Sabia dreaptă, una dintre armele de bază ale dacilor. Foto de pe Columna lui Traian

Categories ArticolePosted on

Motivat de faptul că unii dintre pasionații de istoria dacilor nu știu prea multe despre armele acestora și trăiesc cu impresia că dacii foloseau doar celebrele arme curbate – sica și falxul – m-am hotărât să scriu acest scurt articol edificator, cu susținere foto, pentru a elimina această convingere falsă.

Din păcate, cei mai mulți dintre cei care și-au exprimat nedumerirea în legătură cu fotografia unei statuete de dac cu sabie dreaptă, postată de mine acum câteva zile pe Facebook, au făcut-o la o manieră revoltată, chiar insultătoare, plecând de la premiza că un dac cu sabie dreaptă este din capul locului o invenție prostească…, ei, cârcotașii adică, “știind foarte bine”, desigur, că dacii n-au folosit în viața lor o astfel de armă, cu atât mai mult una care să semene cu gladius-ul roman.

Ei bine, în acele vremuri, luptătorii antichității foloseau multe arme, una de bază fiind sabia dreaptă. Iar dacii au folosit-o chiar cu riscul ca urmașii lor din prezent să fie “dezamăgiți” de acest lucru. :))) Totuși, îi asigur pe cârcotașii atoateștiutori că nu a fost un act de “trădare națională” acest lucru, ci o dovadă de inteligență, pentru simplul motiv că celebrele arme tradiționale ale dacilor – sica și falxul – nu puteau fi folosite la fel de eficient în orice fel de luptă. În consecință, unii dintre războinicii daci foloseau sabia dreaptă, ca o necesitate impusă de rigorile războiului.

Și pentru că nu pretind să fiu crezut doar pe cuvânt, atașez două fotografii edificatoare.

Daniel Roxin

 

Scenă de pe Columna lui Traian:

Statuia lui Decebal de la Deva:

 

 

 

 

 

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

4 comments

 1. foarte interesanta si aceasta problema cu sabia dreapta, acum nu mai semanam cu mongolii datorita acestei sabii drepte, semanam foarte bine cu civilizatorii si cu inca putin cautat in istorie civilizatorii vor semana cu noi , iar Columna luiTraian este o proba uriasa pe care nu pot ascunde!

 2. Problema este ca numai noi ne umflam ca cocosii dar nimeni in lume nu stie nici de imperiul dac si nici de vechimea civilizatiei dacice – pacat.

 3. Binenteles ca dacii au folosit si sabia dreapta,e demonstrat si arheologic,in iventarul tumulilor razboinicilor daci si traci se gasesc si sabii drepte pe langa sicile,falxurile si romphaiele tracice.

  Sabia din mana dacului de plumb seamana leit cu un gladius,la fel si lama dacului din josul pozei,la cel de sus sabia e tot un fel de gladius,se poate vedea bine asemanarea la terminatia manerului si la lama la fel.

  Defapt se poate vedea usor de tot tipurile de gladius cu care au luptat legionarii romani,daca se cauta pe internet se pot gasi modelele si datarile
  fiecarora:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Gladius

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gladius

  Aici se vad bine felurile de sabii romane:

  http://www.museodelarmablanca.com/gladius.htm

  Dupa mine cele doua sabii din mainile dacilor sunt gladiusuri luate ca prada de razboi(de pe campul de lupta),dupa atatea lupte intre daci si romani nu ar fi fost de mirare ca dacii sa fi luat sabiile sodatilor romani morti pe campul de lupta,cu siguranta erau otelite si numai bune pentru lupta corp la corp.

  Asta nu inseamna ca dacii nu au facut si ei sabii drepte,dar cel putin cele doua din poza respectiva asa imi par,fara a vrea sa supar pe cineva si binenteles cu riscu de a gresi.

 4. va inselati, in mediile universitare sunt cunoscute mult mai multe lucruri despre geto-daci si despre cei dinaintea lor, nu uitati ca la Drobeta si in apropiere de Timisoara, pentru a exemplifica, au efectuat munca de cercetare specialisti din Anglia, Germania, Franta etc. Tartaria este bine-cunoscuta in lumea istoricilor perioadei, chiar daca nu recunoscuta unanim, se cunoaste bine faptul ca nu reprezinta o intamplare si este parte a unui ansamblu de artefacte. Fireste ca istoricii statelor din jurul Romaniei cunosc ce este cu ceea ce numim ” culturi” si cu traco-geto-dacii ale caror urme au fost gasite chiar de ei. In ce priveste “Imperiul dac”, Gheorghe Gabriel este singurul care vorbeste de imperiu, posibil ca i s-au raliat si alti cativa, personal nu cunosc. Din punctul nostru de vedere, al celor mai multi, nu se poate vorbi de imperiu atata timp cat majoritatea populatiei semnalata pe acele spatii era formata din ramuri ale aceluiasi neam care nu au ocupat acele pamanturi abuziv, prin forta. Nu are legatura cu formele sau forma de organizare. Aici nu mai sunt dacisti, e vorba de oameni care vor sa redea unui popor demnitatea pe baza probelor si dovezilor existente, unele cunoscute bine, altele mai putin. Chiar mai multe, dar toate la vremea lor. La fel cum vor sosi si altii, cand va fi cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *