunci. Facem o tabara pentru copiii talentati, care stiu sa picteze, sa sculpteze, sa scrie versuri. Alaturi, desfacute cat de cat, zidurile cetatii. Ei vor fi tentati sa stie ce e cu cetatea asta. Eu cred ca un astfel de proiect ar avea succes. Turistii ar fi si ei tentati de o vizita la cetate. Putem imbina utilul cu placutul, am putea amplasa cateva unitati cu racoritoare si cu mancaruri traditionale langa cetate. S-ar face si locuri de munca in felul acesta.

Eu, ca unul care am fost pasionat de istorie si de a sti lucruri de genul acesta, as putea fi un fel de administrator. Si as reusi poate sa bag curent electric, ca asta e problema mea cea mare. Am vorbit, pentru a pune toate acestea in practica, si cu un preot din Anglia. Dar as vrea sa realizam noi acest proiect, nu strainii. De aceea am dat anuntul care v-a atras atentia. Poate cineva e interesat sa faca treaba. Cetatea, cetatile, exista. Unchiul sotiei mele a calcat podeaua cetatii, cand s-au facut sapaturile din 70, cu piciorul lui. E un fapt”.

AGROTURISM

“Ma gandesc sa organizam tot felul de actiuni, din care sa reiasa portul dacilor, religia lor, cultura, cata a fost ea, intr-un cuvant, cum se traia atunci. Facem o tabara pentru copiii talentati, care stiu sa picteze, sa sculpteze, sa scrie versuri. Alaturi, desfacute cat de cat, zidurile cetatii” Mihai Olteanu, proprietarul pamantului unde e ingropata Cetatea Tinosu

FARA BANI

“Toate subsolurile, conform legii, apartin statului. Nimeni nu poate face sapaturi, iar daca face si decopera ceva, apartine statului. Nu se poate vorbi despre un proprietar de cetate dacica. Noi am face sapaturi, am scoate la iveala cetatea de la Tinosu, dar nu avem bani. Daca omul plateste…” Lia Maria Dulgheru, directorul Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova

“Getii erau oameni ca noi”

Arheologii Alin Franculeasa si Eugen Pavelet au mers impreuna cu noi la cetate. “Este un sit arheologic, ne-au spus, care a avut sansa sa fie, chiar daca vi se pare partial, cercetat. Caci la 90% dintre cetati nu se fac sapaturi din lipsa de fonduri si personal. Cetatea de la Tinosu este al doilea vestigiu getic, dupa cel de la Piscu Crasani, care a facut obiectul unor cercetari. Primele sapaturi s-au facut in 1870 de catre Cezar Bolliac, au fost reluate in 1924 si apoi in 1976. Ele au evidentiat prezenta a doua straturi, practic doua lumi si doua timpuri diferite, cel de epoca a bronzului si cel getic. Getii erau cei care locuiau la sud de Carpati. Dacii erau cei din Transilvania. Cetatea Tinosu era locuita, avea, ca toate asezarile fortificate, un val de aparare la intrare, se afla, obligatoriu, pe malul unui rau. Era la inceputurile existentei si evolutiei sale. Planurile cetatii sunt traditionale, adaptate terenurilor. Existau, in toate privintele, influente elenistice, scite, romane, caci getii faceau comert cu vecinii lor. Mai faceau si expeditii pana dincolo de Dunare, de unde veneau cu tot felul de obiecte. Getii erau oameni ca noi, chiar Herodot, in insemnarile sale, apreciaza ca sunt viteji, drepti, razboinici, dar si betivi, doritori de placeri. Cetatea Tinosu a fost arsa si distrusa din temelii de imparatul Domitian, in anii 80 d.Chr., inainte de a se infrunta cu Decebal. Ar fi ideal sa se puna in valoare cetatea.”

CERAMICA

La prima mana, sa zicem asa, fara sa fie nevoie de sapaturi temeinice, doar mergand pe zidurile cetatii, arheologii au scos la iveala cateva fragmente ceramice, datand din perioada getica. “Braul cu anveole, din care fac parte aceste bucati, ne-au spus ei, era folosit ca decor. Getii lucrau destul de putin piatra si lemnul. La ei totul era simplu. Cat despre muzica si poezia acelor timpuri avem putine date. Putem doar sa presupunem”.

A STATULUI

“Toate subsolurile, conform legii, apartin statului. Nimeni nu poate face sapaturi, iar daca face si descopera ceva, apartine statului. Nu se poate vorbi despre un proprietar de cetate dacica. Noi am face sapaturi, am scoate la iveala cetatea de la Tinosu, dar nu avem bani. Daca omul plateste…” Asa ne-a spus, pentru inceput, Lia Maria Dulgheru, directorul Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova. Apoi a consultat niste documente, din care reiesea ca fortificatia de la Tinosu nu a fost trecuta ca apartinand monumentelor istorice de tip A. Adica cele mai importante. Deci, pana la aparitia celor de tip B, peste, cel putin, cativa ani, Mihai Olteanu ramane proprietar de cetate nescoasa inca la iveala.

Sursa: http://jurnalul.ro/special-jurnalul/descoperire-cetate-dacica-sub-buda-60820.html#

 

16 comments

 1. Glumă? Sau chiar se dorește ștergerea urmelor geto-dacilor de pe aceste meleaguri? Se-ncearcă îmbrobodirea așa-zișilor „propietarei de vestigii”, cumpărarea lor pe nimic? Oare unde s-a mai construit w.c pe monumente istorice și mai ales dece dom’ propietar ți-ai vândut apartamentul de la bloc și-ncerci să-ți „tragi” aici curent electric? Termopan nu vrei să pui?

 2. Daca este vorba de forta de munca ma ofer voluntar si mai am prieteni pasionati, apreciez ca as putea aduna o echipa de cel putin 10 oameni disponibila sambata-diminica.

 3. M-a frapat ignoranta pana la prostie a celor doi arheologi (?)…n-aveau ce sa caute la sapaturi, trebuiau sa ramana la sapă!

 4. pentru asa multe santiere, adica doua si cu un asemenea potential, normal ca nu sunt bani ! “E” bani pentru panselute, pentru borduri schimbate la doi ani, pentru bancuuute cat mai scumpe si daca se poate una langa alta.

 5. Nici nu e nevoie de bani, trebuie doar ca oamenii buni să fie puşi în legătură, ar fi suficient. Mii de pasionaţi ar putea face ca Ţara să devină un uriaş stup dacic, e nevoie de ceva organizare ca săpăturile să fie făcute cum se fac, inţeleg că e necesară prezenţa a cel puţin un specialist local.

 6. Subscriu , si eu sunt interesat si cunosc si altii interesati maxim de acest lucru extraordinar care se petrece pe pamantul Dv.Daca doriti ajutor fizic , un mail la [email protected] , si sunt si eu prezent sa pun umarul la redescoperirea acestor cetati.

 7. Cunoscandu-va preocuparile, imi ofer si eu participarea ca voluntar pentru orice munca la actiunile dvs., aceasta despre care este vorba aici sau altele, pe perioada sfarsiturilor de saptamana.
  Am studii superioare de geologie, chiar daca specializarea mea nu are de-a face cu petrografia sau geologia zonei. Daca sunteti de parere ca va pot fi de folos cunostintele si disponibilitatea mea, va rog sa nu ezitati sa apelati.
  Nu pot promite, dar s-ar putea sa mai cooptez si alti entuziasti.
  Imi asigur singur transportul, cazarea si masa, deci nu voi contribui la cheltuielile dvs.
  Sa auzim de bine!

 8. Sa zica mersi ca n-au venit, altfel se trezea expropiat sau ii sapau toata curtea ca sa “conserve” vestigiile si la sfarsit il lasau cu gropile facute.

 9. Deci statul nu se intereseaza dar daca descoperi tu ceva ii apartine.Halal respect fata de Constitutie!statul respecta sau garanteaza proprietatea?inrteresante legi.Bine ca au bani pentru ei.Imbuibati,plini de averi(te crucesti cind citesti listele cu averile reprezentantilor poporului),nu ii intereseaza decit sa isi promoveze interesele in detrimentul celor multi.

 10. Salut Daniel,

  Ma bucur sa vad ca dupa comentariul meu de acum cateva zile acest obiectiv a fost trecut pe lista ta.
  Multumesc mult!

  Toate cele bune si Doamne ajuta!

  Adrian Serban

 11. Oamenii au uitat sa se mai intrebe ce inseamna “STATUL”. Statul suntem noi, nu guvernantii, nu institutiile; fiecare dintre noi este si reprezinta statul. Dar in mentalitatea omului simplu, Statul este conglomeratul de institutii adunatoare de taxe si impozite si impunatoare de legi, multe dintre ele aberante. Sa ne reamintim cu toti ca NOI, impreuna, suntem Statul si poate lucrurile se vor indrepta intr-o alta directie.

 12. Omul chiar nu doreste niste forta de munca? As veni cu placere si o lopata pentru a vedea ce gasim interesant sub pamant.

 13. Statul Garanteaza Drepturile Cetatenilor si pe cel al Comunitatii pe care O REPREZINTA.Deci apara drepturile MELE si ale TARII. Iar facind trimitere la Drepturile omului, Carta O N U, dreptul meu se intinde de la suprafata pamintului si pina in CENTRUL PAMINTULUI. Atita timp cit eu nu aduc atingere comunitatii Neamului- ci scot la lumina si pun in valoare vestigii care atesta originile unui Neam si aduc noi dovezi ce pot fi folosite de istoriografia universal nu fac nimic rau si nimeni nu poate sa-mi atace proprietatea sau sa ma dezmosteneasca in vreun fel

 14. Teroare acesti “specialisti”in istorie! Pai spui tu ca faceau incursiuni la sud de Dunare ca si cand asta insemna jefuirea altor state? Nepriceputilor! Acolo erau tot cei din neamul nostru trac! Mai cititi si ce zic bulgarii,ca la ei se cerceteaza ,nu ca la noi,si ei au morminte Getice din piatra in stil asemanator celor de la Troia in forma de stup adica,oarecum, cu o cupola conica si apoi astupat cu pamant.Ei ,bulgarii,nu se sfiesc sa le spuna Getice,numai noi avem reticente inexplicabile , reducem teritoriul stramosilor nostri la cel actual al Romaniei.Spunea “specialistul” in istorie :Getii erau oameni simpli,nu prelucrau piatra si nici lemnul.Asta ca voi nu v-ati sculat fundoaiele de pe scaunele din cancelarie! Pai voi nu cercetati dar concluzionati din burta?Oricum lemnul putrezeste cat despre pietre ele or fost furate si folosite de cuceritorii de la Roma la construirea de cazarme si chiar de orasele.Pai daca ar gandi la fel cei ce or dezgropat Sarmisegetusa Regia ,ar insemna ca ce vedem la fata locului ii tot ce o fost vreodata acolo?Am vazut reconstruiri virtuale de cetati dacice facute de istorici arheologi si erau penibile! Zid din vaiuga ce n-avea nici 2m inaltime pus pe un brau din piatra fasonata sau bruta,garduri din uluci si turnuri din lemn cu acoperis de paie? Pai pe alea le cucerea si o femeie cu un arc si cu cateva sageti aprinse!Si fel de fel de tampenii cum ar fi fereastra mare pe partea din exterior ca si cand ar fi avut nevoie de o panorama in timpul asediului.Pai prin fereastra aia ii puteau arunca proiectile inflacarate de ieseau de acolo cat ai zice peste.Nepriceputi in constructii militare dar cu memorie buna isi dau cu parerea si reconstruiesc virtual cetati dacice ce nici macar n-or fost cercetate in mod profesionist ,pluridisciplinar.Asta cu toate ca pe columna lui Traian is nenumarate imagini cu cetati dacice din piatra fasonata si bruta de proportii gigantice.De ce nu se cerceteaza,spre exemplu,materialele din care or fost construite unele castre romane ,cele din piatra, pentru a se vedea ca acele blocuri de piatra erau luate din cetatile dacice demontate bloc cu bloc.La Sarmisegetusa Regia is niste segmente de coloane asezate aiurea intre care zace un rest de vas gigantic si multe alte pietre maiestruos cioplite dar aruncate aiurea si care nu-s bagate in seama de nimeni atunci cand se face o reconstruire virtuala.Tot aici avem bucati,tamburi din coloane incastrate in zidul exterior ceea ce indica ca acel zid o fost candva distrus si refacut la repezeala din ce s-o gasit pe acolo,deci nu putea ca zidul initial sa fi aratat asa cum se prezinta el azi iar coloanele alea veneau de la templele din incinta sacra.Multe lucruri de spus dar si mai multe de cercetat.Bulgarii se lauda ca or descoperit mormantul regelui get Dromihaete si nu se impiedica sa spuna ca getii erau stapani si pe partea sudica a Dunarii!Stiu ,Dromihaete o fost cu mult inainte de incursiunea Romei in arealul trac dar ei macar nu incep istoria cu momentul cuceririi de catre Roma a statului trac.Numai la noi auzi ca totul despre daci se incadreaza undeva intre secolele I inainte de Cristos si II dupa Cristos,asta pentru ca li-i greu unora sa mearga pe teren si sa cerceteze,ei se multumesc sa remestece aceleasi texte propagandistice de ponegrire a stramosilor nostri.Oameni buni un stat cu atatea cetati nu se infaptuieste intr-o domnie fie ea si a marelui Burebista (BURUISTA =BUREBISETO) .Multe, dintre cetatile dacice is inca din epoca bronzului,si intarite pe parcurs in functie de nevoile si pericolele vremurilor respective.Dupa istoricii nostri,dacii or fost parasutati pe teritoriul Romaniei de astazi undeva prin secolele VI inainte de Cristos pe zona Moldovei de azi si apoi treptat s-or extins in intreaga zona a Daciei pre-Romane ,adica intre Nistru si Tisa desi avem asezari,cetati dacice si in alte locuri aflate dincolo de aceste hotare ,arbitrar,fixate de catre istoricii lenesi dar cu memorie buna.Istoria se descopera nu se citeste! Dupa ce scriu unii ai putea crede ca neamul lor o fost primordial si toate celelalte neamuri s-ar trage din al lor dar cand ii vorba sa dovedeasca arheologic nu gasesc nici macar banale asezari pe care sa le poata atribui propriului neam “primordial”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *