Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, restaurate în cadrul celui mai mare proiect arheologic din ţară

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va coordona, timp de patru ani, un program de cercetare şi restaurare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, fiind cel mai mare proiect arheologic derulat în România până în prezent, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, instituţia va coordona, timp de patru ani, un program de cercetare şi restaurare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Conform sursei citate, acesta este cel mai mare proiect arheologic derulat în România până în prezent şi este finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. In proiect vor colabora Universitatea “Babeş-Bolyai”, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca.

În 2012, săpăturile de la Sarmizegetusa Regia au primit o finanţare de 3 milioane de lei, iar pentru 2013 calendarul cercetărilor cuprinde zona Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Cetăţuie.

“Programul se va desfăşura pe o perioadă de patru ani, timp în care se vor efectua cercetări arheologice sistematice şi pluridisciplinare în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, monumente înscrise pe lista patrimoniului UNESCO. De asemenea, se va urmări realizarea unei diseminări cât mai eficiente a rezultatelor cercetărilor atât printre specialişti, cât şi în rândul publicului larg. Dorinţa noastră este ca acest important program de cercetare să devină un model, în conformitate cu valoarea vestigiilor şi statutul UNESCO al monumentelor antice din zona Munţilor Orăştiei”, se arată în comunicat.

Cercetările vizează aspecte pluridisciplinare, identificarea vestigiilor dacice prin georadar şi reconstituirea arhitecturii lor fără decopertare, analize de microfloră şi, în final, executarea unui plan de restaurare dat fiind că toate cetăţile se află în patrimoniul UNESCO.

 

sursa: www.gandul.info

6 comments

 1. Eate imbucuratoare preocuparea pt cetatile Dacice,sper ca descoperirile sa dea raspunsuri ferme la unele intrebari.
  Totusi :
  ”Cercetările vizează aspecte pluridisciplinare, identificarea vestigiilor dacice prin georadar şi reconstituirea arhitecturii lor fără decopertare, analize de microfloră şi, în final, executarea unui plan de restaurare dat fiind că toate cetăţile se află în patrimoniul UNESCO.”
  Ce vrea sa insemne :
  ”şi reconstituirea arhitecturii lor fără decopertare,”?

 2. Mult succes! Chiar și fără decopertări, probabil din cauza copacilor care par a fi mai valoroși decît vestigiile dacice, este un pas înainte. Dar, sînt puțin sceptic avînd în vedere că este cunoscută viziunea domnului Ioan Piso despre dacism. Apropo, Piso în greacă înseamnă ”înapoi” și înapoiul ăsta ar fi bine să fie „înapoi la strămoși, la adevărații strămoși”. Îmi amintesc de o glumă din regimul socialist:„Ăștia sînt oamenii, cu ăștia trebuie să defilăm!”. Mă întreb cum se pot descoperi obiecte cu înscrisuri dacice, pentru a lămuri problema scrisului și limbii dace, fără decopertări?!

 3. Demn de lauda acest proiect. Tind sa cred ca Incet, incet stramosilor nostri daci, li se va da cinstea cuvenita, iar vechile cetati ale Sarmizegetusei sa devina adevarate sanctuare de marturie ale istoriei neamului nostru. Sa ne ajute bunul Dumnezeu!

 4. In ritmul de acum pe la 2832 ajungem sa decopertam 8% din tot ce este construit in Sureanu. Vai de mama lor, acolo ar trebui sa existe un centru permanent dotat cu tot ce trebuie, care sa coordoneze inclusiv toate punctele de lucru, fiindca ar trebui deschise mai multe santiere arheologice

  700 000 de eu pe patru ani!!!?
  E mult, e prea mult! Daca ar auzi aia de pe santierul de la Alesia, de pilda, ar crapa de ras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *