Sabia dreaptă, una dintre armele de bază ale dacilor. Foto de pe Columna lui Traian

Categories ArticolePosted on

Motivat de faptul că unii dintre pasionații de istoria dacilor nu știu prea multe despre armele acestora și trăiesc cu impresia că dacii foloseau doar celebrele arme curbate – sica și falxul – m-am hotărât să scriu acest scurt articol edificator, cu susținere foto, pentru a elimina această convingere falsă.

Din păcate, cei mai mulți dintre cei care și-au exprimat nedumerirea în legătură cu fotografia unei statuete de dac cu sabie dreaptă, postată de mine acum câteva zile pe Facebook, au făcut-o la o manieră revoltată, chiar insultătoare, plecând de la premiza că un dac cu sabie dreaptă este din capul locului o invenție prostească…, ei, cârcotașii adică, “știind foarte bine”, desigur, că dacii n-au folosit în viața lor o astfel de armă, cu atât mai mult una care să semene cu gladius-ul roman.

Ei bine, în acele vremuri, luptătorii antichității foloseau multe arme, una de bază fiind sabia dreaptă. Iar dacii au folosit-o chiar cu riscul ca urmașii lor din prezent să fie “dezamăgiți” de acest lucru. :))) Totuși, îi asigur pe cârcotașii atoateștiutori că nu a fost un act de “trădare națională” acest lucru, ci o dovadă de inteligență, pentru simplul motiv că celebrele arme tradiționale ale dacilor – sica și falxul – nu puteau fi folosite la fel de eficient în orice fel de luptă. În consecință, unii dintre războinicii daci foloseau sabia dreaptă, ca o necesitate impusă de rigorile războiului.

Și pentru că nu pretind să fiu crezut doar pe cuvânt, atașez două fotografii edificatoare.

Daniel Roxin

 

Scenă de pe Columna lui Traian:

Statuia lui Decebal de la Deva:

 

 

 

 

 

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns