Sarmizegetusa Regia este cercetată aşa cum merită, pentru prima dată

Categories ArheologiePosted on

La Sarmizegetusa Regia, a demarat cel mai mare proiect de cercetare arheologică demarat vreodată în acest sit. Din primele zile, “recolta” este bună, iar ţintele sunt măreţe: arheologii sapă în această campanie la “vedere” şi pentru turişti. Prima locaţie este în incinta sacră, imediat lângă sanctuatul mic de calcar, iar a doua săpătură este deschisă chiar pe cărarea de intrare în sit, în continuarea drumului pavat.

La câteva sute de metri de la intrarea în sit se aud târnăcoapele, vocile studenţilor şi îndrumările universitarilor: “Nu trage de rădăcina aia!”, îi spune un lector de pe margine unui student care se opinteşte peste o rădăcină mai groasă care îi opreşte săpătura. “Poate distruge tot proficul”, explică apoi Liliana Suciu, un lector universitar-doctor, specialistul în viaţa cotidiană a dacilor din echipa care face cercetările în fosta capitală dacică, lucrări care vor dura până în 21 septembrie. “De aici, plecăm la Cetatea Costeşti unde vom face o ridicare topografică şi apoi la Piatra Roşie. Sunt primele ridicări topo «ever»”, spune entuziasmat şeful şantierului arheologic, conferenţiar universitar dr. Gelu Florea.

Când nimeni nu mai credea că în acest an se vor mai face cercetări în Sarmizegetusa Regia, s-a primit, într-un final, şi aprobarea săpăturilor pentru care sunt alocate peste trei milioane de lei, cea mai mare sumă alocată pentru un an. Deja au fost achiziţionate o parte din echipamente care, “vor duce arhelogia din secolul XlX, în secolul XXl”, altele sunt în licitaţie pe SEAP, inclusiv un detector performant care să-i ajute pe arheologi să localizeze şi diferenţieze piese de metal.

 

Arheologie europeană pentru daci

 

S-au comandat şi georadare, aparate moderne care scanează subsolul în căutarea “anomaliilor” care pot reprezenta structuri din construcţii. În funcţie de antenele cu care acestea sunt dotate pot “bate” la diverse adâncimi: “Va veni în acest an şi o echipă de georadarişti de la Cluj pentru că vrem să căutăm zidurile pierdute din zona sacră, să identificăm exact traseul lor”, spune şeful cercetătorilor, Gelu Florea.

Pe scurt, specialiştii pot reconstitui arhitectura lor fără a le decoperta. În curând, ajung în sit şi staţiile topografice totale care le permit arheologilor să marcheze în plan absolut fiecare obiect găsit în săpătură.

În acest an, arheologii lucrează şi cu truse “absolut noi”, pline cu şpacluri de toate mărimile, ruletă, busolă, tot soiul de ustensile de scris şi pungi pentru materiale, tablă pentru informaţii şi un “Punct Nord” pentru localizare, inclusiv cutii de plastic personalizate pentru păstrarea materialelor găsite: “Este trusa de bază a unui arheolog, acum este nouă, dar, la final, va fi plină de praf, poate ciobită. Le-am cumpărat pe bucăţi, unele de la magazine de construcţii, altele din magazinele cu profil sportiv. La noi nu găseşti asemenea truse complete, doar în Marea Britanie unde arheologia este la cel mai mare nivel”, explică Paul Pupeză, doctor în arheologie, venit de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca.

De la primele lopeţi, au găsit cioburi, bucăţi de cărămidă şi ceramică, un cui şi o lamă, toate dacice: “De asta este frumos să lucrezi aici, peste tot şi rapid dai peste asemenea piese”.

 

citeste continuarea articolului pe www.replicahd.ro

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

15 comments

 1. MERSUL MELCULUI , LA NOI , SA PUS IN MISCARE ,DAR NU-I TARZIU NICI ACUM ,…MACAR ACUM . SA DEA DOMNUL CA “DRUMUL” SA FIE BUN SI LIPSIT DE OBSTACOLELE SPECIFICE FIRI ROMANULUI! FELICITARI TUTUROR CELOR ANGAJATI IN ACEASTA MUNCA , SI SATISFACTII IN “DEZGROPAREA” ADEVARULUI ISTORIC , ATAT DE MULT RAVNIT ! IULIAN (ITALIA)

 2. Sa vina americanii odata, ca ei si asa din lipsa de trecut(ruine\vestigii) s-au apucat sa caute meteoriti cazuti pe pamant, deasemenea, ar fi un plus din punct de vedere tehnologic si imagistic.

 3. Am înțeles că se face licitație pentru un detector de metale. Ieri tocmai am tradus pentru TermWiki despre aceste detectoare. Ele pot fi de două feluri: cu mișcare continuă („motion detector”,- cînd nu este mișcat nu detectează nimic) și fix („non-motion detector”,- acesta detectează fiind ținut nemișcat deasupra locului cercetat). Acestea din urmă aveau ca avantaj, pînă nu demult, adîncime de pătrundere a semnalului și sensibilitate mai mare. Este material documetar orientativ, pe Net în cantitate suficientă.

 4. Am fost sa vad cetatile dacilor din muntii Orastiei acum doi ani. Am dorit sa-mi duc baiatul in varsta de 6 ani pe atunci, sa vada locul unde dacii si-au aparat ultima bucata de pamant in fata romanilor. Ii citisem de curand “Cavalerii danubieni”- Ioan Roman si-l vazusem impresionat. Dupa drumul anevoios pana la ruinele cetatii… intrebarea lui m-a pus in dificultate. “Tata… unde sunt acele marete ziduri pe care Decebal si dacii lui le-au aparat?”. Mi-a fost greu sa-i raspund. Nu cred ca intelegea nimic despre nepasarea/inconstienta unei clase politice inculte ajunse la putere.
  Poate cu ajutorul vostru data viitoare cand imi voi aduce baiatul, nepotul poate, la Sarmizegetusa sa ii pot arata mai multe despre noi…

 5. Totul incepe sa se lege: munti de aur…;istorie ascunsa mii de ani(inclusiv prin disparitii de documente)care iese usor la suprafata…;pesteri in Bucegi care contin biblioteci universale(!?);schelete uriase la Rosia Montana luate de Moscova in anii”70…; urme de civilizatie de 7000 de ani prin Ardeal,Insula Ada-Kaleh,Insula Serpilor etc…placute de aur la Sinaia scrise in limba dacica (latina vulgara)…
  Puzzle-ul incepe sa prinda contur…Oare de ce informatia ne parvine de abia acum?Ce ne-ar mai fi transmis oare marele N. Densusianu(D-zeu sa-l odihneasca),daca ar fi avut acces la internet?Oare insasi existenta internetului face parte din acest plan urias?!Cred ca vom trai momente unice…
  daca ar fi avut acces la internet?

 6. totul incepe sa se lege:
  -aurul din muntii Romaniei…(vezi carti “Radu Cinamar”)
  -dovezile unei uluitoare civilizatii predacice:
  – scheletul uriasului de la Rosia Montana
  – orasul antic de pe autostrada Sibiu-Nadlac
  – tablitele de la tartaria
  – placutele de aur de la Sinaia etc.
  Oare oameni precum Nicolae Densusianu ce ne-ar putea transmite intr-o epoca ca cea actuala, a internetului?
  Ne apropiem ,lin, de adevaruri vechi ascunse(vezi dovezile ascunse despre civilizatia daca).De ce acum?Pare un plan pe cale de maturare.Oare in folosul cui? A pazitorilor aurului si a urmasilor lor? A celor care le-au harazit acest destin,poate din alte lumi? Curand,cred,ne vom convinge…

 7. Ca intotdeauna aticrolele d-voastra ma impresioneaza si ma emotioneaza..se pare ca suntem din ce in ce mai insensibili la gunoai, la oameni in suferinta, de parca nu am mai avea inima..Pe de alta parte, aproape toata Romania e ingropata in gunoaie sa dedeti ce gunoaie sunt in Muntii Bucegi!!!..in concediu approape in toate locurile frumoase, magnifice aproape , in care oppream, inevitabil, vedeai si pet-urile, pungile ..etc..iti vine sa innebunesti cum oamenii nu apreciaza ce frumuseti ne a dat D-zeu in tara asta!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *