S-a confirmat genetic originea română a dinastiei Basarabilor ! „Teoria cumană” a lui Neagu Djuvara este astfel demontată

Categories DezvăluiriPosted on

Câțiva ani la rând cărțile lui Neagu Djuvara despre originea cumană a primilor Basarabi, publicate la prestigioasa Editură Humanitas au fost succese de casă. Teoria originii cumane a dinastiei Basarabilor i-a adus mulți bani în conturi bătrânului istoric nonagenar, înșelând buna credință a cititorilor români și sfidând logica istorică.

Ionuț Țene (Napoca News): Am demantelat științiic în câteva editoriale teoria cumană a Basarabilor promovată de Neagu Djuvara, care nu are nicio legătură cu realitatea istorică. Și ca minciunile proferate de Neagu Djuvara să fie complete l-a mai făcut pe Basarab I și catolic, deși bisericile ridicate de el erau zidite în cel mai pur stil bizantin ortodox. Istoricii diletanți și o parte a presei stipendiate de Soroș au dat curs promovării acestei teorii absurde, tocmai pentru a lovi în fondatorii statului medieval românesc și în Biserica ortodoxă. Trebuie să fi lipsit de elementare studii de artă bisericească ca să susții că Biserica Sf. Nicoale din Curtea de Argeș era ridicată de un catolic.

Dar, iată, că recent cercetătorii clujeni patronați de Academia Română și Centru de Studii Transilvane au analizat genetic mormântul unui membru întemeietor al familiei Basarabilor: renumitul Vlaicu Vodă.

În 28 octombrie 2014, la Academia Română din București, a avut loc comunicarea ,,Mormântul 10 din Biserica Sf. Nicolae din Curtea de Argeș. Despre geneza Țării Românești”, susținută de către șef de lucrări dr. Beatrice Kelemen (Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Biologie și Geologie – Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano Științe, Cluj-Napoca), CS I dr. Adrian Ioniță (Academia Română, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, București) și CS I dr. habil. Alexandru Simon (Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul de Studiere a Populației – Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca).

Evenimentul, găzduit de Sala de Consiliu a Academiei, a fost moderat de Acad. Alexandru Vulpe (președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române) și s-a bucurat de o participare deosebită din partea comunității academice și universitare. În urma discuțiilor și comentariilor, cele mai importante concluzii au fost următoarele: defunctul din Mormântul 10 („Vlaicu Vodă”) a decedat cu puțin timp înainte de ridicarea Bisericii Argeș II (biserica de astăzi), ridicată cel devreme pe la 1350, fiind înmormântat în Biserica Argeș I (datând din anii 1230-1260), fiind vorba, cel mai probabil, de unul dintre fiii nenumiți ai lui Basarab I amintiți într-un document din 1335; nu au apărut elemente care să îl lege în plan genetic pe defunct de comunități sau indivizi de origine cumană.

Istoria defunctului din mormântul 10 se înscrie în coordonatele cruciate (anti-tătare la acea vreme) ale afirmării monarhice, cunoscute atât de Țara Românească, cât și de Moldova.

Personajul din mormântul 10 aparține contextului istoric al acelor Olachi Romani (valahi romani/ români romani) conduși de către Alexandru fiul lui Basarab spre Papalitatea de la Avignon împotriva intereselor regelui Ludovic I de Anjou al Ungariei la 1345.

Acești români erau întinși din Țara Românească, în Banat, de-a lungul Munților Apuseni până în Maramureș, unde întregeau revolta anti-angevină declanșată de la 1342-1343 de Bogdan (viitorul stăpânitor al Moldovei precum și extensiile transilvane ale uniunii politice de la Argeș (Oltenia și Muntenia): Țara Hațegului și Țara Făgărașului.

Din cercetările genetice reiese că Basarabii erau etnici români, înrudiți cu voievozii ortodocși din Maramureș, care au pregătit revolta împotriva Coroanei maghiare și „descălecatul” în Moldova, ce a dus la întemeierea noului stat medieval românesc de la est de Carpații Orientali.

În urma acestor cercetări se reliefează că Basarabii s-au implicat activ în revolta nobilimii românești ortodoxe din Maramureș, după bătălia de la Posada din 1330, pentru a se lovi în Ungaria lui Ludovic cel Mare. În acest cadru istoric „descălecatul” lui Bogdan I trebuie coroborat cu emanciparea Basarabilor din Muntenia față de Coroana maghiară. A existat, evident, sprijinul acordat de domnii munteni revoltei ortodoxe a cnezilor maramureșeni împotriva expansiunii catolice și politice a regatului maghiar.

În concluzie „teoria cumană” a lui Neagu Djuvara se înscrie ca și cărțile demitizante ale lui Lucian Boia în direcția „europeană” de falsificare a Istoriei României. În opinia acestor “falsificatori ai istoriei” strămoșii noștri originari trebuie să fi avut origini cumane și catolice, numai români ortodocși să nu fie. Știința geneticii a reabilitat însă adevărul istoric: Basarabii erau români de religie ortodoxă.

Ionuț Țene

Surse: Napoca News prin R.B.N. Press

Via: http://romaniabreakingnews.ro

alte surse: Ziua Veche, Timpul.md

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

20 comments

 1. A fost dat publicitatii certificatul de analiza ADN? caci asa, din acest articol se intelege doar contextul istoric, nu si datele genetice. Ce s-a analizat si cu ce s-a comparat? Nu ca n-as crede romanitatea Basarabilor – m-am si contrazis cu Djuvara pe tema asta inca de cand a lansat-o – insa o discutie in contradictoriu, bazata pe argumente logico-istorice, e una, pe cand un certificat de analiza e altceva.

 2. Djuvara nu este un demontator de mituri, ca tovarăşii lui de prezidii ale diferitor şedinţe foarte ,,ştiinţifice”. Unde patriotismul este considerat o toxină, căutarea adevărului istoric o prostie. Unde înaintaşii noştri,care ne-au unit într-o Dacie modernă, sunt numiţi ,,repere expirate”, iar românii sunt îndemnaţi să-şi dezvolte noi mituri identitare legate de globalizare. Adică de ,,ubi bene, ibi patria” = ,,unde-i bine, acolo este patria”.

  Djuvara este născocitor de basne istorice.
  Şi le recită cu atâta senilitate, că până şi colegii săi de tribune îşi pleacă ochii în jos, când le aud. Iar spectatorii se crucesc de ce poate ieşi din gura unui ins care se consideă istoric.

  Eu unul m-am plictisit de născocitorii de basne istorice.
  Sunt aşa de jalnici! Şi chiar nenorociţi, într-un fel. Pentru că a-ţi pune inteligenţa în slujba defăimării nu este un lucru care să-ţi aducă fericire.

  Un articol ca cel al lui Daniel Roxin, în care se prezintă rezultatele cercetărilor genetice ce confirmă adevărul, pe care istoricii oneşti l-au afirmat întotdeauna – că Basarabii erau etnici români -, este mai preţios decât toate cărţile de calitate îndoilenică publicate la editura ,,Humanitas”.

 3. O parte din rezultatele de laborator apar în expunerea care se poate descărca din linkul de mai jos – anul 2014, cel intitulat „Mormântul 10 de la Biserica Sf. Nicolae din Curtea de Argeş”. La pagina 16 se vorbeşte despre reperul molecular modern folosit pentru a trasa conexiunea cu dinastia Basarabilor, la pag. 19-20 se interpretează rezultatele ca o lipsă a dovezii originii cumane a dinastiei Basarabilor.
  http://www.ibiol.ro/proiecte/PNII/GENESIS/rezultate.htm

  Proiectul Genesis este „un proiect pe trei ani, care a angrenat specialisti de la Academia Romana, de la Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Scopul proiectului unic in Romania este realizarea unei baze de date genetice si stabilirea originii domnitorilor romani.” http://www.ziardecluj.ro/rezultate-interesante-proiectul-studierii-adn-ului-basarabilor

 4. Au chemat o unguroaica de la Cluj la o conferinta “Despre geneza Țării Românești” :)) foarte inteligent, BRAVO :))) imi da dreptul sa cred ca ce s-a discutat acolo e total antiromaneste.

 5. Acesti batrani bantuiti de frici si clisee nu-si vor asuma niciodata Istoria asa cum a fost ea, cu Valahiile existente inaintea celor trei de care e vorba aici. Iar asta casca o prapastie intre noi si fratii nostri din Balcani, pe de o parte, si ne saraceste cumplit Istoria pe care ar trebui sa o invete copiii nostri.

 6. “prestigioasa” editura humanitas s-a pretat la ticalosii mari si de tot felul, e ceea ce s-ar putea numi o constanta. Iar lucrurile acestea nu se uita.

 7. Sa ne amintim cum a inceput totul: editura de care se face vorbire a fost facuta cadou de plesu, pe atunci ministru al culturii, celuilalt reper si prieten – liiceanu. Dupa ce a castigat bani si prestigiu din traducerea unor autori straini de valoare, dar si romani din Diaspora, toate bune pana aici, fiindca e treaba lor, au inceput sa propuna mistificatori si autori discutabili de poezie si proza pe care au incercat sa-i fixeze in mentalul colectiv ca repere, printr-o reclama mincinoasa, desantata si obraznica, iar asta ne intereseaza, tinand seama inclusiv de context si conexiuni.

 8. Cum a demonstrat știința geneticii ca Basarabii erau de religie ortodoxa?
  Citat: “Știința geneticii a reabilitat însă adevărul istoric: Basarabii erau români de religie ortodoxă.”

 9. basarabii din basarabia sunt basarabeni ,moldoveni din chisinau sunt ruși fiindcă femeile din chisinau sunt casatorite cu cetatenii ruși si au copiii si pe jumatate.moldoveni.moldovenii se trag din rusi că după ce s-a facut unirea cu țara româneasca moldova si basarabia sunt a rusiei

 10. Interesant este ca una din mutatiile invocate ( 73G) este foarte frecventa in populatiile de din Turcia de astazi. Banuiesc ca asta nu are nimic de-a face cu cumanii, nu ? O alta ( 185A) este de origine East Asiatic , dovedita, sunt cateva articole bune . Ptr. restul, intrebati un genetician ?

 11. Probabil Humanitas este un mijloc neoficial de plata al gastii de “intelectuali de elita” ai lui Soros. Se pretinde, fictiv, ca s-au vandut nu stiu cate carti si ca astfel s-au incasat niste sume frumusele de bani pentru indivizii astia (insa in realitate s-a vandut mai nimic – eu nu cred ca niste oameni care au macar un neuron ar cumpara maculatura scrisa de acesti mascarici). Presupun ca astfel de metode tip afacere acoperita reprezinta ceva obisnuit, de rutina chiar, in lumea serviciilor secrete.

 12. Ceea ce stiu foarte putini e ca Basarabii si Musatinii nu au venit din neant, ar trebui sa va puna pe ganduri increderea de nezdruncinat cu cate i-au urmat Valahiile. Urmasii vechilor dinastii traco-dace exista si azi, la fel si dovada ca sunt cine sunt.

 13. Cu privire la originea domnitorilor Basarabi, eu as aminti si inceputul textului de pe tablita rotunda de la Tartaria: “BAB-SARRU-RABBU (Poarta Marelui Intelept)…”etc… Asta ar putea fi o dovada a vechimii acestor nobili domnitori. Dar, ma rog, e doar parerea mea…

 14. Salutare tuturor.
  De la inceput vreau sa punctez ca acest articol este o bataie de joc la adresa inteligentei oricaruia dintre noi. Parca este o poveste a lui nea Ion de la tara, care cu cele 2 clase ale lui facute pana la majorat, ne povesteste o vrajeala cum a inteles-o el de la tv. Fratilor jurnalisti, cum permiteti asemenea articole, ineptii de redactie? In urma cu mai mult timp ati publicat cercetarile din Germania cu doamna doctor care facea precizari exacte despre probele ADN supuse testelor. Pe cand acum, ce spune onor academician, i-am si uitat numele, …. NIMIC! Ce nu inteleg eu de la multi comentatori, vajnici aparatori patriotarzi ai unor idei, de ce nu accepta si alte pareri. De ce nu asteptam cuminti, fara a ne da cu presupusul gratuit si absolut pe dinafara, rezultatele exacte ale acestui mare test.
  Pe de alta parte, puneti mana pe carti fratilor si veti vedea ca 1000 de ani, dupa retragerea romanilor, pana pe la 1290 la descalecatul lui Negru Voda sau Tocomer, whatever cine o fi fost el, peste pamantul nostru drag au trecut zeci de neamuri migratoare, care au stat mai mult sau mai putin. Ehheee, cate tari au existat pe la noi, nici nu mai stim. Dar cu siguranta ne-au dat ceva, le-am dat si noi altceva. Si retineti ca ultima mare invazie a mongolilor sau tatarilor cum le spunem noi din 1241, s-a lasat cu un hanat peste Romania, pana pe la Severin. Si uitati-va la turcii si alte neamuri islamice care au venit la noi dupa 90, e vreunul vreun sarman ce munceste pe salariul minim pe economie sau sunt mari potentati? Si mai au si neveste romance, iar fii lor sunt romani.
  Asa ca, in cateva cuvinte, hai sa vedem probele/dovezile si apoi sa ne dam cu presupusul.
  Iar cel mai hazliu este faptul ca acest mare academician ne imbrobodeste ca ADN-ul studiat de el a confirmat religia ortodoxa a decedatului.
  D-le Daniel Roxin, de ce ai permis aceste prostii?

 15. Pe un alt site, afirma un ignorant ca testul respectiv a dovedit ca “Basarabii erau romani ortodocsi.” Cred ca asta spune multe despre credibilitatea testului. Amintea si cineva mai sus de “mutatia 73G”. E destul de concludent, spun eu iar daca nu, ceva de clasa a 5-a: comparati pictura cu Vlad al II-lea(care era deja a 5-a generatie de Basarabi) cu detalii cumane, de exemplu statuete, masti de razboi. Asemanarea e izbitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *