Şi dacă albanezii sunt veniţi din România, nu românii din Albania? Despe o altă intoxicare marca Dan Alexe

Categories ArticolePosted on

Printre notiţele Facebook ale lui Dan Alexe se găseşte una intitulată „Despre legăturile subterane ale românei cu albaneza…” În variantă tipărită, studiul lui Dan Alexe se găseşte în Essays in Memory of Ioan Petru Culianu, Bucuresti, Nemira, 2001. Dar să începem cu concluzia:

Evoluţia fonetică similară a latinismelor în română şi în albaneză indică împrumuturi simultane şi identice, ceea ce nu se explică decât prin convieţuirea, prin locuirea într-un spaţiu comun a vorbitorilor acestor două limbi”.

Concluzie la care se ajunge după o amplă demonstraţie, vă las plăcerea să o descoperiţi. O teză uşor eretică. De la Rosler încoace, polemica între maghiari şi români purtată pe terenul lingvisticii şi istoriei are ca temă centrală problema „cine-a fost primu-n Ardeal”. Pentru oamenii de ştiinţă români înrudirea albanezei cu româna a fost o sperietoare maximă – la o primă vedere confirmă teza „poporul român s-a format la sudul Dunării”.

Problema este generată de hărţile întipărite în minţile noastre. România de azi are o formă, aceeaşi formă trebuie s-o fi avut şi întrecut. Se face confuzie între stat şi naţiune – ori naţiunile au putut trăi multă vreme fără stat.

Dan Alexe mai spune ceva: că româna, albaneza, macedoneana şi parţial sârbo-croata fac parte dintr-o „uniune lingvistică balcanică” care împărtăşeşte multe caracteristici morfologice comune. „O privire atentă ne va arăta însă că româna şi albaneza sînt două limbi care provin dintr-un trunchi comun, separarea producîndu-se în momentul în care latinizarea unei populatii (strămoşii românilor) a fost împinsă pînă acolo unde ea a cuprins şi sistemul verbal, precum şi pe cel pronominal, pe cînd albaneza a rămas în stadiul unei masive latinizări lexicale, comparabile cu valul irezistibil de franţuzisme şi latinisme introduse în engleză după cucerirea normandă”, altă frază cheie din argumentaţia lui Dan Alexe.

Pe baza acestor argumente lingvistice mie îmi vine foarte uşor să văd o mare de „proto-români”, parţial păstori semi-nomazi, parţial agricultori sedentari (modelul tradiţional de subzistenţă) care se întindea din munţii Maramureşului până în munţii Pindului. O mulţime de triburi vorbind dialecte înrudite (de unde moştenirea comună a „uniunii lingvistice balcanice”), împărtăşind probabil tradiţii religioase comune, supuse în diferite etape procesului de integrare în Imperiul Roman şi implicit latinizării lingvistice. În acelaşi timp, lipsiţi de organisme politice şi militare comparabile cu ale migratorilor asiatici aceşti proto-români „din Maramureş până-n Pind” au fost fragmentaţi în decursul invaziilor succesive. Ţinta barbarilor era Constantinopolul – iar drumul către acest oraş ocolea munţii Carpaţi (prin Dobrogea sau pe ruta Belgrad-Sofia), de aici cred că a rezultat prezervarea limbii române la nord de Dunăre şi spargerea ei în cioburi la sud de fluviu.

Cred că limba română s-a format atât la nord cât şi la sud de Dunăre (nu sunt primul care o spune, este o teză studiată de mai multă vreme). Ar trebui să nu ne mai fie frică de Rosler, de fapt albanezii au venit din România.

George Damian

Sursa: http://www.george-damian.ro/si-daca-albanezii-sunt-veniti-din-romania-nu-romanii-din-albania-4064.html

7 comments

 1. Bazaconii de doi lei venite din partea unui om de doi lei vechi.De unde până unde se aseamănă albaneza cu româna?Nici fonetic nici lexical nu avem mai nimic în comun,mai mult avem mai multe cuvinte maghiare in limba noastra decât albaneze si totuși nimeni nu îndrăznește să zică că româna se aseamănă cu maghiara.Exemple de cuvinte maghiare in limba noastră de la țară ar fi toltiș,tizâc,târnaț. inseamnă cărare,combustibil pentru foc făcut din gunoiul de grajd de la animale uscat la soare,galerie sau hol sau pridvor.Seitău,presa de struguri si multe altele pe care le știu cei de la țară.Nu știu care mare expert o lansat ideea cu înrudirea albanezilor cu românii dar ăla chiar nu știa nimic despre albaneză.Albanezii au sunete pe care noi nu le avem cum ar fi ue ca in germană , maghiară sau turcă.Albanezii nu-s urmașii Ilirilor ei doar au numele de albanezi dar ei nu au nimic în comun cu albii așa cum nici nemții nu au nimic in comun cu germanii aflați pe teritoriul actualei Germanii dinaintea migrației lor in Germania de azi,ei își spun deutsch așa cum nici francezii nu au nimic in comun cu francii neam germanic ce o pus stăpânire pe Galia in secolul VI după Cristos.Albanezii îs urmașii mesapilor ,se pare, ce or trăit de ambele părți ale Adriaticii încă de pe vremea romanilor de la Roma.

 2. După toate cercetările și studiile făcute s-a demonstrat că supraviețuitorii erei glaciale se găseau în majoranță în zona sub carpatică la sud și mai ales la nord de Dunăre…. a urmat înmulțirea populației, migrarea șamd. Predecesorii tracilor au ajuns chiar și în India de astăzi. Tracia este numele acelei părți din populație care a rămas în strâns contact datorită centrului cultural religios care se afla în Dacia, respectiv Sarmisegetuza. Ca să mă explic mai bine, astăzi ar fi Vaticanul situat în provincia Roma, care nu este altceva decât o copie greșită a sistemului ecleziastic trac.
  Mi se pare greșit spus ”albanezii au venit din România”, pe acele vremuri nu exista nici Albania nici România, iar cum am spus mai sus migrarea populației în baza creșterii ei s-a făcut într-un sens. Maladia istoricilor este că studiază anumite perioade ale omeniei după care trag concluzii mai mult sau mai puțin erate. Istoria are un parcurs, nu putem discuta de o perioadă fără să ținem cont de cea precedentă.
  În concluzie dacă o persoană se naște la Breaza iar strănepoții ei locuiesc la la București asta se poate traduce doar într-un singur mod: „ o partea a populației din București se trage din Breaza ”
  Ca urmare:
  Actuala populație albaneză este de origine tracă , nație care s-a răspândit de pe actualul teritoriu românesc.

 3. Ideile cu originea daca(traca) a albanezilor a fost lansata de istoricii yugoslavi ai lui Milosovici la inceputul anilor ’80 ca raspuns la separatismul albanezilor din Kosovo . Si ruta Belgrad-Sofia trece pe langa Timoc care era majoritar romanesc la 1800. Nu tine.

 4. ce vorbeste acest Alexe nu are nici o logica. pai cum compara el o populatie de aproximativ 28 milioane(Romania, Moldova plus toata populatia aromana din Balkani) cu 3 milioane cat are Albania acum. I-as pune o intrebare celebra: Cine a fost primul, Oul sau Gaina? Sunt sigur ca-i deja in ceata cu ochelarii aburiti(daca o fi purta).

 5. Albaneza si romana au cuvinte comune din doua parti .Odata si albaneziii au fost latinizati deci erau si ei in imperiul roman.Dar un cuvant albanez luat din latina difera de unu8l romanesc luat din latina.
  Si doi aromanii adica tracii de sud traiau langa iliri adica langa albanezi.
  De acolo sunt cuvine comune si al treilea din limba proto-indo-europeana comuna popoarelor europene .

 6. Pai parca-l combateam pe Dan Alexe cu argumentele lui infantiliste, acum il citam ca sa-l aprobam? No ca care-i adevarul? Si de ce ar trebui albanezii sa se traga din teritoriul care azi e numit Romania? Fiecare a stat pe loc in muntii si catunele lui, unii la nord de Dunare, altii la sud, si doar s-au vizitat (turme, comert, razboaie) in decursul vremurilor mai mult sau mai putin aspre. Ca sa anulam o exagerare cu o alta exagerare, nu-i nici profesionist si nici real pana la urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *